روزنامه ابتکار
1401/03/04
« متروپل» لوکیشن فیلم سینمایی و سلفی نیست سلفی با «متروپل»
هنوز ۲۴ ساعت از حادثه ریزش ساختمان متروپل در آبادان نگذشته بود که پای سلبریتیها نیز به این محدوده باز شد و در شرایطی که دستگاههای امدادی دائما بر ضرورت ترک محل و باز شدن فضا برای فعالیت امدادگران تاکید داشتند، اینباره دو تن از بازیگران راهی محل ریزش ساختمان شدند تا از این حادثه برای فالوورهایشان گزارش خبری تهیه کنند!به گزارش ایسنا، حوالی ساعت ۱۲:۳۰ بود که خبر ریزش ساختمان متروپل در آبادان منتشر شد، خبری که خیلی زود به تیتر یک رسانهها بدل شد تا این ساختمان ۱۰ طبقه در صدر توجه افکار عمومی قرار بگیرد. این حادثه برای افراد بسیاری یادآور ریزش ساختمان پلاسکو در زمستان سال ۱۳۹۵ بود و برخی هم از اینکه مردم از آن حادثه درس نگرفته و اینبار هم در اطراف محل حادثه تجمع کرده بودند، گلایه داشتند. موضوع تا جایی پیش رفت که پلیس هم وارد عمل شده و از مردم خواست تا از ورود به محدوده خیابان امیری و معابر منتهی به آن خودداری کرده و به هیچ عنوان در محل حادثه حاضر نشوند، تا مسیر تردد خودروهای امدادی باز شود.
در شرایطی که دستگاههای مختلف بر ضرورت تخلیه محل و ایجاد فضا برای فعالیت سریع امدادگران تاکید داشتند، ناگهان ویدئویی در فضای مجازی منتشر شد که در آن «سیدجواد هاشمی»، بازیگر و کارگردان به همراه بازیگر دیگری به نام «علیرام نورایی» در حال قدم زدن در محل ریزش این ساختمان بودند. هاشمی گزارشهای ویدئویی مختلفی را هم از محل حادثه منتشر کرده و برخی از آنها را در حساب اینستاگرامی خود هم منتشر کرد. او در یکی از این ویدئوها که از خودش منتشر کرده اینطور میگوید: «در محل فروریختن برج دوقلوی متروپل در آبادان هستیم. مردم اگر جمع شوند خیلی به نفع نیروهای آتشنشان و هلال احمر نیست.» انتقاد هاشمی از حضور مردم در حالی مطرح شده که در هیچ جای قانون مدیریت بحران شرایطی برای حضور بازیگران در محل امدادرسانی به حوادث بیان نشده و آنان هم باید مانند دیگر گروههای مردم از محل حادثه فاصله بگیرند، تا حضورشان مانع از امدادرسانی نشوند.
این بازیگر که در ویدئوهای مختلف از حضور و تجمع مردم در منطقه انتقاد کرده بود، حتی در ویدئویی در نقش پلیس و دستگاههای امدادی هم حاضر شده و آمار مفقودشدگان را ۸۰ تا ۸۵ نفر اعلام کرد. اقدامات این افراد بهانهای شد تا حضور سلبریتیها هنگام بحران و حوادث را بررسی کنیم.
با پرهیز از تجمع، فضا را برای امدادگران باز بگذارید
اسماعیل نجار، رئیس سابق سازمان مدیریت بحران کشور در گفتوگو با ایسنا، دراینباره گفت: ما قدردان احساس مسئولیت و نوعدوستی مردم عزیز و تمام اقشار جامعه هستیم. اما یک نکته باید مورد توجه قرار بگیرد که در هنگام وقوع حوادث باید فضا برای امدادگران باز باشد. مردم نباید در محل تجمع کنند و اجازه دهند تا فرصت برای نیروهای امدادی فراهم شود.
نجار با بیان اینکه متاسفانه مشابه آنچه که در اطراف برج متروپل آبادان رخ داد را در ماجرای ریزش ساختمان پلاسکو نیز شاهد بودیم، گفت: حضور مردم در محل ریزش ساختمان پلاسکو هم امدادرسانی را مختل کرد و اینبار هم شاهد چنین حضوری در آبادان بودیم. این موارد باید کم شود و البته طبیعی است که وقتی میگوییم حضور مردم باید کاهش پیدا کند، یعنی تمام اقشار مردم و همه به جز امدادگران و دستگاههای تامین نظم و امنیت. در این شرایط دیگر فرقی بین بازیگر، فوتبالیست، خواننده، کارمند و... وجود ندارد و هیچ یک نباید در محل حاضر باشند.
