روزنامه ابتکار
1401/02/17
سرنوشت کیفیت و ایمنی خودرو چه خواهد شد؟ کیفیت خودرو زیر سایه اختلاف نظر مدیران
صدای مهیب تصادف چند خودرو با هم شاید بدترین اتفاقی باشد که انسان آن را میشنود و میبیند؛ کیفیت پایین خودروها در سالهای اخیر، خاطرات ناگواری در ذهن همه یادآوری میکند که ممکن است با یک تصادف جان سالم به در نبریم و شاید برای سالهای زیادی بخاطر مصدومیت جدی خانهنشین شویم.به گزارش ایرنا، طبق آمارهای پلیس راهور در سالهای ۸۳ و ۸۴ به دلیل تصادفات، سالانه ۲۷ هزار نفر جان خود را از دست دادند، اگر چه این آمار به عدد سالانه ۱۶ هزار کشته در سالهای اخیر رسیده است اما این همان اتفاقی است که اکنون صدای مسئولان را به گوش همه میرساند چون کیفیت پایین و ایمنی نداشتن خودرو این بار را سنگین و سنگینتر میکند.
تصادف ۵۸ خودرو در محور بهبهان و منفجر شدن چهار خودروی آن، باز نشدن ایربگ این خودروها و هزاران مورد تصادف با خودروهای داخلی که منجر به مرگ یا مجروحیت مردم شده است، باعث انتقاد مسئولان به ویژه رییس پلیس راهور از پایین بودن کیفیت و ایمنی نداشتن خودروها شد که این موضوع به نوعی صدای برخی دیگر از مدیران را درآورده است.
سردار کمال هادیانفر، رییس پلیس راهور ناجا، اخیرا اظهاراتی درباره کیفیت پایین خودروهای دو شرکت خودروسازی در ایران مطرح کرده است و نظارت نداشتن برخی دستگاههای نظارتی از جمله سازمان ملی استاندارد ایران، وضعیت جادهها و کیفیت و ایمنی نداشتن خودروهای داخلی را عامل تصادفات در ایران عنوان کرده است که واکنش ها در این زمینه نه تنها موجب تلاش خودروسازان برای بالا بردن کیفیت و ایمنی خودرو نشد بلکه بار انتقادات را بیشتر کرد تا به یک موضوع جنجالبرانگیز تبدیل شود.
این اظهارات رییس پلیس راهور ناجا درباره استانداردهای خودرویی موجب پاسخگویی رییس سازمان ملی استاندارد ایران شد که وی نیز اظهار داشت: مسائل مربوط به خودرو سالهاست وجود دارد، اما چرا برخی طی همین چند ماه انتقادات خود را شروع کردهاند؟ در حالیکه وظایف ۱۸ گانهای دارند که ملزم به انجام آن هستند.
در این واکنشهای مسئولان نسبت به سخنان همدیگر بحثهایی رد و بدل شد به عنوان نمونه صحبت رییس سازمان ملی استاندارد ایران تحت عنوان ژنرالهای سلبریتی نیز واکنش پلیس راهور به این موضوع را در پی داشت که اظهارداشت که ما ژنرال سلبریتی در کشور نداریم و همه سربازیم و به سرباز ولایت بودن افتخار میکنیم.
اما این سوال هست که آیا این اظهارات و بگومگوهای مسئولان میتواند مشکل کیفیت و ایمنی خودرو را حل کند و باید سوال کرد که این واکنشهای آنان چه دردی از دردهای مردم را دوا می کند، آیا میتوان از مرگ روزانه افراد بیگناه در جادههای کشور و مجروحیت تعداد بالایی از مردم در تصادفات جلوگیری کرد؟
رییس سازمان ملی استاندارد چه گفت؟
مهدی اسلامپناه، رییس سازمان ملی استاندارد ایران، درباره اظهارات رییس پلیس راهور اینگونه واکنش نشان داد و با اولتیماتوم به شرکتهای خودروساز، گفت: چرخه معیوب در فرایند تولید خودرو باید اصلاح شود.
