روزنامه جوان
1401/01/29
دولت و کارشناسان: نخرید برنج تازه و ارزان میآید
قیمت برنج در بازار از ابتدای سال جدید افزایش زیادی داشته است، به طوری که چهار نوع برنج قیمتشان تا کیلویی ۱۰۰ هزار تومان هم رسیده است. وزارت جهاد دلیل گرانی قیمتها را دپو برنج ایرانی در انبارها میداند و معتقد است با اجرای طرح مبارزه با محتکران و گرانفروشان میتوان تا یک هفته آینده قیمتها را کاهش داد. این وعده وعیدها در حالی است که سال گذشته قرار بود با بازرسی از انبارها قیمت برنج کاهش یابد، اما نه قیمت کاهش یافت و نه گزارشی از میزان بازرسیها و احتکار رسانهای شد.فعالان بازار برنج اعم از برنجکاران، دلالان و واسطهها از سال زراعی گذشته (شهریور ۱۴۰۰) تصمیم گرفتند قیمت برنج ایرانی را گران کنند، به طوری که برنج تازه سال گذشته با قیمت ۵۵ هزار تومان وارد بازار شد و تا اسفندماه به ۸۰ هزار تومان هم رسید. در این مدت وزارت جهاد با تعیین نرخ مصوب سقف قیمت را ۶۰ هزار تومان اعلام و در دی ماه نیز طرح بازرسی از انبارهای شمال را آغاز کرد. نتیجه آن تلاشها هم این شد که نه تنها قیمت ارزان نشد، بلکه هیچ گزارشی از بازرسیهای وزارت جهاد و میزان برنجهای انبار شده شمال به رسانهها
اعلام نشد.
امسال نیز در ادامه گرانیهای سال گذشته با عرضه قطره چکانی برنج ایرانی به بازار از سوی محتکران و انبارداران، قیمت چهار نوع برنج پرمصرف ایرانیان از ابتدای فروردین تاکنون به کیلویی ۱۰۰ هزار تومان افزایش یافته است. فعالان بازار میگویند: «برنج ایرانی در انبارها ته کشیده و به دلیل افزایش تقاضا قیمتها گران شده است.» اما وزارت جهاد کشاورزی معتقد است که انبارها مملو از برنج است و تنها با طرح مبارزه با محتکران و گرانفروشان و بازشدن انبارها میتوان قیمتها را کاهش داد. آنطور که فروشندگان میگویند: «در حال حاضر برنج ایرانی طارم از کیلویی ۸۴ تا ۱۰۰ هزار تومان به فروش میرود. آنها میگویند قیمت از ابتدای سال تاکنون کیلویی ۱۰ تا ۱۵ هزار تومان رشد داشته است.»
مردم برنج کهنه نخرند، برنج جدید با قیمت مناسب در راه است
در این خصوص، مدیرعامل مرکز تجارت بینالملل و پایانه صادراتی آمل با بیان اینکه التهاب بازار برنج به زودی فروکش میکند، اعلام کرد: «به مردم توصیه میشود برنج کهنه انبارها را نخرند، زیرا برنج سال جدید با قیمتهای مناسبتری به بازار میآید. برنج تنظیم بازاری هم به مراکز توزیع تحویل دادهایم و هیچ مشکلی از نظر تأمین نیست و التهاب قیمتهای به زودی فروکش میکند.»
صحبتهای این مسئول بیشتر به دلیل انبارکردن برنج از سوی محتکران مربوط میشود که در روزهای گذشته، قیمتها را بیدلیل افزایش دادهاند. در صورتی که مردم خرید خود را کمتر کنند، قیمتها پایین میآید و هدف محتکران و سودجویان هم محقق نخواهد شد.
براساس گزارش از بازار، قیمت برنج طارم در بازار از کیلویی ۸۴ تا ۱۰۰ هزار تومان به فروش میرود، این در حالی است که این برنجها کیلویی ۶۰ تا ۶۵ هزار تومان از کشاورزان خریداری شده است؛ یعنی حدود ۳۵ تا ۴۰ هزار تومان هر کیلو برنج حباب قیمت دارد.
