ایران و ونزوئلا تفاهمنامه راهبردی ۲۰ ساله امضا کردند

رئیس‌جمهور ونزوئلا که روز جمعه در صدر هیئتی بلندپایه به ایران سفر کرده، صبح دیروز در مجموعه فرهنگی - تاریخی سعدآباد به‌طور رسمی مورد استقبال رئیس‌جمهور کشورمان قرار گرفت. سفر نیکلاس مادورو به ایران به دعوت رسمی سید ابراهیم رئیسی انجام شده و بعد از سفر آبان ۹۵، این دومین سفر او به تهران است.
پس از مراسم استقبال رسمی از مادورو، رؤسای جمهور ایران و ونزوئلا، سند همکاری‌های جامع راهبردی ۲۰ ساله دو کشور را امضا کردند. دو کشور علاوه بر سند جامع همکاری‌های راهبردی ۲۰ ساله، اسنادی را برای همکاری در زمینه‌های سیاسی، فرهنگی، گردشگری، اقتصادی، نفتی و پتروشیمی امضا کردند.
ملت ایران از تهدید، فرصت جهش کشور ساخت
دکتر سید ابراهیم رئیسی در دیدار «نیکلاس مادورو» رئیس‌جمهور ونزوئلا اساس سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران را توسعه روابط با کشور‌های مستقل و دوست دانست: «ونزوئلا به عنوان کشوری مستقل در برابر تهدید‌ها و تحریم‌های امپریالیسم به شکلی مثال‌زدنی ایستادگی و مقاومت کرد.» رئیس‌جمهور با بیان اینکه ملت ایران نیز در ۴۳ سال گذشته همواره تحت تحریم و فشار بوده، اما تصمیم گرفته که این تحریم‌ها را به فرصتی در جهت پیشرفت کشور تبدیل کند، افزود: «اعتراف رسمی امریکایی‌ها بر این نکته که فشار‌های حداکثری به جمهوری اسلامی ایران به شکلی مفتضحانه شکست خورده، به معنای پیروزی ملت ایران و شکست امریکا و دشمنان این ملت است. مقاومت دولت و ملت ونزوئلا در برابر فشار‌ها و تحریم‌های سخت، عبور این کشور از ابرتورم‌ها و از سرگیری رشد اقتصادی در این کشور نشانه خوبی است که به همه ثابت می‌کند، مقاومت و ایستادگی جواب می‌دهد و دشمن را وادار به عقب‌نشینی می‌کند.» رئیسی روابط با ونزوئلا را در حوزه‌های مختلف راهبردی توصیف کرد و با بیان اینکه تهران و کاراکاس ظرفیت‌ها و زمینه‌های خوبی برای ارتقای سطح روابط با یکدیگر دارند، خاطرنشان کرد که امروز دو کشور همکاری‌های سازنده‌ای در حوزه انرژی، ساخت نیروگاه‌های حرارتی، تعمیر و اورهال پالایشگاه‌های ونزوئلا، صادرات خدمات فنی و مهندسی، عرصه‌های اقتصادی و کشاورزی با یکدیگر دارند.


ایستادگی دشمن را وادار به عقب نشینی می‌کند
رؤسای جمهور ایران و ونزوئلا سپس با حضور در نشست مطبوعاتی مشترک با اشاره به تجارب موفق دو کشور در ایستادگی مقابل تحریم‌ها و فشار‌های زیاده‌خواهان تأکید کردند مقاومت ایران و ونزوئلا در برابر زیاده‌خواهی‌ها نشان داد که ایستادگی دشمن را وادار به عقب‌نشینی می‌کند.
دکتر سید ابراهیم رئیسی در این نشست با بیان اینکه سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران همواره توسعه روابط با کشور‌های مستقل بوده است، گفت: «ونزوئلا نشان داده است که در مقابل تهدید‌ها و تحریم‌های دشمنان و امپریالیسم ایستادگی و مقاومت مثال‌زدنی دارد.»
رئیس‌جمهور با اشاره به اینکه تحریم‌ها و تهدید‌ها علیه ملت ایران نیز در سال‌های سپری شده از پیروزی انقلاب اسلامی فراوان بوده، اما ملت ایران تصمیم گرفته که این تحریم‌ها را فرصتی در جهت پیشرفت کشور قلمداد کند، افزود: «وقتی امریکایی‌ها به شکل رسمی اعلام می‌کنند که فشار‌های حداکثری به جمهوری اسلامی ایران به شکل مفتضحانه شکست خورده، این نقطه پیروزی ملت ایران و نقطه شکست امریکا و دشمنان است.»
رئیسی اظهار داشت: «ونزوئلا سال‌های سختی را سپری کرده، اما اراده مردم و دولتمردان این کشور و شخص آقای رئیس‌جمهور این بوده که باید در مقابل تحریم‌ها مقاومت کرد. امروز آقای رئیس‌جمهور توضیح داد که کشورش ابرتورم‌ها را پشت سر گذاشته و رشد اقتصادی در این کشور آغاز شده است. این نشانه بسیار خوبی است و به همه ثابت می‌کند که مقاومت و ایستادگی جواب می‌دهد و دشمن را وادار به عقب‌نشینی می‌کند.»
