ناتو هم «مصالحه سرزمینی» اوکراین را زمزمه می‌کند

در شرایطی که امریکا و متحدانش تا چندی پیش عقب‌نشینی روسیه از مناطق شرقی اوکراین و تحویل شبه‌جزیره کریمه را پیش‌شرط مذاکرات صلح اعلام کرده بودند، اکنون با پیشروی روس‌ها در جبهه‌های نبرد، از مواضع خود عقب نشسته و از دادن سرزمین‌های جدید به روسیه برای پایان دادن به جنگ سخن می‌گویند. دبیرکل ناتو گفته که اوکراین باید تصمیم بگیرد چه مقدار سرزمین را برای صلح معامله می‌کند. به گزارش «جوان»، کشور‌های غربی در چهار ماه گذشته از جنگ اوکراین با ارسال تسلیحات پیشرفته به این کشور تلاش کردند روسیه را شکست دهند، اما این اقدامات نتیجه عکس داده است و روس‌ها توانسته‌اند در مقابل غربی‌ها پیروزی نسبی به دست آورند. ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو روز یک شنبه در سخنانی گفت که هدف ائتلاف تحت امر امریکا تقویت موضع اوکراین در میز مذاکره است، اما هرگونه توافق صلحی شامل سازش‌هایی از جمله امتیاز ارضی نیز می‌شود. به گزارش خبرگزاری راشاتودی، اظهارات ینس استولتنبرگ به دنبال رایزنی با سائولی نینیسته، رئیس‌جمهور فنلاند مطرح شد. استولتنبرگ گفت که غرب مایل به پرداخت بهایی بابت تقویت ارتش اوکراین است و کی‌یف باید برای پایان دادن به درگیری کنونی امتیاز‌های ارضی به مسکو بدهد. او گفت: صلح ممکن است. تنها سؤال اینجاست که شما حاضرید برای صلح چه بهایی پرداخت کنید؟ چقدر زمین، چقدر استقلال و چقدر حاکمیت را حاضرید برای صلح فدا کنید؟ استولتنبرگ بدون بیان اینکه چه شرایطی را اوکراین باید بپذیرد، گفت: «به عهده آن‌ها که بالا‌ترین بها را می‌پردازند است تا این قضاوت را داشته باشند.» دبیرکل ناتو مستقیماً واگذاری خاک اوکراین را تأیید نکرد، اما نمونه فنلاند را مطرح کرد که «کارلیا» را به عنوان بخشی از توافق صلح در طول جنگ جهانی دوم به اتحاد جماهیر شوروی واگذار کرد. استولتنبرگ حل‌وفصل فنلاند و شوروی را به عنوان «یکی از دلایلی که فنلاند توانست به عنوان یک کشور مستقل دارای حاکمیت از جنگ جهانی دوم خارج شود» توصیف کرد.
اظهارات استولتنبرگ در حالی بیان می‌شود که این احساس رو به افزایش است که اوکراین ممکن است به‌زودی از سوی حامیان غربی خود برای رسیدن به یک توافق صلح تحت فشار قرار گیرد. در حالی که مقامات امریکا و انگلیس علناً اصرار دارند که اوکراین می‌تواند در جنگ خود با روسیه پیروز شود. اظهارات دبیرکل ناتو درحالی است که چند روز پیش هنری کیسینجر، وزیر خارجه اسبق امریکا در سخنانی گفته بود که برای اینکه جلوی پیشروی بیشتر روسیه را بگیرند اوکراین باید بخشی از خاک خود را به روسیه واگذار کند. کیسینجر ادامه جنگ را به نفع اوکراینی‌ها ندانسته و تأکید کرده بود: «به لحاظ ایده‌آل، نقطه تعیین‌کننده و حدفاصل باید بازگشت به وضعیت پیشین باشد. دنبال کردن جنگ فراتر از آن مرحله، درباره آزادسازی اوکراین نخواهد بود، بلکه به معنای جنگ جدیدی علیه خود روسیه است.» از سوی دیگر، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه امریکا هم یک شنبه شب در پیامی به مناسبت «روز روسیه» که پایانی بر بلوک کمونیست شوروی و آغاز دوران دموکراسی در روسیه است، از ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور این کشور خواست راهی به سوی صلح و وحدت ایجاد کند. جو بایدن، رئیس‌جمهور امریکا هم روز شنبه در سخنانی گفته بود که جنگ اوکراین برای غرب هزینه‌های زیادی دارد.
پیشنهاد دادن سرزمین‌های جدید به روسیه از سوی مقامات غربی در شرایطی است که در ابتدای جنگ مقامات اوکراینی گفته بودند که برای ازسرگیری مذاکرات صلح، روسیه با سرزمین‌های تصرف شده و به ویژه شبه‌جزیره کریمه را به کی‌یف تحویل دهد، اما روس‌ها اکنون دست برتر را در تحولات میدانی دارند و آنگونه که برخی منابع روسی گفته‌اند، به زودی سرزمین‌های تصرف شده را به خاک روسیه الحاق خواهند کرد.
غرب از رودررویی خسته شده


عقب‌نشینی غربی‌ها از مواضع خود در حالی است که نیرو‌های روس در هفته‌های اخیر پیروزی‌های زیادی را در مناطق شرقی و جنوب اوکراین به دست آورده‌اند و به گفته ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین اکنون ۲۰ درصد خاک این کشور در دست روس‌ها است.
زلنسکی هم که نیرو‌های کشورش نتوانسته‌اند در جبهه‌های نبرد موفقیتی کسب کنند، اخیراً اعلام کرده آماده مذاکره با رئیس‌جمهور روسیه است. روس‌ها درحالی به پیشروی‌های خود ادامه می‌دهند که مقامات غربی و اوکراین در هفته‌های گذشته بار‌ها اعلام کرده‌اند که ذخایر تسلیحاتی‌شان روبه اتمام است و اوکراینی‌ها هشدار داده‌اند که در خط مقدم نبرد‌ها شکست خورده‌اند و سلاح پیشرفته در اختیار ندارند و توان نظامی آن‌ها در مقابل روس‌ها، یک به ۱۰ است. نشریه آتلانتیک پیش‌تر در مطلبی درباره کمک‌های اقتصادی و نظامی امریکا و دیگر کشور‌های غربی به اوکراین نوشته بود که حمایت غرب از اوکراین به اوج خود رسیده و به زودی شاهد خستگی آن‌ها و ناتوانی‌شان از ادامه این روند خواهیم بود.
آتلانتیک بعد از اشاره به این احتمال به رهبران اوکراین هشدار داده که ماه عسل لذت‌بخشی که در این چند ماه با غرب داشته‌اند، بیش از این دوام نخواهد آورد و باید فکر دیگری برای خود بکنند. جوزف بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم اخیراً گفته بود که ذخایر تسلیحاتی اروپا برای کمک به اوکراین رو به اتمام است و گفته بود که اروپایی‌ها باید بودجه نظامی خود را افزایش دهند. غربی‌ها که میدان را به روسیه واگذار کرده‌اند اکنون به اثرات تحریم‌های خود علیه روسیه امید دارند تا در آینده بتوانند اقتصاد این کشور را تضعیف کنند. با توجه به اینکه کشور‌های زیادی از پیوستن تحریم‌های غرب علیه روسیه خودداری کرده‌اند، بنابراین میزان تأثیرگذاری این تحریم‌ها نیز در هاله‌ای از ابهام قرار دارد. همچنان که تحریم‌های نفتی روسیه بیش از خود روسیه دامن اروپایی‌ها را گرفته و مجبور هستند بهای زیادی برای تأمین نیاز‌های انرژی خود بپردازند.