روزنامه جوان
1401/06/15
مصرفکننده نباید هزینه سوءمدیریت بنگاه خودروساز را بدهد
وزارت صمت روزهای سختی را سپری میکند. از یک سو موضوع واردات خودرو و عرضه در بورس مطرح است و از سوی دیگر مجلس بر ایجاد وزارت بازرگانی اصرار دارد. در این میان افراد خاصی هم وجود دارند که مطالباتی از وزیر صمت دارند و خواستار برآورده شدن آن هستند. وزیر صمت روز گذشته در نشست خبری خود با خبرنگاران تلاش میکرد با محافظهکاری به سؤالات پاسخ دهد، طوری که تعدادی از خبرنگاران از نحوه پاسخگویی سیدمحمدرضا فاطمیامین گلایه و اعلام کردند قانع نشدند. فاطمیامین در پاسخ به سؤال «جوان» مبنی بر اینکه آیا ۸۰هزار خودروی وارداتی مشکل عرضه را حل میکند، گفت: «به نظر بنده ۷۰ تا ۸۰هزار خودروی وارداتی، عمده مسئله ما در خصوص عرضه و تقاضا را حل میکند، زیرا امسال آمار تولید و عرضه رو به رشد است.»وی درباره ابهامات مطرحشده در خصوص آییننامه واردات خودرو گفت: «آییننامه دو منبع ارزی برای واردات دارد؛ یک محل به یکمیلیارد یورو اشاره دارد که ممکن است با رمزارز پرداخت شود. محل دوم نیز سرمایهگذاری است، یعنی کسی میخواهد به عنوان مثال ۵۰میلیون دلار در ایران سرمایهگذاری کند، از این ۵۰میلیون دلار، ممکن است ۴۰میلیون دلار ماشینآلات باشد، در نتیجه ۱۰میلیون دلار دیگر میماند که با این آییننامه میتواند با واردات خودرو و فروش در داخل، این ۱۰میلیون دلار را به صورت ریال در داخل تأمین کند. پس یک بسته یکمیلیارد یورویی به اضافه سرمایهگذاریهای خارجی داریم، یعنی به جای اینکه دلار و یورو بیاورد، میتواند خودرو وارد کند و این خودرو را در داخل کشور بفروشد و ریال آن را در داخل سرمایهگذاری کند. در حقیقت ریال از این بخش، اجازه خروج از کشور را ندارد.»
وی تأکید کرد: «این انتقاد وجود داشت که شرایط خودروسازی به سمت انحصار و هدف حمایت از خودروسازان رفته، از این رو تلاش کردیم با آزادسازی واردات این انحصار شکسته شود، از سوی دیگر، چون تقاضای خودرو، با عرضه هماهنگ نیست، مسئله واردات و بلامانع بودن آن در دستور کار قرار گرفت.»
وزیر صمت افزود: «انتقال فناوری در آییننامه واردات خودرو، مصوبه قانون مجلس است و مصوب وزارت صمت نیست، البته قصد فرافکنی نداریم. دستورالعمل واردات خودرو، محدودیتی ایجاد نخواهد کرد، در مورد یک بند این دستورالعمل که مربوط به ارائه خدمات پس از فروش است، باید گفت اگر واردکنندهای نتواند خدمات پس از فروش ارائه دهد، میتواند با هماهنگی شرکت دیگر این خدمات را ارائه دهد.»
وزیر صمت ادامه داد: «از سویی دیگر وقتی به عدم تراز بودن عرضه و تقاضا در بازار اشاره میکنیم، پس خودروی وارداتی شاید سود و هزینه ناعادلانهای برای واردکننده داشته باشد، به عنوان مثال اگر خودروی ۴۰۰میلیون تومانی، ۶۰۰میلیون تومان فروخته شود، رانت است. اگر بازار روان بود این اتفاقات نمیافتاد، اما ما ناگهان قصد باز کردن سد را داریم و اگر هوشمندانه نباشد، سیل میشود.»
وزیر صمت در ادامه گفت: «عرضه خودرو در بورس برای ایجاد شفافیت است، چراکه قیمت، خریدار و عرضه شفاف است که در نهایت باعث کاهش قیمتها میشود. اگر در بورس بالاتر از قیمت فروخته شد، پول اضافی به خزانه وارد میشود، بنابراین سود بازرگانی به صورت پویا تعیین میشود تا در این سیاست به درستی عمل کنیم.» وی در مورد واگذاری سهام خودروسازان اظهار کرد: «با توجه به اینکه قیمتگذاری تمام و فراخوان سرمایهگذاری ارائه شده است، شرکتهای زیرمجموعه ایرانخودرو و سایپا در مرحله اول واگذار خواهند شد.»
گرانی قیمت را نمیپذیریم
فاطمیامین در پاسخ به سؤالی در خصوص ضرورت آزادسازی قیمت خودرو گفت: «قیمتگذاری باید منافع تولیدکننده و مصرفکننده را در نظر بگیرد. قرار نیست ناکارآمدی تولیدکننده را به مصرفکننده منتقل کنیم. وقتی خودرویی ۱۲۰میلیون تومان فروخته میشود، اما قیمت تمامشده آن ۱۴۰میلیون تومان است، ما نمیتوانیم سوءمدیریت، هزینههای مالی و کاهش تولید و بالابودن قیمت تمامشده خودرو را از جیب مصرفکننده بپردازیم، پس ما به عنوان وزارت صمت که حامی تولیدکننده و مصرفکننده هستیم، قیمت را کنترل میکنیم.» وزیر صمت در مورد احتمال ممنوعیت مجدد واردات در سال۱۴۰۶ تصریح کرد: «پنج سال آینده واردات ممنوع نمیشود بلکه طبق آییننامه سرمایهگذاری باید تا پنج سال بماند.»
