روزنامه کيهان
1401/04/01
اخبار ویژه
تحریمها در دوره روحانی دو برابر شد نه در دوره جلیلی یا رئیسیسایت حامی دولت سابق میگوید: دولت رئیسی هر چقدر در ماجرای مقابله با کرونا، واقعگرا و موفق بود، تاکنون در موضوع احیای برجام، از واقع گرایی به دور و ناکام بوده است.
«عصر ایران» در سالگرد پیروزی سیدابراهیم رئیسی، انتخابات سال گذشته را غیررقابتی خوانده ونوشت: «در آن زمان، 2 اولویت در مقابل رئیسی قرار داشت: کرونا و تحریم. دولت رئیسی بعد از آغاز به کار در زمینه کنترل کرونا و مقابله با آن، با واقعنگری به شیوه مناسب عمل کرد. یعنی با نگاه واقعی به مشکل (مرگ صدها نفر در روز به دلیل این بیماری)، راهحل شامل واردات سریع و حجم بالای واکسن و تزریق گسترده آن در کشور را به خوبی اجرا کرد. این برنامه نتیجه داد. فوتیهای کرونا از 700 مورد در روز به صفر رسید و زندگی عادی برگشت.
برخی از تحلیلگران و حتی منتقدان فکر میکردند دولت رئیسی در برابر برجام و تحریمها و هستهای هم روند مشابه واکسن کرونا را در پیش خواهد گرفت، اما اینگونه نشد. یعنی برخلاف کرونا و واکسن که تغییر موضع
180 درجهای صورت گرفت، چنین تغییری درباره هستهای و برجام و تحریمها انجام نشد یا اینکه بهتر بگوییم کامل انجام شده است.
البته در ابتدای دولت رئیسی، دولتمردان جدید و مخالفان دیروز، دست از انتقاد از برجام برداشتند. اگر تا دیروز علیه برجام سخن میگفتند امروز برای احیا و بازگشت آن فعالیت میکنند، البته چراغ خاموش و بدون حتی اشاره به نام برجام.
پس با شروع دولت جدید توپخانه علیه برجام و مذاکرات متوقف شد و همزمان در سکوت بزرگ، دولتمردان رئیسی، مذاکرات برجامی را به «مذاکرات رفع تحریم» تغییر نام دادند. اما حالا پس از بازگشت باقریکنی به مذاکرات و تلاش برای احیای برجام، نشانهای از توافق نیست. چند ماهی است مذاکرات با بن بست مواجه شده و ایران و آمریکا هر یک دیگری را متهم به کارشکنی میکنند.
دولت رئیسی تاکنون نهتنها در مذاکرات برجامی نتوانست نتیجه بگیرد بلکه جبهه جدیدی علیه آژانس هم باز کرد و روابط در این بخش هم پرتنش و تیره شده است. دولت رئیسی در حال بازگشت به مذاکرات هستهای سعید جلیلی (86 تا 92) است.
از توافق خبری نیست. اعلام شکست مذاکرات هم به سود هیچ کس نیست. همزمان، طرف مقابل، خط موازی با مذاکرات، یعنی تصویب قطعنامههای محکومیت ایران در آژانس و در گام بعدی احتمالا تحریمهای جدید را آغاز کرده است.
هر چقدر دولت رئیسی در ماجرای مقابله با بیماری کرونا، واقعگرا بود و در سال نخست توانست موفق باشد اما تاکنون در موضوع مذاکرات هستهای و رفع تحریمها به دور از واقعگرایی و موفقیت بوده و آیندهای مشخص را نمیتوان برای این داستان متصور بود».
درباره این تحلیل، شایان ذکر است که دولت روحانی مدعی بود بدون برجام و FATF، امکان واردات واکسن وجود ندارد اما رایزنی و پیگیری دولت رئیسی، این توهم مرگبار را شکست و نقطه پایان بر بسیاری از توهمات خسارتبار مشابه گذاشت که افزایش صادرات نفتی و غیرنفتی با وجود تحریمها از نتایج آن است.
