سند راهبردی لوازم خانگی خردادماه امسال ابلاغ می‌شود

در پی تأکید مقام معظم رهبری بر تنظیم سند‌های راهبردی برای شاخه‌های مختلف صنعت، وزارت صمت در نیمه دوم سال گذشته تنظیم شش سند راهبردی را در دستور کار خود قرار داده است. در حال حاضر سند راهبردی خودرو تدوین و نهایی شده است و سند راهبردی لوازم خانگی نیز تا خرداد ماه امسال به پایان رسیده و ابلاغ خواهد شد تا براساس آن تولید‌کنندگان مکلف به ارتقای کمی و کیفی تولیدات خود شوند.
شدت گرفتن مشکلات در صنعت لوازم خانگی که بحرانی شدن وضعیت برند‌های این صنعت را به همراه داشت، موجب شد تولیدکنندگان لوازم خانگی با ارسال نامه‌ای به رئیس‌جمهور در سال ۹۵ با طرح مشکلات این صنعت، خواستار پیاده‌سازی و عملیاتی ساختن سند چشم‌انداز صنعت لوازم خانگی شوند. وزارت صنعت، معدن و تجارت از سال ۹۴ اقدام به تدوین سند راهبردی برای هفت صنعت استراتژیک کرد. «خودرو»، «فولاد»، «نساجی و پوشاک»، «سیمان»، «تایر و تیوب»، «لوازم خانگی» و «کاشی و سرامیک» هفت صنعت منتخب وزارت صنعت، معدن و تجارت بودند که در این سند مورد توجه قرار گرفتند. براساس این سند برای صنعت لوازم خانگی حفظ جایگاه دوم در منطقه با تولید سالانه ۱۶میلیون دستگاه انواع لوازم خانگی و صادرات ۳ میلیارد دلاری پیش‌بینی شد. پیش‌بینی‌ای که برای تحقق آن پنج هدف کلی از جمله ایجاد حداقل یک نام و نشان تجاری در سطح بین‌المللی، ارتقای سطح کیفیت و استاندارد محصولات در سطح جهانی و رسیدن به مقیاس اقتصادی تولید مدنظر قرار گرفت.
پیش بینی برنامه راهبردی برای این صنعت در آن سال‌ها در حالی صورت گرفت که صنعت لوازم خانگی از سال ۹۴ با افت تولید مواجه شد و به گفته فعالان این بخش رکود یکی از عواملی بود که موجب شد این صنعت با مشکلات بسیاری مواجه شود. مشکلی که برای خروج از آن دولت طرح خرید نسیه کالای ایرانی با دوام را در دستور کار قرار داد که این طرح نیز با مشکلات اجرایی مواجه شد و نتوانست گره‌ای از مشکلات این صنعت باز کند. به رغم وعده‌های این وزارتخانه این سند راهبردی در دولت تدبیر هرگز ابلاغ نشد و به بایگانی سپرده شد. تا اینکه دولت سیزدهم بار دیگر در راستای سفارشات مقام معظم رهبری برای تدوین سند‌های راهبردی صنعتی این موضوع را در دستور کار خود قرار داد.
معاون صنایع عمومی وزارت صنعت، معدن و تجارت در نشست خبری روز گذشته از نهایی شدن سند راهبردی لوازم خانگی تا خرداد ماه خبر داد و مهم‌ترین فعالیت‌های این معاونت را تشریح کرد.


کارنامه قابل دفاعی در حوزه لوازم خانگی داریم
محمدمهدی برادران درباره اقدامات وزارت صمت برای دانش بنیان کردن حوزه لوازم خانگی و اتکا به تولید داخل و جلوگیری از مسائل مربوط به سال ۹۷ (گرانی و کمبود) گفت: «یکی از صنایعی که در شش ماه گذشته با همکاری بین وزارت صمت و اصحاب صنایع لوازم خانگی صورت گرفت و کارنامه قابل دفاعی دارد مجموعه لوازم خانگی است.»
وی بیان داشت: «در حوزه لوازم خانگی در سال ۱۴۰۰ نسبت به سال قبل تولید از ۱۵ میلیون و ۴۰۳ هزار دستگاه به ۱۶ میلیون و ۴۸۹ هزار دستگاه افزایش یافته است که رشد بیش از ۷ درصدی را شاهد هستیم که در برخی کالا‌ها مانند ماشین لباسشویی این رشد ۳۶ درصد بوده است، به‌طوری که از تولید یک میلیون و ۱۸۷ هزار دستگاه به یک میلیون ۶۱۰ هزار دستگاه رسیده‌ایم.»
برادران گفت: «در زمینه تولید یخچال رشد ۹ درصدی داشته‌ایم، به گونه‌ای که از ۲ میلیون و ۲۸۰ هزار به ۲ میلیون و ۴۸۰ هزار دستگاه رسیده‌ایم.»
کاهش ارزبری در حوزه محصولات خانگی
برادران با تأکید بر اینکه نباید به نام تولید، تولیدنما‌ها محصولات را فقط مونتاژ کنند، اظهار داشت: «این مسئله نیز واردات و قاچاق محسوب می‌شود. کاهش ارز بری از ۵/۱ میلیارد دلار به ۲/۱ میلیارد دلار در حوزه محصولات خانگی از طریق افزایش عمق ساخت داخل منجر به صرفه جویی ارزی شده است و این نشان می‌دهد که اگرچه افزایش تولید داشته‌ایم، اما در حوزه واردات قطعات شاهد کاهش بوده‌ایم.»
