روزنامه جوان
1401/03/23
عرضه دلار بیشتر با توافق بانک مرکزی و صرافان
همزمان با نوسانهای ارزی که البته به مراتب از پیشبینی برخی از کارشناسان و تحلیلگران اقتصادی پایینتر بود، جلسات هماهنگی بانک مرکزی با صرافیها برای برقراری آرامش در بازار ارز برگزار شد و در این بین مقرر شد عرضه ارز در بازار افزایش یابد، همچنین ۳۱ نفر از سرشاخههای معاملات فردایی ارز و طلا نیز دستگیر شدند، با این حال کارشناسان اقتصادی بر این باورند که مدیریت تقاضای سرمایهای از طرف سیاستگذار باید به شکلی باشد که سرمایه مورد نیاز واردات کالاهای اساسی و ضروری کشور همانند ارز و طلا به جای به کارگیری در حوزه تجارت خارجی در پستوی خانهها و صندوق امانات بانکی یا خارج از کشور دپو نشود.رشد بهای جهانی محصولات کشاورزی و غذا، تغییر نرخ بهره توسط فدرال رزرو امریکا و تورم ناشی از پولپاشیها و کمکهایی که بانکهای مرکزی دنیا در دوران کرونا از اقتصاد کردند، اغلب اقتصادهای دنیا را با مشکل تورم و بیثباتی اقتصاد روبهرو کردهاست، اما از آنجایی که اقتصاد ایران در شرایط تحریم و کرونا و سوءمدیریتهای دولت یازدهم و دوازدهم قرار گرفت بالطبع از منظر اقتصادی دچار نوسان چشمگیرتری است.
دولت سیزدهم با درک وضعیت کنونی اقتصاد جهانی و داخلی همزمان با روی کار آمدن، کار اصلاحات اقتصادی را از اصلاح نرخ ارز ترجیحی و بخشهایی از بودجه و بانک آغاز کردهاست و تا این سیاستها نتیجه دهد، بالطبع کمی زمان میبرد.
در این بین در حوزه ارزی طی هفته اخیر شاهد نوسانهایی بودیم که با توجه به رخدادها و مخاطرات مرتبط با موضوع هستهای ایران برخی از کارشناسان اقتصادی تصور میکردند نرخ دلار در بازار داخلی تا محدوده ۶۰ هزار تومان جهش خواهد کرد، اما با توجه به تدابیر اندیشیده شده توسط دولت و بانک مرکزی نرخ ارز تنها تا کانال ۳۳ هزار تومان رشد کرد. سخن از دلار ۶۰ هزار تومانی بود
افزایش نرخ ارز بسیار کمتر از آن چیزی بود که برخی از کارشناسان اقتصادی به تصویر کشیدهبودند، زیرا برخی از تحلیلگران مدعی بودند که اگر برجام احیا نشود، تورم انتظاری، نرخ دلار را تا ۶۰ هزار تومان افزایش خواهد داد، اما با توجه به تدابیر اعمال شده نرخ دلار در بازار تنها در کانال ۳۳ هزار تومان افزایش یافت و این در شرایطی است که هماهنگی بین بانک مرکزی و صرافیها و تدابیر امنیتی و پلیسی موجود در بازار ثبات را به این بازار باز خواهد گرداند.
در پی تشدید نوسانات ارزی ناشی از خبرهای سیاسی و حواشی مربوط به مذاکرات هستهای در روزهای گذشته نرخ ارز در بازار آزاد افزایش یافت. فعالان بازار علت اصلی نوسانات اخیر ارزی را جو روانی میدانند و میگویند عرضه ارز مناسب است، اما بانک مرکزی نباید اجازه دهد اختلاف دلار نیمایی و آزاد تا ۳۰ درصد افزایش یابد.
