موسیقی ایران روی کوک نیکوکاری

پرداختن به موضوعات اجتماعی و بیان دغدغه‌های جامعه با کلام هنر، جایگاه مهم و تأثیرگذاری دارد. مانند برپایی یک گالری با موضوعاتی از این دست، ساخت فیلم یا سریال در چنین قالب‌هایی و حتی اجرای تئاتر و همچنین برگزاری یک کنسرت در جهت منافع جامعه علاوه بر بیان دغدغه‌های مردم، می‌تواند در همراه کردن و ترغیب آنها در انجام عمل خیر و نیکوکارانه بسیار مؤثر واقع شود؛ کما اینکه این موضوع توانسته است درهمه جای دنیا اثرگذاری خود را به اثبات برساند. 

​​​​​​​با مشورت آقای دهقانی (دادستان شهر کاشان) عنوان کنسرت را گلریزان انتخاب کردیم و عواید بلیت‌فروشی آن به زندانیان جرایم غیرعمد و حمایت از خانواده‌های زندانیان اختصاص پیدا کرد و در کنار بلیت‌فروشی، سیب‌های نمادینی در ابتدای کنسرت برای فروش گذاشته شده بود که سیب‌های مهربانی نام داشت و به عنوان نماد مهربانی و نیکوکاری در نظر گرفته شده بود که حدود 20 عدد بود و عزیزان خیر و نیکوکار هر کدام از این سیب‌ها را به نیت‌های مختلف خریداری کردند که در خلال برگزاری کنسرت رقمی بیش از ۲ میلیارد تومان از مسیر خرید بلیت کنسرت و بالغ بر ۴ میلیارد تومان نیز از خرید این سیب‌های نمادین جمع‌آوری شد



ندا سیجانی / پرداختن به موضوعات اجتماعی و بیان دغدغه‌های جامعه با کلام هنر، جایگاه مهم و تأثیرگذاری دارد. مانند برپایی یک گالری با موضوعاتی از این دست، ساخت فیلم یا سریال در چنین قالب‌هایی و حتی اجرای تئاتر و همچنین برگزاری یک کنسرت در جهت منافع جامعه علاوه بر بیان دغدغه‌های مردم، می‌تواند در همراه کردن و ترغیب آنها در انجام عمل خیر و نیکوکارانه بسیار مؤثر واقع شود؛ کما اینکه این موضوع توانسته است درهمه جای دنیا اثرگذاری خود را به اثبات برساند. اما بیان این موضوعات با زبان موسیقی چه درکلام و چه اختصاص عواید آن کنسرت در جهت یک عمل مردم‌پسند و نیکوکارانه می‌تواند گیرایی بیشتری داشته باشد مانند کنسرت‌های خیریه‌ای که در این سال‌ها برگزار شده و عواید حاصل از آن برای حمایت از کودکان مبتلا به سرطان، کودکان بی‌سرپرست، زلزله‌زدگان، کودکان سیلزده وحتی آزادی زندانیان اختصاص داده شده است. محمد معتمدی خواننده موسیقی ایرانی، بر این نظر است که «هنر در زمینه انسان‌سازی، تزکیه روح و لذت بردن از معنویات و زیبایی‌ها، نقش مهم و اثر‌گذاری دارد» این هنرمند نام آشنا طی هفته‌های گذشته در تالار شهر کاشان کنسرت گلریزانی برای آزادی زندانیان جرایم غیرعمد و حمایت از خانواده زندانیان برگزارکرد که در این کنسرت، رقمی بالغ بر۶ میلیارد و۳۷۶ میلیون تومان، کمک جمع‌آوری شد.

