ارائه لیست های قوی انتخاباتی در گرو فعالیت موثر احزاب



آرمان امروز/گروه سياسي/ محمدرضا باهنر، دبيرکل جامعه اسلامي مهندسين را بايد يکي از چهره‌هاي اصولگرايي بدانيم که در طول اين سال‌ها واکنش‌هاي منطقي به موضوعات سياسي و اجتماعي داشته است. او روز گذشته در مصاحبه‌اي کاهش مشارکت شهروندان در انتخابات مجلس 98 را يکي از چالش‌هاي سياسي و اجتماعي خوانده است و در ادامه با تاکيد بر فعاليت شفاف احزاب در زمينه تهيه ليست انتخاباتي و همچنين فعاليت سياسي ادامه‌دار آنها، خطاب به احزاب سياسي که قصد ورود به انتخابات را دارند گفت که بايد از اشخاص نخبه در ليست‌ها استفاده کنند تا از اين طريق بتوان شهروندان را با صندوق آرا آشتي بدهند او با اشاره به اينکه هنوز تصميمي براي انتخابات 02 نگرفته است مي‌گويد: «کانديداها بايد کساني باشند که هر کس بتواند ليست مورد نظر خود را پيدا کند. اگر احساس عمومي اين باشد که يک عده يا يک تفکر در حال حذف است اعتمادشان از بين مي‌رود. تمامي جناح‌ها بايد بتوانند در انتخابات‌ها ليست قدرتمندي داشته باشند. اين‌که گفته شود هر کس وابسته به اصلاح‌طلبان است، فتنه‌گر است، اشتباه مي‌باشد. من بسياري از اصلاح‌طلبان را مي‌شناسم که انقلاب اسلامي، نظام جمهوري اسلامي و رهبر معظم انقلاب اسلامي را قبول دارند. بايد روندها و بررسي‌ها به‌گونه‌اي باشد تا مردمي که نظام را قبول دارند به‌سوي صندوق‌هاي رأي جذب شوند نه اينکه احساس کنند حضورشان فايده‌اي ندارد و کسي را ندارند که به آن رأي بدهند؛ اين کار بايد از سوي حاکميت اتفاق بيفتد.»
اينکه احزاب بتوانند نظر شهروندان را براي راي دادن به آنها را جلب کنند نياز دارند که از افراد متخصص استفاده کنند. در اين مورد بايد بگوييم اين موضوعي که از سوي باهنر مطرح شده است يکي از شاخصه‌هاي روند دموکراتيک شدن مديريت کشور است ولي حالا جاي خالي فعاليت ساختاري احزاب مورد انتقاد اصولگران قرار گرفته است. در ادامه گفت‌وگوي خبرنگار ما با دو چهره سياسي اصلاح‌طلب و اصولگرا گفت‌وگويي انجام داده‌ايم تا بدانيم که چرا احزاب نمي‌توانند آن‌گونه که بايد با ليست مشخصي وارد انتخابات شوند.
با کنار زدن احزاب ميدان براي افراد ناشناس باز شده است
«محمدباقر انواري»، عضو هيات موتلفه اسلامي با بيان اينکه گروه‌ها کوچک که روابط سياسي دارند توانسته‌اند جاي احزاب را در سياست ايران بگيرند. او در اين مورد به خبرنگار «آرمان امروز» مي‌گويد : «رشد و توسعه احزاب در ايران مي‌تواند بسياري از ساختارها را اصلاح کند ولي متاسفانه مي‌بينيم که گروه‌هاي سياسي کوچک جاي احزاب را در سياست ايران گرفته‌اند و با باندبازي و استفاده از روابط سياسي خودشان را به‌عنوان مسئولان کشور معرفي مي‌کنند و به دليل اينکه به هيچ جاي وابسته نيستند مدت مديريت آنها هم کوتاه خواهد بود. اين خلاء به وجود آمده مي‌تواند بحران‌هاي بسياري را براي اداره کشور به وجود بياورد. لازم است عقلاي کشور فکري به حال اين وضعيت بکنند.»