رئیس سابق سازمان مدیریت بحران کشور ادامه داد: حضور اقشار مختلف مردم باید مدیریت و ساماندهی شود. این موضوع درمورد کمکهای امدادی نیز صادق است. یعنی از حضور در محل گرفته تا دیگر اقدامات نباید خودسرانه انجام شود، بلکه باید با هماهنگی و ساماندهی باشد. خوشبختانه ما در قانون جدید مدیریت بحران به این موارد توجه ویژه داشتیم و امیدوارم با نگارش آییننامهها و نهایی شدن موارد باقیمانده این موارد ساماندهی شود.
نجار افزود: من از اقشار مختلف مردم، خواهش میکنم که هنگام وقوع حوادث مختلف از تجمع و حضور در محل و تماشا و فیلمبرداری و... خودداری کنند. هنگام وقوع حوادث ثانیهها و دقایق حائزاهمیت است و نباید این فرصت را با حضور بیمورد و تجمع خود از فردی که در انتظار امدادرسانی است، بگیریم.
تاثیر منفی حضور سلبریتیها بر عملیات امدادی
مجتبی خالدی، سخنگوی اورژانس کشور نیز درباره حضور شهروندان و سلبریتیها در محل آوار برداری ساختمان متروپل به ایسنا گفت: حضور هیچ کسی به جز نیروهای امدادگر، آتشنشانان، اورژانس، هلال احمر و افرادی که مسئولیتی در راستای آواربرداری دارند در محل توصیه نمیشود.
وی افزود: حضور مردم روند امدادرسانی دچار اخلال میکند و موجب میشود که عملیات کند شود. حتی سلبریتیها نیز از این قاعده مستثنی نیستند و حضور آنها نیز در محل عملیات را پیچیده تر میکند.
مهدی داوری، مدیرعامل سابق سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهر تهران و کارشناس ایمنی- در گفت و گو با ایسنا با اشاره به حضور برخی از سلبریتیها در محل ریزش ساختمان ۱۰ طبقه متروپل آبادان اظهار کرد: در حوادث سخت و مهم یکی از موضوعاتی که اهمیت دارد تمرکز نیروهای امدادی است تا بتوانند اقدامات لازم را سریعتر و با دقت بیشتری انجام دهند. عملیات آواربرداری ساختمان متروپل آبادان عملیاتی بسیار حساس است چرا که حتما برخی زیر آوار هستند و باید برای نجات آنها اقدام شود.
وی با تاکید بر اینکه هیجان و فضای پر استرس فضای حادثه و تمرکز امدادگران را مختل میکند اظهار کرد: حضور سلبریتیها در محل حادثهها حتی جان خودشان را نیز به خطر میاندازد. همچنین تزریق هرگونه هیجان به محل حادثه میتواند عملیات را سختتر کند که حضور سلبریتیها در محل قطعا همان تزریق هیجان است.
حضور سلبریتیها تجمع مردم را افزایش میدهد
داوری گفت: مردم باید به نیروهای امدادی اعتماد کنند. مسئولان در محل حضور دارند، کمکهای لازم رسیده است و قطعا امدادگران هرچه در توان داشته باشند را انجام خواهند داد. حضور سلبریتی ها حتی باعث تجمع مردم میشود که این خود خطرناک است. بسیاری از افراد جوان ممکن است برای دیدن هنرمندان یا افراد مشهور که به آنها علاقه دارند در محل حادثه حضور پیدا کنند، این میتواند لطمه زننده باشد و خطر ایجاد کند.
داوری گفت: نیروهای اجرایی حاضر در محل تمام توان خود را به کار میگیرند که امدادرسانیهای لازم را انجام دهند.
