آغاز نظارت ستادی از وزارتخانه‌ها

گروه سیاسی/  روز گذشته رئیس جمهور به منظور نظارت ستادی بر عملکرد وزارتخانه‌های دولت، با حضور در وزارت راه و شهرسازی، در جمع مدیران ارشد این وزارتخانه حضور یافت و برنامه پایش عملکرد مجموعه دولت را از وزارت راه و شهرسازی آغاز کرد. پایش مداوم عملکرد مدیران، یک فرایند جدی نظارتی در دولت سیزدهم است که همواره مورد تأکید رئیس جمهور قرار دارد. آیت‌الله رئیسی 6مرداد در جمع نخبگان و ایثارگان استان همدان به این مسأله اشاره کرد و با بیان اینکه دولت سیزدهم تنها دولتی است که پس از چند ماه از آغاز فعالیت‌اش مدیران ارشد و وزرای خود را مورد ارزیابی کمی و کیفی قرار داده است، گفت: تنها دولتی هستیم که دارای برنامه مدون، دقیق و تحولی است. این برنامه مسائل کشور را شناخته و راه‌حل مشکلات را ارائه می‌دهد.
اما ارزیابی ستادی تنها یکی از اهداف نشست دیروز رئیس جمهور در وزارت راه و شهرسازی بود. محورهای دیگر و البته مهم این جلسه، تعیین دستورکار و ترسیم نقشه راه دستگاه‌های مختلف کشور برای دستیابی به اهداف تعیین شده در حوزه ساخت و تأمین مسکن در دولت سیزدهم بود. بویژه اینکه در این جلسه استانداران سراسر کشور نیز به صورت ویدئوکنفرانسی حضور داشتند، آیت‌الله رئیسی بر دو موضوع مهم احداث و تأمین مسکن و نیز تنظیم‌گری در این بازار تأکید کرد. 
شناسایی و اختصاص زمین
به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست جمهوری، آیت‌الله سیدابراهیم رئیسی با تأکید بر ضرورت اجرای وعده دولت برای ساخت ۴ میلیون مسکن در کشور برای انجام تکلیف قانونی و پاسخ به نیاز موجود، اظهار کرد: پیش‌نیاز اجرای این طرح اختصاص زمین است که در این زمینه وزارت راه و شهرسازی مسئولیت مهمی به عهده دارد و باید با شناسایی زمین‌های مناسب و تشکیل بانک مسکن، زمینه جهش تولید مسکن در کشور را فراهم کند.


دستور به دستگاه‌ها برای تعیین تکلیف اراضی
رئیس جمهور در ادامه به همه وزارتخانه‌ها و دستگاه‌های اجرایی دستور داد به موجب قانون، تا پایان شهریور تمام اراضی مناسب اعلام شده را برای احداث مسکن در اختیار وزارت راه و شهرسازی بگذارند تا از طریق بانک زمین به متقاضیان واگذار شود، در غیر این صورت تمامی این زمین‌ها به نام دولت جمهوری اسلامی ایران سند خواهد خورد.
ارائه زمین به مردم به شرط ساخت
آیت‌الله رئیسی همچنین بر ضرورت اخذ مالیات از اراضی رها شده تأکید کرد و به وزارت راه و شهرسازی دستور داد، علاوه بر ساخت مسکن به مردم «زمین به شرط ساخت مسکن» هم واگذار شود تا در فرایند ساخت مسکن در کشور مشارکت کنند. رئیس جمهور در ادامه با اشاره به اهمیت نظارت بر فرایند تخصیص زمین و احداث مسکن اضافه کرد:  دستگاه‌های مسئول باید با رصد و نظارت دقیق، مراقبت کنند که در تمام مراحل اجرای طرح جهش تولید مسکن، تحت هیچ شرایطی زمینه برای واسطه‌گری یا سوداگری مهیا نشود و زمین‌ها صرفاً به متقاضیان ساخت واگذار شود. رئیس جمهور به استانداران نیز دستور داد که یکی از اولویت‌های مهم خود را موضوع مسکن قرار دهند و برنامه‌های کلان دولت و وزارت راه و شهرسازی در این زمینه را با جدیت، سرعت و دقت دنبال کنند.
ترجیح توسعه افقی شهرها
آیت‌الله رئیسی در ادامه توجه به قوانین و اسناد بالادستی در ساخت مسکن انبوه را مورد تأکید قرار داد و افزود: در توسعه شهرها توجه به قواعد و دستورالعمل‌های قانونی در حوزه معماری از اهمیت بالایی برخوردار است. ترجیح دولت توسعه افقی شهرها به جای بلندمرتبه‌سازی است، اما لازمه این راهبرد نیز توسعه دسترسی به زیرساخت‌های مربوطه در مناطقی است که برای ساخت مسکن در نظر گرفته می‌شود. اطلاع‌رسانی شفاف درباره همه طرح‌های در دست اجرا در حوزه مسکن، اعمال نظارت جدی در فرایند اجرای طرح جهش تولید مسکن، تفویض اختیارات لازم به استانداران از طریق وزارت راه شهرسازی و ارائه خدمات زیربنایی همزمان با واگذاری زمین به مردم، دیگر دستورات صریح رئیس جمهور به دستگاه‌های مسئول، در حوزه تولید مسکن بود.
ضرورت تنظیم بازار مسکن
رئیس جمهور در دومین بخش از سخنان خود، نظارت بر بازار مسکن و تنظیم‌گری در این حوزه را از وظایف وزارت راه و شهرسازی دانست و بیان کرد: این وزارتخانه باید با پایش دقیق روندها و افزایش عرضه، بازار را به تعادل برساند و اجازه ندهد مردم در زمینه مسکن تحت فشار قرار گیرند. آیت‌الله رئیسی با اشاره به سهم بالای مسکن از سبد هزینه‌های خانوار، اقدامات نظارتی و مدیریتی در این بازار را یکی از اولویت‌های مهم دانست و گفت: ساماندهی این بازار می‌تواند کمک بزرگی به معیشت خانواده‌ها کرده و بار بزرگی را از روی دوش آنان بردارد.
اطلاع‌رسانی شفاف زمانبندی پروژه‌ها
وی به وزیر راه و شهرسازی و مدیران ارشد این وزارتخانه و استانداران دستور داد برای تمامی پروژه‌ها زمانبندی دقیق تعیین کنند و حتماً در فرایند اجرا به زمانبندی یاد شده مقید باشند.
رئیس جمهور با تأکید بر ضرورت اطلاع‌رسانی شفاف زمانبندی پروژه‌ها به افکار عمومی گفت: با اطلاع‌رسانی شفاف زمانبندی باید امکان نظارت افکار عمومی و مردم و رسانه‌ها بر روند اجرا و تکمیل طرح‌ها در زمان معین فراهم شود. رئیس جمهور در این جلسه همچنین پس از استماع گزارش وزیر راه و شهرسازی و معاونان این وزارتخانه در حوزه‌های مختلف، ضمن قدردانی از اقدامات این وزارتخانه در رشد ترانزیت، بسیج امکانات برای اعزام و بازگشت حجاج بیت‌الله الحرام، پیگیری مصوبات سفرهای استانی و راه‌اندازی سامانه‌های مختلف ‌هوشمند در حیطه کاری وزارت راه و شهرسازی، این اقدامات را زمینه‌ساز تحقق برنامه‌های کلان دولت مردمی دانست. آیت‌الله رئیسی گفت: وزارت راه و شهرسازی خصوصاً در حوزه کریدورهای ترانزیتی، مسئولیت مهمی برعهده دارد که اجرای دقیق و صحیح آنها می‌تواند پیشران توسعه و پیشرفت در کشور باشد. همچنین در چهارمین جلسه شورای عالی مسکن که به ریاست رئیس جمهور و در وزارت راه و شهرسازی برگزار شد. آیت‌الله رئیسی در تشریح الزامات واگذاری زمین به متقاضیان ساخت شخصی، گفت: به گونه‌ای اقدام شود که تا پیش از پایان سال ۱۴۰۱، متقاضیان، زمین خود را در طرح مسکن ملی دریافت کنند.

