روزنامه جهان صنعت
1396/04/14
نگاه رسانههای فرانسه به قرارداد توسعه پارس جنوبی؛
گروه انرژی- امضای نخستین قرارداد جدید نفتی در دوران پساتحریم میان شرکت ملی نفت ایران و کنسرسیوم بینالمللی به رهبری شرکت نفتی توتال فرانسه برای توسعه فاز 11 پارسجنوبی نشان داد که سیاستهای جدید آمریکا لفاظی هستند یا شکست خوردهاند و این قرارداد گواه بیشتری از غیرقابل برگشت بودن توافق هستهای است و این توافق از سوی همه طرفین رعایت شده و هیچکس قصد نقض آن را ندارد.قرارداد توتال در رسانههای جهان به ویژه رسانههای فرانسه بازتاب گستردهای داشت و آن را «سیگنال قوی تهران به سرمایهگذاران اروپایی» و «نتیجه توافق بینالمللی برجام» ارزیابی کردند.
ایران طبق آمار اخیر نفت و گاز منتشر شده از طرف شرکت بریتیشپترولیوم بزرگترین ذخایر هیدروکربور جهان (نفت و گاز) را داراست. این منابع که بزرگترین امتیاز نسبی اقتصادی و استراتژیک ایران است از اهمیت ویژهای برخوردار است
در چنین شرایطی میتوان گفت توتال از فرصت ایجاد شده در پساتحریم با هوشیاری تمام استفاده کرد.
با توجه به اینکه برای توتال یک میلیارد دلاری که قرار است در فاز اول برای توسعه فاز 11 پارسجنوبی وارد ایران کند رقم خیلی بزرگی نیست بنابراین ریسکهای مالی این قرارداد برای این شرکت نسبتا پایین است و ارزش این را دارد که اولین شرکتی باشد که در پسابرجام پا به ایران میگذارد.در همین حال احمد بن سالم، تحلیلگر موسسه اودو سکیوریتیز در اینباره گفت: «شرکتهای زیادی از جمله شل و انی میخواستند اولین شرکتی باشد که به ایران برمیگردند... تبدیل شدن به اولین شرکتی که در این پسابرجام پا میگذارد و باز نگه داشتن دفتر شرکت (در طول تحریمها) از سوی مسوولان ایرانی اقدام مثبتی تلقی میشود. توتال از این پس در جایگاه خوبی برای به دست آوردن پروژههای جدید احتمالی در ایران قرار خواهد داشت.»
فیلیپ چلادک، تحلیلگر مسایل نفت و گاز در موسسه بلومبرگ اینتلیجنس در لندن هم گفت: «ایران یکی از معدود الدورادوهای (سرزمین پر از ثروت و سود) برای شرکتهای نفتی جهان است... میدانید که نفت و گاز آنجا وجود دارد بنابراین اکتشاف کمی لازم است و هزینه تولید نفت هم پایین است. ریسک (بازار ایران) قابل توجه است اما منافع حضور در آنجا بزرگتر از ریسکش است.»
رابین میلز، رییس موسسه مشورتی قمر انرژی در دوبی هم درخصوص ابعاد سیاسی قرارداد توتال با ایران گفت: «این قرارداد موجب میشود در صورت تلاشهای (آمریکا) برای وضع تحریم بیشتر علیه ایران، فرانسه و چین، برخی پوششهای دیپلماتیک برای ایران را فراهم کنند.»
همچنین «فیگارو» پرشمارگانترین روزنامه فرانسه که پیشتر چند گزارش و مصاحبه در مورد این قرارداد منتشر کرده بود، پس از امضای توافق نهایی نیز دو گزارش در این ارتباط منتشر کرد.
توافق توتال و ایران، نتیجه برجام است
تارنمای روزنامه فیگارو در گزارشی با عنوان «توتال،؛ پیشرو در بازگشت غربیها به ایران» نوشت: این شرکت فرانسوی روز دوشنبه توافق همکاری برای استخراج از میدان گازی عظیم پارسجنوبی را امضا کرد.
در این گزارش با بیان اینکه پاتریک پویانه، مدیرعامل توتال اعلام کرده این قرارداد نشانه بازگشت توتال به ایران و یک روز تاریخی برای شرکت فرانسوی بهشمار میرود، آمده است: این بازگشت همچنین یک روز تاریخی برای ایران بهشمار میرود چراکه نخستین قرارداد با یک شرکت نفتی غربی است.
فیگارو امضای این توافق را نتیجه توافق تهران و قدرتهای بزرگ جهان در سال 2015 و برداشته شدن بخشی از تحریمهای بینالمللی برنامه هستهای ایران، ارزیابی کرده است.
