روزنامه ابتکار
1401/03/16
« ابتکار» هفته سرنوشتساز برای بوریس جانسون را بررسی میکند پس لرزههای پارتیگیت
گروه بینالملل - بوریس جانسون، نخستوزیر بریتاینا هفته سختی را پیشِ رو دارد؛ هفتهای که میتواند با برکناری او از ریاست حزب محافظهکار و آغاز رایزنیها برای یافتن جانشین او به پایان برسد.تاکنون بیش از ۲۵ قانونگذار محافظهکار نامههای ارسالی خود را به رئیس کمیته ۱۹۲۲ حزب، به طور علنی منتشر کردهاند. آنها بخشی از همحزبیهای آقای جانسون هستند که پس از انتشار ابعاد بیشتری از رسوایی «پارتیگیت» اعتماد خود را به او و دولتش از دست دادهاند و از رئیس کمیته اعضای خصوصی حزب محافظهکار که فراکسیونی در مجلس عوام بریتانیا است، خواستهاند تا جلسه رای اعتماد دوباره به رئیس حزب را برگزار کند.
کارکنان دفتر آقای جانسون در دسامبر ۲۰۲۰ و در بحبوحه اجرای قوانین قرنطینه عمومی برای مهار شیوع ویروس کرونا یک مهمانی و جشن و سروری بدون لحاظ هیچگونه محدودیتهای کرونایی برگزار کردند که با انتشار تصاویر آن به رسوایی «پارتیگیت» شهرت یافت. جانسون تا کنون با اکتفا به اعلام عذرخواهیهای مکرر از مردم بریتانیا در مقابل فشارهای عمومی و احزاب سیاسی برای استعفا از مقام نخست وزیری مقاومت کرده ولی هم حزبیهای او با اعلام نگرانی از فراگیر شدن بیاعتمادی عمومی به حزب محافظهکار تلاش تازهای را برای حذف آقای جانسون آغاز کردهاند.
سه سناریوی احتمالی
به گزارش یورو نیوز، البته برگزاری جلسه رای اعتماد اعضای حزب محافظهکار نیازمند ارائه رسمی درخواست حداقل ۵۴ نماینده این حزب است. در چنین شرایطی، طی هفته آینده سه سناریو پیشِرویِ نخست وزیر محافظهکار بریتانیا خواهد بود:
۱- در حالی که بریتانیا در حال برگزاری جشنهای ۷۰ سالگی سلطنت ملکه الیزابت است، بوریس جانسون در تلاش برای متقاعد کردن نمایندگان مخالف خود در حزب محافظهکار است تا بتواند دوره نخست وزیری خود را به بیش از ۳ سال برساند. اما نمایندگانی که خواهان برکناری او هستند، مدعیاند که شمار آنها به حدنصاب ۵۴ تَن رسیده است.
اما با توجه به این که شمار نامههای رسیده به رئیس کمیته ۱۹۲۲ محرمانه است، این امیدواری برای جانسون وجود دارد که از برگزاری جلسه رای اعتماد طی هفته آینده نجات یابد. او همچنین این خوشبینی را دارد که نتایج شکست احتمالی حزبش در انتخابات میاندورهای ۲۳ ژوئن در در تیورتون و هونیتون و ویکفیلد خیلی فاجعهبار نباشد تا ریاست او بر حزب محافظهکار و حضورش در کسوت نخست وزیری تا رخداد بحران بعدی برقرار بماند.
۲- روزنامه ساندی تایمز مدعی شده که شمار مخالفان جانسون در حزب محافظهکار که درخواست رسمی برگزاری جلسه رای اعتماد را به کمیته ۱۹۲۲ ارائه کردهاند از مرز ۵۴ نفر گذشته و حتی این کمیته روز چهارشنبه آینده را برای برگزاری این جلسه در نظر گرفته است. البته برخی تحلیلگران مسائل سیاسی بریتانیا معتقدند که برگزاری این جلسه در هفته آینده به نفع آقای جانسون خواهد بود چرا که پیش از مشخص شدن نتایج انتخابات میاندورهای که به احتمال زیاد تاثیر رسوایی پارتیگیت بر اعتماد عمومی به حزی محافظهکار را بیش از پیش عیان خواهد کرد، کار آقای جانسون برای جلب نظر دوباره اکثریت نمایندگان حزب محافظهکار سادهتر خواهد بود و او همچنان شانس باقی مانده در سمت خود را خواهد داشت.
