قطعه‌سازان ایرانی در راه سرزمین شمالی

شنیده‌ها حکایت از آن دارد که قطعه‌سازان ایرانی برای انجام مذاکرات و همکاری‌های مشترک، بزودی به مسکو می‌روند. ماجرای همکاری ایران و روسیه از سفر علیرضا پیمان‌پاک، رئیس سازمان توسعه تجارت به سن‌پترزبورگ آغاز شد. در حاشیه بیست‌وپنجمین مجمع بین‌المللی اقتصادی سن‌پترزبورگ و ملاقات هیأت ایرانی با مقامات روسیه، در مورد همکاری‌های خودرویی گفت‌و‌گوهای مفصلی صورت گرفت. 

​​​​​​​گروه اقتصادی /شنیده‌ها حکایت از آن دارد که قطعه‌سازان ایرانی برای انجام مذاکرات و همکاری‌های مشترک، بزودی به مسکو می‌روند. ماجرای همکاری ایران و روسیه از سفر علیرضا پیمان‌پاک، رئیس سازمان توسعه تجارت به سن‌پترزبورگ آغاز شد. در حاشیه بیست‌وپنجمین مجمع بین‌المللی اقتصادی سن‌پترزبورگ و ملاقات هیأت ایرانی با مقامات روسیه، در مورد همکاری‌های خودرویی گفت‌و‌گوهای مفصلی صورت گرفت. طرف روس اعلام کرد آماده همکاری با ایران برای تولید خودرو است و در نهایت هم عنوان شد روسیه می‌تواند در زمینه تولید دوباره تندر90 در ایران کمک کند. در این جلسه مقامات روسیه هم خواهان آن هستند که قطعه‌سازان ایرانی در کنار آنها قرار گیرند. از این رو یک فرصت طلایی همکاری در زمینه صنعت خودرو و قطعه‌سازی بین ایران و روسیه شکل گرفته است.از روزی که روسیه و اوکراین وارد جنگ شدند، خیلی از شرکت‌های خارجی و بخصوص خودروسازان، روسیه را ترک کردند بدین جهت اکنون بازار خودروی این کشور بشدت نیازمند تزریق خودرو و قطعه است. صادرات و همکاری مشترک در زمینه خودرو و قطعه با روسیه، فرصتی است که قطعه‌سازان و خودروسازان داخلی می‌توانند از آن استفاده کنند اما در مقطع فعلی که خودروسازان باید برای تأمین نیاز داخلی برنامه‌ریزی کنند، صادرات خودرو غیرممکن به نظر می‌رسد از طرفی استاندارد خودروهای ایرانی با آنچه روسیه تصویب کرده، مطابقت ندارد و از زمانی که صادرات خودروی ایرانی به روسیه متوقف شد، دولت وقت هیچ اقدامی برای اصلاح استانداردها و تطابق با خواسته روسیه انجام نداد و همین امر سبب شد که دیگر سمند ایرانی به روسیه نرود. بر این اساس تنها امید صادرات در صنعت خودرو مربوط به قطعه‌سازان است.
رقابت ایران و 18 کشور


