اطلاعات غلط بازار و روان ملت را به هم می‌ریزد جای خالی سخنگوی واحد و مطلع در پیشانی طرح اصلاح ارز ۴۲۰۰

جهت‌گیری دولت به‌عنوان مجری طرح اصلاح ارز ترجیحی به‌خصوص در بحث اطلاع‌رسانی واحد و دقیق در راستای حفظ آرامش عمومی بایستی تغییر کند.
به گزارش تسنیم،‌ بعد از اعلام رسمی رئیس جمهور در خصوص آغاز اجرای طرح تحولی دولت در خصوص عملیاتی شدن کامل اصلاح ارز ترجیحی عملاً وارد دور جدیدی از اقدامات دستگاههای مختلف اجرایی از وزارت جهاد کشاورزی تا وزارت اقتصاد درخصوص پیاده‌سازی این طرح هستیم، بر این اساس همان‌طور که پیش‌بینی می‌شد، بعد از تصویب قانون بودجه 1401 و تکلیف مجلس شورای اسلامی به دولت برای مدیریت یارانه ارزی مربوط به واردات کالاهای اساسی عملاً شاهد یک گردش بزرگ در جهت‌گیری سیاستهای اقتصادی کشور هستیم.
آنطور که وزارت اقتصاد از قبل اعلام کرده بود طرح آزادسازی یارانه‌ها به‌صورت تدریجی انجام خواهد شد، بر اساس این طرح چهار قلم کالای اساسی شامل مرغ،‌ تخم‌مرغ، شیر و روغن به هیچ عنوان برای یارانه‌بگیران با افزایش قیمت مواجه نخواهد شد و از طریق سازوکار کالابرگ الکترونیک این کالاها در اختیار مردم قرار خواهد گرفت، این درحالی است که اساساً در خصوص نان و دارو هیچ گونه افزایش قیمتی برای 85 میلیون نفر جمعیت کشور اعمال نخواهد شد، همچنین بعد از گزارش رئیس جمهور و واریز یارانه کمک‌معیشتی در حساب بیش از 72 میلیون ایرانی، مشخص شد که طرح مردمی‌سازی یارانه‌ها حداقل از دو ماه آینده پیاده خواهد شد.
از طرف دیگر با وجود تلاش همه‌جانبه دولت برای ایجاد آرامش در کشور با وجود ابعاد بسیار گسترده این طرح، برخی ناهماهنگی‌ها عملاً برنامه دولت را در حوزه اجرا با اختلال روبه‌رو کرده است. هنوز فراموش نکرده‌ایم که در گام نخست دولت، با اقدام غیرحساب‌شده یکی از وزارت‌خانه‌ها با حذف آرد یارانه‌ای صنف و صنعت شوک روانی تغییر یک‌شبه قیمتها در محصولاتی مثل ماکارونی و نانهای فانتزی چه هزینه سنگینی برای مجریان طرح ایجاد کرد، همین موضوع عملاً برای چند روز فضای روانی را تحت‌تاثیر قرار داد و تا زمان اعلام واریز یارانه کمک‌معیشتی 300 و 400 هزار تومانی عملاً با یک فضای ملتهب روبه‌رو بودیم. بعد از مصاحبه خبری رئیس جمهور و تزریق یک آرامش نسبی به فضا بار دیگر امیدها برای پیاده‌سازی هماهنگ طرح در افکار عمومی افزایش یافت.


نکته مهم اینکه در ساعات گذشته شاهد اعلام برخی خبرهای متناقض، غیرهماهنگ از سوی مراجع و مسئولان مختلف دولتی بودیم، به‌عنوان مثال در خصوص اجرایی شدن طرح حذف ارز ترجیحی و آنچه واقعی‌سازی یارانه‌ها نامیده می‌شود شاهد اظهار نظرهای متعدد و مختلف از وزیر کشور، سخنگوی دولت، رئیس سازمان برنامه و بودجه، وزیر اقتصاد، وزیر جهاد کشاورزی و... آن هم در یک روز بودیم.