تحلیلگران میگویند برخی از صرافیها و طلافروشیها همانند خودروسازها رویه دپوی محصول را در پیش گرفتهاند، زیرا یکی از مقامات اتحادیه طلا اذعان داشت که هفته گذشته فعالان این صنف معامله چندانی انجام ندادند، شاید دلیل این رویداد این باشد که نرخ جایگزینی محصول از نرخ فروش بالاتر است و برخی از فعالان این صنف تصور میکنند اگر امروز جنس خود را بفروشند، فردا برای تهیه همین جنس باید پول بیشتری پرداخت کنند. فزونی ارزش جایگزینی کالا از ارزش جاری
به هر ترتیب فزونی ارزش جایگزینی از ارزش جاری محصول و کالا در اقتصادهای با تورم بالا، گاهی شرایطی ایجاد میکند که فروشنده از عرضه کالا امتناع کند تا ببیند شرایط بازار به چه شکل خواهد شد. در چنین شرایطی جای مداخله بازار ساز وجود دارد و به نظر میرسد بانک مرکزی با درک فضای کنونی بازار ارز، طلا و سکه تصمیم به نقشآفرینی در بازار گرفتهاست.
نرخ دلار که در دولت دوازدهم حتی تا محدوده ۳۲ هزار تومان هم صعود داشت، طی روز گذشته به کانال ۳۳ هزار تومان صعود کرد، اما این صعود در شرایطی است که گفته میشد اگر خللی در احیای برجام پیش بیاید، نرخ دلار به ۶۰ هزار تومان و نرخ هر گرم طلا از ۲ میلیون تومان عبور خواهد کرد، اما شاهد این موضوع بودیم که بازار اصلاً چنین ارقامی را ندید.
نکته قابلتوجه در اقتصاد ایران آن است که تقاضای سرمایهای قابل ملاحظهای در کشور وجود دارد و این تقاضا در شرایط کنونی طلبه حضور در بازارهایی، چون ارز، طلا و سکه است و باید سیاستگذار به شکلی بازارهای مذکور را مدیریت کند که کالاهای مورد نیاز واردات کالاهای اساسی و مورد نیاز مردم سر از پستوی خانهها و صندوق امانات و سایر کشورها در نیاورد.
طبق مصوبه اخیر سران قوا، اختیارات بانک مرکزی در حوزه ارزی افزایش یافته و این بانک مجاز به مدیریت بازار ارز با استفاده از تمام اختیارات است. همزمان با مصوبه سران قوا، بانک مرکزی جلسهای ارزی را روز گذشته با حضور صرافان ارزی در برج میرداماد برگزار کرد و صرافان را در جریان جزئیات اقدامات آتی این بانک در حوزه ارزی قرار داد. افزایش معاملات روزانه بازار حواله ارزی
در نشست مذکور، رئیس کل بانک مرکزی از افزایش عرضه ارز و معامله روزانه ۲۰۰ تا۳۰۰ میلیون دلاری در بازار حواله و برنامه بانکهای دولتی برای عرضه ارز خبر داد.
علی صالحآبادی اعلام کرد: علاوه بر صادرکنندگان با عرضه اسکناس در بازار ارز، بانک مرکزی هم به عنوان بازارساز در بازار حضور دارد. میزان اسکناس هم زیاد بودهاست و هیچ موقع در تاریخ بانک مرکزی این میزان اسکناس در اختیار نبود. بنابراین به هر نحوی بازار تقاضای واقعی داشته باشد، آمادگی پوشش وجود دارد.
طبق توافق با صرافان، عرضه اسکناس افزایش یافتهاست و مقررات مربوط به تقاضای بازار در حوزه اسکناس هم تسهیل میشود تا حجم معاملات افزایش یابد و میزان تقاضا کاملاً پوشش دادهشود.
بانک مرکزی در سایر حوزههای مرتبط و مؤثر بر بازار ارز حضور جدی دارد و مطمئناً با توجه به وضعیت مناسب درآمدهای ارزی به لحاظ حواله و اسکناس، تعادل در بازار برقرار و این سیاست با جدیت دنبال میشود. معامله ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیون دلار حواله ارزی در بازار
یکی از مهمترین بازارها، بازار حواله ارزی است و حجم قابلتوجهی از معاملات را دارد. روزانه بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیون دلار در بازار، حواله معامله میشود. در این بازار عرضهها به مراتب بیش از تقاضاست. مشکل در گذشته خرید ارزهای دولت توسط بانک مرکزی و دادن ریال به دولت و بازار بود.