اين چهره اصولگرا در همين مورد ادامه مي‌دهد: «احزاب بايد در برابر نفراتي که به‌عنوان نماينده معرفي مي‌کند به مردم پاسخگو باشند در غير اين صورت نظام تصميم‌گيري کشور موجي و در تلاطم خواهد بود و نوسانات بسياري را مشاهده خواهيم کرد زيرا ديگر کسي نيست که با شناسنامه سياسي در عرصه کشور حضور داشته باشد. وظيفه يک حزب سياسي اين است که نفرات خوبي را به‌عنوان مسئولان آينده کشور تربيت کنند ولي هنگامي که مي‌بينيم حزبي در اين مورد نمي‌تواند فعاليت مشخصي داشته باشد بايد به اين خلا بيشتر توجه کنيم. اين گفته‌ها همه در قالب گفتار، جذاب است ولي وقتي نمي‌توانيم آن را اجرايي کنيم و به آنها عمل کنيم افرادي وارد عرصه سياسي مي‌شوند که با تاکيد بر روابط‌شان خودنمايي مي‌کنند ولي بايد بگوييم که او هيچ شناسنامه سياسي ندارد. ما براي اينکه مسئولان خوبي داشته باشيم بايد شايسته‌سالاري را در دستور کار قرار بدهيم نه اينکه رفيق‌بازي و فاميل‌بازي جاي استعداد را بگيرد که متاسفانه اکنون شاهد همچين موضوعي شديم.»
 انوراي با تاکيد بر استفاد هاز نقش مشورتي از احزاب اضافه مي‌کند: «احزاب بايد در جامعه نقش مشورتي داشته باشند ولي حالا اين گروه‌هاي کوچک و تقريبا بي‌‎هويت جاي آنها را گرفته‌اند و مسير به سمي مي‌رود که ديگر به احزاب توجهي نمي‌شود. جناح‌ها نبايد به افرا کم سابقه و بي‌برنامه که با روابط غير اصولي روي کار آمده‌اند بها بدهند. براي اينکه بخواهيم احزاب فعال و کارآمدي داشته باشيم در درجه اول بايد ساختاري را بسازيم که افراد تنها از طريق احزاب شناسنامه‌دار وارد عرصه سياسي بشوند. در غير اين صورت نه‌مي‌توان به آينده سياسي کشور اميدار باشيم و نه‌اينکه بخواهيم براي بستن ليست انتخاباتي به جمع‌بندي برسيم.»
از تجربه همه گرايش‌هاي سياسي استفاده کنند
«حسين انصاري‌راد»، فعال سياسي اصلاح‌طلب و نماينده ادوار مجلس شوراي اسلامي در واکنش به مصاحبه باهنر، به خبرنگار ما مي‌گويد: «من از اين حرف آقاي باهنر و توکلي در مورد انتقادي که به کاهش مشارکت مردم در انتخابات مي‌کنند تعجب مي‌کنم چون همين دوستان بعد از رد صلاحيت گسترده نمايندگان مجلس ششم بدون هيچ رقيبي وارد مجلس شدند ولي حالا اين موضوع را يکي از چالش‌هاي روز سياسيت ايران مي‌دانند. اين موضوع نشان دهنده آن است که سياست‌ها در قبال برخورد با اشخاص سياسي و نخبه‌ها مناسب نبوده و نياز به تغيير ساختار داريم. وقتي چهرهايي مانند «علي لاريجاني» که سابقه طولاني در جبهه اصولگرايي دارد، «مسعود پزشکيان» از نماينده اصلاح‌طلبان شناخته شده مجلس و «اسحاق جهانگيري» چهره متعادل سياست ايران را به راحتي کنار مي‌گذاريم ديگر حرف زدن در مورد اينکه چرا ما نمي‌توانيم ليستي که نخبگان در آن حضور دارند را براي انتخابات تهيه کنيم نتيجه اي در بر نخاهد داشت.»
اين فعال  سياسي با تاکيد بر اهميت تکثر عقايد سياسي ادامه مي‌دهد: «احزاب در ايران هموراه مغفول مانده‌اند در صورتي که نظام جمهوري اسلامي بر پاي صندوق راي و انتخابات بنا شده است و راي مردم به اين نظام اعتبار و مشروعيت داده است. حالا چرا مردم در انتخابات نمي‌توانند به ليست مشخصي راي بدهند بايد از کارشناسان و مسئولاني که در اين مورد تخصص دارند بخواهيم شروع به رايزني براي رفع چالش‌ها کنند. بايد براي اينکه احزاب به انتخابات باز گردند و بتوانند ليست قوي براي انتخاب نماينده‌ها ارائه بدهند نياز است فضا را براي فعاليت احزاب با ديدگاه‎هاي مختلف سياسي باز کنند تا در چنين شرايطي مردم بين نخباگان سياسي اصلاح‌طلب و اصولگرا و اعتدال‌گرا، بهترين فرد را انتخاب کنند. اگر ما به شرايط کنوني انتقادي داريم بايد حرف ما را بشنود و از تجربيات همه جناح‌ها استفاده کنند و نه اينکه با کنار زدن چهره‌هاي شناخته شده افرادي را بر سرکار بياورند که شناسنامه سياسي مشخصي ندارند و معلوم نيست که دو سال آينده در ساختار سياسي ايران باقي خواهد ماند يا خير.»