وی با محکوم کردن بانیان وضع موجود در صنعت خودروی کشور به ویژه در هشت سال اخیر افزود: صنعت خودروسازی در کشور نیازمند کالبدشکافی عمیق است. نظر دولت سیزدهم این است که دولت از بنگاهداری در حوزه خودرو خارج شود و در بحث نظارت، ورود جدیتری داشته باشد.
اسلام پناه با اشاره به رویکرد تحولی سازمان استاندارد در بحث خودرو، که از دی ماه سال قبل کلید خورد، افزود: در نخستین گام، سعی کردهایم دستورالعملهای نظارتی را تصحیح کنیم و شرکتها و آزمایشگاههای همکار استاندارد طبق آن اقدام کنند، از طرفی رابطه میان خودروسازان و ناظران کیفی را قطع کردیم تا مفسده ایجاد نشود.
وی اضافه کرد: در همین رویکرد، پروانه کاربرد نشان استاندارد برای خودروسازان که دو ساله بود به یک ماه کاهش یافته تا پیوسته مورد رصد قرار گیرند. همچنین براساس تعهد اخذ شده از خودروسازان، از آنان تعهد گرفتهایم اگر از بابت عدم کیفیت لازم، سرنشینان آسیبی ببینند، مدیران عالی رتبه خودروسازی ملزم هستند حقوق حادثهدیدگان را ادا کنند.
رییس سازمان ملی استاندارد ایران، موافقت خود را در خصوص واردات خودرو برای ایجاد فضایی رقابتی اعلام کرد و داشتن خودروی ایمن و با کیفیت را حق مردم دانست.
اسلام پناه در واکنش به اظهارات پلیس راهور ناجا در بحث استانداردهای خودرویی، گفت: مسائل مربوط به خودرو سالهاست وجود دارد، اما چرا برخی طی همین چند ماه انتقادات خود را شروع کردهاند؟ در حالیکه وظایف ۱۸ گانهای دارند که ملزم به انجام آن هستند.
وی در همین زمینه ادامه داد: پلیس اگر حرفی در بحث کیفیت خودروها دارد، چرا زمانی که ما به عنوان تنها سازمان فنی نظام، وارد میدان شدهایم و عملیاتی را شروع کردهایم، آدرس اشتباه میدهند؟ میگویند ما جلوی این خودروها را میگیریم، اگر میتوانستند چرا تابه حال نگرفتهاند؟
رییس سازمان ملی استاندارد ایران با اشاره به تصادف زنجیرهای بهبهان تصریح کرد: باز نشدن ایربگ خودروها قطعا محکوم است و از خودروسازان نمیشود هیچ دفاعی کرد. امکان ندارد که خودرویی ایربگ نداشته باشد اما گفته شود دارد، شاید تاخیر عملکرد آن محتمل است و این پذیرفتنی نیست.
اسلام پناه با بیان اینکه صنعت خودروسازی ما فناورانه نیست، اعلام کرد: اگر تولید فناورانه داشته باشیم و دست مافیای پشت پرده قطع شود، خودروسازی ما میتواند متحول شود.
به گفته رییس سازمان ملی استاندارد ایران، بعید است بتوانیم در سال جاری، نه سوخت کاملا استانداردی تولید کنیم نه خودرویی که بتواند در صد کیلومتر چهار لیتر بنزین مصرف کند.
پاسخ رییس راهور ناجا به رییس سازمان ملی استاندارد چه بود؟
سردار کمال هادیان فر، رییس پلیس راهور ناجا، در جدیدترین اظهارات خود درباره کیفیت و ایمنی خودروهای داخلی گفت: اینکه میگویند ژنرالهای سلبریتی، ما در کشور همچنین کسی نداریم و ما سربازیم و به سربازی ولایت افتخار میکنیم اینکه ما راجع به خودرو صحبت میکنیم وظیفه ذاتی ماست و باید دنبال شود امنیت مردم جزو وظایف ذاتی ناجا است.