رئیسی روابط با ونزوئلا را روابطی راهبردی در حوزه‌های مختلف توصیف کرد و با اشاره به همکاری‌های دو کشور در حوزه انرژی، ساخت نیروگاه‌های حرارتی، تعمیر و اورهال پالایشگاه‌های ونزوئلا، صادرات خدمات فنی و مهندسی، عرصه‌های اقتصادی، کشاورزی، دفاعی و نظامی، خاطرنشان کرد: «این همکاری‌ها نشان می‌دهد که تهران و کاراکاس زمینه‌ها و ظرفیت‌های بسیاری برای ارتقای سطح روابط با یکدیگر دارند.» رئیس‌جمهور همچنین آغاز پرواز مستقیم تهران- کاراکاس را زمینه خوبی برای تسهیل رفت و آمد بین دو کشور عنوان کرد و گفت: «این اقدام هم باعث رونق بیشتر روابط اقتصادی و تجاری دو کشور می‌شود و هم می‌تواند روابط بین دو ملت را نزدیک‌تر و عمیق‌تر کند.»
برای عبور از دوران سخت از تجربه ایران استفاده می‌گیریم
نیکلاس مادورو، رئیس‌جمهور ونزوئلا نیز در این نشست مطبوعاتی با بیان اینکه امضای سند همکاری ۲۰ ساله میان دو کشور چشم‌اندازی روشن از مسیر پیش‌روی روابط ایران و ونزوئلا ترسیم می‌کند، اظهار داشت: «در فاصله سال‌های ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۰ دوران سختی را سپری کردیم و تصمیم داریم برای عبور از این دوران سخت و نیز گسترش همکاری‌ها و روابط میان دو کشور از تجربه تاریخی جمهوری اسلامی ایران و نیز توانمندی‌های این کشور به ویژه در زمینه‌های فنی و تکنولوژیک استفاده کنیم».
رئیس‌جمهور ونزوئلا با اشاره به اینکه عرصه گسترده‌ای از زمینه‌های همکاری در عرصه‌های نفت، گاز، پالایشگاه و پتروشیمی میان ایران و ونزوئلا وجود دارد، افزود: «به زودی شاهد افتتاح خط پروازی مستقیم میان تهران و کاراکاس خواهیم بود که کمک زیادی به فعال شدن ظرفیت‌های همکاری میان دو کشور خواهد کرد. با وجود اینکه حدود ۷۰ درصد ایران را سرزمین‌های خشک و کم آب تشکیل می‌دهد، اما این کشور توانسته در عرصه کشاورزی یک معجزه رقم بزند و حتی در مناطق کویری توانسته از طریق تکنولوژی به توسعه کشت محصولات کشاورزی اقدام کند».
روی حمایت ما حساب کنید
رئیس‌جمهور ونزوئلا یکی از اولویت‌های کشورش برای گسترش همکاری‌ها با ایران را بهره‌گیری از فناوری و تکنولوژی‌های ایران برای توسعه تولید محصولات کشاورزی در ونزوئلا دانست و خاطرنشان کرد ونزوئلا ۳۳ میلیون هکتار اراضی قابل کشت مناسب و آب کافی برای تولید محصولات کشاورزی دارد.
مادورو با بیان اینکه معتقدم آینده دوستی ایران و ونزوئلا بسیار مسرت‌بخش و غیرقابل خدشه خواهد بود، گفت: همه شاهد خواهیم بود که ما چگونه در مقابل مشکلات مقاومت خواهیم کرد و به پیشرفت می‌رسیم. همه شاهد خواهند بود که جهان جدید چگونه شکل خواهد گرفت؛ جوانان ونزوئلایی و ایرانی باید بدانند که دنیای آینده، دنیای تساوی و حامل عدل است و همه باید با ایستادگی در برابر امپریالیسم و در کنار هم این آینده را بسازیم. رئیس‌جمهور ونزوئلا خطاب به رئیس‌جمهور و مردم ایران اظهار داشت: روی حمایت و همکاری همه‌جانبه ما حساب کنید.
تحویل دومین کشتی ساخت ایران به ونزوئلا
آیین تحویل دومین کشتی نفتکش آفراماکس ساخت شرکت صنعتی دریایی ایران (صدرا) از دیگر برنامه‌های دیروز دیدار رئیسی و مادورو بود. رؤسای جمهور دو کشور به صورت ویدئوکنفرانس با عرشه این کشتی در خلیج فارس ارتباط برقرار کرده و در جریان مراحل ساخت و فعالیت این نفتکش اقیانوس‌پیما قرار گرفتند. اسناد تحویل نفتکش آفراماکس نیز در این جلسه بین مدیران شرکت صدرا و طرف ونزوئلایی به امضا رسید. این کشتی نفتکش دومین کشتی از سفارش سال‌های گذشته کشور ونزوئلا به ایران است. طبق قرارداد منعقد شده قرار است ایران دو نفتکش دیگر نیز پس از ساخت به این کشور تحویل داده شوند.
کشتی آفراماکس دارای ۲۵۰ متر طول، ۴۴ متر عرض، ۲۱ متر ارتفاع، ۱۴/۸ متر آبخور، با ۱۵ نات سرعت است که قابلیت حمل ۸۰۰ هزار بشکه نفت را دارد. همچنین در این مراسم به مناسبت میلاد امام هشتم (ع) و هشت ستاره پرچم ونزوئلا، بوق این نفتکش هشت بار به صدا درآمد.