خزانه صفر و 1400 هزار میلیارد تومان بدهی

معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: برخی می‌گفتند هنگام تحویل دولت خزانه خالی بود اما ما دولت را با ۱۴۰۰ هزار میلیارد تومان بدهی تحویل گرفتیم، البته با تمرکز بر درآمدهای پایدار توانستیم بدون استقراض از بانک مرکزی علاوه بر هزینه‌های جاری، بالاترین پرداخت تاریخ کشور در بخش عمرانی را رقم بزنیم. به گزارش سازمان برنامه و بودجه کشور، «سید مسعود میرکاظمی» در نشست جامعه اسلامی مهندسین با گرامیداشت هفته دولت با طرح سؤالاتی از قبیل اینکه چرا با وجود افزایش ۱۰ برابری هزینه‌ها نرخ رشد اقتصادی صفر است؛
 گفت: در برخی دوره‌ها نفت گران بوده و در برخی دوره‌ها قیمت‌ها افت کرده؛ در برخی دوره‌ها تحریم شدت گرفته و در برخی زمان‌ها شدت تحریم کم شده، اما در همه این ادوار شاخص‌های مهم مثل رشد اقتصادی و بهره‌وری وضع مناسبی نداشته‌اند...

​​​​​​​معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: برخی می‌گفتند خزانه خالی اما ما دولت را با ۱۴۰۰ هزار میلیارد تومان بدهی تحویل گرفتیم، البته با تمرکز بر درآمدهای پایدار توانستیم بدون استقراض از بانک مرکزی علاوه بر هزینه‌های جاری، بالاترین پرداخت تاریخ کشور در بخش عمرانی را رقم بزنیم.


به گزارش سازمان برنامه و بودجه کشور، «سید مسعود میرکاظمی» در نشست جامعه اسلامی مهندسین با گرامیداشت هفته دولت با طرح سؤالاتی از قبیل اینکه چرا با وجود افزایش ۱۰ برابری هزینه‌ها نرخ رشد اقتصادی صفر است، در برخی دوره‌ها نفت گران بوده و در برخی دوره‌ها قیمت‌ها افت کرده؛ در برخی دوره‌ها تحریم شدت گرفته و در برخی زمان‌ها شدت تحریم کم شده، اما در همه این ادوار شاخص‌های مهم مثل رشد اقتصادی و بهره‌وری وضع مناسبی نداشته‌اند؛ این موضوع نشان می‌دهد که باید در راهبردهای کشور تجدید نظر کرد.
رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور افزود: در هشت سال دولت گذشته با دادن آدرس غلط به مردم، کشور را به دنبال امیال سیاسی خود کشاندند و با وجود هزینه ۲۹۰۰ همت از منابع کشور، متأسفانه دستاوردی جز رشد اقتصادی نزدیک به صفر، نرخ بهره‌وری منفی، نرخ سرمایه‌گذاری منفی 4.6 درصد، تورم بالای ۵۰ درصد، نرخ بیکاری بالای ۱۶ درصد و کاهش سرمایه اجتماعی و سقوط اعتماد مردم به دولت، نداشتند.
وی ادامه داد: در مقطع آغاز به کار این دولت، نه تنها خزانه کشور را خالی تحویل این دولت دادند، بلکه با حجم زیادی از تخصیص‌های بدون منابع، اوراق سررسید شده و تنخواه استفاده شده، کار خود را شروع کردیم. تقریباً زمانی که دولت را تحویل گرفتیم با بدهی ۱۴۰۰ هزار میلیارد تومانی روبه‌رو شدیم. میرکاظمی سپس گفت: در شرایطی که خشکسالی باعث کاهش تولید کالاهای اساسی در کشور شده بود، قیمت‌های جهانی نیز 3 بار افزایش پیدا کرد و سقف ۵۴ همتی تنخواه توسط دولت قبل مصرف شده بود. حتی با وجود جان دادن روزانه ۶۰۰ تا ۷۰۰ نفر از هموطنانمان در شرایط کرونا، واردات واکسن کرونا را به اف‌ای‌تی‌اف گره زده بودند، اما با تلاش مضاعف رئیس جمهور و اعضای دولت سیزدهم، خوشبختانه موضوع واکسن مدیریت شد و کشور از آن شرایط ناگوار نجات پیدا کرد.
میرکاظمی با بیان اینکه در حال حاضر تنها ۴۵.۵ درصد از درآمدهای نفتی به حساب خزانه واریز می‌شود، گفت: در دولت‌های گذشته با اجازه‌ای که گرفته می‌شد سهم صندوق توسعه ملی از فروش نفت کاهش داده می‌شد، اما امسال ما تا این ماه ۴۰ درصد درآمد نفتی را به حساب صندوق واریز کرده‌ایم و با توجه به سهم ۱۴.۵ درصد وزارت نفت فقط ۴۵.۵ درصد به خزانه واریز می‌شود.
میرکاظمی سپس گفت: عملکرد سازمان برنامه و بودجه در تخصیص اعتبار به طرح‌ها ی عمرانی در سال گذشته، ۱۳۵ درصد بود و موفق شدیم در پایان سال گذشته، ۲۰۲ همت به طرح‌های عمرانی پرداخت کنیم و در سال‌جاری نیز این روند تقویت خواهد شد.
وی در ادامه با بیان اینکه در یک‌سال گذشته هزینه‌های غیر‌ضروری را کاهش دادیم و با برنامه‌ریزی برای افزایش درآمدهای نفتی و مالیاتی، امسال را نیز بدون استقراض و خلق پول پشت‌سر خواهیم گذاشت، گفت: سال گذشته ماهانه ۱۲ همت اوراق تسویه کردیم و امسال نیز هر ماه ۱۵ همت اوراق دولت گذشته تسویه می‌شود که این به‌مراتب کمتر از ۱۰۳ همت اوراقی است که دولت در سال ۱۴۰۱ منتشر می‌کند.