روزنامه آرمان ملی
1401/03/25
ردپـای «نفـوذ» در حوزههـای علمیـه
آرمان ملي – مطهره شفيعي: از هرترفندي براي هجمه به اصلاحطلبان و اعتداليون استفاده ميکنند و حالا که دليل سياسي براي ادامه اين رويکرد ندارند به موضوع ديگري پرداختند که آن هم ايجاد اختلاف ميان حوزه و متفکران اصلاحطلب است. همگان ميدانند بزرگاني از جريان اصلاحات در حوزه علميه تحصيل و به مدارج بالايي رسيدهاند مانند آيتا... موسوي بجنوردي تحصيلات علوم حوزوي و ديني خود را در ايران و نجف اشرف به انجام رساندند. وي به مدت 30 سال در محضر استادان درجه اول فقه و اصول و فلسفه از جمله امام خميني(ره)، پدر معظم ايشان آيت ا... العظمي ميرزا سيد حسن بجنوردي - صاحب كتاب القواعد الفقهيه و مرجع تقليد وقت - آيتا... خويي و آيتا... حكيم در حوزه نجف اشرف به فراگيري علوم ديني پرداخت. موسوي بجنوردي كه دروس جديد و حوزوي را باهم ميخواند در 18 سالگي كفايتين(سطح 3) را به پايان رساند. وي كفايتين، شرح منظومه ملاهادي سبزواري و اسفار را نزد آيتا... شيخ صدر بادكوبهاي خواند و در سال 1340 درس خارج را نزد پدر بزرگوار خود و حضرت آيتا... العظمي سيد محسن حكيم گذراند. پس از تبعيد حضرت امام خميني(ره) به نجف اشرف در بهار 1344 يكي از شاگردان هميشگي دروس ايشان در تمام 14 سال اقامتشان، سيد محمد موسوي بجنوردي بود. همزمان با حضور در درس خارج امام، موسوي بجنوردي به مدت 12 سال در كلاسهاي آيتا... العظمي خويي نيز حاضر ميشدند. ايشان در طول اين مدت در مسجد جامع نجف اشرف (هندي) رسائل، مكاسب و كفايتين را به زبان عربي براي شيعيان كشورهاي عرب زبان همچون عراق، لبنان، سوريه و مصر تدريس ميكردند و با مرحوم حجتالاسلام محتشميپور که تحصيلات خود را در مدرسه علوي به پايان رساند و براي تحصيل علوم ديني از سال40 در حوزههاي علميه تهران، قم و نجف به تحصيل مشغول شد. از معروفترين استادان محتشميپور در حوزه ميتوان به امام خميني(ره)، محمدصادقي تهراني، سيدحسن بجنوردي، ابوالقاسم خوئي و ميرزاباقر زنجاني اشاره کرد. اصلاحطلبان ديگر هم در حوزه علميه قم تحصيلکردهاند.شايعه حوزه علميه اصلاحطلبان
با توجه به حضور چنين شخصيتهاي اصلاحطلبي تخريبهاي زيادي به اصلاحطلبان وارد ميکنند مانند شايعهاي که چندروز پيش در فضاي مجازي منتشر شد: «برخي چهرههاي سياسي اصلاحات از محمدعلي ابطحي تا حسامالدين آشنا در تماس و ارتباط با مراجع عظام جهت تاسيس حوزه علميه در قم هستند و بناست اشخاصي چون حسن روحاني، ناطق نوري و سيد محمد خاتمي در اين حوزه به تدريس درس خارج از فقه بپردازند. شنيده ميشود بخش عمدهاي از مراجع با اين اقدام مخالف و آن را رواج حزبگرايي در جامعه طلاب ميدانند. اين اقدام اصلاحطلبان براي احيا و بازگشت به صحنه سياسي است.»
اتهام به اصلاحات براي پوشش نفوذ؟
برادر علي لاريجاني يعني آيت ا... صادق لاريجاني هم از بزرگان قم است و بهطور کلي خانواده لاريجاني نسبت نزديکي با بزرگان قم دارند. در سال 94 يکي از مهمترين بحثهاي جلسه لاريجاني با طلاب حوزه علميه قم، جايي بود که او در خصوص حضورش در ليست اميد اصلاحطلبان مورد سوال و اعتراض قرار گرفت. جايي که جواب لاريجاني اين گونه بود: «من در اين رابطه اطلاع دقيقي ندارم، حال يعني اگر گروهي بخواهند اسم ما را در ليستشان بگذارند ما بايد چه اقدامي انجام دهيم، اين نشان دهنده آن است که آنها در قم کانديدايي ندارند و تمام کانديداهايشان را حذف کردند و بين کانديداهاي موجود افرادي را ترجيح دادند. سوال من اين است که اگر شخصي جنبه ملي داشته باشد، بايد روي آن هم مناقشه صورت گيرد، اگر اصلاحطلبان ضدانقلاب هستند، پس چرا ميگذاريم فعاليت کنند. هم اکنون در کشور شخصيتهاي ملياي وجود دارد که همه گروهها به آنها اعتنا ميکنند، بهطور مثال چرا آقاي موحدي کرماني که رئيس اصولگراها بوده و آقايان امامي کاشاني و اميني در ليست انتخابات خبرگان اصلاحطلبان قرار دارند و بسياري از نمايندگان رهبري در استانها هم در ليست خبرگان اصلاحطلبان قرار دارند، آيا اين افراد و بزرگان اشتباه کار هستند؟»
