میزان اثر بخشی دستگاه های نظارتی در کشور

کیکاووس پورایوبی - در یک سرشماری سرانگشتی می توان سازمان‌ها و نهادهایی که به عنوان دستگاه‌های نظارتی در ایران فعالیت می کنند و در تمام قوای حاکمیت متمرکزند به اندازه‌ای هستند که هیچ قوه ای بی نصیب از این دستگاه‌ها نیست، خارج از قوای سه گانه، نهادهای رسمی دولتی و غیر دولتی نیز بهره مند از این دستگاه ها می باشند، به شدت فربه با سیستم های بوروکراتیک دست و پاگیر که متاسفانه معضلی را از جامعه برطرف نکرده و باری از دوش مردم رنج دیده برنمی‌دارند.
پرسش این است با این همه عِده و عُده ساختارهای بوروکراتیک و ساختمان‌ها و تاسیسات و... ارتزاق از بیت‌المال با چه خلاء قانونی مواجه هستیم که دائم مشکلات بر روی هم تلنبار گشته و به شکل فاجعه‌آمیزی بروز پیدا می کند و با هجوم تلخ حادثه‌ها هر روزمان را سپری می کنیم.
شاهد هستیم آن دسته از سازمان‌های نظارتی غیر دولتی نیز در کار خود می لنگند و نقش نظارتی خود را در حد تشریفاتی تنزل داده اند.
از اول سال همگام با آغاز تعطیلات تا پایان آن فقط آمار تلفات جاده‌ای را رصد کنیم انصافا در کجای دنیا این چنین مردم قربانی می شوند و این چرخه معیوب دوباره تکرار می شود و هر نهاد مسئولی از خود سلب اختیار کرده و دستگاه دیگر را مقصر جلوه می دهد؟ این مرگ‌های افسار گسیخته نباید در جایی ریشه یابی شود و مسببین آن بشدت مجازات گردند؟ کدام سازمان مسئولیت نظارت این کار را بر عهده دارد؟ فرونشستن برج‌ها و ساختمان‌ها و به کام کشیدن انسان‌ها به علت سهل انگاری و سهونگری دستگاه‌هایی هست که پنبه غفلت را در گوش‌های خود فرو برده‌اند؛ بله امکان رشوه هست، امکان تبانی هست، اما این دلیل بر تبرئه و کم کاری سیستم‌های نظارتی نیست، چرا پس از هر فاجعه عادت داریم هیجان زده می شویم و سپس به خواب غفلت فرو می رویم. اختلاس حدیثی شده برای توصیف توزیع ناعادلانه ثروت کسانی که دستی در رانتی دارند و قبیح بودن مسئله آهسته آهسته در حال فرو ریختن است.


اتفاق عجیبی که پس از تورم چند ساله در حال رخ دادن است و متاسفانه آن نیز به اغماض گرفته می شود، پدیده کم فروشی است با آنکه این مسئله در دین اسلام بشدت نکوهش شده، وَیلُ لِلمطفِّفین، لیکن شاهدیم چه در انواع مواد غذایی چه در شوینده ها، مواد مصرفی و.... در حال افزایش است، نمونه بارز در لبنیات، انواع تنقلات و خوراکی های عادی، پس از مصرف زیاد مردم از انواع مایع‌های بهداشتی دستشویی‌ها به خصوص فوم با برند های مختلف پس از خالی شدن نصف بطری بقیه آن یا فوم نمی باشد یا آب خالی است و همچنین دستمال کاغذی های حوله ای و بهداشتی که هر روز در حال آب رفتن هستند! کمیت و کیفیت به شکل عجیبی با هم ویران شده است.
مشکل خلاء قانونی است؟ بعید می دانم چون به اندازه کافی در این مملکت قوانینی وضع شده که در حال خاک خوردن هستند، بپذیریم بر بالای شاخ نشسته ایم و بُن می بریم و سونامی گسل های اجتماعی به شدت در حال گسترش است.