روزنامه جوان
1401/02/06
انتخابات فرانسه کشته داد
با اعلام نتیجه دور دوم انتخابات ریاست جمهوری فرانسه، همانطور که انتظار میرفت نام امانوئل ماکرون با کسب آرایی نهچندان قدرتمند، از صندوقهای رأی بیرون آمد. ناآرامیهای پس از انتخابات هم با توجه به حجم بالای نارضایتیها از ماکرون، دور از انتظار نبود، اما افزایش تنش خیابانی به دنبال اعلام نتیجه انتخابات، در شرایطی که دو نفر نیز کشته شدند، ماهیت جمهوری فرانسه را بهشدت زیر سؤال برده است. پس از هفتهها التهاب در عرصه سیاسی و جامعه فرانسه درباره اینکه چه کسی بر کرسی ریاست جمهوری تکیه خواهد زد، دیروز با پایان شمارش آرای دور دوم انتخابات ریاست جمهوری، امانوئل ماکرون نامزد راست میانه با کسب ۵۵/۵۸ درصد آرا برای یک دوره پنجساله دیگر در کاخ الیزه ماندگار شد. آمارهایی که منابع فرانسوی منتشر کردهاند نشان میدهد که ماکرون فقط با ۱۸ میلیون و ۷۸۰ هزار رأی توانست، مارین لوپن رقیب راست افراطی خود را که ۴۵/۴۱ درصد آرا معادل ۱۳ میلیون و ۲۹۷ هزار رأی به خود اختصاص داده بود از میدان به در کند. نتیجه این انتخابات اگرچه تمدید ریاست جمهوری ماکرون را رقم زد و دستافشانی حامیان وی و سران شماری از کشورهای جهان از جمله آلمان، انگلیس، ایتالیا، عراق و مصر را به دنبال داشت، اما این پیروزی در شرایطی رقم خورد که لوپن هم توانست بالاترین میزان رأیی را که یک نامزد راست افراطی از زمان تأسیس این حزب کسب کرده بود، به خود اختصاص دهد. میزان مشارکت مردمی هم برگ درخشانی برای ماکرون محسوب نمیشود، چرا که آمار ۲۳/۶۳ درصد، پایینتر از میزان پیشبینی شده بود. برای خیل ناراضیان از عملکرد ماکرون، به ویژه آنهایی که سیاستهای اقتصادی وی، باعث شده بود هفتهها در قالب جلیقهزردها به خیابان بیایند، انتخاب ماکرون انتخاب بین بد و بدتر بود. بنابر آنچه شماری از رأیدهندگان به صراحت گفتهاند، از بیم اینکه فرانسه گرفتار راست افراطی نشود، به تمدید ریاست جمهوری ماکرون رأی دادهاند. حتی ماکرون نیز به این موضوع اذعان کرد و گفت که دلایل رأی ندادن عدهای به خود را میداند. ضمن اینکه تعدادی از فرانسویها هم اگرچه به او رأی دادند، اما این کار در حمایت از ایدههایش صورت نگرفت بلکه در واقع نوعی قد علم کردن در برابر راستهای افراطی تلقی میشود.سایه سنگین انتخابات پارلمانی
فرانسه خود را برای برگزاری انتخابات پارلمانی در ماه ژوئن آماده میکند و این چیزی نیست که لوپن از آن غفلت کرده باشد. رقیب ماکرون در انتخابات گفت که در پی ایجاد یک گروه قوی است. ژان لوک ملانشن، چپگرای افراطی نیز از تمایل به نخستوزیر شدن سخن گفته است. اینها مواردی است که به منزله زنگ خطر برای ماکرون تلقی میشود تا جایی که بیم این میرود رئیسجمهور ناچار شود به همزیستی مسالمتآمیز تن دهد. از طرفی دیگر، نتایج یک نظرسنجی که پس اعلام نتایج اولیه انتخابات ریاستجمهوری فرانسه انجام شد، نشان داد بیش از ۶۰ درصد فرانسویها نمیخواهند که حزب ماکرون اکثریت را در انتخابات پارلمانی ماه ژوئن کسب کند. ۶۳ درصد از شرکتکنندگان در نظرسنجی گفتند که نمیخواهند ماکرون اکثریت پارلمان را داشته باشد، در حالی که ۳۵ درصد گفتند که میخواهند او اکثریت را به دست آورد. این نظرسنجی مؤسسه Opinionway با شرکت هزار و ۳۰۰ رأیدهنده فرانسوی و پس از انتشار نتایج اولیه دور دوم انتخابات ریاستجمهوری این کشور انجام شد. رأیدهندگان فرانسوی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه از چه کسی به عنوان نخستوزیر حمایت میکنند، ۴۶ درصد مارین لوپن را انتخاب کردند، ۴۴ درصد گفتند که طرفدار «ژان لوک ملانشن» هستند، در حالی که ۸ درصد از «والری پکرس» (نامزد ریاستجمهوری از حزب جمهوریخواهان) حمایت کردند.
