روزنامه اعتماد
1401/02/28
هيجان نقدينگي در بازار سرمايه
ندا جعفريبازار سرمايه اين روزها در نزديكي مقاومت مهمي قرار دارد كه از نظر بسياري از تكنيكاليستها در صورت عبور از اين مقاومت، يعني كانال يك ميليون و ۶۰۰ هزار واحدي، پتانسيل رسيدن به قله 2 ميليون واحدي را نيز دارد. شاخص كل بورس روز گذشته (27 ارديبهشت ماه 1401) با ۲۲ هزار و ۲۲۵ واحد افزايش تا رقم يك ميليون و ۶۰۶ هزار واحد صعود كرد. اين در حالي است كه شاخص كل با معيار هموزن ۱۴۱۱ واحد كاهش يافت و در رقم ۴۴۷ هزار و ۸۱۲ واحد ايستاد. در اين بازار ۹۲۲ هزار معامله به ارزش ۷۳ هزار و ۴۰۵ ميليارد ريال انجام شد، پتروشيمي پارس، معدني و صنعتي گلگهر، فولادمباركه اصفهان، معدني و صنعتي چادرملو، ملي صنايع مس ايران، پالايش نفت تبريز و فولاد خوزستان نسبت به ساير نمادها بيشترين تاثير مثبت را روي بورس گذاشتند.
به گفته كارشناسان بورسي نيمي از سهمهاي بازار سرمايه، اين روزها ارزنده بوده و پتانسيل رشد هم دارند اما اين ركوردهاي بورس تا چه اندازه ميتواند واقعي باشد يا تا چه ميزان حباب دارند؟
رد پاي نهاد ناظر در بازار سرمايه
فردين آقابزرگي، كارشناس بازار سرمايه در واكنش به اينكه شاخص بورس بالاخره پس از 20 ماه به يك ركورد جديد رسيد، اظهار داشت: در اغلب موارد بنا به يك رويه سنتي حركاتي از سوي نهاد ناظر يا سازمان بورس صورت ميگيرد كه اين حركات روندي را شكل ميدهند كه بهطور كل اغلب تحليلگران بازار سرمايه اين نوسانات را ناشي از اراده نهاد ناظر ميدانند و هرازگاهي اين ردپا را هم ميتوانيم ببينيم و قابليت اثبات هم دارد.
آقابزرگي در ادامه به «اعتماد» گفت: به عنوان مثال در روز گذشته نحوه بازگشايي نماد معاملات شركت پتروشيمي پارس ميتواند يكي از اين مصاديق باشد كه اگر چه يك رويه استاندارد در معاملات اجرايي است، اما بر اين موضوع حكم ميكند كه حداقل يك ساعت پيش از پايان معاملات بايد معاملات پيوسته سهام شكل گيرد اما تنها 20 دقيقه مانده به پايان معاملات اين فعل و انفعالات صورت گرفت و منتهي شد به اينكه شاخص كل با اختلاف قابل توجه نسبت به شاخص هموزن بالا رفت و شاخص كل 1.1 درصد مثبت شد و شاخص هموزن حدود 25 درصد منفي بود و اين حركات باعث ميشود تا يك رويه غيراستاندارد و غيرحرفهاي در اين بازار شكل گيرد.
انتظارات مسوولان از بورس زياد است
اين كارشناس بازار سرمايه با بيان اينكه برخي مسوولان كه در بيرون از بورس و فرابورس هستند انتظارات بالايي از اين بازار دارند، افزود: اين قضيه به عنوان يك وظيفه روي دوش نهاد ناظر گذاشته شده و هر از گاهي اين عمليات انجام ميشود.
آقابزرگي تصريح كرد: البته بر اساس متغيرهاي اثرگذار روي وضعيت بازار سرمايه همانند نرخ بهره و مقايسه سود عمليات شركتها نسبت به مدت مشابه در سال قبل و حركت ساير بازارها به واسطه افزايش نرخ ارز يا افزايش حجم نقدينگي و عدم تداوم و اميدواري نسبت به منابع حاصل از صادرات ارز و فرآوردههاي نفتي و ... بايد گفت كه بازار سرمايه بايد سهمي در جذب نقدينگي در اقتصاد به منظور پيشگيري از كاهش نقدينگي در كشور را داشته باشد.
