راست‌های اروپاستیز فرانسه بیخ گوش اتحادیه

ژان مارین لوپن، بنیانگذار حزب راست افراطی به نام تجمع ملی، Rassemblement national) RN)، یا جبهه ملی، FN) Front national)، بود که در عمر سیاسی طولانی‌مدت خود پنج بار نامزد انتخابات ریاست جمهوری فرانسه شد و حتی در انتخابات ۲۰۰۲ هم به مرحله دوم راه یافت و هرچند که پیروز نشد، اما اصطلاح «۲۱ آوریل» را در زبان سیاسی فرانسه به یادگار گذاشت. حالا مارین‌لوپن، دختر و جانشینش در جبهه ملی، به این مرحله رسیده و چنان که گفته، جبهه ملی هیچ گاه این قدر به ریاست جمهوری فرانسه نزدیک نشده است. قرار است که تکلیف رقابت بین مارین‌لوپن و امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهور فعلی فرانسه، با مرحله دوم انتخابات ریاست جمهوری امروز یک شنبه ۲۴ آوریل تعیین شود. هرچند که تقریباً تمامی نظرسنجی‌ها برتری ۱۰ تا ۱۵ درصدی ماکرون بر لوپن را نشان می‌دهند، اما همچنان که هر دو گفته‌اند، هیچ چیز تا برگزاری انتخابات و تعیین نتیجه آن قطعی نیست.
به نظر می‌رسد که رسیدن مارین لوپن به دور دوم انتخابات ریاست جمهوری موفقیت مهمی برای حزب او است که در رده احزاب راست افراطی اروپا قرار می‌گیرد، اما تذکر این نکته قابل توجه است که موفقیت او تا اندازه‌ای مدیون افول طولانی‌مدت احزاب سنتی فرانسه است. در واقع، دو حزب اصلی راست میانه به نام جمهوریخواهان، Les Républicains (LR)، و رقیب قدیمی آن حزب سوسیالیست، Parti socialiste (PS)، بعد از ریاست جمهوری نیکولا سارکوزی و فرانسوا اولاند دیگر نتوانسته جایگاه سابق خود را به دست بیاورد، چنان که والری پکرس از حزب جمهوریخواهان و آن ایدالگو از حزب سوسیالیست در انتخابات مرحله اول اخیر در رتبه‌های پنجم و دهم قرار گرفتند. با توجه به اینکه دیگر احزاب مثل راست و چپ و حتی حزب سبز‌ها در فرانسه چندان جذابیتی برای رأی‌دهندگان نداشتند، این طبیعی بود که مارین لوپن با ۴ درصد رأی کمتر نفر دوم بعد از ماکرون باشد. حالا نکته مهم این است که آیا آرای دست کم جناح راست فرانسه چه از میانه و چه افراطی به سبد لوپن ریخته می‌شود تا بتواند با شکست ماکرون در روز یک‌شنبه، او را مبدل به سومین رئیس‌جمهور تک دوره‌ای بعد از سارکوزی و اولاند بکند یا نه.
شکی نیست که پیروزی لوپن بر ماکرون فرانسه دیگری را به جهان و به خصوص اتحادیه اروپا نشان خواهد داد. لوپن در صدر رهبران راست‌گرای افراطی در اروپا قرار دارد که مخالفت با اتحادیه اروپا، مهاجرستیزی و ملی‌گرایی را به جای هم‌گرایی اروپایی دنبال می‌کنند و شخص لوپن بار‌ها موضوع خروج فرانسه از اتحادیه اروپا را مطرح کرده و هرچند که حالا مدعی است از این شعار فاصله گرفته، اما برنامه‌های تبلیغاتی او نظیر کاهش سهم پرداختی فرانسه به اتحادیه اروپا، تشدید کنترل‌های مرزی و اولویت به قانون فرانسه در مقابل قوانین اتحادیه همگی به خوبی نشان‌دهنده مخالفت او با اتحادیه اروپا است. بنابراین، پیروزی لوپن بد‌ترین خبر برای اتحادیه اروپا و رهبران و نهاد‌های آن در بروکسل است. در واقع، اتحادیه اروپا تا اینجای کار هم با رهبران راست‌گرا در کشور‌های عضو دردسر‌های زیادی داشته به خصوص ویکتور اوربان، نخست‌وزیر مجارستان، که چندی پیش تهدید کرده بود مجارستان را از اتحادیه اروپا خارج می‌کند. شکی نیست که پیروزی لوپن با توجه به موقعیت قابل توجه فرانسه در اتحادیه اروپا، باعث تقویت افرادی نظیر اوربان خواهد شد و بروکسل را گرفتار بی‌سابقه‌ترین مشکلات می‌کند. این موضوع بر مسئله مهم فعلی اروپا در خصوص حمله روسیه به اوکراین سایه سنگینی خواهد انداخت. با وجود اینکه لوپن از این حمله انتقاد کرده، اما گفته می‌شود که ستاد تبلیغاتی او مجبور شد ۲/۱ میلیون جزوه انتخاباتی‌اش را نابود کند، زیرا حاوی عکس او به همراه ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، بود. پیروزی لوپن نه تنها او را در کنار اوربان قرار می‌دهد که از موضع اتحادیه اروپا و حتی اوکراین در خصوص جنگ فعلی انتقاد کرده، بلکه باعث ایجاد شکاف قابل توجهی در جبهه غرب علیه روسیه می‌شود. علاوه بر این، پیروزی لوپن بد‌ترین خبر برای امریکا نیز خواهد بود که حالا بعد از چهار سال انزواطلبی دوره دونالد ترامپ، به دنبال احیای مقام رهبری غرب است و از جنگ اوکراین برای رسیدن به این هدف استفاده می‌کند. به این ترتیب، پیروزی لوپن در روز یک شنبه بد‌ترین خبر ممکن برای اتحادیه اروپا و امریکا است و در مقابل، پیروزی ماکرون بهترین خبر است، هرچند که انتقاداتی از اتحادیه اروپا و امریکا دارد، اما باز برای این دو قابل تحمل‌تر از لوپن است.