پرشمارگانترین روزنامه فرانسه همچنین در گزارشی دیگر با تیتر «توتال یک قرارداد 8/4 میلیارد دلاری با ایران امضا کرد» نوشت: گروه نفتی توتال نخستین شرکت غربی در این حوزه به شمار میرود که به ایران بازگشت و این اقدام خود را باعث «احساس غرور و افتخار» دانست.فیگارو با اشاره به جزییات این قرارداد بینالمللی یادآوری میکند که غول نفتی توتال سومین شرکت فرانسوی پس از «رنو» و «پژو سیتروئن» و نخستین شرکت نفتی غرب است که به ایران بازمیگردد.این نشریه فرانسوی به نقل از مسوولان توتال مینویسد: این قرارداد یک توافق بزرگ برای توتال و به صورت رسمی نشان از بازگشت ما به ایران برای نوشتن برگ جدیدی در تاریخ این شرکت و این کشور است. ما احساس غرور و افتخار میکنیم که نخستین شرکت بینالمللی حوزه نفت هستیم که به دنبال نتیجه دادن توافق بینالمللی در موضوع هستهای با ایران در سال 2015 که به توسعه روابط ایران و اروپا کمک میکند، این قرارداد را امضا کردیم.
فیگارو در بخش دیگری از این گزارش یادآوری میکند که این قرارداد با وجود موضع خصمانه واشنگتن که عادیسازی روابط تجاری ایران و جهان را مشکل میکند، امضا شده است.
این رسانه پرشمارگان فرانسه با بیان اینکه ایران چهارمین ذخایر نفت و پس از روسیه، دومین ذخایر گازی جهان را داراست، میافزاید: توتال امیدوار است که این قرارداد فرصتهای دیگری در حوزههای نفت، گاز و پتروشیمی در ایران بگشاید.
از طرف دیگر ایران که به سرمایهگذاری کلان خارجی نیازمند است، امیدوار است که بازگشت توتال، دیگر شرکتهای غربی و آسیایی را برای ورود به بازار ایران ترغیب کند.
تارنمای شبکه خبری فرانس 24 نیز که در سه گزارش به موضوع قرارداد گازی توتال و ایران پرداخت در گزارشی با عنوان «توتال در ایران: یک تعهد بلندمدت برای یک قرارداد تاریخی گاز» نوشت: گروه فرانسوی توتال نخستین غول نفتی است که برای استخراج گاز به ایران بازگشت؛ «نخستینی که اتفاقی و بدون برنامه نبود.»این گزارش با اشاره به جزییات این قرارداد 8/4 میلیارد دلاری میافزاید: توتال دوباره پا در حوزه گازی ایران در خلیجفارس گذاشت و قرارداد استخراج گاز، بزرگترین ذخایر گاز طبیعی جهان را امضا کرد.فرانس 24 اضافه میکند: دو سال پس از توافق هستهای که درهای کاهش برخی تحریمهای بینالمللی علیه ایران را گشود، اینک توتال فرانسه به نخستین غول نفتی غرب که به ایران بازمیگردد، تبدیل شده است.
فرانس 24 همچنین با بیان تاریخچه کشف میدان گازی پارسجنوبی در سال 1970، یادآوری میکند که این میدان گازی 9 هزار و 700 مترمربع وسعت دارد و مورد توجه تمام شرکتهای بزرگ نفتی است.
در ادامه این گزارش کریس هیندل، تحلیلگر ارشد حوزه نفت و گاز انگلیس در گفتوگو با فرانس 24 اظهار میکند: به عنوان نخستین بازگشت، شرایط بسیار رضایتبخش بود.این تحلیلگر با اشاره به مدت 20 ساله قرارداد توتال با ایران میافزاید: توافقهای پیشین با ایران بسیار کوتاه و حتی بیش از حد کوتاهتر از آن بود که شرکتهای خارجی واقعا بهره ببرند.
هیندل با اشاره به مزیتهای قرارداد امضاشده میافزاید: ایران امیدوار است که دیگر شرکتهای نفت و گاز از همتای فرانسوی خود پیروی کنند.
این تحلیلگر حوزه نفت و گاز انگلیس با اشاره به موضع سختگیرانه دونالد ترامپ، رییسجمهور آمریکا علیه ایران تاکید میکند: توتال برخلاف تهدیدهای واشنگتن به آمریکا و دیگر شرکتهای نفتی پیام میدهد که بر ثبات سیاسی و دیپلماتیک (ایران) شرطبندی میکند.
وی میافزاید: شگفتزده نخواهم شد اگر «اِنی» (شرکت ایتالیایی فعال در صنعت نفت و گاز)، «شل» یا «گازپروم» بازگشت به ایران را در ماههای آینده اعلام کنند.
هیندل اضافه میکند: این قرارداد یک پیروزی تاریخی برای میانهروهای ایران است تا بتوانند به محافظهکاران نشان دهند که رویکرد آنها نتیجه داده است.
تارنمای روزنامه لیبراسیون نیز در گزارشی در زمینه قرارداد گازی توتال و ایران، نوشت: پس از «رنو» و «پژو سیتروئن»، توتال نیز به ایران بازگشت و روز دوشنبه در تهران یک قرارداد دو میلیارد دلاری (در مرحله نخست) برای استخراج گاز از میدان نفتی مهم پارسجنوبی امضا کرد.
لیبراسیون با بیان اینکه این قرارداد در فضای پیچیده ژئوپلیتیک و با وجود انتقادهای آمریکا از توافق هستهای سال 2015 امضا شده است، حضور یک شرکت چینی در کنسرسیوم این قرارداد را مزیتی برای ایران جهت اطمینان بخشیدن به تهران و همچنین توتال برای پایداری قرارداد تعبیر میکند.