وی با اشاره به برخی کمک های مردمی که سلبریتیها حین حوادثی از جمله زمینلرزه و... جمعآوری میکنند گفت: حادثه رخ داده نوع متفاوتی است که سلبریتیها نمیتوانند کمکی به آن بکنند. با وجود اینکه حادثه بسیار مهم است اما سطح حادثه محدوده است و جغرافیای وسیعی درگیر مسئله نشده است، اما واقعا نیازی به از این دست کمک ها نیست و اگر هم نیاز به کمکی باشد فرماندهان حاضر در صحنه حادثه آن را اعلام خواهند کرد.
مدیرعامل سابق سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهر تهران درباره اینکه برخی ساختمانهای تهران نیز شرایطی مشابه متروپل دارد یا خیر گفت: آمار دقیق وجود این ساختمان را باید متولیان اعلام کنند اما شرایط ساخت هر سازهای از نظر قانونی باید نظارت کامل داشته باشد. قرار بر این است که هیچ ساختمان ناایمنی ساخته نشود. البته میدانم که در تهران شرایط نظارت از سوی مهندسین و شهرداریها وجود دارد و امیدوارم که چنین ساختمانی در هیچ شهری وجود نداشته باشد. ما در تهران کمتر با ساختمانهایی از این دست سر و کار داشتیم که چنین شرایط ناپایداری را داشته باشند؛ به هر حال تعداد برج های تهران کم نیست اما طی ۱۰ سال اخیر با چنین حادثهای برخورد نداشتیم.
حضور سلبریتی در بحران ساماندهی شود
مرتضی اکبرپور، کارشناس مدیریت بحران و معاون پیشین سازمان مدیریت بحران کشور در گفتوگو با ایسنا، درباره حضور سلبریتیها در صحنه حوادث گفت: سلبریتیها هنگام بحران هم نقش مثبت دارند و هم نقش منفی و معتقدم که باید حضور آنان در صحنههای حوادث مدیریت شود. من مخالف برخورد چکشی و تند با حضور این افراد هنگام بحرانها و حوادث هستم، اما معتقدم که باید با مدیریت و ساماندهی حضور این افراد شرایطی را فراهم کرد که سلبریتیها در مواردی که واقعا به حضورشان نیاز است پای کار آمده و از اعتبار و سرمایهاجتماعیشان برای بهبود اوضاع استفاده کنند.
وی افزود: متاسفانه در حال حاضر این اقدام انجام نشده و گرچه تلاشهایی برای ساماندهی این افراد انجام شده اما تاکنون به نتیجه نرسیده است. امیدوارم در ادامه بتوانیم با ساماندهی این موارد از ظرفیت سلبریتیها به درستی و هدفمند در هنگام بحرانها استفاده کنیم.
به امدادگر و تجهیزات نیاز داریم نه بازیگر!
در عین حال محسن حسینخانی، کارشناس ایمنی معتقد است که هیچ نیازی به حضور سلبریتیها در محل حوادث نیست. او در اینباره به ایسنا گفت: وقتی زلزلهای رخ میدهد یا مثلا ساختمانی ریزش میکند و ... اولین اولویت امدادرسانی است و پس از آن هم باید اقداماتی نظیر ایمنسازی و آواربرداری و... انجام شود. برای این اقدامات اول به امدادگر حرفهای نیاز داریم و سپس به تجهیزاتی مانند لودر، دستگاه برش و... نیاز است. اتفاقا وقتی به مردم گفته میشود که نباید در محل حادثهای تجمع کنند، به طریق اولی این چهرههای شناخته شده یا همان سلبریتیها هستند که نباید در محل حاضر شوند. چون حضور آنان ازدحام جمعیت مردم را هم بیشتر میکند و حتی ممکن است برخی برای دیدن آنان در محل حاضر شوند. پس لازم است که حتما از حضور در چنین فضاهایی خودداری کنند.
سایر اخبار این روزنامه
« متروپل» لوکیشن فیلم سینمایی و سلفی نیست
سلفی با «متروپل»
« ابتکار» روند اصلاحات اقتصادی و شرایط ویژه سال جاری را بررسی کرد
خطرات تغییر بدون مردم
سخنگوی وزارت خارجه مطرح کرد
ریزگردها زیر ذره بین دیپلماسی
سیف الرضا شهابی
سقوط ماریوپل و پیامدهای جهانی آن
مذاکرات محرمانه بایدن با عربستان و اسرائیل
موانع گردشگری و توریسم در ایران
اجلاس داووس
هشدار رهبران درمورد دورنمایی تیره و تار