حیوان‌آزاری ناجوانمردانه همراه با لبخند مسئولان!

پس از ماجرای پرحاشیه پلنگ‌کشی در قائمشهر، روز گذشته در شهرستان نمین اردبیل یک قلاده خرس به طرز فجیعی کشته شد. خرس نمین در حالی با تراکتور و لودر مورد آزار قرار گرفت که تعدادی از مسئولان مربوطه هم در محل حضور داشتند!
پیرو گزارش تلفنی به محیط بانان شهرستان نمین مبنی بر اعلام حضور یک قلاده خرس قهوه‌ای در روستای کنازق این شهرستان، محیط بانان به محل مشاهده خرس مراجعه کردند.
علاوه بر محیط‌بانان محلی، مأموران یگان حفاظت محیط‌زیست، کارشناسان، رئیس اداره حیات‌وحش استان، معاون و مدیر کل محیط‌زیست طبیعی استان هم به محل اعزام شدند.
اهالی روستا با توسل به روش‌ها و رفتار‌های نامناسب، پس از تعقیب و گریز و ضرب و جرح حیوان و از پا انداختن آن، با استفاده از ادوات نامناسبی مثل لودر و تراکتور، این حیوان را مهار کردند. این مهار یا به عبارت بهتر حیوان آزاری، آسیب جدی به خرس وارد کرد؛ به طوری که ضمن زیرگرفتن خرس با تراکتور، باعث شکستگی استخوان پا و لگن و آسیب به ستون فقرات حیوان شد.


افراد محلی با یک حلقه طناب ضخیم از ناحیه گردن خرس را به لودر بسته و پای عقب سمت چپ حیوان را زیر چرخ تراکتور قرار دادند تا به زعم خود مانع فرار حیوان شوند! عکس‌های منتشر‌شده از این حیوان‌آزاری نشان می‌دهد مسئولانی که در صحنه حاضرند با بی‌خیالی و حتی لبخند مشغول تماشای زجر کشیدن حیوان هستند.
اکیپ یگان حفاظت محیط‌زیست هم با همکاری عوامل نیروی انتظامی مستقر در محل، به منظور انتقال حیوان به کلینیک حیات‌وحش استان از اسلحه بیهوشی استفاده کردند.
عکس‌ها نشان می‌دهد که بیهوشی حیوان در حالی صورت می‌گیرد که مأموران محیط‌زیست با بی‌توجهی نسبت به وضعیت خرس در حال این عمل هستند؛ یعنی حتی در حالی که حیوان به لودر بسته شده، حاضر نیستند تراکتور را از روی بدن حیوان بلند کنند.
این خرس در نهایت به مرکز استان و کلینیک حیات‌وحش انتقال داده شد. محیط‌زیست گزارش داده‌است که «معاینات بالینی دامپزشک معتمد روی این جانور صورت گرفت، به طوری که حیوان به محرک‌های وارده عکس‌العمل نشان داد و ضربان قلب و تنفس آن به حالت عادی برگشت. اما با توجه به شدت آسیب‌دیدگی حیوان از ناحیه ستون فقرات و خونریزی داخلی ناشی از آسیب امعا و احشا، متأسفانه تلاش‌های به عمل آمده تا پاسی از شب برای احیای مثمر واقع نشد و حیوان تلف شد.»
در اطلاعیه محیط‌زیست آمده «به اطلاع هموطنان می‌رساند چنانچه به هر نحو ممکن متوجه حضور حیوانات وحشی در روستا و اطراف آن شدند، بدون آسیب به حیوان یا حمله و رفتار غیر‌حرفه‌ای با آن، مراتب را به نزدیک‌ترین پاسگاه محیط‌بانی یا اداره محیط‌زیست یا شمار تلفن ۱۵۴۰ اطلاع دهند.»
باید از مسئولان محیط‌زیست پرسید چگونه سخن از رفتار غیر‌حرفه‌ای با حیوان می‌زنید در صورتی که خودتان با حیوان‌آزاری مقابل چشمتان با بی‌خیالی برخورد می‌کنید؟
البته روز گذشته دادستان شهرستان نمین دستورات لازم را برای بررسی علت تلف‌شدن یک قلاده خرس و شناسایی و دستگیری مسببان آن صادر کرد.
جواد پروانه در گفتگو با میزان، با اشاره به تصاویر منتشر شده درباره تعقیب، گریز و ضرب و جرح یک قلاده خرس با استفاده از ادواتی نظیر تراکتور، در یکی از روستا‌های شهرستان نمین گفت: به محض اطلاع از این موضوع با دستور ویژه دادستان مرکز استان به دادستانی و مدیر کل محیط‌زیست شهرستان، پرونده‌ای در دادستانی نمین تشکیل شد.
دادستان شهرستان نمین تأکید کرد: براساس گزارش سازمان محیط‌زیست شهرستان نمین، دستورات لازم برای بررسی علت تلف‌شدن یک قلاده خرس و شناسایی و دستگیری مسببان آن صادر شد.
روز گذشته استاندار مازندران هم به معاون سیاسی امنیتی و اجتماعی خود دستور داد به فوریت با تشکیل کارگروهی به بررسی علل تلف‌شدن پلنگ قائمشهر ورود پیدا کند و علاوه بر شناسایی عوامل خاطی، مانع تکرار چنین حوادثی تلخ شود. ‎
در دستور سیدمحمود حسینی‌پور، استاندار مازندران به معاونش آمده‌است: تلف‌شدن یک قلاده پلنگ ایرانی در قائمشهر در شرایطی که شاهد کمیاب‌شدن و انقراض گونه‌های مختلف آن در کشور و استان هستیم، پذیرفتنی نیست.
نماینده عالی دولت در استان مازندران تأکید کرد: هر چند تأمین امنیت و جان مردم در پی ورود یک قلاده پلنگ به محیط عمومی شهر قائمشهر ضرورت داشت و متولیان امر باید از جان مردم حراست می‌کردند، اما باید به شیوه‌های صحیح و با استفاده از ابزار‌های مدرن نسبت به زنده‌گیری این گونه کمیاب اقدام می‌شد.
حسینی‌پور خطاب به معاون سیاسی امنیتی و اجتماعی استانداری مازندران بیان کرد: به جنابعالی مأموریت می‌دهم به فوریت ظرف ۴۸ساعت آینده با تشکیل کارگروهی نسبت به بررسی زوایای مختلف این حادثه اقدام و گزارش نهایی را به اینجانب اعلام فرمایید.
وی خاطر نشان کرده‌است: لازم است بررسی شود چرا دستگاه‌های متولی به خصوص سازمان حفاظت محیط‌زیست استان با تأخیر چند ساعته نسبت به بیهوش کردن پلنگ سرگردان در شهر اقدام کرده و در نهایت نیز کوتاهی‌ها منجر به تلف‌شدن این حیوان شده‌است؟ باید علاوه بر برخورد با عوامل خاطی، با انجام اقدامات پیشگیرانه مانع تکرار چنین حوادثی تلخ شد و همچنین بررسی شود یک قلاده پلنگ چگونه وارد شهر شده‌است؟