ایست به تأخیر اتوبوس‌های بین شهری

زهره افشار 
خبرنگار

اجرای طرح ویژه «کنترل تأخیر در مبدأ و حین سفر ناوگان اتوبوسی در همه استان‌ها» اجرایی شد تا ضمن نظارت بر زمان دقیق حرکت ناوگان اتوبوسرانی، از یک سو به رانندگان حمل‌ونقل جاده‌ای یادآوری شود که تأخیرات و تخلفات احتمالی آنها زیر ذره‌بین قرار دارد و از سوی دیگر خیال مسافران بابت رعایت حقوق‌شان راحت باشد.


«داریوش باقرجوان»، مدیرکل حمل ونقل مسافری سازمان راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای به «ایران» گفت: البته تأخیر‌های ناوگان اتوبوسرانی و تخلفات احتمالی رانندگان و شرکت‌ها مورد رصد دائمی سازمان قرار داشته و پیش از این هم مسافران می‌توانستند این موارد را با شماره پیامکی 2000141 و یا سامانه ۱۴۱ (پاسخگوی شکایات شهروندان) از شرکت‌های حمل‌ونقل مطرح کنند ولی با اجرای این مانور از روز 12 تا 21 تیرماه جاری به نوعی بنا داریم این موضوع را به رانندگان و مسافران یادآوری کنیم.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر تقاضا برای سفر افزایش یافته است، افزود: مسافران برای انجام سفر معمولاً زمانبندی مشخصی برای خود دارند و بر اساس چهارچوب موجود، شرکت‌های حمل‌ونقل جاده‌ای که بلیت فروشی می‌کنند نیز موظف هستند در ساعت مقرر حرکت کنند.
اگر به دلایلی این سفر با تأخیر مواجه شود و مسافران شکایتی داشته باشند حتماً مسأله در کمیسیون‌های مربوط به رسیدگی به جرایم و تخلفات حمل‌ونقل بررسی خواهد شد تا مشخص شود این تأخیر دلیل موجه مانند شرایط جوی یا انسداد جاده‌ای بوده و یا واقعاً ناشی از قصور راننده یا مالک خودرو یا شرکت حمل‌ونقل مانند آزاد سواری و یا معطل شدن برای مسافر‌گیری بیشتر بوده است.
وی خاطرنشان کرد: رانندگان، مالکان و شرکت‌های حمل‌ونقل جاده‌ای در صورت تخلف احتمالی مشمول جریمه نقدی و در صورت تکرار تخلف مشمول ممنوعیت در رانندگی در ناوگان حمل‌ونقل جاده‌ای می‌شوند.
وی تصریح کرد:داشتن سفری ایمن حق همه مسافران است و سازمان راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای در خصوص رعایت حقوق مسافران و حفظ امنیت جانی مسافران با کسی تعارف ندارد.از سوی دیگر مسافران نیز نباید تقاضای تعجیل از رانندگان داشته باشند زیرا این مسأله نیز بر خلاف مقررات است.
در همین حال «علیرضا راستیار»، سرپرست اداره کل راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای فارس نیز گفت : با اجرای طرح ویژه کنترل تأخیر در مبدأ و حین سفر ناوگان اتوبوسی در قالب تشدید نظارت بر ناوگان اتوبوسی به‌دنبال روان‌سازی و سرعت‌بخشی در ارائه خدمات متناسب با‌ شأن مسافران هستیم. وی خاطرنشان کرد: بخش حمل‌ونقل جاده‌ای استان با همکاری پلیس راه و مشارکت شرکت‌های حمل‌ونقل مسافر به دنبال اجرای دقیق این طرح است.
به گفته وی اجرای این طرح همزمان با سراسر کشور اجرایی شده و به همین جهت انجام بازدیدها در دو سطح کنترل از مبدأ و کنترل کنار جاده‌ای با استفاده از ظرفیت حداکثری گشت ترابری و همکاری پلیس راه استان در دستور کار قرار دارد و با استفاده از سامانه پلاک‌خوان و سپهتن جهت تعیین زمان سفر ناوگان از مبدأ تا مقصد و ثبت زمان تأخیرات بیش از حد مجاز با رانندگان متخلف با قید فوریت در کمیسیون‌های مربوطه برخورد خواهد شد.
در استان فارس تعداد ۱۴۷ شرکت حمل‌ونقل مسافری پروانه فعالیت دارند و روزانه به‌طور تقریبی ۳۵هزار مسافر؛ به ترتیب اتوبوس ۲۱هزار نفر، مینی بوس ۱۱هزار نفر و سواری ۳هزار نفر با ناوگان عمومی به درون و برون استان سفر می‌کنند.
«مهرداد جهانی»، مدیرکل راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای استان مرکزی نیز از اجرای طرح ویژه برای کنترل تأخیر در حرکت از مبدأ و توقف در طول مسیر اتوبوس‌های برون شهری از ۱۲ تیرماه خبر داد و افزود: هدف از اجرای این طرح در وهله اول جلوگیری از تأخیر در حرکت اتوبوس‌ها از پایانه‌های مسافربری بوده و در گام بعدی پایش ناوگان از طریق سامانه‌های هوشمند جهت کنترل توقف در طول مسیر است.
وی خاطرنشان کرد: امیدواریم با اجرای این طرح و جلب رضایت مسافرین، علاوه‌ بر ساماندهی تردد اتوبوس‌ها، موجبات استقبال عموم مردم برای استفاده از ظرفیت ناوگان مسافری برون شهری را نیز فراهم آوریم که این امر بی‌شک هم به نفع مردم و هم به نفع ذینفعان حمل‌ونقل مسافری خواهد بود.