زبان موسیقی، پیشرو حرکت‌های اجتماعی است
محمد معتمدی درگفت‌و‌گو با «ایران» درباره رسالت هنر و هنرمند در بیان دغدغه‌های اجتماعی و موضوعاتی مانند آزادی زندانیان، می‌گوید: «در حوزه هنر، موسیقی دو کارکرد مهم و مثبت دارد؛ نخست پرداختن به مقوله اصلی خود، که موسیقی است و در کنار آن مبحث تفریح و سرگرمی و کمی فراتر از این موضوع، پرداختن به مقوله هنر است. به این علت که هنر در زمینه انسان‌سازی، تزکیه روح و لذت بردن از معنویات و زیبایی‌ها، نقش مهم و اثر‌گذاری دارد و علاوه بر این دیدگاه، هنر می‌تواند از دایره‌ای که برای آن متصور شده‌اند فراتر رود و در مناسبات اجتماعی هم ایفای نقش کند. البته اثر‌گذاری هنر در این زمینه به استطاعت آن بخش از فعالیت هنری بستگی دارد. به‌طور مثال می‌تواند در مقولات اجتماعی، فرهنگی، نیکوکاری و... تأثیر‌گذار باشد. اگرچه این دیدگاه و رسالت هنری در حوزه موسیقی، مربوط به امروز و دیروز نیست، بلکه با نگاهی گذرا به حدود 50 سال قبل خواهید دید، موسیقی ایرانی در آن دوران هم در پویش‌های اجتماعی بسیار پیشرو بوده که بارز‌ترین نمونه آن دوران جنگ است یا فعالیت‌های اجتماعی گروه‌های عارف و شیدا که از قبل از انقلاب در این پویش‌های اجتماعی شرکت داشته‌ و گام‌های مهمی در این زمینه برداشته‌اند و با زبان موسیقی، پیشرو حرکت‌های اجتماعی بودند و همان‌طور که اشاره کردم در دوران جنگ و بعد از جنگ این حرکات اجتماعی در حوزه موسیقی نمود داشته است. براین اساس کارنامه موسیقی ایران در حضور و شرکت در جریان‌سازی‌های اجتماعی مشخص و پربار بوده و خواهد بود و یقیناً هیچ کشوری مانند ایران، موزیسین‌ها و هنرمندانش این‌گونه در زمینه پویش‌های اجتماعی فعال نبوده‌اند.»
از خرید سیب‌های مهربانی تا ایجاد اشتغال و حمایت از خانواده زندانیان
او درباره موضوع کنسرت گلریزان کاشان بیان کرد: «این برنامه، رویدادی تازه بود که به پیشنهاد آقای روح‌الله دهقانی دادستان کاشان برگزار شد و با توجه به اینکه تعداد بیشماری از زندانیان جرایم غیر‌عمد به دلیل مشکلات مالی و همچنین مشمول دیه بودن، در زندان به سر می‌برند و آزاد‌سازی آنها نیازمند به هزینه‌هایی است، این ایده برگزاری مطرح شد. البته فرهنگ گلریزان از قدیم‌الایام در کشور ما وجود داشته و اغلب در هیأت‌ها و حسینیه‌ها  یا زورخانه‌ها برپا شده، اما پرداختن به این موضوع در قالب کنسرت، تقریباً کم نظیر بوده است. براین اساس با مشورت آقای دهقانی (دادستان شهر کاشان) عنوان کنسرت را گلریزان انتخاب کردیم و عواید بلیت‌فروشی آن به زندانیان جرایم غیرعمد و حمایت از خانواده‌های زندانیان اختصاص پیدا کرد و در کنار بلیت‌فروشی، سیب‌های نمادینی در ابتدای کنسرت برای فروش گذاشته شده بود که سیب‌های مهربانی نام داشت و به عنوان نماد مهربانی و نیکوکاری در نظر گرفته شده بود که حدود 20 عدد بود و عزیزان خیر و نیکوکار هر کدام از این سیب‌ها را به نیت‌های مختلف خریداری کردند که در خلال برگزاری کنسرت رقمی بیش از ۲ میلیارد تومان از مسیر خرید بلیت کنسرت و بالغ بر ۴ میلیارد تومان نیز از خرید این سیب‌های نمادین جمع‌آوری شد که تعدادی از خیرین حاضر در این برنامه در زمینه سرمایه‌گذاری متعهد شدند با این مبلغ، هزینه ساخت یک سوله جهت اشتغالزایی خانواده‌های زندانیان را برعهده بگیرند، چرا که همسر و خانواده‌های زندانیان برای تأمین هزینه‌های معیشت خود مشکلات بسیاری دارند و اگر بخواهیم شغل یا حرفه‌ای، با درنظرگرفتن امنیت فردی و اجتماعی برای آنها ایجاد شود که در کنار آن درآمد کافی هم داشته باشد، نیازمند یک حمایت همه‌جانبه است و براین اساس کنسرت گلریزان را با حمایت حداکثری مسئولان و خیرین کاشان و مردم این منطقه برگزار کردیم و توانستیم یک رویداد موسیقایی ماندگار و ان‌شاءالله تأثیر‌گذار به وجود آوریم و امیدوارم الگویی باشد تا حوزه موسیقی بتواند در چنین زمینه‌ها و موارد مشابه آن ورود کند تا در این‌گونه پویش‌های اجتماعی تأثیر‌گذار باشد.»