اين كارشناس بورس تصريح كرد: اين عطش تقاضا باعث شده تا ما شاهد چنين ركوردها و تقاضايي در بازار باشيم، البته هر چند به اعتقاد بنده اسم اين موضوع را نميتوان ركورد گذاشت، زيرا يك زماني در تير و مرداد ماه سال 1399 شاخص كل تا 2 ميليون و 62هزار واحد بالا رفت و برخلاف متغيرهاي اثرگذار در وضعيت اقتصادي اين اتفاق رخ داد، اما در حال حاضر فاصله ارزش ذاتي و ارزش روز معاملاتي شركتها تناسب معقول و توجيهپذيرتري دارند بنابراين گذر از شاخص 2 ميليون و 62 هزار واحدي در سال جاري به راحتي امكانپذير است، زيرا صورت مساله ما و ساختار نقدينگي اقتصاد، بازار سرمايه و عواملي كه باعث چنين هيجاني ميشود بهطور كل با سال 1399 مغاير است هر چند مقام ناظر بنا بر دلايلي بازار را تحت كنترل گرفته است و به اين دليل شاهد رشد شاخصهاي بورس هستيم.
شاخصها تا دو ماه آينده صعودي هستند
او در ادامه خاطرنشان كرد: هر چند تكنيكاليستها نميتوانند نتيجه دقيقي از وضعيت فعلي را توصيف كنند، اما اعتقاد دارند كه اين نقطه مقاومتي به كندي گذر ميكنند، اما به راحتي ميتوان پيشبيني كرد كه ظرف دو ماه آينده شاخص كل به 2 ميليون واحد خواهد رسيد و توجيه اقتصادي هم دارد و به هيچ عنوان شبههاي از حباب در اين خصوص وجود ندارد.
آقابزرگي در پاسخ به اين پرسش كه چه ميزان حذف ارز 4200 و رشد قيمتها در بازارهاي مختلف روي افزايش شاخصهاي بورس تاثيرگذار بوده است، افزود: نه تنها در بخش مواد غذايي بلكه اغلب صنايع و شركتها سود و زيانشان نسبت به دوره مشابه سال قبل (حداقل در سالهاي 1400 و 1399)، به دليل افزايش نرخ فروش محصولات بوده و لذا آثار تورم توام با افزايش نقدينگي در كشور اين فضا را رقم زده است و بايد گفت شتاب در تقاضا و شاخصهاي بورس به نوعي اجتنابناپذير است و تورم ركن اصلي افزايش قيمت سهام شركتها و صنايع غذايي است.
اين كارشناس بازار سرمايه در مورد حذف ارز 4200 توماني و تاثير آن بر بورس نيز گفت: اين حركت شايد از ساليان گذشته بايد صورت ميگرفت كه اين ميزان قيمتهاي دستوري در اقتصاد وجود نداشت و اگر چنين فضايي را به صورت پلكاني و خزنده به اجرا درمي آورديم اين شبهه يا شكل به وجود نميآمد كه مانند يك فنر جمع شده امروز خود را نشان دهد كه به اجبار برخي مسوولان به اين فكر باشند كه با كنترل قيمت سهام يك شركت مواد غذايي، دارويي و... سعي بر پوشيده نگه داشتن آثار تورم در اقتصاد كشور باشند.
او تصريح كرد: هر چند بازار ما به معناي واقعي كارا نيست، اما واكنش بازار ما نسبت به اين موضوع كاملا صحيح بوده و هست و اين قضيه كاملا توجيهپذير است و بر اين اساس منطق حكم ميكرد كه چنين رشدهايي را تجربه كنيم.
سایر اخبار این روزنامه
هشدار (( اتحاد ملت)) به دولت
اثرات نامطلوب مداخلات محيط زيستي بر هواي ايران
يادداشتهاي امروز
توليد واكسنهاي نوين ضدسرطان
گاهي خيلي زود دير ميشود
گره خورده به مذاكرات
هيجان نقدينگي در بازار سرمايه
موزه به مثابه ابزار آماردهي
دراز كردن دست دوستي از درون فهرست تروريستي
ده نكته درباره يك خبر ۲
ضرورتهاي تازه براي رسانه
برجام و حقوق اقتصادي شهروندان
رنج انكار درد
عبرت از تاريخ يا تكرار آن؟