دشمنان سلامت مردان!

هفته جهانی سلامت مردان از ۱۵ تا ۲۱ ژوئن است  و هرسال به منظور آگاهی از اهمیت سلامت مردان و  تشویق آن‌ها به تغییر سبک زندگی برای داشتن عمری طولانی و سالم گرامی داشته می‌شود. به همین مناسبت به بررسی نکات موثر در سلامت مردان می‌پردازیم.
 
  اهمیت سلامت مردان
مردان در همه گروه‌های سنی از کودک و نوجوان تا میان سال و سالمند نسبت به زنان در معرض فاکتورهای خطر بیشتر و در نتیجه مرگ و میر بالاتری هستند . به طوری که امید به زندگی در بدو تولد معادل 71.56 سال برای کل جمعیت ، ۷۱ سال برای مردان و ۷۳ سال برای زنان است.
 بیماری‌های مردان


بیماری‌های مهمی مانند فشارخون بالا، دیابت، بیماری عروق قلب و بیماری عروق مغز،عامل مهم مرگ و میر به ویژه در گروه سنی میان سال و سالمند در بین مردان است. بیماری‌های دیگری هم هستند که در بین مردان مبتلایان بیشتری دارند:
  سرطان پروستات
سرطان پروستات، یکی از شایع‌ ترین بیماری ها در مردان به حساب می‌آید. در سال 2016، مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری امریکا  (CDC) تخمین زد که از هر 100 هزار مرد حدود 101 نفر به این بیماری مردانه مبتلا می‌شوند.
  سنگ مثانه
سنگ مثانه به شرایطی گفته می‌شود که در آن مواد معدنی موجود در ادرار به جسمی سخت تبدیل می‌شود و عبور آن از مجرای ادراری دشوار است. شانس مردان  به ویژه آن‌هایی که بیش از 50 سال سن دارند به دلیل بزرگ شدن پروستات برای ابتلا به سنگ مثانه بیشتر است.
 سیروز
از دیگر بیماری‌ های مردانه که باید بسیار جدی گرفته شود بیماری سیروز است. این بیماری زمانی رخ می‌دهد که کبد انسان در معرض میزان بسیار زیادی از مواد سمی قرار می‌گیرد و بیشتر در بین مردان رخ می‌دهد.
 اوتیسم
شانس مردان برای این که در طول دوران زندگی بیماری اوتیسم در آن‌ها تشخیص داده شود از زنان بیشتر است. براساس آمار CDC، شانس مردان برای ابتلا به اختلالات اوتیسمی یک در 54 بوده اما این نسبت برای زنان یک در 252 است.
  HIV
در سال 2017، سازمان CDC اعلام کرد که بیش از 81 درصد  از 39 هزار مورد جدید ابتلا به HIV در آمریکا را مردان تشکیل داده‌‌اند. این ویروس سبب تخریب سیستم ایمنی  می شود  و می‌تواند تا چندین سال پس از آلودگی در فرد آلوده پنهان بماند.
  سرطان کولون یا روده بزرگ
بر اساس آمار موسسه پیشگیری و درمان سرطان آمریکا، مردان بیشتر از زنان ممکن است به بیماری سرطان کولون مبتلا شوند.
در سرطان کولون، سلول‌های غیر طبیعی و تومورهای بدخیم در روده بزرگ تشکیل می شود  و در صورت تشخیص ندادن به موقع، می‌تواند به دیگر اعضا گسترش یابد و باعث مرگ شود.
  کووید- 19
آمار نشان می دهد که مرگ ناشی از ابتلا به کووید- 19 در مردان بیشتر از زنان است. زیرا این بیماری باعث مرگ کسانی می‌شود که دچار بیماری‌های زمینه‌ای هستند و همان‌طور که گفتیم بیماری‌های زمینه‌ای چون دیابت و بیماری‌های قلب و عروق و انواع سرطان در مردان بیشتر است.
 سبک زندگی ناسالم
مردان به علت داشتن ساعات کاری زیاد، استرس،کم‌خوابی،خوردن غذاهای ناسالم و چرب و تحرک پایین در معرض بیماری‌های قلبی و افزایش وزن هستند.
حتی این سبک زندگی غلط می‌تواند بر کیفیت اسپرم وباروری آن‌ها تاثیر بگذارد.بنابراین به مردان توصیه می‌شود تا حد امکان مصرف سبزیجات خود را افزایش دهند وتحرک خود را در طول هفته بالا ببرند.
 سیگار و دخانیات 
در همه جوامع ، مصرف دخانیات در مردان بسیار بیشتر از زنان است.بنابراین عوارض مصرف آن چون افزایش ضربان نبض، افزایش فشار خون و اسید معده، کاهش جریان خون،کاهش حس بویایی و چشایی، چین و چروک زودرس  و  برونشیت مزمن ، بیماری قلبی و برخی از انواع سرطان ،سلامت مردان را بیشتر تهدید می‌کند.