اما برجام درست نقطه مقابل این رویکرد دیپلماسی فعال است. در واقع گروگانگیری اقتصاد ایران با کمک آمریکا به مدت شش (بلکه هشت سال) و هر چه نحیفتر و شرطیتر و وابستهتر کردن آن. از سوی دیگر بر اساس عبرتهای برجام، آنچه مهم است بازگرداندن آمریکا و دسترسی دادن به مکانیسم ماشه تحریمها نیست، بلکه برجام صرفا زمانی از نگاه ایران احیاشدنی است که تحریمها نه تعلیق بلکه لغو شود و تضمین معتبر در میان باشد تا آمریکا مجددا نتواند کلاهبرداری کند.
با این نگرش، مهم مهار تحریمها و انتفاع اقتصادی ایران است و نه صرف تظاهر به زنده بودن برجام و همزمان، رسیدن شمار تحریمها
از 800 مورد در دوره آقای جلیلی، به رکورد بیسابقه 1700 مورد در دوره روحانی
و ظریف!! هشدار نشریات آمریکایی درباره اوضاع قمر در عقرب دولت بایدن
رسانههای آمریکایی معتقدند دولت بایدن در اثر گران شدن قیمت جهانی نفت، ماههای بسیار سختی را سپری میکند و کاهش چشمگیر محبوبیت ممکن است در انتخابات چند ماه آینده کنگره کار دست دموکراتها بدهد.
روزنامه واشنگتن پست در این زمینه نوشت: جو بایدن، رئیسجمهور نامحبوبی است. در چند نظرسنجی دو هفته قبل کالج مارسیت، میزان محبوبیت او 38 درصد و در نظرسنجی دانشگاه کینیپیاک، میزان محبوبیت او 33 درصد بود. تحولاتی که در ماههای اخیر رخ داده است، به ویژه افزایش نرخ تورم و کاهش قدرت خرید مصرف کنندگان، زمینه کاهش محبوبیت بایدن را فراهم کرده است.
بسیار بهندرت رخ میدهد که تعداد مخالفان سرسخت یک رئیس جمهور، سه برابر تعداد طرفداران پروپاقرص او باشد. اما این اتفاق برای بایدن رخ داده است.
تحولات ماههای اخیر، شرایط را برای دموکراتها در انتخابات میاندورهای کنگره دشوار خواهد کرد؛ یعنی اگر وضعیت تغییر نکند، نامزدهای حزب دموکرات برای حفظ اکثریت در کنگره، شانس کمی خواهند داشت.
موضوع نگران کننده این است که مشخص نیست، عواملی که سبب کاهش محبوبیت بایدن شدهاند (مانند تورم)، چه وقت از میان خواهند رفت. شاید اگر طی پنج ماه آینده، نرخ تورم کاهش یابد، شانس پیروزی حزب دموکرات در انتخابات ماه نوامبر بیشتر شود؛ اما تحلیلگران معتقدند که چنین اتفاقی بعید است رخ دهد. بسیاری از آنها میگویند، نرخ تورم برای مدتی طولانی بالا باقی خواهد ماند. در همین حال نشریه پولیتیکو در تحلیل مشابهی خاطرنشان کرده است: قیمت کالاهای مصرفی در آمریکا به سرعت در حال افزایش است و این در حالی است که چند ماه دیگر، انتخابات میاندورهای کنگره در این کشور برگزار خواهد شد. در هفتههای اخیر، موضوع تورم، بیش از پیش برای مردم و سرمایهگذاران عامل نگرانی بوده است. تا انتخابات میاندورهای کنگره تنها پنج ماه زمان باقی مانده و به نظر میرسد، صبر رای دهندگان به پایان رسیده است؛ در نتیجه، رئیس جمهور و حزب دموکرات، بهای سیاسی وضعیت اقتصادی را در انتخابات آتی پرداخت خواهند کرد.
