روزنامه خراسان
1401/05/08
جولان سیل در چله تابستان
مصطفی میرجانیان- فارس، سیستان و بلوچستان، هرمزگان، کرمان، یزد، تهران، زنجان و....؛ حالا دیگر نیمی از ایران درگیر سیل و شوک سامانه مونسون هستند. بارشهای موسمی درایران علاوه بر این که سبب طغیان رودخانهها در نقاط مختلف کشور شده، خسارت های فراوان جانی و مالی به جا گذاشته است. به نحوی که به علت شدت سیلاب ساکنان برخی مناطق تخلیه شدند و تعدادی از هموطنان نیز جان خود را از دست دادند. آن طور که رئیس سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر اعلام کرده است از ابتدای شروع ماموریتهای امداد و نجات در سیلهای اخیر در مجموع ۳۴ نفر تاکنون جان خود را از دست دادهاند. همچنین ۲۰ نفر مفقود هستند که جستوجو برای یافتن آنها ادامه دارد. این آمار تلخ در حالی است که با خبرهای هولناک اواخر دیشب از تعداد فوتی ها و مفقودان در سیل در بخش هایی از استان لرستان باید منتظر اعداد و آمار خیلی بالاتری درباره فوتی ها ومفقودان و میزان خسارت ها بود.فاجعه سیل در فیروزکوه و بخش هایی از دماوند
طی دو روز گذشته در حالی که بخش های زیادی از کشورمان درگیر سیلاب بودند، بارندگی شدید و هجوم هولناک سیل در چند منطقه بیشتر خبرساز شد. روز پنج شنبه، بارش رگباری و طغیان رودخانه ها در منطقه امام زاده داود استان تهران که در حدود 30 سال گذشته بی سابقه بود چندین کشته و مفقودی داشت و خسارت زیادی به خودروها و ساختمان ها وارد کرد. در این سیلاب عظیم که تصاویر آن از لحظه ورود گل و لای به محوطه امام زاده داود خبرساز شد 10 نفر کشته شدند. این تعداد زیاد فوتی ها در حالی است که به گفته معاون عملیات سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر ۷۰۰ تن نیز به نقاط امن انتقال داده شدند و هنوز تعدادی مفقودی در سیل امام زاده داود وجود دارند که از دو روز پیش پیدا نشده اند. دو روز پیش وزیرکشور هم با سفر به منطقه سیل زده امام زاده داود از شرایط بحرانی منطقه گفت: سیل گل و لای فراوانی را به دنبال داشت تا جایی که حجم گل و لای در برخی محلههای امام زاده داود به چهار متر میرسد. تصاویر منتشر شده نشان می دهد پس از گذشت حدود 48 ساعت همچنان انباشت گل و لای در مناطق سیل زده وجود دارد و حتی در اطراف روضه منوره امام زاده داود هم ارتفاع گل بسیار بالاست!
رانش زمین، حرکت کوه و شوک به یک روستا
سیل شدید در فیروزکوه استان تهران هم خسارت های زیادی داشت. به نحوی که استاندار تهران از مرگ ۱۰ تن و مفقودی ۱۶ تن در بارندگی شدید و طغیان رودخانه های شهرستان فیروز کوه خبر داد. محسن منصوری گفت: شدت تخریب و تلفات در شهرستانها متفاوت است اما فیروزکوه بیشترین خسارت را دیده است. خسارت اصلی از جهت رانش کوه است. متاسفانه کوه تقریبا حرکت کرده است، به ویژه در روستای مرزداران زرین دشت تلفات نسبتا زیاد بود و تا این لحظه ۱۰ نفر جان خود را از دست دادهاند. همچنین حدود ۱۶ نفر مفقود شده اند. اظهارات استاندار تهران در حالی است که رئیس سازمان مدیریت بحران کشور حجم سیل و میزان خسارت های ناشی از آن در محدوده فیروزکوه را سنگینتر از آن چه که در امامزاده داود رخ داد، اعلام کرد. محمد حسن نامی گفت: بیشترین خسارت این سیل مربوط به روستای مرزداران بود. روستای مرزداران در دامنه کوه قرار دارد و در کنار آن مسیل یا رودخانهای هم نبود، اما حجم بالای بارشها در این روستا به حدی بود که ناگهان مقدار زیادی آب وارد این روستا شد و خسارت های جانی و مالی سنگینی را به جا گذاشت. سیل شدید فقط به بخش هایی از استان تهران محدود نبود و در روز گذشته 18 استان از جمله سیستان و بلوچستان، اصفهان، کهگیلویه و بویراحمد، چهارمحال و بختیاری، کرمان و... درگیر آب گرفتگی معابر بودند مثلا در یزد، شرایط به حدی وخیم بود که به جز دستگاه های خدمات رسان همه ادارات روز شنبه تعطیل شدند، برخی قبور در آرامستان خلد برین نشست کرد و... سیل علاوه بر ایران، کشورهای دیگر مانند پاکستان، امارات وقطر را هم درگیر کرده است. دیروز وزارت کشور امارات از کشف اجساد شش قربانی سیل اخیر خبر داد. سامانه مونسون و بارندگی های شدید در پاکستان هم تاکنون دست کم ۳۵۷ نفر را کشته و بیش از ۴۰۰ نفر دیگر نیز زخمی و مصدوم شدهاند.