۳- اما به هر حال این احتمال نیز وجود دارد که آقای جانسون موفق به کسب دوباره رای اعتماد اکثریت نمایندگان همحزبی خود نشود که در این صورت از رهبری حزب کنار گذاشته میشود و رقابت تازهای در تابستان آینده برای تعیین رئیس جدید حزب محافظهکار و نخست وزیر جدید بریتانیا شکل خواهد گرفت.
نخست وزیر خوششانس؟
طبق گزارشی که بیبیسی اخیراٌ منتشر کرده است، خیلیها بوریس جانسون را سیاستمداری خوششانس میدانند که استعداد ویژهای در جان سالم به در بردن از انواع و اقسام جنجالها دارد. میتوان زمان انتشار گزارش تحقیق درباره رسوایی «پارتیگیت» را یک مثال خوب از این خوشاقبالیها دانست.
اگر پلیس لندن وارد ماجرا نمیشد و انتشار گزارش کامل سوگری درباره مهمانیهای «غیرقانونی» در دفتر نخستوزیر بریتانیا در دوران قرنطینه کرونا چهار ماه به تاخیر نمیافتاد، این گزارش ممکن بود موقعیت نخستوزیر را به طور جدی به لرزه بیندازد.
از سوی دیگر در این چهار ماه، حمله روسیه به اوکراین از یک طرف و افزایش بیسابقه نرخ تورم در بریتانیا از طرف دیگر، اهمیت رسوایی پارتیگیت را کاهش داد.
از طرف دیگر، اگرچه جانسون در شش مهمانی شرکت کرده بود، ولی پلیس فقط بابت حضور او در دو تا از آنها تحقیق کرد و فقط به خاطر یک مهمانی او را جریمه کرد؛ آن هم جشن تولد کوتاهی که دستیارانش ۱۹ ژوئن ۲۰۲۰ برایش در دفتر نخستوزیری ترتیب داده بودند. این جریمه او را به اولین نخستوزیر تاریخ بریتانیا تبدیل کرد که در دوران زمامداریاش بابت قانونشکنی، مجازات میشود. ولی این امکان را به جانسون داد که در دفاع از خودش بگوید که حضور شخص او در بقیه مهمانیها خلاف قانون نبوده است.
در مجموع، رسوایی پارتیگیت که میتوانست سیلی به راه بیندازد و بوریس جانسون را از مقامش به پایین بکشد، به رودخانهای پرآب تبدیل شد که او در این چند ماه توانست در برابر جریانش مقاومت کند. فعلاً سرنوشت بوریس جانسون در دست نمایندگان حزبش در مجلس بریتانیاست و تا وقتی آنها نخواهند او را تغییر بدهند، در مقامش باقی میماند.
سایر اخبار این روزنامه
حجت الاسلام سید محمود دعایی درگذشت
وداع با مرد اعتدال و مدارا
« ابتکار» راهکارهای موثر در بازگشت اعتماد به بازار سرمایه را بررسی کرد
روزنه امید برای رشد دوباره بورس
« ابتکار» هفته سرنوشتساز برای بوریس جانسون را بررسی میکند
پس لرزههای پارتیگیت
رهبر معظم انقلاب در مراسم سیوسومین سالگرد ارتحال امام خمینی:
گرایش مردم به انقلاب و دین از روز اول انقلاب یقیناً بیشتر است
محمدعلی وکیلی
چی زده عالیجناب سوسول!
جنگ اوکراین، بایدن را مجبور به بازنویسی استراتژی امنیتی آمریکا کرد
«انسان در جستجوی آرامش»
واکنش اتحادیه عرب به تشدید حملات صهیونیستها
ایران و عربستان نیازمند بازنگری در روابط خارجی