مشاور پیشین باراک اوباما می گوید: «در حال حاضر، شرایط سیاسی برای دموکراتها بسیار بد است. رشد نرخ تورم، به ویژه قیمت مواد غذایی و سوخت، جزو مهم ترین عوامل نارضایتی مردم است و آنها پای صندوق رای، نارضایتی خود را نشان خواهند داد. با توجه به اینکه دولت بایدن نمیتواند کار خاصی برای جلب رضایت مردم انجام دهد، بهترین اقدام کاخ سفید این است که نشان دهد، مشغول تلاش برای مهار تورم است.»
کاخ سفید قبلا معتقد بود که تورم نه تا این حد بالا می رود و نه پایدار خواهد بود و در تابستان، یعنی زمانی که رای دهندگان به انتخابات میان دورهای فکر میکنند، نرخ تورم کاهش خواهد یافت. سپس مشخص شد که این باور اشتباه بوده و کاخ سفید این پیام را به مردم داد که نرخ تورم در ماه آوریل به اوج رسیده و کاهش آن شروع شده است؛ اما ماه قبل، نرخ تورم بالاتر رفت؛ یعنی این دیدگاه دولت نیز اشتباه از آب درآمد. ماه گذشته، نرخ تورم بالاترین میزان طی 40سال قبل بود. رشد نرخ تورم نشان داد که هنوز این نرخ به اوج خود نرسیده و ممکن است در ماه جاری باز هم بالا برود.
یکی از علل رشد شدید نرخ تورم، افزایش قیمت نفت است که به رشد قیمت بنزین منجر شده است. رشد شدید قیمت نفت که عمدتا حاصل افزایش مصرف، محدود بودن عرضه و جنگ اوکراین است، به ارقام بی سابقه برای قیمت بنزین در آمریکا منجر شده است.
نرخ بالای تورم و وضعیت نامطلوب اقتصاد، اثرات بسیار زیادی بر رای مردم دارد. لری سامرز، وزیر دارایی اسبق آمریکا معتقد است، تورم هنوز به اوج خود نرسیده است؛ یعنی باز هم بالا می رود.
از سوی دیگر روزنامه نیویورکتایمز در گزارشی نوشت: در تازهترین نظرسنجی سراسری فاکسنیوز، 41 درصد رأی دهندگان اعلام کردند که تورم و قیمتهای بالا مهمترین موضوعی است که بر رأی آنها در انتخابات میاندورهای ماه نوامبر تأثیر خواهد گذاشت و تنها 12 درصد آنها مسئله سلاح را به عنوان مهمترین موضوع اعلام کردند. همچنین 71 درصد از آنها از عملکرد بایدن در حوزه مهار تورم ناراضی بودند. تورم فعلی بالاترین رکورد در 40 سال گذشته است و به اعتقاد تحلیلگران، واکنشهای بانک مرکزی آمریکا میتواند اقتصاد را به رکود بکشاند؛ رکودی که احتمالاً رخ خواهد داد و معلوم نیست چه مدت طول خواهد کشید و چقدر عمیق خواهد بود. رشد شدید تورم، یکی از عوامل سقوط محبوبیت بایدن است.
سایر اخبار این روزنامه
هرکس مردم را از آینده نا امید کند برای دشمن کار میکند
پیام تسلیت رهبر انقلاب در پی درگذشت همسر آیتالله استادی
«نهضت مدارا» چگونه گرهگشایی میکند؟ (یادداشت روز)
اخبار ویژه
کابینه رژیم صهیونیستی فرو پاشید / تشدید بحران در سرزمینهای اشغالی
چین واردات نفت از ایران و روسیه را افزایش داد
نفوذ معنوی ایران در آمریکای لاتین از ونزوئلا تا کلمبیا
اولویت دولت مهار تورم است کاهش 13 درصدی تورم از شهریور 1400 تاکنون
کارخانه آزمایش مرودشت پس از ۱۵ سال تعطیلی آغاز به کار کرد
رشد علمی و فناوری ایران مرا شگفتزده کرد
برخورد قاطع در انتظار اخلالگران بازار طلا و ارز
3 خوابگاه جدید دانشجویی تحویل وزارت علوم شد
وقتی عشق به جهاد به جانبازی در نوجوانی منجر میشود