مالک زیر آوار، تخلف کاملاً آشکار

رعایت نکردن قوانین و مقررات و اصول فنی در ساخت متروپل علت اولیه حادثه اعلام شده است. دلیلی روشن از بروز تخلف با چشمان کاملاً باز که مقابل ساختار قانونی قد کشیده و با ساخت چهار‌طبقه غیر مجاز قبل از افتتاح فروریخته و هزینه‌های مالی، جانی و حیثیتی زیادی را به کشور تحمیل کرده است. در حالی که در اولین روز حادثه خبر رسید، حسین‌عبدالباقی، مالک پروژه بازداشت شده‌است انتشار خبر مرگ وی در دومین روز حادثه گمانه‌زنی‌های بسیاری را در این باره دامن زد. از دیگر سو در حالی که شمار قربانیان حادثه به ۱۱‌نفر و شمار مصدومان به ۳۹‌نفر افزایش پیدا کرده است تلاش برای نجات ۵۰ فرد گرفتار شده، در طبقات زیرزمین همچنان جریان دارد.
به گزارش جوان، نام حسین عبدالباقی به عنوان مالک پروژه متروپل آبادان همزمان با ریزش آوار بیش از هر زمان دیگری در فضای جامعه شنیده شد و به عنوان یکی از مقصران اصلی حادثه از وی یاد شد. خیلی زود خبر تحت تعقیب قرار گرفتن عبدالباقی بدون شفافیت در بازداشت یا دستور بازداشت وی منتشر شد. وقتی روز گذشته خبر رسید که پیکر کشف شده فردی مجهول‌الهویه که اوراق هویتی عبدالباقی در لباس‌هایش کشف شد، متعلق به وی است، پزشکی قانونی هم هویت او را تأیید کرد، با این حال انتشار تصویری منتسب به وی که در حال خارج شدن از آوار ساختمان بود، گمانه‌زنی‌ها درباره احتمال فرار متهم از ساختمان را هم به قوت خود باقی گذاشت.
از زبان فرد مطلع
مهندس فرجی، رئیس اداره نظارت بر زیر ساخت‌های فیزیکی منطقه آزاد اروند به عنوان فردی مطلع که آیا حسین عبدالباقی جزو جان باختگان است یا خیر به خبرآنلاین گفت: «ابتدا خبر آمد که وی را بازداشت کردند، اما ساعت حدود سه نیمه شب در جلسه شواهد نشان داد او در ساختمان بوده، چراکه نفر امینش که همیشه همراهش بود زیر آوار فوت شد. طبق شواهد عبدالباقی هنگام حادثه در ساختمان بوده و با توجه به شواهد او هم زیر آوار فوت شده است. عبدالباقی مدتی قبل دفتر کارش را به همین ساختمان منتقل کرد که دفترش در همان قسمت تخریب شده بود.


بازداشت متخلفان
با این حال صادق جعفری چگنی، دادستان خوزستان از تأیید هویت جسد عبدالباقی خبر داد. دادستان خوزستان همچنین اعلام کرد تاکنون ۱۰‌نفر از متخلفان و مسببان حادثه از جمله شهردار فعلی و دو شهردار سابق و تعدادی از کارکنان شهرداری و ناظران بازداشت شده و دستور بازداشت افراد دیگری هم صادر شده است. صدور فرمان بازداشت و برخورد با عوامل حادثه مدام از سوی متولیان و مسئولان شنیده می‌شود که حرف درستی است، اما مشخص نیست که چرا این فرمان‌ها و این صاحبان فرمان‌ها قبل از بروز چنین فجایعی در چنین اندیشه‌ای نیستند و چشم‌های‌شان را روی وظایف قانونی‌شان می‌بندند.
تأیید رسمی تخلف
گزارش استاندار خوزستان هم بروز تخلف در اجرای طرح را تأیید و اعلام کرده که مجوز احداث ساختمان قبل از سال‌۹۸ برای شش‌طبقه صادر شده که بعداً طبقات دیگر به آن اضافه شده است. دکتر خلیلیان تأکید کرده که براساس برآورد‌های اولیه علت حادثه رعایت نکردن قوانین و مقررات و اصول فنی در ساخت متروپل اعلام شده است.
