روزنامه آفتاب یزد
1401/01/24
آینده به نفع عمران خان است البته اگر حذف نشود!
عمران خان نخست جنگ قدرت را به رسانه باخت و سپس به مخالفان رقبا و تمامی محافلی که او را مانعی بر سرِ راهِ اهداف و منافع خود میدیدند؛
عمران خان اول از همه بازی را در میانه فضای مغشوش رسانه باخت!
آفتاب یزد - رضا بردستانی: پاکستان به کشورهایی تبدیل شد که بیثباتی، تعیین کنندهترین عامل در وضعیتِ سیاسی آنان است؛ عراق، لبنان، یمن، سوریه، افغانستان و حالا هم اسلام آباد.
> اعتماد به نفس کاذب داشتن و رسانه گریزی!
عمران خان را به صورت جدی از زمانی که در میانهی بازارهای شلوغ و پرازدحام اسلام آباد راهی رستورانی شده بود تا با مردم عادیِ کوچه و بازار هم سفره شود دنبال میکنم در او بسیاری از پارامترهای حکمرانی که میکوشد کشورش را از بند و زنجیر وابستگی نجات دهد، میدیدم اما به صورت کاملاً جدی متوجه شدم در میانِ نزدیکان و مشاورانِ وی، خلا کسی یا کسانی که اهمیت رسانه و افکار عمومی را به او گوشزد کنند؛ حس میشود واضحتر این که عمران خان نمیدانست حتی قویترین و دشمنترین مخالفانِ او در کشوری که «کودتا» و «ترور» بخشی از دمِ دستیترین ابزارِ قبضهی قدرت است هرگز دست به تپانچه نخواهند بُرد آن هم وقتی میتوانند بیهیچ رد و نشانی با استفاده از فضای غبارآلودِ رسانه، نخست وزیر «کریکت باز» را سرنگون کنند!
عمران خان نخست جنگ قدرت را به رسانه باخت و سپس به مخالفان و رقبا و تمامی محافلی که او را مانعی بر سرِ راهِ اهداف و منافع خود میدیدند؛ عمران خان اول از همه بازی را در میانهی فضای مغشوش رسانه باخت!
> بازی سرنوشت با نخست وزیر تغییرات در پاکستانِ هستهای
عمران خان قول داده بود پاکستانی جدید بسازد، عاری از فساد و تبعیض. او به خودش عنوان «نخست وزیر تغییرات» داد و از «توطئهی خارجی» علیه خود سخن به میان آورد آن چه اما در ظاهر اتفاق افتاد، رای عدمِ اعتماد پارلمان به او بود آن هم در روزی که نمایندگان حزبِ حامی «خان» رایگیری را تحریم کردند.
عمران خان جنگِ رسانهای را باخت زیرا تصور نمیکرد رسانه قادر است از او چهرهای ناتوان و شکست خورده ارائه دهد و اینک پروپاگاندایی که میکوشید هرگونه دخالتِ غرب در برکنارِ عمرانخان را دروغی بزرگ و نمایشی جلوه دهد حال میکوشد برکناریِ عمران خان را به وعدههای عمل نشده، گسترش فقر و نارضایتی عمومی، بدهیهای سنگین خارجی و تبدیل فضای سیاسیِ پاکستان به دو قطبی زدگی موافقان و مخالفان نخست وزیر مربوط کنند اما آن چه حقیقت دارد و میتوان به سادگی آن را پذیرفت این که؛ عمران خان دیگر نخست وزیر پاکستانِ هستهای که با چین و روسیه ارتباط گرمتری نسبت به شرکای غربی و خاورمیانهای خود از جمله عربستان داشت؛ نیست! این که آینده و سرنوشت برای عمران خانِ برکنار شده چه خوابی با کدامین تعبیرِ تلخ و شیرین دیده است را باید در آینده دید!
> پاکستان در مواجهه با آمریکا مستقل عمل کرد
ظهره وند، دیپلماتی که اوضاع سیاسی افغانستان و پاکستان را به خوبی میشناسد در گفت و شنودی تحلیلی به آفتاب یزد گفت:
پاکستان به دلیل تجربه تلخی که طی چند دهه همکاری جدی با آمریکا داشت به دو راهی رسید که خود را از این تنگنا و سیاه چالهی فقر و گرفتاری نجات دهد. جمعیتی بالغ بر ۲۰۰ میلیون نفر با ۶۰ درصد جمعیت زیر سی سال انتظار دارند تحولی عظیم رخ دهد. پاکستان بیش از نود میلیارد دلار بدهی خارجی دارد در حالی که ذخائر ارزی این کشور کمتر از ۱۰ میلیارد دلار است. بودجه عمرانی پاکستان صفر است و با این شرایط با تهدیدی جدی به نام هند روبرو است.