وی ادامه داد: مهرماه سال ۹۸ در دانشگاه علوم انتظامی امین راجع به پراید حرف زدم چون ما ۱۱ سال تصادفات را تحلیل کردیم و روی سه سال ۹۵ تا ۹۷ با توجه به فراوانی آمار متمرکز شدیم، تحلیل این بود که پراید به هر چیزی می خورد ۳.۲ دهم درصد یا در پراید جان خود را از دست میدهند یا مجروح میشوند که در اینجا به ارابه مرگ برای اولین بار اشاره و اعلام کردم شما خوردو نمیسازید ارابه مرگ میسازید و هر روز شاهد این صحنهها در جادههای کشور هستیم و ایستادگی کردیم و برای همین مساله مکاتبات مکتوب داریم و سند آنها وجود دارد.
وی تاکید کرد: به همین دلیل به شرکت سایپا نامه زده شد که توقف شمارهگذاری خودروی پراید از سال ۹۹ باید اتفاق بیفتد و پاسخ، گزارشها و جلسات حضوری با سایپا برگزار شد که اعلام کردند، روزانه ۴۰۰ خوردوی پراید تولید میشود و آیا باید تولید آن را متوقف کنیم اما با این وجود ما آخرین شاسی را پلاک کردیم و بعد از آن دیگر گفتیم که محال است که شمارهگذاری شود.
وی تصریح کرد: در نهایت وزارت صنعت، معدن و تجارت ابلاغ پایان خط تولید پراید را صادر کرد ولی پلیس ایستادگی کرد، حال بجای اینکه فرافکنی کنند باید اعلام شود که پلیس این حرف را از سال ۸۳ و ۸۴ که تصادفات رو به افزایش و تا ۲۷ هزار کشته دادیم زده است چون نمیتوانیم شاهد باشیم خانوادههای مردم در جادهها مچاله شوند به عنوان نمونه در چند روز اخیر یک پراید در اصفهان منفجر شد، سوال اینجاست که کجای دنیا اینگونه اتفاقات می افتد؟
رییس پلیس راهور ناجا گفت: باید به فکر کیفیت و ایمنی خودرو بود که به همین منظور پلیس در سال ۸۴ و ۸۵ در بحث آتشسوزی ۴۰۵ این موضوع را با وزارت صنعت پیگیری کردیم و به مجلس میرفتیم که در نهایت گفتند شما دنبال نکنید ما این مساله را حل میکنیم اما آیا این مشکل حل شد ما هر ساعت ۲ کشته داریم و اگرچه تصادف یک امر اجتنابناپذیر است اما اینکه منفجر و کشته میشوند و از یک آهن پاره نمیتوانند خارج شوند باید بررسی شود.
رییس پلیس راهور ناجا ادامه داد: باید بازار رقابت در خودروسازی وجود داشته باشد، یکی از آیتمهای اصلی در سال ۸۵ که کشتهها در طول ۱۰ سال از ۲۷ به ۱۷ هزار کاهش یافت و ۵۵۰ هزار مجروح به ۳۶۰ مجروح رسید، بحث واردات برای خودروی ایمن بود که معتقدیم باید برای خودروسازی رقابت ایجاد شود، قرار شد آپشن جدید روی خودرو انجام دهند که در سال ۸۸ تا ۹۱ کیسه هوا روی خودرو نصب کردند در مجموع معتقدیم اگر رقابت درست شود، موضوع مطلب خودرو هم کیفی میشود.
سردار هادیانفر اضافه کرد: زمانی خودروی خوب تولید میشود که ۲۶۰۰ قطعه آن تولید خودمان باشد چرا باید نگاه به بیرون باشد، مونتاژ کردن که کار و هنر نشد به نظر من باید این جسارت در خودروسازان و سازمان استاندارد وجود داشته باشد تا بخاطر غفلت و اشتباهات از مردم عذرخواهی کنند، باید کیفیت به معنای واقعی و ایمنی را افزایش دهند چون این موضوع به عنوان مطالبه جدی مقام معظم رهبری و رئیسجمهوری است.
