روزنامه ایران
1401/03/02
55 هزار میلیارد تومان دارایی روی پیشخوان مردمی
در سالروز اجرای قانون اصل 44، دومین گام بلند شفافسازی بخش دولتی با انتشار صورتهای مالی شرکتهای بخش عمومی کشور برداشته شد. در دولت سیزدهم اقدامات بیسابقهای در جهت شفافیت اقتصادی از جمله انتشار لیست ابربدهکاران بانکی، صورتهای مالی شرکتهای دولتی و درتازهترین اقدام شرکتهای بخش عمومی انجام شده است. بدین ترتیب تمام جزئیات عملکرد و دخل و خرج شرکتهایی که به نوعی از بیت المال استفاده میکنند برای آگاهی عموم و کارشناسان انتشار عمومی پیدا کرده است که در طول تاریخ کشور سابقه نداشته است.وزارت امور اقتصادی و دارایی طی اطلاعیهای از گام دوم انتشار صورتهای مالی حسابرسیشده 132 شرکت بخش عمومی کشور در سامانه کدال خبر داد.
وزارت امور اقتصادی و دارایی در این اطلاعیه با اشاره به انتشار و دسترسی عمومی به اطلاعات مالی شرکتهای تابعه نهادها و مؤسسات عمومی غیردولتی از حیث امکان مقایسه عملکرد مالی آنها با عملکرد مالی شرکتهای دولتی و تفکیک سهم هر بخش در پیشبرد اهداف اقتصادی کشور و ایجاد رفاه عمومی، تصریح نموده است: این مهم بیتردید در تقویت و بهبود سیاستگذاریهای کلان مالی و اقتصادی نظام نیز تأثیر بسزایی خواهد داشت و زمینه را برای ورود پژوهشگران و صاحبنظران به حوزههای اقتصادی فراهم خواهد آورد.
در این اطلاعیه تأکید شده است: دسترسی عمومی به صورتهای مالی حسابرسی شده شرکتهای فعال در بخش عمومی کشور، به ارتقای شفافیت و افزایش پاسخگویی مدیران این قبیل شرکتها که جزو اهداف عالی نظام شرکتداری و از اصول حیاتی حاکمیت شرکتی است، کمک شایانی خواهد نمود. این اطلاعیه خاطرنشان میسازد: وزارت امور اقتصادی و دارایی، در پیگیری و اجرای یکی از اولویتهای خود، یعنی افزایش شفافیت مالی، پس از انتشار صورتهای مالی حسابرسی شده شرکتهای دولتی، در گام بعدی، انتشار صورتهای مالی حسابرسی شده تعدادی از شرکتهای متعلق به بخش عمومی در سامانه کدال را جهت دسترسی عموم مردم آغاز نموده است. براساس این اطلاعیه، صورتهای مالی حسابرسی شده 132 شرکت تابعه نهادها و مؤسسات عمومی غیردولتی و نیز سازمانهای مناطق آزاد تجاری- صنعتی و ویژه اقتصادی و شرکتهای تابعه آنها و شرکتهای تابعه بانکها و بیمههای دولتی به همراه گزارشهای حسابرس مستقل و بازرس قانونی مربوط که توسط سازمان حسابرسی رسیدگی و صادر شده است، در سامانه کدال منتشر شدهاند.
بخشی از شرکتهای متعلق به مؤسسات و نهادهای عمومی و بانکها و بیمهها بورسی بوده و تابع قوانین و مقررات افشا و شفافیت سازمان بورس و اوراق بهادار هستند و نسبت به انتشار مستمر صورتهای مالی حسابرسی شده خود در سامانه کدال اقدام مینمایند. در ادامه این اطلاعیه آمده است: شرکتهای متعلق به مؤسسات و نهادهای عمومی غیردولتی به عنوان بخشی مهم و مؤثر از اقتصاد کشور در چهارچوب حاکمیت نظام جمهوری اسلامی ایران به فعالیت مشغولند و نهادهای مالک آنها، بهنمایندگی از همه مردم، فرصت اعمال حقوق مالکانه در این قبیل بنگاهها را پیدا نمودهاند؛ بدینروی، دسترسی عموم مردم، به عنوان ذینفع، به اطلاعات و نتایج عملکرد مالی سالانه آنها، ضمن تقویت فضای پرسشگری عمومی و ارتقای پاسخگویی مدیران، در ایجاد اعتماد عمومی نیز از اهمیت ویژهای برخوردار است.
افشای صورتهای مالی 55 هزار میلیارد تومانی 132 شرکت
وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: صورتهای مالی 132 شرکت زیرمجموعه نهادهای عمومی به ارزش 55 هزار میلیارد تومان افشا شد.