تلاش میشود بانک مرکزی تنها خریدار ارز دولتی نباشد و بانکهای دولتی هم بتوانند ارز را در بازار بفروشند. هر چه حجم معاملات بالاتر برود طبیعتاً به دلیل ورود منابع بیشتر، وضعیت بهتر میشود.
هماهنگی بسیار مطلوبی در وزارت صنعت برای سیاستهای تجاری و ارزی وجود دارد و باعث پوشش تمام تقاضاهای واقعی حواله شد و قرار است این اطلاعات هر روز اطلاعرسانی شود. به دلیل افزایش قیمت نفت، فرآوردهها، پتروشیمیها و فولادیها در بازارهای جهانی قیمت نیز بالا رفته و صادرات غیر نفتی بیشتر شد. بنابراین حجم صادرات افزایش یافت و این نکته حجم عرضه ارز را در بازار حواله نسبت به گذشته بیشتر و مطلوبتر کرد. انتشار اوراق ارزی
درباره اوراق ارزی، پروژههایی با درآمد ارزی و بازده قابلقبول، توجیهپذیری خوب و توانمند در بازپرداخت ارزی اوراق و فرعی از محل عایدی ارزی آن انتخاب میشوند. این اوراق را هم مردم با ارز و هم کسانی که حواله دارند، میتوانند خریداری کنند و تضمینشده بازپرداخت اصل و فرع آن به شکل ارز باشد. ورود بازارساز
کامران سلطانیزاده، عضو شورای عالی کانون صرافان در گفتگو با تسنیم، درباره جلسه صرافان با رئیس کل بانک مرکزی درباره بازار ارز اظهار داشت: با توجه به صحبتهای رئیس کل بانک مرکزی در این جلسه و همچنین افزایش اختیارات بانک مرکزی در بازار ارز، مطمئناً طی روزهای آینده شاهد اتفاقات امیدوارکننده در بازار خواهیم بود.
این عضو کانون صرافان ادامه داد: استفاده از پتانسیل صرافیهای سراسر کشور با نظارت بانک مرکزی نوید این را خواهد داد که در آینده نزدیک بازار به تعادل قابلتوجهی خواهد رسید و دغدغههای هموطنان در این موارد به شدت کاهش پیدا میکند.
سلطانیزاده تأکید کرد که بخشی از این تلاطمات ارزی که در این روزها رخ داده ناشی از هیجانات اخبار خارجی بودهاست، اما همیشه صعود ناگهانی ارز با حضور بازار ساز به شدت تعدیل شدهاست.
از سوی دیگر سردار بهرامی، جانشین پلیس امنیت اقتصادی ضمن هشدار به فعالان بازار فردایی طلا و ارز اعلام کرد: ۳۱ نفر از سرشاخههای معاملات فردایی دستگیر و تعدادی از عناصر فعال در این بازار نیز شناسایی شدند.
وی افزود: معاملات فردایی طلا و ارز، غیرقانونی و قمارگونه است و پلیس با فعالان بازار فردایی، بهجرم اخلال در نظام اقتصادی قاطعانه برخورد خواهد کرد.
سایر اخبار این روزنامه
دست بسته قانون مقابل دانشگاه آزاد
حذف بومی آمونیاک از پساب صنعتی ۹۸ درصد ارزانتر از فناوری خارجی
امنیت جامعه خط قرمزمان است
تلاش واسطهها برای از سرگیری مذاکرات در وین
مشقهای اسرائیلی عنکبوت مقدس
تمرین سینمای ملی با «بدون قرار قبلی»
عرضه دلار بیشتر با توافق بانک مرکزی و صرافان
سهم «با استعدادهای کمدرآمد» از دانشگاههای برتر فقط ۲ درصد!
سهم «با استعدادهای کمدرآمد» از دانشگاههای برتر فقط ۲ درصد!
چتر حجاب و عفاف در ادارات دولتی
اولتیماتومهای نخنما!
یادداشت داماد روحانی دولت روحانی گل شکوفایی ایران را زد!
دلواپسی بانیان «فساد صندوق ذخیره فرهنگیان» برای معلمان
روابط راهبردی ایران و ونزوئلا مرگ دکترین مونروئه