بــــرش
عصبانیت معاندین از حضور بموقع و میدانی مدیران
​​​​​​​رئیس جمهور عصر دیروز در جلسه هیأت دولت، ضمن ابراز تأسف و تسلیت نسبت به جان باختن جمعی از هموطنان در حوادث سیل اخیر در نقاط مختلف کشور، از صبوری و همراهی مردم در مدیریت بحران و تلاش‌ گروه‌های امداد و نجات در این حوادث، قدردانی کرد.
آیت‌الله رئیسی همچنین با قدردانی از حضور میدانی استانداران، فرمانداران و دیگر مسئولان محلی برای مدیریت کمک‌رسانی به سیلزدگان تأکید کرد: عصبانیت و هجمه معاندین به خدمتگزاران مردم در روزهای اخیر به خاطر عملکرد بموقع و حضور میدانی آنها برای مدیریت بحران بوده است.
تسریع در بازسازی و پرداخت خسارت
رئیس جمهور تسریع در بازسازی سازه‌های آسیب‌دیده از سیل و همچنین جبران خسارت‌های وارده به مردم را مورد تأکید قرار داد و پرداخت تسهیلات به کشاورزان و دامداران خسارت‌دیده، خرید تضمینی دام از دامداران خسارت‌دیده و امهال زمان بازپرداخت اقساط تسهیلات پرداختی به آنها را از جمله اقدامات حمایتی از خسارت‌دیدگان سیل برشمرد.
آیت‌الله رئیسی موضوع آبخیزداری را نیز امری مهم در پیشگیری و کاهش تخریب‌های ناشی از سیل و هدایت سیلاب‌ها به مسیر سازندگی دانست و وزارت جهاد کشاورزی را ملزم کرد با همکاری دیگر بخش‌ها لایحه‌ای جامع در این خصوص تدوین کنند. رئیس جمهور تأکید کرد که در این لایحه نقش مردم به طور ویژه دیده شده و همچنین برنامه‌ای دقیق و کاربردی برای آبخیزداری ۹۰ میلیون هکتار اراضی کشور در نظر گرفته شود.
رئیس جمهور در ابتدای جلسه با تسلیت فرارسیدن ایام سوگواری سید و سالار شهیدان حضرت امام حسین(ع) و تأکید بر تأسی دولت سیزدهم از آموزه‌های آن حضرت، اظهار کرد: سیره امام حسین(ع) برای همه انسا‌ن‌ها چراغ راه و پیام عاشورا راهنمایی برای همه عقلا و انسان‌های آزاده در دنیا است.