جزئیات کرایه وسائل نقلیه عمومی برای اربعین در ایران و عراق

  معاون حمل‌ونقل وزیر راه و شهر‌سازی گفت:‌ قیمت بلیت اتوبوس‌های اربعین برای بازه زمانی 15 تا 30 شهریور 75 درصد با لحاظ تردد یک‌سر خالی افزایش خواهد یافت‌.
به گزارش خبرگزاری فارس، شهریار افندی‌زاده‌ دیروز در نشست خبری در محل وزارت راه و شهر‌سازی درباره قیمت بلیت اتوبوس‌های اربعین اعلام کرد: ‌افزایش قیمتی که امسال برای بلیت اتوبوس اربعین برای بازه زمانی 15 تا 30 شهریور و با توجه به ترددهای یکسر خالی در نظر گرفته شده،‌ 75 درصد است.
معاون حمل‌ونقل وزیر راه و شهر‌سازی اظهار کرد: با این حساب مبنای قیمت اتوبوس برای زائران از تهران به ایلام حدود 236 هزار تومان برآورد می‌شود‌ که البته این قیمت برای مسیرهای طولانی‌تر، بیشتر خواهد شد.
افندی‌زاده اعلام کرد: بر اساس توافق انجام شده با وزارت نفت قرار شده سهمیه سوخت اتوبوس‌ها برای شهریور‌ معادل دو و نیم برابر اعتبار آنها در مردادماه واریز شود که برای مهرماه باید تخلیه شود.


کرایه وسائل نقلیه عمومی در عراق
اما کرایه حمل‌ونقل در عراق هم هزینه‌های خاص خودش را دارد. امسال شش مرز خروجی برای زیارت اربعین پیش‌بینی شده است؛ به طوری که مرزهای مهران، خسروی، شلمچه، چذابه، تمرچین و باشماق آماده تردد زائران اربعین است. بیشتر مردم در سال‌های گذشته مرز مهران و شلمچه را به عنوان مرز خروجی انتخاب می‌کردند که امسال با بازگشایی مرز خسروی و ایجاد ظرفیت‌های مناسب، این مرز نیز به عنوان یکی از مرزهای پرتردد خواهد بود.
به گزارش فارس، چهار مرزی خسروی، مهران، شلمچه و چذابه امسال به عنوان مرزهای اصلی برای تردد زائران هستند که در ادامه به بررسی کرایه‌ها پس از ورود به خاک عراق و از این مرزها تا شهرهای زیارتی عراق و مبالغی که زائران برای سفر به هر کدام از شهرهای زیارتی باید به همراه داشته باشند، می‌پردازیم:
مرز مهران
مرز مهران نزدیک‌ترین مرز به نجف و کربلا است که تا نجف ۳۰۳ و تا کربلا ۲۷۹ کیلومتر است. امسال در مرز مهران ۶۰ گیت برای تردد زائران پیش‌بینی شده است. با توجه به اینکه زائران در ایام پیاده‌روی اربعین بیشتر مسیر نجف تا کربلا را طی می‌کنند، بیشتر ماشین‌ها هم به مقصد نجف می‌روند. البته برخی از ماشین‌های موجود در مرز مهران به بدره یا کوت رفته و از آنجا مجدد زائران باید به شهر مورد نظر بروند.
اکنون هر یکهزار دینار عراقی حدود ۲۱ هزار تومان است. با این وجود، هزینه کرایه ون یا اتوبوس از مرز مهران به نجف ۱۵ تا ۱۸ هزار دینار (۱۰۵ تا ۳۷۸ هزار تومان) است که اگر این مسیر را با سواری طی کنید، به ۲۵ هزار دینار (۵۲۵ هزار تومان) افزایش می‌یابد. همچنین کرایه ون یا اتوبوس از مرز مهران به کاظمین ۱۰ تا ۱۵ هزار دینار (۲۱۰ تا ۳۱۵ هزار تومان) و با سواری ۲۰ هزار دینار (۴۲۰ هزار تومان) است.
کرایه‌ها از مرز مهران به کربلا نیز با ون ۱۵ هزار دینار (۳۱۵ هزار تومان)، اتوبوس ۱۳ هزار دینار (۲۷۳ هزار تومان) و با سواری ۲۵ هزار دینار ۵۲۵ هزار تومان) است. برخی هم که پس از ورود به خاک عراق قصد تشرف به سامرا را دارند که کرایه سواری ۲۵ تا ۳۰ هزار دینار (۵۲۵ تا ۶۳۰ هزار تومان) و اتوبوس‌ها بین ۱۸ تا ۲۰ هزار دینار (۳۷۸ تا ۴۲۰ هزار تومان) است.
