پایان کرونا

گروه اجتماعی/  روزهایی بود که کشور درگیر موجی از مرگ و میرهای کرونایی بود که روزانه 700 فوتی ثبت می‌شد. حالا شنیدن این خبر که فوتی‌های کرونا به سه نفر در شبانه روز منتهی به روز گذشته رسیده است، حاکی از تلاشی خستگی‌ناپذیر برای متوقف کردن چرخش ویروس در کشور و ابتلا و مرگ و میرهاست. فقط کافی است به یاد بیاوریم که آخرین بار در همان اوایل شیوع این پاندمی در کشور یعنی روز ۶ اسفند 98، تعداد مرگ و میر روزانه بیماران کووید۱۹ در کشور، ۳ نفر بود. هر چند حتی فوت یک نفر در اثر کرونا هم زیاد است اما حالا با توجه به برداشته شدن اکثر محدودیت‌ها از جمله سفرها و بازگشایی‌های مدارس و دانشگاه‌ها با رسیدن به آماری که روز گذشته وزارت بهداشت از آخرین وضعیت کرونا در کشور اعلام کرد، می‌توان امیدوار بود که پس از دو سال و سه ماه به روزهای عادی پیش از کرونا باز گردیم؛ هر چند کارشناسان مدام هشدار می‌دهند که عادی انگاری و احساس عبور از خطر کرونا در حالی‌که هنوز در دنیا این بیماری یک پاندمی است، رفتار پر خطری است و همچنان رعایت پروتکل‌ها و تکمیل واکسیناسیون باید در صدر رفتار اجتماعی مردم باشد. هنوز ۸۳۶ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در بخش‌های مراقبت‌های ویژه بیمارستان‌ها تحت مراقبت قرار دارند. بنابر اعلام وزارت بهداشت، در شبانه روز منتهی به روز گذشته به جز تهران با ۲ مورد فوتی بیماران کووید۱۹ و البرز با یک مورد، همه استان‌های کشور، مرگ و میر صفر داشته‌اند، گرچه ۴۶۰ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شدند و ۸۲ نفر از آنها نیز بستری شدند.
تاکنون بنا بر معیارهای تشخیصی کووید مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۷ میلیون و ۲۲۶ هزار و ۲۱۹ نفر رسید ه است و باید در این آمار کسانی را که ناقلان پنهان بوده‌اند یا تست‌های تشخیصی را نداده‌اند در نظر گرفت. تاکنون ۵۱ میلیون و ۵۸۲ هزار و ۶۳۵ آزمایش تشخیص کووید۱۹ در کشور انجام شده است. مجموع جانباختگان این بیماری در کشورما تا روز گذشته به ۱۴۱ هزار و ۱۹۲ نفر رسید.در حال حاضر ۰ شهرستان در وضعیت قرمز، ۴ شهرستان در وضعیت نارنجی، ۳۱۹ شهرستان در وضعیت زرد و ۱۲۵ شهرستان در وضعیت آبی قرار دارند.
تاکنون ۶۴ میلیون و ۳۹۸ هزار و ۵۷۷ نفر دوز اول، ۵۷ میلیون و ۶۴۸ هزار و ۳۸۰ نفر دوز دوم و ۲۷ میلیون و ۲۱۶ هزار و ۳۱۸ نفر نیز دوز سوم واکسن کرونا را در کشور تزریق کرده‌اند. بر این اساس مجموع واکسن‌های تزریق شده در کشور به ۱۴۹ میلیون و ۲۶۳ هزار و ۲۷۵ دوز رسید. تقریباً تمام کارشناسان واکسیناسیون گسترده را یکی از مهم‌ترین عوامل کاهش موفقیت‌آمیز چرخه ویروس در کشور می‌دانند و بر تکمیل واکسیناسیون توسط مردم تأکید دارند.
هر چند می‌توان علت آمار فوتی‌ها در تهران و البرز را به جمعیت زیاد این دو شهر کشور نسبت داد اما علیرضا زالی در شصت وسومین جلسه علنی شورای شهر تهران که به مناسبت هفته سلامت حضور یافت در این باره گفت: اصولاً بحران در تهران بویژه بحران‌های از جنس نرم افرازی، با چالش‌هایی همراه است و یکی از چالش‌هایی که ما در بیماری کووید ۱۹ با آن روبه رو بودیم تمرکز جمعیتی در تهران بود؛ به شکلی که در برخی از مناطق ما با تمرکز جمعیتی بالایی روبه‌رو بودیم. به‌عنوان نمونه منطقه ۴ تهران نزدیک به یک میلیون و ۱۰۰ هزار نفر جمعیت دارد و در ایام کرونا همواره نقطه داغ ما محسوب می‌شد، به طوری که در بخش بستری و چه در حوزه مرگ و میر بیشترین آمار این منطقه را به خود اختصاص می‌داد.