معاون وزیر صمت گفت: «ما الان در بسیاری از حوزه‌ها شاهد افزایش قیمت هستیم و مواد اولیه بسیاری از محصولات با توجه به افزایش قیمت‌ها دچار چالش شده است و این موضوع کار را برای تولیدکنندگان داخلی سخت می‌کند.»
وی اظهار داشت: «در برخی حوزه‌ها با کمبود نیروی کار مواجه هستیم، اما امیدواریم با افزایش دستمزد‌ها این مسئله رفع شود و افراد حوزه‌های صنعتی را به دلالی ترجیح دهند.»
انتقاد از بی‌توجهی دولت قبل به تولید
برادران با اشاره به آمار واحد‌های فعال و راکد صنعتی اظهار داشت: «۷۳هزار واحد صنعتی در کشور وجود دارد که این واحد‌ها از وزارت صمت مجوز دارند، از این تعداد ۱۲هزار واحد راکد است که طی سال گذشته ۲هزار و ۷۰۰ واحد از تعداد واحد‌های راکد راه‌اندازی شد. در طول فعالیت دولت سیزدهم یکهزار و ۲۰۰ واحد فعال شده است.» وی با تأکید بر اینکه موضوع سرمایه در گردش دغدغه اصلی واحد‌های تولیدی است، بیان داشت: «آثار برخی تصمیمات غلط گذشته شاید تا دو سال در فرآیند‌های تولید و مصرف وجود داشته باشد، اما آنچه مهم است باید فرآیند‌ها را به سمت تولید ببریم. در سال‌های گذشته در کشور ما ضد تولید عمل شده است و حتی تولید و کاهش تولید داشته‌ایم؛ البته با تغییرات در نظام بانکی در بانک‌های مختلف شاهد اصلاح فرآیند‌ها هستیم و همکاری خوبی با وزارت اقتصاد و مجموعه بانک مرکزی داریم.» برادران با اشاره به تأمین مالی زنجیره‌های تولید افزود: «موضوع تأمین مالی زنجیره‌ای نیز کار مشترک بین وزارت صمت و اقتصاد و بانک مرکزی است که به پرداخت تسهیلات هدفمند کمک می‌کند و در حال حاضر سند راهبردی لوازم خانگی تدوین و این سند در ماه آینده ابلاغ می‌شود.»
پیش‌بینی رشد اقتصادی طی سال جاری
معاون وزیر صمت گفت: «با توجه به روند افزایش کمی و کیفی تولید محصولات مختلف در سال گذشته، پیش‌بینی می‌شود برای سال جاری رشد تولید و رشد اقتصادی داشته باشیم.»
برادران افزود: «سال گذشته رشد تولید و ارتقای کیفیت را در محصولات مختلف داشتیم که برآورد می‌شود این وضعیت برای سال جاری هم تکرار شود. همچنین افزایش دستمزد اگرچه هزینه‌های تولید را بالا می‌برد، اما به افزایش انگیزه کارگران و بهبود راندمان تولید کمک می‌کند و در نهایت منجر به تحریک تقاضا می‌شود. بنابراین پیش‌بینی می‌شود برای سال جاری رونق تولید و رشد اقتصادی را داشته باشیم.» وی به اشتغال دانش‌بنیان اشاره کرد و گفت: «اشتغال و تولید دانش‌بنیان مدنظر ما قرار دارد. در حال حاضر ۷هزار شرکت دانش‌بنیان در کشور وجود دارد که در نظر داریم به سمت صنعتی شدن، تولید انبوه و پیوستن به شهرک‌های صنعتی بروند. امیدواریم این شرکت‌ها تبدیل به شرکت‌های صنعتی‌دانش‌بنیان بزرگ شوند.»
برادران درباره مواد اولیه حوزه سلولزی افزود: «بسیاری از مواد اولیه در حوزه سلولزی به خارج از کشور برمی‌گردد و برخی تولیدکنندگان با همسایگان ارتباط دارند؛ البته با اصلاح تعرفه‌ها به دنبال رقابتی کردن فضا هستیم که در همین راستا اخبار خوبی هم در حوزه توسعه ظرفیت تولید داخل خواهیم شنید.»
معاون صنایع عمومی وزیر صمت درباره نحوه فعالیت مرکز ملی فرش گفت: «مرکز ملی زیرمجموعه وزارت صمت است. طی شش ماه گذشته ۳۵هزار فرصت شغلی در زنجیره فرش دستباف احیا شد.»
وی در مورد همکاری با خارجی‌ها در صورت احیای برجام گفت: «وقتی می‌توانیم روی پای خود بایستیم نباید به بیگانه دل ببندیم. در این سال‌ها تولیدکنندگان کنار مردم ماندند و قطعاً محوریت تولید باقی خواهد ماند و به سمت واردات بی‌رویه و میدان دادن به شرکت‌های خارجی نخواهیم رفت.»