الگوی جدید تولید انرژی بعد از جنگ اوکراین
گروه انرژی: بانک جهانی در جدیدترین گزارش دورنمای بازارهای کالا اعلام کرد انتظار می رود بزرگترین شوک انرژی از سال ۱۹۷۰ قیمتهای انرژی را سالها بالا نگه دارد زیرا حمله روسیه به اوکراین، جریان تجارت، مصرف و تولید انرژی را تغییر داده است. به گزارش «تجارت»، بانک جهانی اعلام کرد قیمت کالاهای غذایی هم افزایش یافته و به همراه قیمتهای بالای انرژی و شوکهای وارد شده به تجارت نفت بین المللی، قیمتهای بالای کالا باعث تشدید فشار تورمی در سطح جهانی خواهد شد. بانک جهانی میانگین قیمت نفت برنت در سال میلادی جاری را ۱۰۰ دلار در هر بشکه پیش بینی کرد که ۴۲ درصد افزایش در مقایسه با سال ۲۰۲۱ نشان می دهد و بالاترین سطح سالانه از سال ۲۰۱۳ است. این وام دهنده جهانی اعلام کرد قیمتهای غیرانرژی هم حدود ۲۰ درصد در سال ۲۰۲۲ افزایش پیدا می کنند که بزرگترین افزایش قیمتهای کالاهایی خواهد بود که روسیه یا اوکراین صادرکنندگان بزرگ آنها به شمار میروند. طبق گزارش بانک جهانی، قیمت نفت برنت در سال ۲۰۲۳ به ۹۲ دلار در هر بشکه می رسد که پایینتر از میانگین سال ۲۰۲۲ است اما بالاتر از میانگین پنج ساله ۶۰ دلار در هر بشکه است. پیش بینی می شود قیمتهای گاز طبیعی اروپا در سال ۲۰۲۲ دو برابر قیمت سال ۲۰۲۱ شوند و قیمتهای زغال سنگ ۸۰ درصد بالاتر باشند و قیمت گاز طبیعی و زغال سنگ در بالاترین رکورد همه زمانها خواهد بود. این جنگ همچنین باعث تغییر پرهزینه الگوهای تجاری شده که ممکن است به تورم پایدار بلندمدت منتهی شود. انتظار می رود این روند باعث تغییر عمده تجارت انرژی شود. یک مقام بانک جهانی گفت: قیمتهای بالای کالا، فشارهای تورمی بالا در سراسر جهان را تشدید میکند. بر اساس گزارش اویل پرایس، بانک جهانی انتظار دارد قیمتهای بالای کالا، فرآیند عبور به سوی منابع انرژی پاک را در کوتاه مدت مختل کرده یا به تاخیر بیاندازد. چندین کشور برنامههایی را برای افزایش تولید سوختهای فسیلی اعلام کردهاند. قیمتهای بالای فلزات هم قیمت انرژی تجدیدپذیر که نیاز بالایی به فلزاتی مانند آلومینیوم و نیکل دارد را بالا برده است.
جزییات بیانیه اوپک درباره قیمت نفت
اوپک به کمیته راهبری صندوق بینالمللی پول اعلام کرد دلیل اصلی افزایش قیمتهای نفت، بحران اوکراین بوده است اوپک در بیانیهای به کمیته مالی و پولی بینالمللی (IMFC) اعلام کرد میانگین قیمت نفت برنت در سه ماهه نخست نزدیک ۹۸ دلار در هر بشکه بوده که ۱۸ دلار بالاتر از سه ماه آخر سال ۲۰۲۱ بوده است. قیمتهای نفت به خصوص در ماه مارس افزایش داشته که عمدتا به دلیل تشدید تنشهای ژئوپلیتیکی در اروپای شرقی و نگرانیها نسبت به کمبود بزرگ عرضه و اختلالات تجاری بوده است. کمیته مالی و پولی بینالمللی بخشی از دیدارهای بهاره صندوق بینالمللی پول و هیات مدیره بانک جهانی است. اوپک که در دیدار سال گذشته کمیته مالی و پولی بینالمللی شرکت کرد، در برابر فشارهای آمریکا و اتحادیه اروپا برای افزایش بیشتر تولید نفت و مهار رشد قیمتها ایستادگی کرده است. قیمتهای نفت پس از حمله روسیه به اوکراین و اعمال تحریمهای گسترده آمریکا و اتحادیه اروپا علیه مسکو، تا مرز ۱۳۹ دلار در هر بشکه صعود کردند. اوپک پلاس که شامل اوپک و تولیدکنندگان دیگر نظیر روسیه است، در راستای توافق برای تسهیل محدودیت عرضه، قرار است تولیدش را در ماه مه حدود ۴۳۲ هزار بشکه در روز افزایش دهد. اوپک اعلام کرد اوپک پلاس تعهد خود را برای تضمین متوازن بودن عرضه و تقاضا در دوران بحران اوکراین به منظور حمایت از اقتصاد جهانی، نشان داده است. بر اساس گزارش رویترز، اوپک همچنین به تاثیر منفی کوتاه مدت بحران اوکراین و ادامه پاندمی کووید ۱۹ اشاره و اعلام کرد که رشد قوی قیمتهای کالا به همراه محدودیتهای زنجیره تامین و محدودیتهای لجستیکی مربوط به کووید ۱۹، به رشد تورم جهانی دامن زده است. صندوق بینالمللی پول (IMF) در گزارش دورنمای اقتصادی جهان که هفته جاری منتشر شد، پیش بینی نرخ رشد اقتصاد جهان را از ۶.۱ درصد در سال ۲۰۲۱ به ۳.۶ درصد در سال ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ تنزل داد.
مخالفت اوپک با افزایش عرضه نفت
اوپک دلیل اصلی افزایش قیمت نفت را تشدید تنشهای ژئوپلیتیک در شرق اروپا و نگرانی در مورد کمبود عرضه نفت در بحبوحه آشفتگیهای تجاری میداند و اعلام کرده هیچ اقدامی برای افزایش عرضه انجام نمیدهد. به گزارش خبرگزاری رویترز، اوپک خطاب به صندوق بینالمللی پول اعلام کرد افزایش قیمت نفت تاحدزیادی بهخاطر جنگ اوکراین صورتگرفته و این گروه هیچ اقدامی برای افزایش عرضه انجام نمیدهد.