کشف سرقت بزرگ دستاورد نظام است

داوری درباره عملکرد پلیس در پرونده سرقت امانات بانک ملی شعبه دانشگاه تهران صبح روز دوشنبه ۱۶‌خردادماه و لحظاتی بعد از اعلام سرقت بزرگ شروع شد. درحالی که کارآگاهان پلیس در حال رمزگشایی از ماجرای سرقت بودند، گمانه‌زنی‌ها برای امکان کشف سرقت در فضای حقیقی و مجازی ادامه داشت. گاهی گمانه زنی‌ها فقط دایره سرقت را شامل می‌شد و گاه کلیت پلیس را دربرمی‌گرفت. آن‌ها که نگاه واقع‌بینانه به ماجرا داشته و دارند و دلشان با دستاورد‌های انقلاب همراه بوده است، همواره نقدهای‌شان به عملکرد پلیس در حوزه‌های راهور، مماشات با رانندگان متخلف از جمله موتورسواران، استفاده از سرباز به جای کادر‌های پلیس برقرار بوده و هست، اما با وجود ضعف امکانات و تجهیزات قدیمی که در پلیس مستقر است، از عملکرد پلیس رضایت داشته‌اند، اما آن‌ها که همواره در صدد زدن نعل وارونه به موضوعات اجتماعی بوده‌اند خیلی زود ماجرای سرقت را به موضوعات سیاسی و امنیتی گره زدند، اما گره‌زنی آن‌ها خیلی زود با کشف بزرگ پلیس کور شد.
کشف بزرگ، اما به مذاق خیلی‌ها خوش نیامد و در حالی که انتظار می‌رفت عملکرد مدافعان امنیت در بازگرداندن سرمایه مردم به آن‌ها مورد تجلیل قرار گیرد، نقد غیرمنصفانه‌شان تا رسانه‌ملی هم ادامه پیدا کرد.
کوتاهی سازمان‌ها‌
پرسش اساسی از این دسته منتقدان این است که پلیس در این پرونده چه باید می‌کرد؟ منتقدان به عملکرد پلیس در صورتی که واقع بین باشند، خواهند دانست که این حادثه به سیاق هر حادثه‌ای دیگر پیوست‌هایی داردکه مجرمان با توسل به آن پیوست‌ها به هدفشان رسیده‌اند. پیوست‌های آن کوتاهی دولت در ضعف نظارت بانک مرکزی روی بانک‌هاست که در مورد صیانت از اموال مردم آن‌ها را مورد پرسش قرار نداده است. کوتاهی شعب بانک در ضعف امانتداری است که روی امانت‌های مردم نظارت ندارد و چشم بسته هر چه در صندوق‌ها گذاشته می‌شود، از پول تا مواد مخدر یا سلاح را قبول می‌کند. ضعف دستگاه قضایی است که مجرمان حرفه‌ای را آزاد می‌گذارد تا در جامعه رها باشند. آن‌گونه که در همین سرقت سردسته باند بعد از سرقت از یک بانک در قائم شهر سناوری سرقت از صندوق امانات بانک ملی را طراحی و اجرا کرد.


حقیقت امر این است که منتقدان این پیوست‌ها را نمی‌بینند و هجمه‌های خود را قبل و بعد از کشف بزرگ متوجه پلیس می‌کنند. پلیس که جور دولت، دستگاه قضا و کوتاهی بانک‌ها را کشیده است و در حالی که باید عملکردش مورد تجلیل قرار گیرد، مورد نقد غیرمنصفانه قرار می‌گیرد. تردیدی نیست اگر این کشف بزرگ در کشوری غربی رقم‌می‌خورد عمده منتقدان و رسانه‌های محبوبشان آن را به عنوان دستاوردی بزرگ برای پلیس آن کشور تلقی کرده و به عنوان الگو معرفی می‌کردند.
تعرض به پلیس ممنوع
رئیس قوه قضائیه در واکنش به نقد‌های غیرمنصفانه با تأکید بر اهمیت حرمت پلیس گفت که جایگاه پلیس در همه دنیا محترم است و تعرض به پلیس، امر بسیار سنگینی است، هرگونه تعرض به پلیس به اشکال مختلف امری مغایر با منطق و قانون است، بنابراین دادستان‌های ما مکلف هستند دقت بیشتری در رسیدگی به پرونده افرادی که به پلیس تعرض می‌کنند، داشته باشند. البته بدیهی است که رفتار پلیس نیز باید توأم با موازین اسلامی، انسانی و حرفه‌ای باشد.
واکنش پلیس به نقد‌های غیرمنصفانه
فرمانده انتظامی کشور هم در واکنش به نقد‌های غیرمنصفانه گفت: «متأسفانه به‌رغم دستاورد عظیم پلیس بر شناسایی و دستگیری سارقان صندوق امانات شاهد بودیم در یکی از برنامه‌های رسانه ملی نه تنها به این دستاورد و موفقیت خوب پرداخته نشد، بلکه جوانب انصاف در این مورد رعایت نشد.» سردار اشتری ادامه داد: «این واکنش سریع و هوشمندانه پلیس اظهار محبت مردم و مسئولان را به همراه داشت و نشانگر اقتدار و هوشمندی پلیس بود و در این میان از رسانه ملی انتظار می‌رفت به خوبی اطلاع رسانی شود. اقدام همکارانم یک عملیات و اقدام انقلابی و جهادی بود و دستاورد آن برای کشور اقتدارآفرین است. در واقع این اقدام شایسته قدردانی است که شاهد ابراز لطف و اظهار محبت مردم و مسئولان نسبت به مجموعه انتظامی بودیم.»
هشدار پلیس به دستگاه‌های متخلف
فرمانده کل انتظامی کشور با توصیه به همه دستگاه‌هایی که در قبال اموال مردم و اموال دولتی مسئولیت دارند، تأکید کرد: «همه دستگاه‌هایی که در قبال اموال مردم یا دولتی مسئولیت دارند، باید ضمن رعایت ملاحظات ایمنی به هشدار‌های پلیس توجه کنند. البته ما اسامی دستگاه‌ها و سازمان‌هایی را که در این زمینه کوتاهی کردند به دستگاه قضا اعلام کرده‌ایم و این روند ادامه دارد.»