همچنین مدیرکل دفتر بازرسی و نظارت بر کالاهای وزارت جهاد کشاورزی شب گذشته در برنامه صداوسیما ضمن اینکه علت افزایش قیمت برنج را احتکار از سوی برخی سودجویان مربوطه دانست، از طرحی خبر داد که معتقد است تا یک هفته آینده میتواند قیمتها را در بازار به نرخهای قبلی برگرداند.
مسعود امراللهی معتقد است: «برنجی که هماکنون در بازار موجود است کشت سال کشاورزان است و این افزایش قیمت غیرمنطقی است. هماکنون هیچ کمبودی در بازار برنج ایرانی وجود ندارد و نرخهای مصوب همان قیمتهای قبلی است. به عنوان مثال برنج طارم درجه یک باید حداکثر کیلویی ۶۵ هزار تومان به فروش برسد.»
مدیرکل دفتر بازرسی و نظارت بر کالاهای وزارت جهاد کشاورزی علت افزایش قیمت برنج در بازار را احتکار دلالان با هدف افزایش قیمت پایه برنج در سال زراعی پیش رو عنوان کرده و میافزاید: «طرح تشدید مبارزه با احتکار برنج در سراسر کشور کلید خورده و با محتکران برخورد جدی میشود و از مردم هم میخواهیم گزارشهای خود مبنی بر احتکار برنج را با بازرسی جهاد در میان بگذارند. با اجرای این طرح قیمت برنج را ظرف یک هفته به قیمت مصوب
بازمی گردانیم.»
براساس این طرح تا پایان ماه مبارک رمضان به همه واحدهای بازرسی و نظارت سراسر کشور دستور داده شده چنانچه بازرسان با محتکران و گرانفروشان روبهرو شوند، علاوه بر برخورد جدی با آنها به سازمان تعزیرات حکومتی برای صدور رأی معرفی میشوند.
واردکنندگان با دپوی برنج ایرانی بازار را به دست گرفتند
موسی آقایی، عضو اتاق بازرگانی مازندران از دستکاری قیمتها از سوی واردکنندگان برنج خبر میدهد و در گفتگو با نود اقتصادی میگوید: «دلیل اصلی گرانی برنج برخی از تجار و بازرگانانی هستند که بعد از پایان فصل برداشت بیشتر برنجهای داخلی را از کشاورزان خریدند و انبار کردند. این افراد عمدتاً واردکننده برنج خارجی هم هستند. رسیدن قیمت برنج به بالای ۱۰۰هزار تومان در عمده فروشیها صحت ندارد، حداکثر قیمت برنج در عمده فروشیها ۹۰ هزار تومان است.»
وی میافزاید: «ممکن است در برخی خردهفروشیها قیمت برنج به بالای ۱۰۰هزار تومان هم رسیده باشد، ولی این برای همه مراکز عرضه خرد صحت ندارد. نمیتوان قیمت ثابتی برای محصولات کشاورزی تعیین کرد، به طوری که همین الان قیمت پرتقال در برخی انبارهای شمال هزار و ۲۰۰ تومان است، ولی در تهران با قیمت ۲۵ هزار تومان عرضه میشود. کیوی در شمال بین ۵ تا ۱۰ هزار تومان قیمت دارد، ولی در تهران با نرخ نزدیک ۳۰هزار تومان
عرضه میشود.»
آقایی میگوید: «بعد از افزایش قیمت برنج خارجی، چون خودشان برنج داخلی زیادی انبار کرده بودند، آنها را هم با قیمت بالا به بازار عرضه کردند و متأسفانه دستگاههای نظارتی هم هیچ اقدامی انجام نمیدهند و شاهد افزایش روز افزون قیمت برنج داخلی در بازار هستیم.»
سایر اخبار این روزنامه
شفافیت مات!
ابهامات سند تحول دولت مردمی
پشیمان و شکرگزار!
سردار سربلند از نیروی مقاومت تا جبهه مقاومت
دریافت خدمات کیفیتدار هستهای با «سیناپ»
بانکداری ابربدهکار بانکها!
حماس: شمشیر قدس ۲ شدیدتر از قبل خواهد بود
نبرد سرنوشت در ماریوپل
تلاشهای «آیفیلم ۲» برای نزدیکی ایران و افغانستان
دولت و کارشناسان: نخرید برنج تازه و ارزان میآید
روی زشت فوتبال، جرئت داری بباز!
اروپا در تقابل رمضان فوتبالیستها با طغیان اسلامهراسها