وی با بیان اینکه متأسفانه زیرساخت‌های حوزه درمانی در تهران در سال‌های اخیر متناسب با جمعیت توسعه و رشد پیدا نکرده، افزود: بی‌تردید در این بخش با محرومیت‌هایی روبه‌رو هستیم، به شکلی که سرانه تخت‌های دولتی در تهران بسیار پایین‌تر از سایر استان‌ها است. از آغاز بیماری کووید ۱۹، ۱۱۸ بیمارستان در تهران درگیر این بیماری شدند، ۶۷ درصد از خدمات در ارتباط با بیماری کووید ۱۹ در بیمارستان‌های دانشگاهی و مابقی در بیمارستان‌های تأمین اجتماعی، ارتش و... ارائه شده است که این مسأله می‌تواند به‌عنوان یک رکورد ملی و حتی بین‌المللی محسوب شود.
وی با اشاره به اینکه نباید شرایط فعلی را پایان کرونا ویروس دانست افزود: این اشتباهی راهبردی است که بگوییم کرونا به پایان رسیده و برهمین اساس باید برای ادامه مقابله با این بیماری برنامه‌ریزی و طراحی‌های لازم را داشته باشیم.
وی در بخش دیگری از صحبت‌های خود با اشاره به راه‌اندازی بیمارستان صحرایی در ایام کرونا و در کمتر از ۲۴ ساعت و در محل نمایشگاه بین‌المللی تهران گفت: ۵ میلیون و ۴۰۰ هزار نفر از آغاز کرونا به بیمارستان با عنوان این بیماری مراجعه کردند که در این بخش دو میلیون و ۷۰۰ هزار نفر خدمات لازم را دریافت کردند.
وی با بیان اینکه پیک پنجم از سخت‌ترین امواج کرونا بود، ادامه داد: بی‌تردید باید دید در ایام کرونا هیچ یک از مراجعه‌کنندگان با مشکل مواجه نشدند و تمام افراد خدمات مناسبی دریافت کردند. تا روز گذشته ۲۶ میلیون دوز واکسن کرونا تزریق شد، ۱۰ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر دوز اول و حدود ۹ میلیون دوز دوم و حدود ۵ میلیون نفر دوز سوم را دریافت کردند.
از سوی دیگر خبرهای جهان حاکی از این است که همچنان باید در برابر این ویروس هوشیار بود. شمار مبتلایان به کووید۱۹ در جهان تاکنون به ۵۱۷ میلیون و ۷۷۹ هزار و ۴۳۷ نفر رسیده است. مرگ شش میلیون و ۲۷۸ هزار و ۱۶۵ نفر بر اثر این بیماری تأیید شده است. امریکا با بیش از ۸۳.۶ میلیون مبتلا و بیش از یک میلیون قربانی همچنان در صدر فهرست کشورهای درگیر با این بیماری قرار دارد و هند نیز با آمار بیش از ۴۳.۱ میلیون مبتلا پس از امریکا در رتبه دوم جهانی به لحاظ میزان ابتلا قرار گرفته است. همچنین آمار مبتلایان به کووید۱۹ در برزیل هم از ۳۰.۵ میلیون نفر فراتر رفته و در حال حاضر سومین کشور جهان به لحاظ بالاترین شمار مبتلایان است.برزیل در عین حال با بیش از ۶۶۴ هزار جانباخته پس از ایالات متحده، دومین رکورددار تعداد قربانیان کووید ۱۹ در جهان محسوب می‌شود و پس از آن هند با بیش از ۵۲۴ هزار قربانی، سومین کشور به لحاظ ثبت بالاترین آمار مرگ و میر کرونایی در این فهرست جهانی است.در اروپا نیز فرانسه با ثبت بیش از ۲۸.۹ میلیون مبتلا هم اکنون رکورددار ابتلا در قاره سبز و چهارمین کشور با بیشترین آمار بیمار کرونایی در جهان است. همچنین ایران با مجموع هفت میلیون و ۲۲۵ هزار و ۷۵۹ مورد ابتلا و ۱۴۱ هزار و ۱۸۹ مورد فوت ناشی از بیماری کووید۱۹ در حال حاضر در رتبه شانزدهم در بین کشورهای دارای بیشترین آمار مبتلایان به کرونا قرار دارد.