سیداحسان خاندوزی وزیر امور اقتصادی و دارایی دیروز در ارتباط زنده با بخش خبر 14 سیما با اشاره به الزام قانون بودجه 1401 کل کشور مبنی بر افشای اطلاعات شرکتهای دولتی و نهادهای عمومی گفت: در ماه قبل اطلاعات مالی 113 شرکت دولتی از طریق سامانه جامع اطلاعرسانی ناشران بورسی، کدال به صورت عمومی منتشر شد.
وی گفت:در قانون بودجه 1401 برای شرکتهای ذیل نهادهای عمومی هم تکلیف شده است که اطلاعات مالی آنها هم افشا شود. در این زمینه اطلاعات مالی 132 شرکت از نهادهای عمومی و غیردولتی به ارزش کلی 55 هزار میلیارد تومان منتشر شد.
وی افزود: برخی از این شرکتها ذیل صندوقهای بازنشستگی قرار دارند مانند شرکت هواپیمایی آسمان، شرکت ملی نفتکش، پتروشیمی مسجد سلیمان وهمچنین برخی شرکتها زیرمجموعه بنیاد مستضعفان هستند. برخی متعلق به شهرداریها و 16 شرکت در زیرمجموعه سازمان تأمین اجتماعی قرار دارند. برخی از شرکتها زیرمجموعه بانکهای دولتی مانند ملی، مسکن، سپه و برخی زیرمجموعه شرکت دولتی بیمه ایران قرار دارند.
خاندوزی همچنین اظهارکرد: برخی شرکتها زیرمجموعه فدراسیونهای ورزشی هستند که قبلاً صورتهای مالی آنها شفاف نبود ولی امروز صورتهای حسابرسی شده آنها روی کدال قرار داده شد. وی اضافه کرد: گام اول انتشار صورتهای مالی در کدال و گام دوم و سوم این است که صورتهای مالی شرکتها را در منظر صاحبنظران قرار دهیم و تحلیلگران بر نحوه مصرف منابع شرکتها نظارت کنند. این کار منجر به افزایش کارآمدی و بهرهوری شرکتها و کاهش انحراف میشود و فساد را به حداقل میرساند. وزیر امور اقتصادی و دارایی در مورد انتشار فهرست ابربدهکاران بانکی بدحساب نیز گفت: اعلام اسامی ابربدهکاران بدحساب با همکاری وزارت امور اقتصادی و دارایی و بانک مرکزی انجام شده است و به شکل فصلی، اسامی بدهکاران و مبالغ بدهی آنها و میزان بدهی آنها را منتشر کردیم. اگر این فهرست نقصان دارد، با همکاری بانک مرکزی تکمیل میشود و به اطلاع عموم مردم میرسد.
گفتنی است نگاهی به لیست 132 شرکتی که اطلاعات آنها در سامانه کدال بارگذاری شده طیف گستردهای از شرکتها را نشان میدهد. دراین فهرست، نام فدراسیونهای ورزشی، شرکتهای آزادراهها مانند اصفهان، کنارگذرشمالی کرج و تهران شمال دیده میشود. همچنین صورتهای مالی صرافی ملی ایران، شرکت ملی نفتکش و مناطق آزاد کیش، قشم و ارس منتشر شده است.
رشد 22هزار و 658 درصدی هزینه ساخت آزاد راه تهران شمال
هزینه احداث آزادراه تهران به شمال تا پایان سال 99 به رقم 33 هزارو 892 میلیارد تومان رسید. در حالی که پیشبینی اولیه هزینه احداث آزادراه تهران شمال در سال 75، حدود 1450 میلیارد ریال، یعنی 145 میلیارد تومان اعلام شده بود اما تأخیرهای مکرر و عدم اتمام بموقع این پروژه ملی باعث شد تا هزینه احداث آن سر به فلک زده و به رقم حدودی 34 هزار میلیارد تومان برسد.
با یک ضرب و تقسیم ساده و در فاصله 24 سال میزان افزایش هزینه ساخت این پروژه ملی 22 هزارو 658 درصد افزایش یافته است. کل پروژه آزاد راه تهران به شمال در قالب چهار قطعه تعریف شده که قطعه اول و چهارم آن سالها قبلتر زیر بار ترافیکی رفته است. گفته میشود که اعتبار مورد نیاز قطعه دوم این آزاد راه در مسیر رفت و برگشت حدود 6 هزار میلیارد تومان بوده که نیمی از آن سهم وزارت راه و شهرسازی و نیم دیگر هم سهم بنیاد مستضعفان است.
سایر اخبار این روزنامه