نقشه دلال‌ها برای نیمکت تیم ملی

شکست مقابل تیم دوم الجزایر شکستی نبود که به راحتی بتوان آن را فراموش کرد. تیم ملی بعد از مدت‌ها جست‌وجوی حریف تدارکاتی سرانجام موفق شد در پایان اردوی پرانتقاد و طولانی‌مدت قطر یک حریف تدارکاتی پیدا کند، اما بازی پرایراد و نقص تیم در اوج ناهماهنگی و سردرگمی بازیکنان که انگار قبل از بازی دور هم جمع شده بودند و در نهایت شکست بد آن‌ها مقابل تیم دوم الجزایر همه را مجاب کرده بود در بدو ورود تیم به تهران، سرمربی تیم ملی را آماج حملات خود قرار دهند.
این روز‌ها دلال‌های اطراف ساختمان فدراسیون فوتبال دوباره فعال شده‌اند و تمام تلاش خود را به‌کار گرفته‌اند تا هر طور شده اسکوچیچ را حذف و گزینه مدنظرشان را جایگزین او کنند. نام‌هایی که این روز‌ها مطرح می‌شود مؤید این ماجراست، از سرمربی سابق تیم ملی گرفته تا گزینه‌های داخلی که اگر خوب نگاه کنیم هیچ‌کدام در قد و قواره‌های تیم ملی ایران نیستند. این روز‌ها نام کارلوس کی‌روش برای نشستن دوباره روی نیمکت تیم ملی در حالی از سوی برخی رسانه‌ها مطرح می‌شود که او طی سال‌های گذشته نه با کلمبیا و نه با مصر در راهیابی به جام جهانی موفق نبوده است و حالا هم بعید به نظر می‌رسد که راضی باشد با مبالغی پایین دوباره هدایت ایران را برعهده بگیرد.
از گزینه‌های داخلی هم که چیزی نگوییم بهتر است. امروز در حالی نام برخی مربیان داخلی مطرح می‌شود که منتقدان اسکوچیچ بر این باورند که او مربی تیم‌های باشگاهی سطح پایین بوده و اصلاً در حد و اندازه تیم ملی نیست، اما جالب اینکه همین منتقدان می‌گویند سرمربی تیم پنجم لیگ برتر (جواد نکونام) می‌تواند تیم ملی را در جام جهانی به موفقیت کامل برساند، چراکه تیم ملی به شجاعت و جسارت نیاز دارد که اسکوچیچ از آن بی‌بهره است و این شجاعت و جسارت در گزینه داخلی و کارلوس کی‌روش وجود دارد. همان کی‌روشی که تا سرمربی ایران بود، متهم بود به اینکه بازی تدارکاتی با تیم‌های بزرگ را از ترس شکست خوردن رد می‌کند و همین ترس باعث می‌شود تیمش را با سیستم کاملاً دفاعی مقابل حریفان ارنج کند.
با توجه به این مسائل حالا به خوبی می‌توان پی برد که بحث پیدا کردن جایگزین برای اسکوچیچ، بحثی است که تنور آن از سوی دلال‌های اطراف فدراسیون و متأسفانه برخی رسانه‌ها داغ می‌شود تا هر طور شده از آب گل‌آلود و بی‌سروسامانی فدراسیون فوتبال به سود خود استفاده و نهنگ صید کنند!


البته در این میان نباید از نقاط ضعف تیم ملی نیز به‌سادگی گذشت، ضعف‌هایی که در برابر تیم دوم الجزایر به‌وضوح دیده شد و بذر ناامیدی را بابت نتیجه‌گیری تیم ملی در جام جهانی در دل هواداران و علاقه‌مندان کاشت.
در اینکه اسکوچیچ در سخت‌ترین شرایط و در روز‌هایی که کوچک‌ترین امیدی به صعود وجود نداشت، هدایت تیم ملی را شجاعانه پذیرفت و با عملکرد فوق‌العاده، صعود قاطعانه ایران به قطر ۲۰۲۲ را رقم زد هیچ شکی نیست، اما به‌رغم تمام زحمات او و بازیکنان تیم نباید از یاد برد که خوابیدن در باد پیروزی‌های قبلی و ساده‌انگاری ضربه جبران‌ناپذیری را به تیم ملی می‌زند. اسکوچیچ برای اینکه اقتدار خود را ثابت کند باید در نوع نگاه و رفتارش تجدیدنظر و بیشتر از قبل تلاش کند. قبول اشتباه، اولین و مهم‌ترین نکته‌ای است که سرمربی تیم ملی را در رسیدن به موفقیت یاری خواهد کرد. اسکوچیچ نباید اجازه بدهد باند و باندباز‌ها برایش ترکیب مشخص کنند و برخی بازیکنان حتی با وجود عملکرد ضعیف همیشه در ترکیب ثابت حضور داشته باشند. ما بر این باوریم که بازی تدارکاتی برای شناختن نقاط ضعف و قدرت انجام می‌شود و اصولاً نتیجه آن چه برد و چه باخت اهمیتی ندارد، اما وقتی یک تیم چنان شلخته و بی‌برنامه در میدان حاضر می‌شود که حتی توانایی تبادل چهار، پنج پاس متوالی را ندارد، آن وقت باید نگران آینده‌اش بود و حتی شکست در بازی تدارکاتی را هم باید جدی گرفت، به‌خصوص این شکست مقابل تیمی رخ بدهد که با ترکیب اصلی هم در میدان حاضر نشده و بدتر از اینکه ممکن است دیگر حتی حریفی بزرگ‌تر از آن نیز برای تیم ملی پیدا نشود.
اسکوچیچ عنوان می‌کند: «وقتی یک تیم بد بازی می‌کند، می‌بازد و وقتی یک تیم خوب بازی می‌کند، قادر به بردن است. این خلاصه چیزی است که وجود دارد. ما از مشکلاتمان آگاهی داریم، همانطور که تیم را خوب می‌شناسیم. به نظر من اتفاق خاصی رخ نداده است. زمان زیادی هم برای آماده‌سازی در آینده داریم که از آینده استفاده خواهیم کرد.» سرمربی تیم ملی در حالی مدعی این مسائل است که چنین حرف‌هایی بدیهی است و نمی‌تواند باعث شود حجم انتقاد‌ها از او و شاگردانش کم شود. اگر از مشکلات آگاه است و کاری برای رفع آن‌ها انجام نمی‌دهد (که بازی مقابل الجزایر نشان از شدت گرفتن مشکلات داشت) که مقصر اول و آخر است، اگر هم اصلاً مشکلی نمی‌بیند (که از حرف‌هایش چنین برنمی‌آید) که باز ایراد از اوست؛ بنابراین بهتر است به قول خودش تا زمان باقی است کاری کند تیمی که مقتدرانه راهی جام جهانی شده، مقتدر باقی بماند و تلاش‌های دلالان به جایی نرسد.