فاطمیامین در مورد تولید خودروی کامل هم اظهار کرد: «تا نهم شهریور ماه سال جاری ۳۳۴هزار و ۴۶۳درصد خودروی کامل تولید شده است، در حالی که این رقم برای مدت مشابه پارسال ۸۸هزار و ۳۱۲ خودرو بود، بنابراین تولید خودروی کامل ۲۷۹درصد افزایش یافته است. خودروی ناقص تا ۹شهریور ماه امسال ۴۱هزار دستگاه تولید شد در حالی که این رقم در مدت مشابه پارسال ۲۹۱هزار دستگاه بود.»
اجازه واردات لوازم خانگی را نمیدهیم
وی در مورد صنعت لوازم خانگی گفت: «پنج ماهه امسال در مجموع لوازم خانگی ۱۷درصد رشد تولید داشتهایم. صنعت لوازم خانگی روند رو به رشدی دارد و برنامهای برای واردات نداریم بلکه برنامه برای صادرات داریم و با چند کشور خارجی مثل روسیه و عمان به توافق رسیدهایم که به صورت سرمایهگذاری مشترک در آن کشور تولید داشته باشند، یعنی قطعه و فناوری میفرستیم و در آن کشور تولید انجام میشود. قبلاً ما مونتاژکار بودیم و الان فرایند برعکس شده است.»
فاطمیامین در مورد تخلفات فولاد مبارکه اظهار کرد: «ششم مهرماه سال قبل به این نتیجه رسیدیم که اقدامات نادرستی انجام شده است، از این رو مدیرعامل فولاد مبارکه تغییر کرد و تخلفات مربوط به دوره مدیریت قبلی است، ولی به نظر کارشناسی من بخشی از تخلفات ذکرشده تخلف نبودهاند، اما باید دستگاه قضا نظرش را اعلام کند.»
وزیر صمت در ادامه درباره نظر این وزارتخانه درباره طرح تفکیک وزارت صمت گفت: «تفکیکی وجود ندارد، بلکه طرح تشکیل وزارت تجارت و خدمات بازرگانی مطرح شده است که به معنی طرح تفکیک نیست، بلکه ایجاد یک وزارتخانه جدید است که بخشی از وظایف وزارت جهاد کشاورزی و صمت به آن منتقل میشود، این طرح پیشنهاد مجلس است.» فاطمیامین افزود: «کارهای جدیدتری هم در دست اقدام داریم که یکی از آنها ایجاد سامانه پاسخگویی است تا از این طریق تمام مراجعات حضوری، تلفنی و غیرحضوری وارد سامانه و در بخش مربوط تیکت شود. در واقع ما تمام خدمات را به ریز درآوردهایم و سؤال و تقاضای مربوط مستقیم به دست مسئول مربوط میرسد. همچنین ۲۰۰داشبورد تعریف کردهایم.»
سرمایهگذاری خارجی در ۶۱ پروژه
وی همچنین در خصوص سرمایهگذاری خارجی انجام شده اظهار کرد: «در پنج ماه نخست امسال در ۶۱پروژه در بخشهای صنعت، معدن و تجارت به ارزش ۳۵۰میلیون دلار سرمایهگذاری اتفاق افتاد که استانهای فارس، خراسانجنوبی، خراسانرضوی، هرمزگان و تهران در این زمینه پیشرو بودند.» وزیر صمت در ادامه با اشاره به برگزاری مزایده هزارو۲۰۰ معدن گفت: «به دلیل بروز برخی تخلفات، همچنین طی کردن فرایند حقوقی و قیمتگذاری، این مسئله زمانبر شد، اما هفته آخر شهریور ماه مزایدهها آغاز میشود. در این مزایده در سه مرحله هزارو۲۰۰ معدن واگذار میشود که نخستین آن معدن ققنوس است.»
وی بیان داشت: «خامفروشی نداریم، به طوری که ۵۰۰میلیون تن مواد معدنی استخراج میشود که کل صادرات مواد خام ۵/۴ میلیون تومان است، اما نیمهخامفروشی داریم.»
سایر اخبار این روزنامه
ناو رادارگریز شهید سلیمانی رونمایی شد
ابعاد ضربه اطلاعات سپاه به شبکه پاشنه بلندها
جمهوری اسلامی پرچمدار وحدت، عدالت، معنویت و عقلانیت
۲۹ میلیارد برای ۴ ماه و یک امتحان پسداده!
مصرفکننده نباید هزینه سوءمدیریت بنگاه خودروساز را بدهد
رانت و مهاجرت، دو درد پزشکی
کنعانی: پاسخ ایران شفاف بود امریکا هم سازنده عمل کند
جشنواره ونیز و نمایش بیپرده اصالتهای فاشیستی!
مواجهه ما با تقریظ باید سیری روبه رشد داشته باشد
پدر پس از انقلاب میگفت شهادتِ ما چه شد؟
هدف «ایراننوشت» ارتقای ذهنیت خانوادهها از تولید ایرانی است
نرو نیویورک برو سمرقند