ما زنده‌ایم
روز گذشته خانواده افراد ناپدید شده نزدیک محل حادثه تجمع کرده و چشم به ویرانه متروپل داشتند تا شاید امیدی به نجات عزیزانشان وجود داشته‌باشد. رئیس اداره نظارت بر زیر ساخت‌های فیزیکی منطقه آزاد اروند درباره محبوس شدن افراد در طبقات تحتانی ساختمان گفت: «شامگاه دوشنبه متوجه شدیم تعدادی در طبقه زیرین ساختمان که یک کافی‌شاپ بود هنوز زنده هستند، این افراد با تماس‌های تلفنی از زنده بودن خودشان اطلاع دادند، به محض این‌که ما متوجه شدیم، اقدام کردیم، آن‌ها درخواست آب کردند و مشکلات تنفسی داشتند که امدادگران با برخی اقدامات تخربی به آن‌ها آبرسانی کردند، البته چندان نمی‌شود مداخله کرد، چراکه هر اقدامی می‌تواند سبب فرو ریختن سازه شود، فعلاً یک مسیر دسترسی جزئی برای آن‌ها ایجاد شده است، امیدواریم با ادامه عملیات و ثبات سازه آن‌ها هم از آوار خارج شوند.»
تلاش برای رسیدن به زیرزمین
مسئولان امداد اعلام کرده‌اند که عملیات امداد در طبقات فوقانی به پایان رسیده‌است و تلاش برای رسیدن به زیرزمین‌های ساختمان جریان دارد. هنوز ازدحام جمعیت نزدیک محل حادثه یکی از عمده‌ترین مشکلات امدادگران برای عملیات نجات است. امدادگرانی که باید توجه خود را روی عملیات معطوف کنند بخشی از توانشان را هم صرف دور کردن تماشاچیان حادثه کرده‌اند. احتمال ریزش آوار و برجای ماندن تلفات انسانی بیشتر انگاره دیگری است که هر لحظه امکان بروز آن وجود دارد. از جمله اینکه عصر روز گذشته بخشی از سازه فرو ریخت و سه امدادگر را مصدوم کرد. هر چند نقاط خطر با نوار‌های هشدار از محل عبور جدا شده‌است، اما افراد بسیاری با عبور از نوار‌های هشدار مقابل ساختمان محل حادثه صف کشیده بودند. مردی میانسال گفته که همسر و دو دخترش برای خوردن بستنی قدم به زیرزمین گذاشته‌اند، اما دیگر خارج نشده‌اند. نگرانی‌های افراد دیگر هم از همین جنس است.
پیرحسین کولیوند، رئیس جمعیت هلال احمر با بیان اینکه تاکنون ۱۱‌نفر کشته و ۳۹‌نفر مجروح شده‌اند، اعلام کرد: «هدف اول ما برداشتن آوار است تا به زیرزمین دسترسی پیدا کنیم تا اگر فردی زیر آوار مانده است، بیرون کشیده شود. شامگاه دوشنبه با کمک سگ‌های زنده‌یاب هفت نفر از زیر آوار نجات پیدا کردند. احتمال تخریب ساختمان بغلی و ساختمان متروپل بسیار زیاد است و باید با رعایت استاندارد‌ها و اصول ایمنی در امدادرسانی و آواربرداری، کار در متروپل انجام شود. سرعت امدادرسانی خوب است و تجهیزات مناسبی وجود دارد و برنامه‌ریزی‌ها بر اساس اصول ایمنی امدادرسانی است. آن چیزی که اکنون برای ما مهم‌تر و حیاتی‌تر است، پیدا کردن و نجات افراد گرفتار در زیر آوار است. اینکه زمان آواربرداری چقدر طول می‌کشد، با توجه به وسعت حادثه و آوار‌های ریخته شده‌است مشخص نیست. آمار دقیقی از افراد گرفتار زیر آوار وجود ندارد و همیشه در بحران‌ها با این مشکل مواجه هستیم. اکنون هم در منطقه اگر ساختمان کناری ریزش کند نمی‌دانیم چه تعداد گرفتار خواهند شد.»
جلال ملکی، سخنگوی سازمان‌آتش‌نشانی تهران هم گفت که همراه ۵۰‌آتش‌نشان و تجهیزات امدادی در آبادان حاضر شده‌اند و تا هر زمانی که لازم باشد، عملیات در این محل ادامه خواهد داشت. وی با بیان اینکه حجم آوار پایدار نیست و این وضعیت شرایط را برای امدادگران دشوار کرده است، گفت که ساختمان مجاور متروپل تخلیه شده و با توجه به شرایط موجود، امدادرسانی از چند جبهه در حال انجام است. مجتبی خالدی، سخنگوی اورژانس هم اعلام کرد که وضعیت حادثه بسیار پیچیده است و ساختمان نیز ناپایدار است و ممکن است تکه‌هایی از ساختمان دچار ریزش شوند. وی ادامه داد: شاهدان گفته‌اند که حدود ۵۰ نفر زیر آوار هستند. طی این حادثه ۱۰‌طبقه روی یک دیگر پرس شدند و همین موضوع عملیات آواربرداری را دچار پیچیدگی‌های خاصی می‌کند. متأسفانه عملیات دشوار است و هر چه می‌گذرد شانس از دست دادن افراد بیشتر می‌شود.