صيانت در حوزه
اماآنچه اکنون سبب نگراني شده نفوذ در حوزه علميه است. روز گذشته ايسنا نوشت: «در 25 اسفندماه سال 99 حجتالاسلام والمسلمين کاظم سپاسي آشتياني مسئــــــول مرکز امور صيانتيحوزههاي علميه کشور با مدير حوزه علميه استان تهران ديدار کرد و تصميم گرفت از جايگاه مسئوليت خود پاسخي به دغدغههاي طرحشده بدهد و حرفهايش را با اين جمله آغاز کند: «نسبت به عموم طلاب عزيز، مهرباني و عطوفت داريم» و هم هشدار داد که «در مقابل انحرافات و تخلفات محرز، محکم خواهيم ايستاد.» کمي هم از باب نصيحت به «استفاده افراطي طلاب از فضاي مجازي» اشاره کرد و آن را منجر به «دور شدن آنان از فضاي درس و بحث» دانست و بر پيشگيري از تغيير الگو و سبک زندگي طلبگي تاکيد کرد. مهمتر از همه اما خبر تشکيل شوراي صيانت حوزه و روحانيت و بازطراحي ساختار مرکز امور صيانتيحوزههاي علميه بود که اولين گام رسمي حوزه براي صفآرايي برابر «نفوذ» محسوب ميشد. حالا با گذشت بيش از 14 ماه از آن روز سپاسي آشتياني در مصاحبهاي با حوزه نيوز، محور اصلي سخنانش را همان «بحث نفوذ» قرار داده و تاکيد کرده: «اين يک بحث جدي است که بالاخره ممکن است يک فرد نفوذي را در حوزه بفرستند و او تمام اطلاعات حوزه را ببرد و راههاي ضربهزدن به حوزه را به راحتي به دشمن ياد دهد. ما بايد اينها را پيگيري کنيم، تا آنجا که ميتوانيم پيشگيري کنيم تا آنجا که واقعاً مبتلا ميشويم بتوانيم يک درمان مناسبي داشته باشيم.» او در برابر اين پرسش که «آيا دشمن، نفوذي به حوزه ميفرستد يا در همان مسئولاني که در حوزه هستند، نفوذ کرده و کارهايش را پيش ميبرد؟»، چنين پاسخ داده است: «احساس ميکنيم تعداد افرادي که تحت نفوذ قرار بگيرند و خودشان متوجه اين موضوع نشوند، بيشتر است؛ البته نبايد از دشمن غافل شد. دشمن بههرحال نفوذيهايي را هم ميفرستد و بودهاند و ما مهرههايي را داريم که لو رفتهاند ولي شايد دشمن در اين قسمت خيلي موفق نبوده است، اما اينکه واقعاً تأثيرگذار باشد و تصميمساز باشد، يعني آنطوري تصميم بگيريم که دشمن ميخواهد، بايد بگوييم که خطر اين مورد خيلي جديتر است و لذا هشدار دادن در اين رابطه و هوشيار کردن نهادهاي حوزوي، مراکز حوزوي و حوزويون خيلي مهم است که ما واقعا بتوانيم به اينها با اطلاعات و آمار ثابت کنيم که دشمن دنبال چنين چيزي است.» طبق گفتههاي سپاسي آشتياني مرکز امور صيانتيحوزههاي علميه کشور، شوراي صيانتياز شخصيتهاي بلندپايه کشوري تشکيل داده که مسئوليت آن با آيتا... عليرضا اعرافي مدير حوزههاي علميه سراسر کشور است و معاون پيشگيري دادسراي ويژه روحانيت، دادسراي ويژه روحانيت، نماينده اداره اطلاعات، نماينده اطلاعات سپاه، نماينده قوه قضائيه، نماينده جامعة المصطفي، نماينده حوزه خواهران، نماينده دفتر تبليغات، نماينده مرکز خدمات، نماينده سازمان تبليغات و نمايندگان چند نهاد ديگر در اين شوراي صيانتيحضور دارند که وظيفه اصلي خود را بررسي آسيبهاي حوزه قرار داده است. خود مرکز امور صيانتيهم در بخشهاي مختلفي اعمال مديريت ميکند که از جمله آنها «مديريت گزينش و استعلامات» است و سروکارش با طلاب تازه وارد و کارمندان يا استاداني است که ميخواهند در حوزه جذب شوند.
سایر اخبار این روزنامه
ترميــم كــابينه از شــايعه تـا واقعيــت
برجام قابل دسترس است اگرآمریکا به تعهداتش عمل کند
رونق بازار سه قیمتی
ردپـای «نفـوذ» در حوزههـای علمیـه
به نرم زبانانِ بامنطق و تفاهم نیاز داریم
بخشهای اجرایی برای تقویت منزلت نخبگان بکوشند
آقـای وزيــر! به تعهدات خود عمل كنيد؛ بقيه پيشكش!
گوشت؛ تب كريمه بعد از كرونا
ابـلاغ 15 مسئولیت و تعهد قانونی به خودروسـازان
قطعنامههایی با ارزش صفر
عدم همخوانی وعدهها و مسیر پیشرو
قدرداني سرلشکر باقري از فراجا
سفر لاوروف به ايران
خطر مهاجرت به حاشیه شهرها
اصلاحات اقتصادی فراتر از اصلاحات اجرایی