تداوم دیپلماسی همسایگی

رئیس‌جمهوری اسلامی ایران، در راستای تقویت دیپلماسی همسایگی و گسترش همکاری‌های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی، صبح دیروز در صدر هیئتی عالی‌رتبه به عمان رفت؛ سفری یک روزه که با هدف ارتقای روابط در حوزه‌های تجارت، حمل و نقل، انرژی، گردشگری و به ویژه گردشگری سلامت بین تهران - مسقط صورت گرفته است.
این پنجمین سفر خارجی آیت‌الله رئیسی در طول دوره فعالیت دولت سیزدهم و نخستین سفر رئیس‌جمهوری اسلامی ایران به عمان در دوره سلطان جدید این کشور است و پیشتر در راستای ایجاد زمینه‌های گسترش روابط اقتصادی و تجاری ایران و عمان، هیئتی ۵۰ نفره از تجار و فعالان اقتصادی ایران هفته گذشته به این کشور سفر کردند. رئیس‌جمهور پیش از این در راستای تقویت روابط ایران با کشور‌های منطقه، به تاجیکستان، ترکمنستان، روسیه و قطر سفر کرده بود.
اهداف سفر به عمان
رئیس‌جمهور پیش از عزیمت به مسقط که به دعوت رسمی پادشاه عمان صورت گرفت، در فرودگاه مهرآباد گفت که سفر به عمان گامی برای توسعه روابط خوب با همسایگان است وامیدواریم این سفر‌ها تداوم داشته باشد و این سفر با دعوت آقای هیثم بن طارق سلطان عمان انجام می‌شود. وی به روابط خوب بین تهران - مسقط اشاره کرد و گفت: روابط سیاسی و اقتصادی ما با کشور دوست، برادر و همسایه‌مان عمان خوب است، اما این سطح از روابط برای هیچ‌یک از دو طرف قابل قبول نیست و برای همین تصمیم و اراده هر دو کشور به ارتقای سطح روابط سیاسی و اقتصادی است و روابط تهران - مسقط می‌تواند توسعه یابد. رئیس‌جمهور گفت: توسعه روابط دوجانبه مورد بحث است و روابط منطقه‌ای در گفت‌وگوی دو طرف خواهد بود و همکاری‌های دو کشور در مسائل و حوزه مختلفی که در منطقه وجود دارد هم از موضوعات این سفر است. در حوزه حمل و نقل، انرژی، گردشگری به ویژه گردشگری سلامت می‌توانیم روابط بیشتری تعریف کنیم. رئیسی با بیان اینکه در این سفر تفاهم نامه‌هایی بین دو کشور به امضا می‌رسد و اجرای آن به دنبالش پیگیری می‌شود، این نکته را هم متذکر شد که «سفر به عمان در راستای توسعه سیاست همسایگی انجام می‌شود و از نظر ما بسیار دارای اهمیت است.»


رئیس‌جمهور توسعه روابط را نکته محوری سفر به عمان دانست و تأکید کرد: همکاری‌ها و گفتگو‌های منطقه‌ای می‌تواند امنیت‌ساز باشد و حضور نیرو‌های خارجی و بیگانه نه‌تن‌ها امنیت‌ساز نیست، بلکه امنیت منطقه را مورد تهدید قرار می‌دهد. وی با اشاره به مواضع مشترک بین دو کشور ایران و عمان، گفت: امیدواریم این سفر که در راستای سیاست ارتباط با کشور دوست و همسایه است، توسعه یابد و گامی برای روابط خوب با همسایگان باشد و استمرار داشته باشد.