اما در مهد دموکراسی، دایره نگرانیها از نتیجه انتخابات فقط به سیاستمداران محدود نشد و همانطور که پیشبینی میشد، موجی از اعتراضات را به دنبال داشت. کمی بعد از اعلام نتایج اولیه انتخابات، معترضان به پیروزی ماکرون به خیابان آمدند. گزارش ریانووستی حاکی است که مردم در شهرهای پاریس، رن، لیون، تولوز و نانت تظاهرات کردند. پلیس فرانسه برای سرکوب معترضان وارد عمل شد و با شدت گرفتن درگیریها در پاریس، برای متفرق کردن معترضان به استفاده از گاز اشکآور متوسل شد. همچنین، روزنامه لوفیگارو نوشت که یک شنبه شب به دنبال شلیک پلیس فرانسه به خودرویی در مرکز پاریس دو نفر کشته و یک تن زخمی شد.
خطر راست افراطی جدی است
در شرایطی که کار جمهوری فرانسه به خیابانهای شهرهای مختلف از جمله پایتخت کشیده است، همچنان تهدید راست افراطی در این کشور جدی است. خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی نوشت: «راست افراطی در فرانسه به جریان اصلی تبدیل شده است.» در بخشی از این گزارش آمده است: «با ۵/۴۱ درصد آرا، که برای او بیسابقه بود، سیاستهای نارضایتی ضد خارجی و ضد سیستمی لوپن اکنون بیش از هر زمان دیگری در ذهن، تفکر و چشمانداز سیاسی فرانسه جا افتاده است. اگر او اولین رئیسجمهور زن فرانسه میشد، طرح او برای مبارزه با تروریسم شامل سلب آزادی بخشی از جمعیت فرانسه - زنان مسلمان- میشد. او میخواست آنها را از پوشیدن روسری در ملأ عام منع کند. همین امر در مورد پیشنهادهای او برای انتقال شهروندان فرانسوی به صفوف مقدم برای مشاغل، مزایا و مسکن صدق میکرد.»آسوشیتدپرس تصریح کرد: «در سطح بینالمللی، لوپن میخواست روابط فرانسه با اتحادیه اروپا، ناتو و آلمان همسایه خود را کمرنگ کند؛ اقداماتی که برای معماری صلح در اروپا، در بحبوحه درگیریهای اوکراین، لرزهانگیز بود. فرانسه با رأی ندادن به لوپن از یک الکتروشوک سیاسی، اجتماعی و اقتصادی فرار کرد. یا شاید فرانسه این شوک را به تعویق انداخت. اگر وی تصمیم بگیرد بار دیگر در سال ۲۰۲۷ نامزد شود. این مسیری طولانی است. خیلی چیزها میتواند تغییر کند. اما لوپن هنوز تمام نشده است.»
سایر اخبار این روزنامه
انتخابات فرانسه کشته داد
فرانسویها دیگر به «تغییر با صندوق رأی» اعتماد ندارند
جناب وزیر! شما را به مظلومیت فنی و حرفهای قسم
جهاد فرهنگی، ضرورت و الزامات
بدنامی برای علی مطهری بهتر از گمنامی است؟!
حصار حصر برداشته شد
دومین سال خشکسالی با دستخالی!
مردم صداقت رادیو را باور دارند
صدای شهلا ناظریان هم به تاریخ دوبله پیوست
صهیونیستها حتی مزار برادرم را بمباران کردند
حیوانآزاری ناجوانمردانه همراه با لبخند مسئولان!
دستاوردهای اقتصادی دولت سیزدهم به مرور قابل لمس میشود
سند راهبردی لوازم خانگی خردادماه امسال ابلاغ میشود
انقلاب پهپادی و موشکی در نیروهای چهارگانه ارتش
پیام تسلیت رهبر معظم انقلاب به آیت الله جوادی آملی
مالیات خانههای خالی خرج و برج قانونگذاریاش را هم درنیاورد
قدر بزرگ ولایت امام