یک منبع مطلع به «ایران» اعلام کرد: «به همت انجمن تخصصی صنایع همگن، نیرو محرکه و قطعه‌سازان خودروی کشور قرار است قطعه‌سازان و خودروسازان ایرانی برای نمایشگاه اتومبیلیتی عازم مسکو شوند و در حاشیه این نمایشگاه که قرار است توانمندی‌های قطعه‌سازان ایرانی به نمایش گذاشته شود، مذاکرات با طرف روس نیز صورت گیرد.»او ادامه داد: «در این نمایشگاه که از 31 مردادماه آغاز می شود و تا 3 شهریورماه ادامه دارد، 600شرکت از 18کشور حضور دارند لذا این امر فرصتی است تا قطعه‌سازان داخلی از آن استفاده کنند، چراکه به غیر از روسیه کشورهای دیگری هم هستند که می‌توان با آنها همکاری مشترک تعریف کرد.»این منبع مطلع اظهار داشت: «شرکت‌هایی که در نمایشگاه یاد شده حضور پیدا می‌کنند، عملاً رقبای جدی ایران هم خواهند بود چراکه آنها نیز تمایل دارند از روسیه سفارش قطعات خودرو بگیرند.»
پای قطعه‌سازان داخلی در مسکو باز می‌شود
شنیده‌ها حکایت از آن دارد که تیمی از قطعه‌سازان برتر و بنام که توانایی تولیدشان بیش از آن چیزی است که در داخل دارند، قرار است راهی روسیه شوند، لذا می‌توان امیدوار بود بعد از مدت‌ها پای صنعت قطعه‌سازی ایران به کشور دیگری باز شود. البته قطعه‌سازان، صادرات محدودی به برخی از کشورها دارند اما در زمینه همکاری مشترک همواره ضعف‌هایی وجود داشته که با حمایت‌های رئیس‌جمهور، وزارت صمت، سازمان توسعه تجارت و قطعه‌سازان، حضور در روسیه پایدار خواهد بود. به طور قطع این پایداری زمانی قطعی می‌شود که قطعه‌سازان نیازسنجی درستی از بازار و نیاز روسیه داشته باشند.پیش از این نیز سیدرضا فاطمی‌امین، وزیر صنعت، معدن و تجارت گفته بود: صنعت خودروی روسیه بعد از جنگ روسیه و اوکراین دچار مشکل شده است. در این شرایط مذاکراتی برای خرید قطعات خودرو، بویژه در خودروهایی که در هر دو کشور تولید می‌شده مثل تندر۹۰ و همچنین فروش قطعات تولید ایران که در روسیه مورد نیاز است، در جریان است.
طراحی و تولید خودروی مشترک ایرانی- روسی- ترکی
در این میان محمدرضا نجفی‌منش، رئیس انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه‌سازان خودروی کشور از علاقه‌مندی برای طراحی و تولید خودروی مشترک ایرانی- روسی- ترکی از سوی فعالان صنعتی سه کشور خبر داد و گفت: ظرفیت لازم برای همکاری سه‌جانبه خودروسازان و قطعه‌سازان سه‌ کشور وجود دارد.در سال‌های گذشته همکاری‌های سه‌جانبه نزدیک سیاسی و اقتصادی ایران، روسیه و ترکیه، مطرح شدن مباحثی همچون استفاده از ارز رایج سه کشور در مبادلات پولی، استفاده از پیام‌رسان بانکی بومی به‌ جای سوئیفت بین ایران و روسیه و مواجهه این دو کشور با تحریم‌ها، زمزمه‌هایی در برخی محافل مبنی بر تعریف یک برند خودرویی بین این کشورها ایجاد کرد، اما در عمل به جایی نرسید و مسئولان توجهی به آن نشان ندادند.با این حال، برافروخته شدن جنگ بین روسیه و اوکراین و در ادامه خروج برندهای خودروی خارجی از این کشور، نیاز روسیه به تأمین بازار داخلی خود، همچنین سابقه تولید خودروی ال۹۰ در هر دو کشور ایران و روسیه که امروز خط تولید آن در هر دو کشور با توقف همراه شده، سبب شده تا در ماه‌های گذشته شاهد تماس‌های مکرر روس‌ها با خودروسازان و قطعه‌سازان ایرانی باشیم. بر این اساس، ایده طراحی و ساخت خودرو یا خودروهای مشترک بین ایران، روسیه و ترکیه بیش از گذشته می‌تواند شکل عملیاتی و اجرایی به خود بگیرد.
پیشنهاد ترک‌ها برای طراحی و تولید خودرو
رئیس انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه‌سازان خودروی کشور، افزود: نخستین‌بار انجمن خودروسازی و قطعه‌سازی کشور ترکیه پیشنهاد تشکیل کنسرسیوم سه‌جانبه با حضور صنعتگران ایرانی، روسی و ترک به‌ منظور طراحی و تولید خودرو ارائه داد. این پیشنهاد به مسئولان صنعت کشور ارائه شده و معتقدیم ظرفیت و توان بالایی در صنعتگران سه کشور برای تحقق این مهم وجود دارد.او ادامه داد: این سه کشور با جمعیت حدود ۴۰۰میلیون نفر و همچنین بازاری حداقل ۸۰۰میلیون نفری که در پیرامون خود دارند، می‌توانند بازاری مناسب برای محصول یا محصولات تولیدی خود داشته باشند و اکنون با جنگ روسیه و اوکراین و نیاز بیشتر صنعت خودروسازی و قطعه‌سازی روسیه به ایران، این مسأله می‌تواند سر و شکل اجرایی به خود بگیرد.
نجفی‌منش خاطرنشان کرد: در این صورت برخلاف گذشته که برای انجام صادرات خودرو مجبور به کسب اجازه از طرف‌های خارجی همچون شرکت‌های رنو و پژو بودیم، می‌توانیم خودروی مناسب طراحی کرده و بسازیم و قطعات را بین صنعتگران سه کشور مطابق با توانمندی‌ها و ظرفیت‌هایشان تقسیم کنیم.
او گفت: ساخت همه قطعات این خودرو با توان و پتانسیل این سه کشور، نیاز نداشتن تأمین قطعات به تبادل پول و وجود بازارهای مناسب صادراتی، از جمله مزایای چنین پروژه‌ای است که ترک‌ها پیشنهاددهنده آن بودند و روس‌ها نیز به آن تمایل دارند.
کارشناس صنعت خودرو و قطعه یادآوری کرد: ترکیه با صادرات سالانه بیش از ۱۲میلیارد دلاری قطعه، از پتانسیل بسیار خوبی در صنعت قطعه‌سازی برخوردار است، روس‌ها توانایی فنی و فناوری بالایی بویژه در خودروهای سنگین دارند و وجود کارخانه‌ها و خطوط تولید و مونتاژ مختلف خودرو و قطعه در ایران همراه با توانایی طراحی، از جمله مواردی است که می‌توان برای تبدیل این ایده به پروژه اجرایی دلگرم‌کننده باشد. ایران نیز توانمندی‌ها و پتانسیل‌های خوبی در خطوط تولید، خطوط رنگ، طراحی و غیره دارد و به نظر می‌رسد در یک فضای رقابتی با ترک‌ها، آنها بتوانند به ما کمک کنند. هر چند تا همین چند ماه قبل بسیاری از شرکت‌های خودروساز اروپایی در روسیه فعال بودند و شرکتی نظیر رنو همان برنامه‌ای را در ایران دنبال می‌کرد در روسیه پیاده کرده بود، اما با بروز جنگ شاهد خروج این شرکت‌ها از بازار روسیه هستیم. به اعتقاد کارشناسان، از نظر سیاسی مواضع هر سه کشور به هم نزدیک است.
​​​​​​​