خسروی
مرز خسروی در استان کرمانشاه امسال به جمع مرزهای خروجی برای زائران اربعین اضافه شده است. از این مرز تا نجف ۳۸۰ و تا کربلا ۳۱۵ کیلومتر است. کرایه ون یا اتوبوس زائران از مرز خسروی تا کربلا ۱۵ تا ۱۷ هزار دینار (۳۱۵ تا ۳۵۷ هزار تومان) و با سواری ۲۰ تا ۲۵ هزار دینار (۴۲۰ تا ۵۲۵ هزار تومان) است. کرایه‌ها از این مرز تا نجف نیز با ون یا اتوبوس ۱۵ تا ۱۸ هزار دینار (۳۱۵ تا ۳۷۸ هزار تومان) و با سواری ۲۵ هزار دینار (۵۲۵ هزار تومان) است. از مرز خسروی به کاظمین هم کرایه ون و اتوبوس ۱۰ تا ۱۵ هزار دینار (۲۱۰ تا ۳۱۵ هزار تومان) و با سوار ۲۰ تا ۲۵ هزار دینار (۴۲۰ تا ۵۲۵ هزار تومان) است.
شلمچه
یکی دیگر از مرزهای پرتردد که البته نه تنها زائران ایرانی، بلکه زائران خارجی هم باید از آن عبور کنند، مرز شلمچه در استان خوزستان است. از مرز شلمچه تا کربلا ۵۴۹ و تا نجف ۴۶۰ کیلومتر است و زائرانی که از مرز شلمچه وارد عراق می‌شوند، برای رفتن به نجف با اتوبوس یا ون بین ۱۲ تا ۱۵ هزار دینار (۲۵۲ تا ۳۱۵ هزار تومان) و با سواری ۲۵ هزار دینار (۵۲۵ هزار تومان) باید بپردازند. همچنین کرایه ون یا اتوبوس از مرز شلمچه تا کربلا بین ۱۸ تا ۲۲ هزار دینار (۳۷۸ تا ۴۶۲ هزار تومان) و با سواری ۲۸ تا ۳۲ هزار دینار (۵۸۸ تا ۶۷۲ هزار تومان) است.
چذابه
مرز چذابه در استان خوزستان نیز از دیگر مرزهای خروجی زائران به شمار می‌رود که از این مرز تا کربلا ۴۶۰ کیلومتر و تا نجف ۳۹۰ کیلومتر است. کرایه ون برای زائرانی که از مرز چذابه به نجف مشرف می‌شوند، ۱۸ هزار دینار (۳۷۸ هزار تومان)، اتوبوس ۱۰ هزار دینار (۲۱۰ هزار تومان) و با سواری ۲۵ هزار دینار (۵۲۵ هزار تومان) است. همچنین از این مرز به کربلا با اتوبوس یا ون ۱۵ تا ۲۰ هزار دینار (۳۱۵ تا ۴۲۰ هزار تومان) و با سواری ۲۵ تا ۳۰ هزار دینار (۵۲۵ تا ۶۳۰ هزار تومان) است. البته برخی از ماشین‌ها هم فقط تا العماره می‌روند که کرایه آن هم ۷ هزار دینار (۱۵۴ هزار تومان) است و زائران باید از العماره به شهر مورد نظر مشرف شوند.
فرودگاه نجف
امسال برخی از زائران یعنی حدود پنج درصد از طریق هوایی عازم زیارت اربعین می‌شوند که بر اساس تصمیم ستاد اربعین، هزینه بلیت پرواز از ۲۰ تا ۳۰ شهریورماه برای رفت و برگشت به عراق شش میلیون تومان است و پیش فروش بلیت‌های پرواز اربعین با قیمت مصوب از ۱۲ شهریورماه آغاز می‌شود.
بر همین اساس، زائرانی که به صورت هوایی عازم عراق می‌شوند نیز باید مبالغی را به عنوان کرایه تا شهرهای مختلف در نظر بگیرند. البته زائران بهتر است توجه داشته باشند که کرایه‌ها در داخل منطقه فرودگاهی بیشتر است.
به همین دلیل توصیه می‌کنیم برای تردد و رفتن به شهرهای زیارتی فاصله کوتاهی را طی کرده و خارج از فرودگاه ماشین بگیرند. چرا که کرایه سواری تا کربلا از داخل منطقه فرودگاهی ۴۰ هزار دینار (۸۴۰ هزار تومان) و بیرون از آن ۲۰ هزار دینار (۴۲۰ هزار تومان) است. همین مبلغ برای رفتن به اطراف حرم امیرالمؤمنین علیه‌السلام از داخل فرودگاه ۸ هزار دینار (۱۶۸ هزار تومان) و خارج از آن ۳ تا ۴ هزار دینار (۶۳ تا ۸۴ هزار تومان) است.
