روزنامه ابتکار
1401/05/09
« ابتکار» به بررسی وضعیت قیمت مسکن تا پایان سال پرداخت متری ۴۵ میلیون تومان!
کیمیا نجفیاحمدرضا سرحدی، کارشناس بازار مسکن با اشاره به کاهش تمایل سازندگان به ساخت مسکن میگوید: کاهش تمایل به ساخت و ساز کاملا طبیعی است، هنگامی که تورم در کشور افزایشی باشد و بازار با کاهش مشتری روبهرو میشود، رکود در بازار ایجاد میشود و در این شرایط دیگر تمایلی برای ساخت وجود نخواهد داشت.
قیمت مسکن در سالهای اخیر با افزایش چشمگیری روبهرو شده و به نظر میرسد فعلا پایانی برای گرانیها وجود ندارد. از سوی دیگر برخیها معتقدند که کاهش تمایل به ساختوساز به افزایش قیمتها تا پایان سال دامن میزند. به گفته بسیاری از کارشناسان قیمت مسکن تحت تاثیر عوامل همچون حرکت بازارهای موازی، رفتار سازندگان مسکن، رابطه میان عرضه و تقاضا و میزان تولید است بنابراین وقتی میزان تولید مسکن پایین باشد طبیعی است که قیمتها افزایشی شود. بر اساس گزارشی از تجارتنیوز با توجه به آمار منتشرشده در شرایطی که تولید مسکن در کشور با کاهش ۲۰ درصدی مواجه است، قیمتها به صورت افسارگسیخته رو به افزایش قرار دارد.
طبق آمار رسمی سالانه نیاز به ساخت ۹۰۰ هزار خانه در کشور وجود دارد. کف این نیاز ساخت ۵۶۰ هزار خانه در سال است. در حالی که هر ماه بهطور متوسط، تنها حدود ۴۷ هزار واحد مسکونی در کشور احداث میشود. تفاوت این آمارها نشان میدهد که بازار مسکن نتوانسته تعدادهای خانههای مورد نیاز را تولید کند. این روند در گرانی و قفل شدن معاملات تاثیر بسزایی دارد. کاهش جذابیت سرمایهگذاری در حوزه ساخت و ساز عاملی مهم برای کنارهگیری انبوهسازان از این بازار شده است. این روزها شاهد کوچ سرمایهگذاران از بازار مسکن به بازارهای موازی یا بازار ساخت و ساز در کشورهای دیگر هستیم. ادامه داشتن این روند میتواند ضربه مهلکی به بازار ساخت و ساز کشور بزند.
اما آیا میتوان ضربه مهلک را جهش به یکباره قیمتها در بازار مسکن معنی کرد؟ احمدرضا سرحدی، کارشناس بازار مسکن در پاسخ به این پرسش به ابتکار گفت: قطعا بخشی از معنای ضربه مهلک به بازار مسکن توسط کاهش ساخت و ساز همان افزایش بیشتر قیمتها خواهد بود. اما واقعیت این است که جدا از مسئله ساختوساز به دلیل تورم بالا در بخشهای مختلف اقتصاد ما همچنان شاهد افزایش قیمتها در بخش مسکن هستیم.
وی ادامه داد: کاهش تمایل به ساخت و ساز کاملا طبیعی است، هنگامی که تورم در کشور افزایشی باشد و بازار با کاهش مشتری روبهرو میشود، رکود در بازار ایجاد شده و در این شرایط دیگر تمایلی برای ساخت وجود نخواهد داشت، بنابراین همین رکود تورمی باعث میشود ما با چندین برابر شدن قیمتها در بازار مواجه شویم.
این کارشناس بازار مسکن اظهار کرد: به دلیل گرانی، ساختوساز مقرونبهصرفه نخواهد بود بنابراین تولید انجام نمیشود و وقتی عرضه پاسخگوی تقاضا نباشد در آیندهای نزدیک قیمتها با جهش روبهرو میشوند.
قیمت مسکن در تهران به مرز متری ۴۵ میلیون تومان رسید
صحبت از افزایش قیمت مسکن به دلیل کاهش ساختوساز در حالی است که همین حالا هم قیمتها سرسامآور بوده و رکودهای تازهای ثبت شده است. مرکز آمار ایران در گزارش بازار مسکن پایتخت، متوسط قیمت هر متر مربع واحد مسکونی در تهران طی تیر ماه امسال را ۴۴ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان اعلام کرد. بر اساس گزارشی از مهر مرکز آمار ایران گزارش بازار مسکن تهران در تیر ماه امسال را اعلام کرد که بر اساس آن متوسط قیمت هر متر مربع واحد مسکونی ۴۴ میلیون و ۸۴۰ هزار و ۷۰۰ تومان است. این مرکز تعداد معاملات ماه گذشته را ۸ هزار و ۶۸۵ فقره معامله اعلام و عنوان کرده است متوسط تورم نقطه به نقطه مسکن در تیر ماه امسال نسبت به تیر ماه سال گذشته ۴۵.۲ درصد بوده است. مرکز آمار تورم ماهانه مسکن را برای تیر ماه امسال ۸.۳ درصد و تورم سالانه (۱۲ ماهه منتهی به تیر ماه ۱۴۰۱) را ۲۷.۱ درصد اعلام کرده است. گرانترین منطقه تهران منطقه یک با متوسط هر متر مربع ۸۴ میلیون و ۵۲۲ هزار تومان و ارزانترین منطقه نیز منطقه ۱۷ با متوسط هر متر ۲۲ میلیون و ۸۹۰ هزار تومان برآورد شده است.
سرحدی در واکنش به گزارشهای اخیر از قیمت خانه در تهران گفت: قیمت خانه در تهران به متری حدود 45 میلیون تومان رسیده است و اگر روال فعلی اقتصاد ادامهدار باشد و هیچ تغییری ایجاد نشود قطعا در چند ماه آینده به متری بالای 50 میلیون تومان هم خواهیم رسید. اما اگر اتفاق خاصی رخ دهد و سیاستهای کلان اقتصادی تغییر کند ممکن است بازار جهش قیمتی را تجربه نکند.
وی ادامه داد: افزایش قیمت تنها مختص به بازار مسکن نیست و ما شاهد تغییر نرخ کالاها به صورت روزانه در تمام بخشهای اقتصاد هستیم. وقتی وضعیت اینگونه باشد طبیعی است که مسکن هم به عنوان یک کالای حساس که تولید آن زمانبر بوده با نوسان و افزایش قیمت روبهرو باشد.
این کارشناس بازار مسکن در پایان تاکید کرد: جهش قیمت در بازار مسکن غیرممکن نیست و اگر روند سیاستگذاریهای اقتصادی تغییر نکند حتما تا چندماه آینده شاهد مسکن متری 50 میلیون تومان خواهیم بود.
سایر اخبار این روزنامه
« ابتکار» به بررسی وضعیت قیمت مسکن تا پایان سال پرداخت
متری ۴۵ میلیون تومان!
« ابتکار» تازهترین تحولات توافق هستهای را بررسی میکند
آیا برجام مرده است؟
عدم آموزش دلیل بیتوجهی به هشدارها
درسها و عبرتهای سیل
پیام رهبر انقلاب اسلامی در پی حادثه سیل در نقاط زیادی از کشور:
مسئولان تدابیر لازم را برای ترمیم آسیبهای سیل بکار ببندند
پیمان مولوی
اظهارنظرهای شخصی در قامت رسمی
سید حسن خمینی:
جامعه وقتی خوب میشود که تکتک ما خوب شویم