سیگنال قوی تهران به سرمایهگذاران اروپایی
رادیو فرانسه نیز با انتشار دو گزارش در زمینه قرارداد توتال با ایران، علاوه بر مرور پیشینه همکاریهای نفتی ایران و توتال به مزیتها و اطلاعات توافق جدید اشاره و اضافه میکند: با حمایت طرف فرانسوی، تهران یک سیگنال قوی به سرمایهگذاران اروپایی فرستاده است.
این رسانه فرانسوی در گزارش دیگری در همین ارتباط با اشاره به اینکه توتال نخستین شرکت غربی در حوزه نفت است که به ایران بازمیگردد، آورده است: این قرارداد با وجود موضع خصمانه واشنگتن و رای اخیر مجلس سنا به تحریمهای جدید علیه ایران صورت گرفته است.
خبرگزاری فرانسه نیز در گزارشی با اشاره به شمارش معکوس برای امضای نخستین قرارداد جدید نفتی در دولت یازدهم با توتال فرانسه نوشت: توتال نخستین شرکت نفتی غرب است که به ایران بازمیگردد.
خبرگزاری فرانسه نوشت: شرکت توتال در راس یک کنسرسیوم بینالمللی امروز در تهران یک توافق 8/4 میلیارد دلاری به منظور توسعه میدان گازی بزرگ ایران امضا میکنند.
خبرگزاری فرانسه اضافه میکند که پاتریک پویانه، مدیر عامل شرکت گروه فرانسوی توتال قرار است برای امضای این قرارداد 20 ساله که توافق اولیه آن در نوامبر 2016 بهدست آمده است، شخصا به ایران سفر کند.
مشارکت ۲ میلیارد دلاری در صنعت پتروشیمی ایران
این در حالی است که معاون وزیر نفت با اشاره به مذاکرات انجام شده با شرکت توتال فرانسه برای ساخت سه مجتمع پتروشیمی گفت: در صورت توافق نهایی، توتال 5/1 تا ۲ میلیارد دلار در صنایع پتروشیمی ایران سرمایهگذاری خواهد کرد.مرضیه شاهدایی در جمع خبرنگاران در تشریح مذاکرات شرکت ملی صنایع پتروشیمی با توتال فرانسه برای ساخت مجتمعهای جدید پتروشیمی در ایران اظهار کرد: براساس آخرین گفتوگوها، دو طرف بر ساخت مجتمع پتروشیمی در مجموع با ظرفیت تولید سالانه حدود دو میلیون و ۲۰۰ هزار تن محصول پتروشیمی و پلیمری به توافق دست یافتهایم.
وی با اعلام اینکه هماکنون روی ساخت دو مجتمع تولید یک گرید ویژه و خاص پلیاتیلن و یک مجتمع اتان کراکر با هدف تبدیل اتان به اتیلن توافق شده است، تصریح کرد: پیشبینی میشود در صورت توافق نهایی، شرکت توتال فرانسه بین 5/1 تا ۲ میلیارد دلار سرمایهگذاری در صنعت پتروشیمی ایران داشته باشد.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران با تاکید بر اینکه ویژگی مهم قرارداد و مشارکت احتمالی توتال فرانسه در صنایع پتروشیمی، انتقال دانش فنی برای تولید یک گرید ویژه و خاص تولید پلیاتیلن در ایران است، افزود: هماکنون روی ساخت دو مجتمع تولید پلیاتیلن و محصولات پلیمری هر یک با ظرفیت تولید سالانه ۵۰۰ هزار تن توافق شده ضمن آنکه ظرفیت واحد اتان کراکر هم حدود یک تا 2/1 میلیون تن در سال برآورد میشود.
سایر اخبار این روزنامه
بازخوانی مشکلات حوزه مسکن کشور در یک دهه گذشته؛
جاودان در سینما
ادامه انتقادات به تیم سیاسی صدا و سیما
شورای رقابت مجوز افزایش قیمت پراید و سمند را صادر کرد؛
جهت حرکت بورس نامشخص است
رد پای منافع ملی
کشف داراییهای جدید «موسسه کاسپین» توسط وزارت اطلاعات
هشدار وزیر درباره افزایش مصرف آنتیبیوتیک در کشور
فحش میدهند محبوبِ من!
طلبکار همیشگی!
اجرای رانتی واگذاری ها مانع توسعه بخش خصوصی کشور؛
نگاه رسانههای فرانسه به قرارداد توسعه پارس جنوبی؛
انسداد سیاسی - اقتصادی
نشست قاهره، پایان بحران عربی نیست
مصائب اقتصادی - اجتماعی ریزگردها، خاموشی، بیآبی و گرمای بیسابقه ادامه دارد؛
همراهی بخشخصوصی در توسعه بخش معدن
نشست قاهره، پایان بحران عربی نیست
اهداف سفر نخستوزیر هند به اسراییل
عامل فرار سرمایهگذاران
عامل فرار سرمایهگذاران
عامل فرار سرمایهگذاران