ظهرهوند با اشاره به این موضوع که تجربهی تلخ همکاری با آمریکا در این وضعیت نقش داشته است ادامه میدهد: پاکستان چون همواره به عنوان یک کشور تابع و دست چندم مورد استفاده قرار گرفته بود عمران خان آمد که این معادله را تغییر دهد و گفتمان جدیدی را در دست گرفت به عکس مرام و جریان سنتی از جبهه شمال بود با همه کارشکنیهایی که داشت در انتخاب راهبرد بین چین و آمریکا، چین را انتخاب کرد. در اولین سفری که او با عربستان داشت در سر تیتر اخبار بینالمللی قرار گرفت. در مورد خط لولهی صلح (انتقال گاز به هند و پاکستان) به دلیل دستور آمریکا حاضر به همکاری با ایران نشدند. تا قبل عمرانخان آمریکاییها راحت اتباع پاکستان را تحت عنوان مبارزه با تروریست بمباران میکردند. عمران خان جلو آمریکاییها ایستاد به آنها پایگاه نداد و بازی مستقلتر با طالبان را دست میگیرد و داخلِ بازی آمریکا نمیشود. او سعی میکند منافع ملی و مستقل را نه به عنوان کارگزار بلکه به عنوان کنشگر فعال تعریف کند.
> از توطئهی لندن نشینان نباید غافل شد
این کارشناس مسائل شبه قاره خاطرنشان میکند: بریتانیا زمانی در پاکستان حرف اول را میزد، ساختار ارتش هم آمریکایی است به همین خاطر عمران خان با «باجوه» فرمانده ارتش هم مشکل پیدا میکند. در مورد ائتلاف، و در موضوع یمن هم آن را برنتابید لذا پاکستان چهره جدیدی را مطرح کرد و عمران خان تلاش داشته و دارد که جریان خاندان سالاری را که بین دو جریان چپ و راست پاکستان همیشه دست به دست میشده کنار گذارد و به نظر من این تحولات در نوعِ خود اتفاقات کمی نیست و میتواند افق جدیدی برای پاکستان ترسیم کند هر چند که تا اینجا آمریکاییها و عربستان فکر میکنند توانستهاند عمران خان را متوقف کنند ولی در مجموع پاکستان آبستن حوادث و تحولات بزرگی است.
> نقش پررنگ عربستان، پاکستان جدید و جانشینی شهباز شریف
ابوالفضل ظهرهوند در بخش دیگری از گفتگوی خود با آفتاب یزد پیرامون نقش تعیینکنندهی عربستان در تحولات اخیر در پاکستان، جانشینی شهباز شریف و مسیر پیش روی اسلام آباد اظهار میدارد:
عربستان به عنوان متحد آمریکا و کشوری که امنیتش را آمریکا تامین میکند نقش مشترکی را با هم دارند بازی میکنند که یکی از آنها مقابله با جریان مقاومت و نفوذ ایران در منطقه است و به طور کلی مقابله با هر نوع جریانی که مانع مداخلهگری آمریکا میشود، بایستد. لذا تقسیم کار دارند. خانم بینظیر بوتو یک بار از دهانش در رفت و گفت طالبان پروژه مشترک بین آمریکا، عربستان، انگلیس و
پاکستان بود که بخشی از آن برای مقابله با انقلاب و جمهوری اسلامی ایران بود تا بتوانند از دل طالبان جریان نرمی درست کنند به نام انقلاب اهل سنت. نفوذ سنتی عربستان در پاکستان هم هست. بیش از چند هزار مدرسه طالبانی را عربستان در پاکستان سرمایهگذاری کرد که از دل آن جریانات سلفی و وهابی هم بیرون آمده که اشتراکات زیادی با هم دارند بنابراین این جریان همیشه به سمت آسیای مرکزی پمپ شده. به همین دلیل به نوعی ریشه جریانات تکفیری را در پاکستان میبینیم. نکته بعدی نگرانی و وحشتی است که آنها از نفوذ چین در منطقه دارند. چین اکنون مسئله اصلی آمریکا است. آنها دارند هند را به سمت خود میکشند که از این طریق به سمت مهار چین گام بردارند.
وی ادامه میدهد: معادلات را وقتی نگاه میکنیم عربستان هم میخواهد نقش بازی کند. هم آمریکاییها دارند فشار میآورند و ایران هم نقطه اشتراک است. از یک سمت چین و ایران تهدید برای آمریکا است و از سمت دیگر چین برای عربستان اینقدر معتبر نیست که ایران برای او معتبر است لذا نقطه اشتراک اصلی بین آمریکا و عربستان ایران است و سرمایه نرم منطقهای عربستان و امارات هم جریان سلفی و طالبانی است. از این منظر وقتی نگاه کنیم آقای عمران خان تبدیل به یک پارازیت و بر هم زننده میشود. در سفر یک سال و نیم قبل بن سلمان ۲۰ میلیارد دلار قرارداد میبندد که پروژه چین را از کار اندازد لذا با یک تیر دو نشان زده هم سعی کرده روابطش با پاکستان را احیا کند هم بتواند پروژه چین را تضعیف کند. چون استراتژی یک جاده یک کمربند برای چین بسیار مهم است. بنابراین عربستان نقش محلل را برای آمریکا بازی کرد.
