«بدون قرار قبلی» حال مخاطب را خوب می‌کند

مجید مجیدی، کارگردان سینما در یادداشتی به فیلم «بدون قرار قبلی» پرداخت و از کارگردان این فیلم تقدیر کرد. مجیدی خود از جمله فیلمسازانی است که آثارش همواره از هویت ایرانی برخوردار بوده است.
در یادداشت مجیدی درباره فیلم بهروز شعیبی آمده است: «پناهندگی شخصیت اصلی قصه از غربت، به پیشگاه امام رئوف شیعیان». در حقیقت این فیلم، بدون هرگونه انتظاری با تو، سه قرار می‌گذارد؛ قرار اول، مواجه شدن با کرامت والای امام رضا (ع) است، دیگری جلوه‌گری هنر سینما در پرداخت به قرار اول و قرار سوم نیز تماشای تنیده شدن این دو قرار زیبا بر روی پرده نقره‌ای است.
مجیدی در ادامه آورده است: در این روزگار، فیلمِ «بدون قرار قبلی» با پرهیز از هرگونه شعارزدگی، مأموریت انتقال حال خوب به مخاطب را که یکی از وظایف مهم سینماست به نحو احسن انجام می‌دهد.
کارگردان بچه‌های آسمان در پایان نوشته است: دست‌مریزاد به بهروز شعیبی و همه عوامل این فیلم که در این امتحان سربلند و سرافراز بودند. بنا بر این گزارش، فیلم «بدون قرار قبلی» به کارگردانی بهروز شعیبی و تهیه‌کنندگی محمود بابایی با بازی پگاه آهنگرانی، مصطفی زمانی، الهام کردا و صابر ابر این روز‌ها در سراسر کشور در حال اکران است.


مهدی تراب‌بیگی، نویسنده این فیلم گفته است: حسرت، یکی از مفاهیم اصلی فیلم بود که به همراه نویسنده و کارگردان به آن پرداختیم. هویت انسان با خاک جغرافیایی خیلی عجین است، آدم‌ها مثل درختان می‌مانند، نمی‌توانید فردی انسانی را بدون خاک تصور کنید. پیدا کردن این ریشه‌های هویتی برای کسی که مهاجرت کرده، می‌تواند نوید و وعده این را بدهد که ریشه هنوز باقی است و باید سراغش رفت. تراب‌بیگی در خصوص پرداختن به بیماری اوتیسم نیز به این نکته اشاره کرده است: به این فکر کردیم که مصداق بیرونی از یک فرد درونگرا چگونه خواهد بود. برای همین پرداخت به موضوع اوتیسم را برگزیدیم که نمادی برای ترسیم تشویش‌های درونی بود.
شعیبی در جریان اکران این فیلم در جشنواره فیلم فجر به این نکته اشاره کرده بود که من پگاه آهنگرانی را انتخاب کردم، چون تا به حال چنین فیلم و کاراکتری را در سینما ایفا نکرده بود. خانم آهنگرانی وقتی فیلمنامه را خواند، خیلی آن را دوست داشت و این را می‌توانم بگویم که او بهترین بازیگری بود که تاکنون با او کار کرده‌ام. ما اگر نگران نسل بعدیمان هستیم باید امروز خوبی بکاریم تا نسل بعدی وقتی برای برداشت آن می‌آید خوبی برداشت کند.
به گفته وی، ما در این فیلم می‌توانستیم از بچه‌های اوتیسم استفاده کنیم، اما به‌خاطر سنگین بودن پروژه، امکان داشت باعث آزار بچه‌های اوتیسم شویم، به همین خاطر از حامی ترابی که بازیگر کودک تئاتر است برای نقش کودک مبتلا به اوتیسم استفاده کردیم. در فیلم‌هایم برایم روابط انسانی خیلی مهم است، به همین دلیل همواره سعی کرده‌ام روابط انسانی را در فیلم‌هایم مورد توجه قرار دهم.
بابایی، تهیه‌کننده این فیلم نیز پیشتر عنوان کرده بود: ما تا شب پیش از رفتن به مشهد برای فیلمبرداری چالش‌هایی داشتیم که ممکن بود اصلاً این اثر به مرحله ساخت نرسد. به لحاظ برآورد هزینه، فیلم بسیار معقول و حتی به نسبت خودش کم‌هزینه است. آستان قدس رضوی قطعاً در روند ساخت به ما کمک کرده، اما این کمک‌ها لزوماً مالی نبودند.
داستان فیلم «بدون قرار قبلی» در مورد دختری به نام یاسمن است که پس از سال‌ها به دلیل مرگ پدرش به ایران بازگشته است. پسر او دچار اوتیسم است و این مسئله، سفر را برایش دشوار می‌کند. یاسمین شناختی از پدرش ندارد و بیش از آن میراثی که پدر برایش گذاشته باعث تعجب او می‌شود. اقامت کوتاه یاسمین در مشهد، زادگاه پدر و دیدار با کسانی که پدرش را می‌شناسند او را به درک تازه‌ای از انسان و مفهوم مرگ می‌رساند. در واقع می‌توان این فیلم را عرض ارادتی به ساحت امام رضا (ع) دانست، چراکه فیلمساز به طرزی سینمایی و شاعرانه و به لحاظ بصری به بارگاه این امام شیعیان اشاره کرده است. همزمانی اکران این فیلم با جنجال اکران فیلمی موهن در جشنواره کن و همچنین فرا رسیدن هفته کرامت و جشن میلاد امام رضا (ع) در نوع خود جالب توجه بود.