ایجاد یک بستر مناسب برای پویش‌‌های اجتماعی
او درباره ادامه این روند در دیگر شهرهای ایران می‌گوید: «کنسرت‌هایی در این قالب، یک پویش اجتماعی است و می‌تواند تداوم داشته باشد، اما باید پتانسیل شهر مورد نظر و مردم آن را هم در نظر گرفت تا بتوان چنین رویدادهایی را با نگاه هنری و موسیقایی برگزار کرد، اگر این بستر وجود داشته باشد با کمال میل حضور خواهم داشت. کمااینکه در حال حاضر رایزنی‌هایی درخصوص کارهای مشابه این رویداد انجام گرفته اما همان‌طور که اشاره کردم، برگزاری چنین کنسرت‌هایی مستلزم زیرساخت‌هایی است که نیازمند حمایت و مساعدت مسئولان شهری و البته خیرین منطقه است، اما به‌طور کلی این پتانسیل در جامعه نیکوکار ایران و در موسیقی ایرانی وجود دارد و برگزاری چنین اتفاقاتی می‌تواند تکرار شود.»معتمدی تصریح کرد: «از نکات جالب توجهی که در برگزاری این کنسرت برای من و مخاطبان جلوه زیبایی پیدا کرد، در اختیار گذاشتن النگوی طلای یکی از خانم‌های حاضر در سالن بود که آن را از دستش خارج کرد و در اختیار این عمل خیر قرار داد. ضمن اینکه سیروس مهاجری، نوازنده گیتار بیس گروه هم ساز خود را برای فروش در اختیار این مراسم گلریزان قرار داد و قرار است تا روز ششم محرم امسال النگوی آن خانم تماشاگر و ساز نوازنده گروه‌هم در معرض حراج گذاشته شود و در نهایت به بالاترین قیمت به فروش برسد و درآمد آن به انجمن حمایت از زندانیان اهدا شود.»
همگرایی و نمود یک فرهنگ
این هنرمند درباره همه‌گیری چنین رویدادها و پرداختن به دغدغه‌های اجتماعی در دیگر ژانرهای موسیقی و حتی به کار بردن آن به‌صورت شعر و ترانه پاسخ داد: «به اعتقاد من پردازش چنین موضوعاتی در کلام هم بی‌تأثیر نیست. به‌طور مثال سرودن شعر یا ترانه درباره نابسامانی‌های اجتماعی، اما تولید چنین کارهایی اگرچه بسیار خوب شنیده می‌شود و ماندگار هم خواهد شد و شاید به‌صورت مستقیم مردم را به حمایت در زمینه‌های اجتماعی ترغیب کند اما به‌طور کلی ممکن است در عمل چندان تأثیرگذار نباشد و تجربه نشان داده بیان موضوعات اجتماعی با زبان هنر، بویژه موسیقی، امکان دارد جامعه را به یأس و ناامیدی دچار کند و از نگاه من چندان کارکرد مثبتی ندارد، اما اگر در این مسأله همگرایی اجتماعی، موزیسین‌ها و خیرین و مسئولان پیش‌قدم شوند می‌تواند بسیار تأثیرگذار باشد و تعدد و تکرار آن می‌تواند به‌صورت یک فرهنگ نمود پیدا کند. جالب است بدانید دو روز قبل از اجرای این کنسرت تقدیر از خیرین مدرسه‌ساز این منطقه را برگزار کردیم. فکر می‌کنم شهر کاشان در دارا بودن خیرین مدرسه‌ساز، رتبه نخست را دارد و این نشان می‌دهد کاشانی‌ها در امور خیر و نیکوکاری جزو برترین‌ها هستند و افتخار همشهری بودن با آنها را دارم.»