بر این اساس لازم است در این مقطع به‌صورت فوری یک سخنگوی واحد، مسلط بر اجرای طرح از سوی رئیس جمهور منصوب شود و تمامی اطلاعات مربوط به ابعاد مختلف اجرای طرح از سوی این سخنگو به مردم اعلام شود. مهمترین مزیت این موضوع اولاً جلوگیری از موضع‌گیریهای غیرمسئولانه‌ای است که ممکن است به‌صورت سهوی فضای کشور را ملتهب کند، از سوی دیگر اطلاع‌رسانی دقیق از سوی سخنگوی این طرح می‌تواند در تزریق آرامش به مردم کمک قابل‌توجهی کند.
استفاده و به‌کارگیری یک سخنگوی متخصص در این حوزه ضمن اینکه منجر به تسریع در پاسخگویی می‌شود و ابهامات در همان لحظه نخست رفع می‌شود می‌تواند به ایجاد یک فضای آرام در بازارها کمک جدی کند.
از طرف دیگر از شب گذشته بعد از انتشار برخی اطلاعات غیررسمی در یکی از سایتهای خبری در خصوص تعیین قیمت جدید اقلامی مثل مرغ، تخم‌مرغ، روغن، شیر و... عملاً شاهد شکل‌گیری فضایی ملتهب در برخی بازارها هستیم. مشخص نیست چرا برخی که به‌صورت غیرمسئولانه اقدام به انتشار اخبار تاییدنشده آن هم در موضوعات حساسی مثل افزایش قیمت‌ها می‌کنند با هیچ نوع واکنشی از سوی دستگاههای نظارتی و قضایی مواجه نمی‌شوند. در فضایی که دولت با مشکلات متعدد تنها در زمینه ایجاد آرامش عمومی در روزهای نخست اجرای این طرح بزرگ مواجه است انتشار اطلاعات تاییدنشده و مقدماتی برای طرحی که قرار است از دو ماه بعد اجرایی شود عملاً زمینه تشویش افکار عمومی را فراهم کرده است و سکوت و بی‌عملی دستگاههای نظارتی کشور که در این روزها وظایف سنگینی روی دوش دارند جای تعجب دارد.
همچنین مشخص نیست افراد خاطی که به نشر یک‌سری اطلاعات تاییدنشده از جلسه‌ای مقدماتی در وزارت جهاد کشاورزی اقدام کرده‌اند، چه اهدافی را مدنظر داشته‌اند؟ این یک نکته واضح است که در فضای فعلی کشور هرنوع فضاسازی غیرمنطقی ممکن است تبعاتی پیش‌بینی‌نشده برای مردم داشته باشد، بر این اساس با هرگونه اقدامات خودسرانه از این دست بایستی در همان ابتدا برخورد شود، این موضوع در مورد روغن هم در شبکه‌های اجتماعی تکرار شد، در این زمینه هم عدم فعالیت و حضور یک سخنگوی واحد برای تکذیب قیمت‌های نجومی عملاً یک حاشیه دیگر ایجاد کرد که تاکنون پاسخ مشخصی به آن داده نشده است.
دولت باید به این نکته توجه داشته باشد که هرگونه تنش در فضای روانی مردم، می‌تواند به‌صورت مشخص افزایش غیرمنطقی تقاضا را در بازارهای مختلف در پی داشته باشد، از طرف دیگر توزیع‌کنندگان نیز وقتی به‌صورت غیرمنتظره با قیمتهای جدید روبه‌رو می‌شوند عملاً عرضه را کاهش می‌دهند و همین موضوع ساده تعادل بازارها را به‌هم می‌ریزد. این عدم تعادل می‌تواند در کوتاه‌مدت در اجرای طرح دولت اختلال ایجاد کند و در نهایت برای کشور چالش‌زا باشد.