کنعانی: پاسخ ایران شفاف بود امریکا هم سازنده عمل کند

سخنگوی وزارت امور خارجه در تشریح آخرین تحولات مذاکرات احیای برجام گفت که پاسخ اخیر ایران که به هماهنگ‌کننده اتحادیه اروپا ارائه شد، در زمان مقرر، سازنده، شفاف، قانونی و در مسیر کمک به شکل‌گیری توافقی قوی بوده است. ناصر کنعانی با تأکید بر لزوم تحقق حقوق ایران در هر توافق احتمالی از جمله بسته شدن مسائل پادمانی در عین حال تأکید کرد که همه این موارد ارتباطی به آینده روابط ایران و امریکا نخواهد داشت. پس از ارسال پاسخ برجامی ایران برای انریکه مورا، غرب و به ویژه طرف امریکایی در واکنشی سرد به پاسخ ایران آن را غیرسازنده توصیف کرده بود. ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه دیروز در جریان نشست هفتگی با خبرنگاران با اعلام اینکه جمهوری اسلامی ایران با هدف اینکه نقش متعهدانه و مسئولانه خودش را در ارتباط با توافق برجام و مذاکرات رفع تحریم‌ها ایفا کند، دیدگاه‌های خودش را منتقل کرد، گفت که تهران منتظر دریافت پاسخ طرف‌های مقابل و مشخصاً دریافت پاسخ دولت امریکا است. وی خاطرنشان کرد که پاسخ ایران در موعد مقرر ارائه شد، اما پاسخ طرف امریکایی با تأخیر قابل‌توجهی باز از طریق هماهنگ‌کننده اتحادیه اروپا دریافت شد.
تلاش برای ابهام‌زدایی و تهیه متن قوی
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به پرسشی درباره بحث تضمین‌ها و مسائل باقیمانده بین ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گفت: «متعاقب دریافت پاسخ طرف امریکایی از طریق هماهنگ‌کننده پاسخ خود را ارائه کردیم. پاسخ ما به لحاظ محتوا با دو هدف اساسی صورت گرفت. یکی اینکه ما تلاش کردیم از بند‌های دریافتی از طریق هماهنگ‌کننده ابهام‌زدایی کنیم و تلاش کردیم متن را شفاف و یک متن قوی‌تری ارائه کنیم. این امر با هدف پایدار کردن توافق احتمالی آتی صورت گرفت. به این معنا که در صورت شکل‌گیری توافق از سوءتفسیر‌های احتمالی آتی که می‌تواند روند اجرای توافق را با اخلال و مشکل مواجه کند، پیشگیری کنیم. ما در این خصوص سازنده عمل کرده و حرکت‌مان رو به جلو بود. همین انتظار را داریم که طرف مقابل سازنده عمل کند.»‌وی درباره بحث تضمین‌ها نیز افزود: «مهم‌ترین دستورکار بحث تضمین‌هاست. هر توافقی شکل بگیرد، اگر چارچوب تضمین محکم نباشد، در هر زمانی ممکن است شاهد اتفاقات ناگوار در ارتباط با توافق باشیم. موضوع تضمین برای ایران بسیار حائز اهمیت است و دو وجه دارد؛ یک وجه آن تضمین لغو تحریم‌هاست، به گونه‌ای که جمهوری اسلامی ایران از مزایا و منافع اقتصادی برجام به صورت کامل منتفع شود. وجه دیگر تضمین موضوع هسته‌ای و دور کردن آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از رفتار و بازی‌های سیاسی است و اینکه اتهامات سیاسی در مناسبات آتی ایران با آژانس، باعث ایجاد خلل و اخلال در روند اجرای توافق نشود.