حفظ کرامت انسانی همه اقشار جامعه
معتمدی می‌گوید: اگر شرایط فراهم و این بستر وجود داشته باشد، کنسرت رایگانی برای زندانیان برگزار خواهم کرد. وی در ادامه افزود: «کنسرت رایگان، عنوان اشتباهی است که نشر داده شد ما قبل‌تر هم کنسرتی با عنوان «هنر برای همه» در تاریخ‌های مشخص مانند نوروز در سالن پردیس تهران برگزار کردیم که قیمت بلیت‌های آن با تعرفه‌های بسیار پایین بود تا با توجه بر حفظ کرامت انسانی همه اقشار جامعه‌، همه مردم بتوانند از لذت کنسرت دیدن بهرمند شوند و قیمت بلیت‌های آن را 20 هزار تومان در نظر گرفتم تا از طریق بلیت‌فروشی، نظم کنسرت هم رعایت شود. البته همان زمان اعلام کردیم اگر فردی استطاعت مالی ندارد و همین مبلغ را هم نمی‌تواند تأمین کند با ارسال پیامک مشخصات خود اعلام کرده تا به‌صورت رایگان بلیت کنسرت را در اختیار او قرار دهیم. با این تفاسیر امیدوارم این روند تداوم داشته باشد و شرط آن این است که همه هنرمندان پای چنین کارهایی باشند، چرا که هر فردی طرفدار یک هنرمند و یک سبک از موسیقی است و لازمه موفقیت این طرح این است که هر هنرمندی طی سال، یک سانس یا دو سانس خود را به چنین کنسرت‌هایی اختصاص دهد.» این خواننده موسیقی ایرانی در پایان گفت: آنچه در کنسرت شهر کاشان برگزار شد، برای من دربرگیرنده ارزش‌های بسیار فراوانی است که جا دارد همین‌جا از مردم عزیز کاشان و خیرین بزرگوار این شهر به واسطه حمایت‌ها و همراهی‌شان قدردانی ویژه‌ای داشته باشم که در این حرکت کنار ما بودند. از دادستان شهر کاشان هم بسیار تشکر می‌کنم چرا که با یک ابتکار‌عمل نشان دادند فردی که در پست و مقامی قرار می‌گیرد علاوه بر کارهای روتین و کلیشه‌ای که موظف به انجام آن است، داشتن ایده‌های نو در پست‌ها و مدیریت‌هایی که مسئولان ما دارند، می‌تواند راهگشا و تعیین‌کننده باشد.»

محسن چاوشی و آزادی ۸۵۱ نفر از زندانیان تحت حمایت ستاد مردمی دیه

​​​​​​​محسن چاوشی هم از جمله هنرمندانی است که در انجام عمل نیکوکارانه آزادی زندانیان پیشقدم و پیشتاز بوده است. او همزمان با فرارسیدن سالروز تولدش، با انتشار نوشته‌ای در فضای مجازی از مردمی که با او در آزادی زندانیان و تأمین کمک‌هزینه برای نیازمندان همراهی کرده و می‌کنند، قدردانی کرد. او در روز هشتم مردادماه مصادف با  زادروزش مانند سال‌های قبل، هدیه سالروز میلاد خود را در قالب طرحی در جهت آزادی ۴۳ زندانی خرمشهری مطرح کرد که با این فراخوان اعلام شده هواداران چاوشی در مدت کوتاهی با واریز مبلغی معادل ۲۰۰ میلیون تومان به حساب ستاد مردمی دیه استان خوزستان، زمینه آزادی همه محبوسان معرفی شده را فراهم کردند تا به این مناسبت بسیاری از مردان عائله‌مند و سرپرستان خانواده در زادگاه محسن چاوشی از بند رهایی یافته و در قالب یک هدیه تولد تقدیمی به این ستاد مردمی به آغوش گرم جامعه بازگردند. علی شمس مدیرعامل ستاد مردمی رسیدگی به امور دیه و کمک به زندانیان نیازمند طی روزهای گذشته درباره فعالیت‌های محسن چاوشی توضیح داده است: «با کمک ۷ میلیارد و ۴۵۰ میلیون تومانی محسن چاوشی، طی دو سال گذشته زمینه آزادی ۸۵۱ نفر از زندانیان تحت حمایت ستاد مردمی دیه فراهم شده است. امروز نه فقط عیار و اعتبار تیتراژهای آثار فاخر نمایشی و نه فقط تلاشگران عرصه موسیقی به وجود شخصیت‌هایی چون محسن چاوشی مفتخرند که ما در حوزه حل آسیب‌های اجتماعی نیز به خود می‌بالیم که از نعمت همیاری و همراهی ایشان برخورداریم.»