هزینه مسافربرهای عتبه حسینیه
زائران برای سفر اربعین باید بر اساس هزینه‌هایی که در نظر دارند، دلار یا دینار به همراه داشته باشند. همچنین با حمایت دولت از زائران اربعین، امسال به هر زائر ۱۰۰ دلار زیارتی به نرخ دلار متشکل تخصیص پیدا می‌کند که به زائران توصیه می‌شود قبل از سفر حتما دینار یا دلار تهیه کنند.
همچنین در صورتی که زائران قصد تشرف به شهرهای زیارتی عراق را دارند، بهترین گزینه برای داشتن سفری ایمن و مطمئن، سفر با وسایل حمل‌ونقل عمومی عتبه امام حسین علیه‌السلام است که زائران می‌توانند پشت حرم سیدالشهدا علیه‌السلام، ابتدای خیابان باب السدره به مقصدهای مختلف بلیت تهیه کنند. اتوبوس‌های عتبه حسینی به مرز مهران و گاهی شلمچه نیز هر روز خودرو دارد و زائران برای بازگشت به کشور هم می‌توانند از این طریق اقدام کنند.
ارز اربعین 100دلار
یکی از نیازهای زائران در سفر اربعین؛ ارز است. کامران سلطانی‌زاده؛ دبیر کانون صرافان در گفت‌وگو با خبرگزاری تسنیم درباره وضعیت فروش ارز اربعین در صرافی‌ها و شعب بانک‌های منتخب، اظهار داشت: صرافی‌های رسمی سراسر کشور که عضو بازار متشکل ارزی نیز هستند آمادگی کامل جهت فروش ارز مسافری، توافقی و ارز اربعین را دارند.
وی تأکید کرد: مردم دغدغه‌ای برای تأمین ارز اربعین نداشته باشند. صرافی‌ها به تمام متقاضیان 100 دلار ارز به نرخ توافقی می‌فروشند. شعب ارزی و ریالی و شعب منتخب بانک‌ها نیز فروش ارز اربعین را آغاز کرده‌اند و مشکلی در این خصوص به ما گزارش نشده است.
گفتنی است، بانک مرکزی تأکید کرده که درصورت تأمین دینار مورد نیاز از محل منابع تجهیزشده، صرافی‌ها و بانک‌های عامل می‌توانند به‌جای 100 دلار نسبت به پرداخت 150 هزار دینار عراق به‌نرخ توافقی به متقاضیان اقدام کنند. مدارک مورد نیاز زائران اربعین برای دریافت 100 دلار به نرخ توافقی از صرافی‌های مجاز و بانک‌های منتخب عبارت است از کارت ملی، شماره تلفن همراه به نام متقاضی و کارت بانکی به نام متقاضی. قیمت ارز توافقی براساس معاملات روزانه این بازار تعیین و اعلام می‌شود. البته زائران اربعین می‌توانند علاوه‌بر 100 دلار توافقی، 300 یورو نیز تحت عنوان ارز مسافراتی دریافت کنند. این مبلغ برای دارندگان ویزا 500 یورو است.
خدمات پست در ایام اربعین
شرکت ملی پست هم خدماتی به زائران اربعین ارائه می‌کند. به گزارش ایسنا، عضو هیئت‌مدیره و رئیس ‌ستاد اربعین شرکت ملی پست در نشست خبری درباره خدمات ارائه شده توسط این شرکت برای زائران اظهار کرد: یک نرم‌افزار به نام «پست یافته» برای دریافت و تحویل اسناد و مدارک مفقود شده زائران در پنج منطقه عراق با پایگاه‌هایی درنظر گرفته شده است. این اسناد دریافتی از طریق نرم‌افزار پست یافته به صاحبان آنها تحویل داده می‌شود.
سعید شریف‌زاده افزود: در داخل کشور در زمینه جابه‌جایی نذورات حسینی تا مرزها آمادگی لازم وجود دارد اما در عراق این امکان را نداریم. همچنین موکبی هم در زمینه اقدامات مربوط به پذیرایی از زائران در مرز مهران درنظر گرفته شده است.
گفتنی است در نشست تشریح خدمات شبکه پستی کشور در ایام اربعین حسینی اعلام شد: در شش ماه نخست امسال، دو میلیون و ۶۷۹ هزار گذرنامه توسط شرکت ملی پست در کشور توزیع شده که ۳۹ درصد از این تعداد، مربوط به مردادماه بوده است.