لزوم بحث بسته شدن مسائل پادمانی


سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی درباره همکاری ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و مسائل باقیمانده بین ایران و آژانس نیز اظهار داشت: «ماهیت صلح آمیز فعالیت‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران در جمع‌بندی سال ۲۰۱۵ و انعقاد توافق برجام در این سال به صورت کامل مورد تأکید قرار گرفت و متعاقباً براساس همکاری سازنده‌ای که ایران با آژانس داشته، بار‌ها و بار‌ها بازرسان آژانس به ایران سفر کرده و اماکن مدنظر را مورد بازرسی قرار داده و بار‌ها فعالیت صلح آمیز ایران را مورد تأکید قرار دادند.» کنعانی تصریح کرد که اتهامات مطرح شده عموماً برگرفته از ذهن بیمار و ناسازگار رژیمی است که خودش مهم‌ترین رژیم دارنده فعالیت‌های غیرقانونی هسته‌ای در منطقه است و اساساً عضو نظام پادمانی نیز نیست. سخنگوی وزارت خارجه گفت: مرجع نظارت فعالیت‌های هسته‌ای ایران آژانس است و ایران در این رابطه همواره ملتزم بوده و همکاری کرده است و به صورت متقابل نیز ایران انتظار دارد آژانس در چارچوب‌های حرفه‌ای و خارج از ادعا‌ها و رویکرد‌های سیاسی با جمهوری اسلامی ایران تعامل کند. بحث بسته شدن مسائل پادمانی برای جمهوری اسلامی ایران در روند مذاکرات حائز اهمیت است تا بتوانیم شاهد شکل‌گیری شرایط پایدار برای اجرای توافق احتمالی باشیم.
برجام تنظیم‌کننده روابط ایران - امریکا نیست
کنعانی در پاسخ به سؤال خبرنگار لس‌آنجلس‌تایمز درباره اینکه اگر برجام احیا شود آیا شرکت‌های امریکایی امکان حضور در ایران را خواهند داشت، اظهار داشت: «توافق برجام و توافقی که احتمال می‌رود در آینده شکل بگیرد، تنظیم‌کننده روابط دوجانبه ایران و دولت امریکا نیست، بلکه حل و فصل‌کننده یک بحران تصنعی و غیرضروری است که در ارتباط با فعالیت‌های هسته‌ای ایران با اهداف و انگیزه‌های سیاسی باز شده و تاکنون این پرونده مفتوح باقی مانده است.»
تحقق توافق زمینه‌ساز تأمین انرژی اروپا
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره بحران اروپا در زمینه تأمین انرژی و درخواست آن‌ها برای خرید انرژی از ایران گفت: اگرچه حضور ایران در بازار انرژی در مقاطع مختلف به دلیل تحریم‌های غیرقانونی و ظالمانه امریکا با محدودیت‌هایی مواجه بوده، ولی ایران با توانمندی‌های خودش در بازار بین‌المللی نفت و انرژی حضور خودش را حفظ کرده و معاملات نفت با شرکای ایران در کشور‌های مختلف ادامه دارد. کنعانی ادامه داد: در سایه وجود بحران در اوکراین و مشکلاتی که اروپا برای تأمین انرژی با آن مواجه است در صورت به نتیجه رسیدن مذاکرات و لغو تحریم‌های یکجانبه و غیرقانونی علیه ایران، جمهوری اسلامی ایران می‌تواند تأمین‌کننده بخش بیشتری از نیاز اروپا و مشخصاً منابع مورد نیاز انرژی باشد و در این زمینه اروپا حتماً به توانایی‌ها و ظرفیت‌های ایران در تأمین انرژی مورد نیاز خودش نیاز دارد. سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: امیدواریم توافق شکل بگیرد و در این زمینه ایران بتواند نقش مؤثرتری در تأمین انرژی مورد نیاز کشور‌های دنیا و اروپا داشته باشد. ایران در این ارتباط با محدودیت و ملاحظه‌ای مواجه نیست.
رایزنی با مقامات هند و قطر
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران یک شنبه در دیدار با وبرامانیام جایشانکار، همتای هندی خود علاوه بر موضوعات دوجانبه، وزیر خارجه هند را در جریان آخرین تحولات گفتگو‌ها برای رفع تحریم‌ها قرار داد و از تلاش‌های دهلی‌نو در کمک به نزدیک کردن دیدگاه طرفین تشکر کرد. جایشانکار هم تأکید کرد: «ما همواره از حل و فصل موضوع هسته‌ای ایران حمایت کرده‌ایم و این حمایت در آینده نیز تداوم خواهد داشت.» در این تماس برخی مباحث کنسولی و همچنین آخرین وضعیت مذاکره برای لغو تحریم‌ها مورد ارزیابی و رایزنی طرفین قرار گرفت. در تماس تلفنی محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، معاون نخست‌وزیر و وزیر امور خارجه قطر با امیرعبداللهیان نیز علاوه بر مسائل مشترک، آخرین وضعیت مذاکره برای لغو تحریم‌ها مورد ارزیابی و رایزنی طرفین قرار گرفت.