> پاکستان میتواند دچار بحرانی عمیق و طولانی مدت بشود
ظهرهوند در پیشبینی وضعیتی که در انتظار پاکستان است، میگوید: دو وضعیت یا گزینه بیشتر نداریم یا پاکستان دوره جدیدی از بحران را طی میکند که اگر این بحران بخواهد عمیق شود چون طرفداران عمران خان در پارلمان استعفا دادند انتخابات زودهنگام برگزار میشود با انتخابات نخست وزیر جدید به احتمال قوی بحران داخلی تشدید میشود که عربستان استقبال میکند پیشبینی من این است که ارتش مداخله کند اگر چنین شود کل جریان متوقف میشود نکته بعدی اینکه در رقابت انتخاباتی آنها ساده از عمران خان نمیگذرند چون عمران خان اگر تایید صلاحیت شود تصور میکنم مردم پاکستان این بار با رویکرد ضد آمریکایی عمیقی که پیدا کردهاند دوباره عمران خان را انتخاب کنند یعنی یا عمران خان باید کنار برود و جریان جدید پیروز انتخابات شود که خواست عربستان و آمریکا است در غیر این صورت با کودتا مواجه میشویم. ضمن اینکه جریان طالبانیِ پاکستان هم ضد عمران خان بود. این جریان یک جریان افراطی است که برای مردم پاکستان هم درد سر ساز هستند بنابراین وضعیت و شرایط پیچیدهای به وجود آورده که مسبب آن هم آمریکا و عربستان هستند.
> شاید تغییرات گستردهتری در راه باشد
ظهرهوند در بخش پایانی این مصاحبه اظهار میدارد: اگر سیاه چالی از سیاست در پاکستان شکل گیرد بین افغانستان و پاکستان نیز اتفاقاتی خواهد افتاد که در ژئوپلتیک منطقه اثرگذار است. و هر نوع تغییر و بحران به ضرر چین است. چون تا امنیت نباشد چین نمیتواند کارش را پیش ببرد. آمریکاییها نفوذ ندارند مجبورند مصنوعی ژئوپلتیک درست کنند که مبتنی بر تروریسم و بیثباتسازی است و از این رهگذر روی ایران فشار آورند مثل جمعیت افغانستانی که میخواهند داخل ایران سوق دهند و از دل آن بتوانند یک بحران در ایران
شکل دهند.
> عمران خان میتواند برگردد؟
ظهرهوند با مشروط دانستنِ بازگشت عمران خان به شرطِ تایید صلاحیت تاکید میکند آقای شهباز شریف با این پارلمان موقتا نخست وزیر است.
در نخستین واکنش به تعیین «شهباز شریف»؛ کاخ سفید: به شراکت با اسلام آباد پایبندیم
در پی انتخاب نخست وزیر جدید، عمران خان، نخست وزیر سابق پاکستان خواستار برگزاری فوری انتخابات پارلمانی در این کشور و انتخاب نخست وزیر جدید شد. به گزارش ایسنا، به نقل از روسیا الیوم، عمران خان، نخست وزیر تازه برکنار شده پاکستان در توییتی نوشت: ما خواستار برگزاری انتخابات فوری هستیم زیرا تنها راه پیش رو این است و به مردم اجازه میدهد از طریق انتخاباتی عادلانه و آزاد تصمیم بگیرند که چه کسی را میخواهند نخست وزیر کشورشان باشد. وی افزود: «در پیشاور جلسه خواهم داشت. این اولین جلسه من از زمانی است که به دلیل تغییر رژیم توسط خارجیها برکنار شدم. من میخواهم همه مردم ما بیایند، زیرا پاکستان یک کشور مستقل و دارای حاکمیت است، نه مترسک و دست نشانده قدرتهای خارجی. »
سایر اخبار این روزنامه
تور جام جهانی: ۱۵۰ میلیون تومان
زیست شبانه را به صورت رسمی تعریف نکنیم؛ افراد این کار را غیررسمی خواهند کرد
امانی عضو شورای شهر: طرح زاکانی است
آینده به نفع عمران خان است البته اگر حذف نشود!
نظریه بازی ایران و روسیه
معیارهای انتخاب همسر
اسامی ابر بدهکاران نوشدارو یا درمان واقعی؟
چرایی افزایش نرخ بازماندگان از تحصیل
کشور مطلقاً معطل مذاکرات نشود
این حاشیهها برای مردم نان نمیشود