در امام زاده داود و فیروزکوه، رودخانه ها را به کانال های کوچک و دست ساز تبدیل کرده اند!
با انتشار خبرهایی درباره ادامه بارش ها و سیلاب در کشورمان سراغ احد وظیفه، کارشناس هواشناسی و رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی کشور رفتیم. او می گوید: سیل مونسون یک پدیده تکرارشونده و هر ساله است و اتفاق عجیبی نیست. مونسون به جریاناتی گفته می شود که از روی اقیانوس و سواحل یمن به سمت کشور هند و پاکستان می وزد و جریان مرطوب را به سمت پاکستان و تا حدود جنوب شرقی ایرانی می آورد که بارش های تندری و رگباری شکل می گیرد و علت آن هم اختلاف دمای زیاد بین دریا و خشکی است. از اواخر بهار تا اوایل پاییز و حتی مهرماه، این سامانه جنوب شرقی ایران و مناطقی از هند را تحت تاثیر قرار می دهد. گاهی اثر مونسون طوری است که کشورمان از این بارش های تابستانی بیشتر بهره مند می شود. طبیعتا باران وقتی می آید اگر آن حوزه تخریب نشده باشد و رودخانه با احداث سدهای خاکی، ویلاها و... از حالت طبیعی خارج نشده باشد ،سیل مانند جریان آبی می گذرد و مخرب نیست. ولی در بیشتر محدوده هایی که در روزهای گذشته تخریب داشتیم رودخانه به کانال تبدیل شده است مانند امام زاده داود و یزد و... که ناشی از رفتار ما در طبیعت است. ما طبیعت را تحت فشار قرار دادیم و حالا هم با آبخیزداری و احیای پوشش گیاهی و... باید آن را احیا کنیم مثلا امام زاده داود در بالادست قرار دارد و خیلی هم منطقه پایینی نیست ولی به علت تخریب این منطقه در بالادست با چرای دام و... وقتی باران می بارد زمین گل آلود می شود و جریان آب به راحتی در زمین نفوذ نمی کند. وقتی جریان آب در سراشیبی سرعت بیشتری پیدا می کند در پایین دست کانال های دست سازی وجود دارد که فرصت عبور نمی دهد و آب چنین خسارت هایی می زند.
سایر اخبار این روزنامه
شیعیان، دیگر هواى نینوا دارد حسین(ع)...
دست مریزاد به خیران نذر آب
موضع یکدست دولت دربرابر ساترا
تذکر جدی وزیر خارجه به همتای افغانستانی درباره حقابه هیرمند
کم آسیبترین شیوه گفتن خبرهای ناخوشایند
بازی نخ نمای مقتدی
سیلاب فراموشی و ترک فعل
جولان سیل در چله تابستان
پیام رئیسی از نوژه، اژه ای علیه کانتینر های بی نام و نشان و دفاع قالیباف از کسب و کارهای دیجیتال
کسری سهام دولتی برای متقاضیان جدید سهام عدالت
12 رایزن بازرگانی برای بیش از 200 کشور!
تاج: میتوانیم فعلا پول ویلموتس را ندهیم
کار خوب فوتبالیها