وی در پاسخ به این سوال که سهم تقصیر در تصادفات اعمال کردهاید، گفت: اینکه از نظر قانونی برخی از قانون مطلع نیستند در تبصره سه ماده ۱۴ قانون رسیدگی به تخلفات و اخذ جرائم رانندگی به استناد ماده ۵۰۵ قانون مجازات اجتماعی و ۵۲۶ و ۵۳۶ پلیس می تواند برای هر کسی که در تصادف نقشی داشته باشد سهم تقصیر تعیین کند.
وی با بیان اینکه از وظایف خود کوتاهی نمیکنیم، خاطرنشان کرد: در حوادثی که رخ میدهد آنچه که در کارشناسی به عنوان حادثه حادث مطرح میشود، باید خودروساز و سازمانی که مدعی کنترل و نظارت است باید نظارت کند و پاسخگو باشد و در این زمینه قضات پیگیر هستند که این مساله را دنبال کنند.
سردار هادیانفر درباره اینکه گفته شده پلیس راهور وظایف ۱۸ گانه دارد؛ تاکید کرد: چیزی تحت عنوان وظایف ۱۸ گانه راهور وجود ندارد و آنچه در قانون است ۲۶ قانون توسط قانونگذار برای ناجا تعیین شده نه ۱۸ تا، در بند ۱۲ یک وظیفه به پلیس راهور واگذار کرده است که اجرای مقررات قوانین راهنمایی و رانندگی است.
وی ادامه داد: پلیس به وظیفه خود به طور کامل و قاطع عمل کرده است در بند یک تا ۲۶ و نظرسنجی ها، گزارش ها و اظهار رضایت مندی مردم به ویژه مقام معظم رهبری حکایت از این دارد که پلیس وظیفه خود را به خوبی انجام می دهد، اینکه ما می گوییم بیشتر نظارت کنید آقای استاندارد ما وظیفه خودمان را خوب انجام می دهیم و از این وظیفه کوتاه نمی آییم.
وی اظهار کرد: ما مطالبه ای به غیر از کیفیت و ایمنی نداریم و هر روز شاهد تصادفات و داغدار شدن برخی از هموطنان در جاده ها و شهرها هستیم و باید این درست شود.
آنچه مسلم است، تمامی موارد مطرح شده از سوی مسئولان امر در زمینه کاهش آمار تصادفات رانندگی، از بالابردن کیفیت و ایمنی خودروها گرفته تا اصلاح راهها و... موثر است اما اکنون پیش از هر چیز تعامل و همکاری همه جانبه و بیشتر همه متولیان برای حل مسالهای به این مهمی احساس میشود، چون تا زمانی که همافزایی و همفکری برای حل مشکلات وجود نداشته باشد، نمیتوانیم امید به حل آن داشته باشیم و فضای ملتهب رسانهای نیز دردی را دوا نخواهد کرد.
سایر اخبار این روزنامه
بیم و امیدها برای حیات وحش ایران ادامه دارد
چالش برای احیای ژن یوز ایرانی
محمد علی وکیلی
چرایی رادیکال شدن اعتراضات خیابانی
سرنوشت کیفیت و ایمنی خودرو چه خواهد شد؟
کیفیت خودرو زیر سایه اختلاف نظر مدیران
«ابتکار» با لیدا طاهری، تصویرگر کتاب کودک، گفتوگو کرد
فرزند هنر باش
سرنوشت جنگ روسیه و اوکراین همچنان در ابهام
مقدمه چینی برای پایان جنگ یا شروع جنگ هستهای؟
دولت میتواند جلوی سونامی گرانیها را بگیرد؟
روزهای سخت اقتصادی
سخنگوی دولت:
نان و دارو گران نمیشود
آیت الله جوادی آملی:
ملّت بدون مال ، ملّت ویلچری است
حزب نخست وزیر انگلیس در انتخابات لندن شکست سنگینی خورد
پسلرزههای پارتیگیت برای حزب جانسون
فشار وخیم اقتصادی و سودای عدالت شعار زده
گسترش سایه های شوم فقر
یک کارشناس مسائل اروپا مطرح کرد
جنگ اوکراین؛ بهانه غرب برای تسویه حساب با پوتین
فرهنگی:
افزایش قیمت اینترنت قابل قبول نیست