روزنامه ابتکار
1401/03/19
میراث فرهنگی همچنان هدف طالبان
طالبان پس از به قدرت رسیدن در ماه اوت ۲۰۲۱، بار دیگر میراث غنی باستانی افغانستان در منطقه بامیان را هدف قرار داده است. به گزارش ایسنا، به نوشته مجله فارن پالسی، ملا عبدالله سرحدی، فرماندار دوفاکتو بامیان یکی از افرادی است که در این فجایع فرهنگی دست داشته است. به گفته باستان شناسان و کارشناسان این حوزه، طالبان بلافاصله پس از به قدرت رسیدن، حملات خود را علیه میراث غنی پیش از اسلام در کشور افغانستان از سر گرفتند.علی فولادوند، فعال هزاره که اکنون در تبعید به سر میبرد و کمپین جهانی “میراث تاریخی بامیان را حفظ کنید” را در توییتر به راه انداخته، میگوید: «غارت و تخریب برخی از این میراث فرهنگی چند روز پس از روی کار آمدن طالبان شروع شد. ما از یونسکو و یا سایر نهادهایی که برای چنین میراثی ارزش قائل هستند، میخواهیم تا از هر روشی که ممکن است این میراث را از دست طالبان نجات دهند.»
طالبان از گذشته فقط در پی تخریب تندیسهای بودا و غارت غارهای میراث فرهنگی نبوده بلکه آن را بهانهای برای حمله به مردم هزاره قرار داده است؛ شیعیانی که حدود ۱۰ درصد از جمعیت ۳۸ میلیونی افغانستان را تشکیل میدهند و خود را نگهبان میراث منطقه میدانند.
فولادوند افزود: «تخریب این میراث فرهنگی به طالبان این قدرت را میدهد تا مردم هزاره را نادیده بگیرند و آنها را به عنوان افراد غیر مهم تلقی کنند و همچنین این افراد و میراث را از یاد و خاطره نسلهای آینده پاک کنند.»
به نوشته این مجله، عبدالله سرحدی در تخریب بودای بامیان به دستور ملا عمر در سال ۲۰۰۱ و همچنین کشتار مردم هزاره در سالهای ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ نقش داشته است.
فولادوند به فارن پالسی گفته است: «غارت و تخریب و ساخت برخی ساختمانهای تجاری جدید در سایتهای میراث فرهنگی در روزهای پس از تسلط طالبان آغاز شد.»
فولادوند افزوده است: «ما از یونسکو و سایر سازمانها و کشورهایی که واقعا به مکانهای میراث جهانی اهمیت میدهند میخواهیم که به هر طریق ممکن طالبان را برای حفظ میراث فرهنگی بامیان تحت فشار قرار دهند. حداقل جهان باید از تخریب بیشتر جلوگیری کند.»
منابع به فارن پالسی گفتهاند که ملا سرحدی به دنبال آثار ارزشمندی مشابه زیورات طلا است که در مجموعه «طلا تپه» به نمایش گذاشته شد.
بر اساس گزارشها قدمت آثار طلا تپه که در سالهای ۱۹۷۷- ۱۹۷۸میلادی توسط تیم باستانشناسان افغانستان و شوروی در شمال افغانستان کشف شد، به ۲ هزار سال قبل از میلاد میرسد.
فارن پالسی نوشته است: «سرحدی کارگران غیر افغان را برای حفاری و غارت آثار باستانی [به بامیان] آورده است.»
پیش از این هم رسانه انگلیسیزبان «روزنامه هنر» در گزارشی خبر داده بود که دو منطقه باستانی اطراف مجسمههای تخریب شده بامیان، از جمله برخی غارها، از سوی «یک گروه ناشناس» مورد حفاری قرار گرفته است.
سایر اخبار این روزنامه
«ابتکار» حادثه دلخراش قطار مشهد-یزد را بررسی میکند
در سوگ قطار مرگ
رمزگشایی از پاسخهای ایران به قطعنامه شورای حکام
همه گزینه های روی میز ایران
« ابتکار» وضعیت بازارهای مالی را برای سرمایهگذاری بررسی کرد
بورس، پناهگاه پولهای سرگردان؟
رهبر انقلاب در دیدار جمعی از دستاندرکاران مراسم حج:
رژیم صهیونیستی دولتهایی را که به سمت عادیسازی روابط رفتند را استثمار میکند
آرین احمدی
داستان تکراری کنکور
بر اساس گزارشهای تازه منتشر شده
رمزگشایی از ملاقات محرمانه کری و ظریف
یک اندیشکده آمریکایی مطرح کرد
آمریکا قدم اول را برای بازگشت به برجام بردارد
میراث فرهنگی همچنان هدف طالبان