بایدن دنبال ستیز با ایران نیست

حسن بهشتی پور
 

پیام خصوصی جوبایدن به ایران،  در ارتباط با عملیاتی است که ایالات‌‌متحده در دیرالزور انجام داده است که روز چهارشنبه گذشته در شرق سوریه عملیاتی علیه مواضع آمریکایی‌ها انجام شد که در پی این اتفاق آنها مدعی‌‌اند در پاسخ به آن عملیات 2 مرکز را مورد تهاجم نظامی قرار دادند که ظاهرا در این 2  مرکز طرفداران ایرانی مستقر بودند. بنابراین می‌توان گفت، مخالفان برجام و اساسا هرگونه تعامل ایران با نظام بین‌الملل تحرکاتی را در دستور کار قرار داده و انجام می‌دهند تا از این طریق فضا را برای درگیری‌های جدی آمریکا و ایران را فراهم کنند تا از این طریق، بتوانند در راستای ایران‌‌‌‌هراسی و همچنین ایران‌ستیزی گام‌های محکمی بردارند. به‌همین دلیل می‌توان به این تحلیل رسید که پیام خصوصی ریاست‌جمهوری ایالات‌متحده با این هدف صورت گرفته است تا به‌‌نوعی بحران مدیریت شود از جانب کشورش این پیام را صادر کند که «دنبال ستیز نیستیم» واقعیت اما این است، به‌هرحال حمله انجام شده است و خسارت‌هایی وارد شده است و حمله آمریکا دلیلی جز این ندارد که در سال‌های اخیر از آن منطقه نفت استخراج می‌‌کردند و به‌همین دلیل بایدن برای جلوگیری از تنش به ایران پیام داد تا از  مقابله احتمالی جلوگیری کند. البته همزمانی این رویداد با برهه‌ای که همه منتظر روشن شدن تکلیف برجام هستند، شائبه‌هایی در خصوص انگیزه بایدن برای پیام دادن به‌وجود آورده است که به‌قائده ربط دادن این دو مساله به‌هم اشتباه است. در واقع آمریکایی‌‌ها به دلیل استخراج نفت از دیرالزور، به‌هیچ وقت دنبال تنش در این منطقه نخواهند رفت و به‌همین دلیل این ادعا را مطرح می‌کنند که حمله‌شان در پاسخ به حمله‌ای بود که مواضع‌شان را تهدید کرده بود.
همچنین این را باید جدی بگیریم که همه طرف‌های توافق هسته‌ای با دلایل مختلف خواستار احیای برجام هستند و به‌همین دلیل بررسی‌های منجر به هم‌صدایی ایران و آمریکا شده است و اختلاف‌‌نظرهایی که مانده‌اند، به قدری جدی نیستند که مانع توافق شوند. تا کنون ایران سه مورد اساسی را مطالبه کرده است که بورل هم این موارد را منطقی دانسته و مهمتر اینکه آمریکایی‌ها هم در این چند روزی که ایران به پیشنهاد اتحادیه‌اروپا پاسخ داده است، اظهارنظری مبنی بر «غیرمنطقی» بودن مطالبات ایران نداشته‌اند تا بتوان اینطور نتیجه‌گیری کرد که امیدواری‌ها برای جمع‌بندی نهایی برای احیای برجام به بیشترین حالت ممکن خود رسیده است.
در پایان ذکر این نکته را لازم می‌دانم، ایران قید خروج سپاه از لیست تحریم‌‌ها را زده استو آمریکا حاضر به تضمین دادن شده‌اند و به‌همین منظور برجام را می‌‌توان در یک‌قدمی احیا دید.