استقبال سلطان سعید از رئیسی
دکتر سید ابراهیم رئیسی که به منظور دیداری رسمی به عمان سفر کرده است، در قصر العلم مورد استقبال رسمی «هیثم بن طارق آل سعید» سلطان این کشور قرار گرفت. در مراسم استقبال رسمی، پس از قرار گرفتن رئیس‌جمهور و سلطان عمان در جایگاه مخصوص، سرود ملی دو کشور نواخته شد و سپس رؤسای دو کشور از یگان تشریفات حاضر در مراسم سان دیدند و همچنین مقامات عالی رتبه همراه را به یکدیگر معرفی کردند. در این مراسم به افتخار رئیس‌جمهور و هیئت عالی رتبه کشورمان ۲۱ گلوله توپ شلیک شد. پس از استقبال رسمی هیثم بن طارق از آیت‌الله رئیسی، ابتدا مذاکرات مشترک هیئت‌های عالیرتبه دو کشور برگزار شد و سپس رئیس‌جمهور و سلطان عمان با یکدیگر دیدار و گفتگو کردند.
امضای ۱۲ سند همکاری در حوزه‌های مختلف
در جریان سفر یک روزه آیت‌الله رئیسی به مسقط، ایران و عمان ۱۲ سند همکاری در حوزه‌های سیاسی، حمل و نقل، همکاری‌های دیپلماتیک، اقتصادی و گردشگری امضا کردند. در این سفر ۱۲ سند همکاری میان مقامات ارشد دو کشور در حوزه‌های انرژی، سیاسی، حمل و نقل، همکاری‌های دیپلماتیک، روابط تجاری و اقتصادی، علمی، محیط زیست و ورزشی به امضا رسید. این اسناد را وزرای امور خارجه، صنعت، معدن و تجارت، نفت، راه و شهرسازی و رئیس سازمان توسعه تجارت کشورمان و همتایان عمانی آن‌ها به امضا رساندند.
تحلیل پایگاه خبری عمانی از سفر رئیسی به مسقط
پایگاه خبری «شئون» عمان در گزارشی با عنوان «عمان و ایران، حسن همجواری و منافع اقتصادی متقابل» نوشت که کشور سلطان‌نشین عمان و جمهوری اسلامی ایران روابط تاریخی دارند که در ۵۰ سال گذشته همکاری آن‌ها با حسن همجواری و منافع متقابل توسعه یافته است.
این پایگاه خبری در ادامه اضافه کرد: سلطان «هیثم بن طارق» در حالی میزبان دکتر «ابراهیم رئیسی» رئیس‌جمهوری اسلامی ایران است که جهان شاهد مسائل مختلف بین المللی و منطقه‌ای است. منطقه با درگیری‌های سیاسی و اقتصادی مواجه است و می‌طلبد که دو کشور برای تسهیل کمک به خود و به طور کلی خدمت به منطقه تبادل نظر کنند. به نوشته این پایگاه خبری، انتظار می‌رود که دو کشور در سفر ابراهیم رئیسی به مسقط تفاهم‌نامه‌هایی را در ابعاد اقتصادی و تجاری، زیرساخت‌ها، قوانین و مقررات تشویقی سلطان‌نشین عمان که موجب جذب سرمایه‌گذاری می‌شود، امضا کنند. در سطح سیاسی، روابط ایران و عمان بر پایه‌های محکم و مستحکمی از جمله حسن همجواری و عدم مداخله در امور داخلی بنا شده است که به حل و فصل تعدادی از مسائل معاصر منطقه‌ای کمک کرده است، زیرا دو کشور گفتگو‌های سیاسی مستمری دارند که مهم‌ترین آن‌ها مذاکرات ژانویه گذشته در مسقط بود که درباره توافق هسته‌ای ایران بود. پایگاه خبری شئون عمان اضافه کرد: سفر رئیس‌جمهوری ایران به مسقط فرصت مضاعفی برای حمایت از تلاش‌های دیپلماتیک انجام شده در این پرونده و موضوعات دیگری مانند بحران یمن است که به شکل عام از ارکان امنیت و ثبات در منطقه و تحقق صلح و امنیت بین المللی حمایت می‌کند. دیپلماسی عمان میدانی را برای نزدیک‌تر کردن دیدگاه‌های جمهوری اسلامی ایران با تعدادی از کشور‌ها که با جمهوری اسلامی ایران اختلاف داشتند ایجاد کرد که نتایج مثبتی به دنبال داشت و همچنین روابط خوب دو کشور منجر به آزادی تعدادی از افراد با ملیت‌های مختلف که در ایران زندانی شده بودند، شد.