هر آن که کی‌روش بخواهد!

دو صعود بی‌دردسر به رقابت‌های جام جهانی برزیل و روسیه، کی‌روش را به یکی از محبوب‌ترین مربیان تیم ملی فوتبال ایران تبدیل کرد. مردی که نه فقط برد که تساوی‌ها و گاه حتی باخت‌هایش نیز مردم را به خیابان‌ها می‌کشاند و خوب می‌دانست چطور سکو‌ها را راضی نگه دارد. هرچند با وجود هواداران و طرفداران بسیار، مخالفان زیادی هم داشت، خصوصاً که کمتر پیش می‌آمد از حرف خود پایین بیاید و مواضعش را تغییر دهد. شاید هم همین خصیصه باعث شد بساط بازیکن‌سالاری در تیم ملی جمع شود و بازیکنان گوش به فرمان تنها یک رهبر برای پیشبرد اهداف تیم حرکت کنند. مرد پرتغالی که در عین اقتدار و تعصبی که به تیم تحت هدایت خود داشت، گاهی بد به پروپاچه مخالفانش می‌پیچید، حالا بعد از وقفه‌ای سه ساله بار دیگر مسیر ایران را در پیش گرفته برای نشستن روی نیمکت تیم ملی فوتبال ایران. تیمی که بعد از فراز و نشیب بسیار موفق به کسب جواز حضور در جام جهانی شد و بی‌شک تفاوت‌های زیادی با تیمی دارد که کی‌روش سه سال قبل با آن وداع گفت!

تغییر کادر فنی تیم ملی فوتبال ایران در اندک زمان باقیمانده تا رقابت‌های جام جهانی بی‌تردید بزرگ‌ترین اشتباه بود، اما نه وقتی این انتخاب کی‌روش بود. مربی که شناخت خوبی از فوتبال ایران و بازیکنان آن دارد نیازی نیست که زمان زیادی را صرف شناخت از فوتبال ایران کند. با این وجود شکی نیست که حتی کی‌روش هم باید بازی‌های لیگ و عملکرد لژیونر‌ها را به تماشا بنشیند و با تحلیل از وضعیت کنونی آن‌ها ترکیب تیم ملی را انتخاب کند. هرچند همه دلمشغولی‌ها به رصد کردن بازی‌های لیگ و نمایش لژیونر‌ها برنمی‌گردد. کی‌روش در زمان حضورش روی نیمکت تیم ملی صراحتاً روی نام برخی بازیکنان قلم قرمز کشیده بود، نفراتی، چون رحمتی که مدعی شد بنا به دلایل شخصی نمی‌تواند در اختیار تیم ملی باشد و سرمربی پرتغالی نیز مرخصی او را دائمی کرد یا شجاع خلیل‌زاده که در واکنش به عدم دعوتش به تیم ملی، کی‌روش را زیر سؤال برد و مدعی شد او نفراتی که ضعیف‌ترین نمایش را در طول فصل داشته‌اند و تیم‌های خود را نابود کرده‌اند انتخاب کرده و همین مصاحبه حضور در تیم ملی را برای او به حسرت و آرزو تبدیل کرد.



جدایی مرد پرتغالی از نیمکت تیم ملی و حضور ویلموتس بدقدم و اسکوچیچ راه را بر نفراتی، چون شجاع باز کرد و الحق و الانصاف که مدافع این روز‌های الاهلی قطر در ترکیب تیم ملی فوتبال ایران خوش درخشید، اما نه فقط او که هیچ‌کس تصورش را هم نمی‌کرد که ناخدای تیم ملی فوتبال ایران در جام جهانی قطر کی‌روش باشد. مربی که بازگشت مجدد او روی نیمکت تیم ملی فوتبال ایران این نگرانی را به وجود آورده که در‌های تیم ملی باز هم به روی مهره‌هایی، چون شجاع بسته شود، نگرانی‌هایی که با آنچه این روز‌ها به گوش می‌رسد، پربیراه نیست!

لیست جدید تیم ملی فوتبال برای حضور در اردوی اتریش هنوز اعلام نشده و بنا به گفته مدیر رسانه‌ای تیم صرفاً به دلیل قواعد صدور ویزای شینگن و نبود زمان کافی است که فهرستی ۵۰ نفره به سفارت اتریش در کشور فرستاده شده و حضور در این لیست به معنای حضور در فهرست نهایی اردوی آماده‌سازی اتریش نیست، اما بودن نام رامین رضاییان در این لیست می‌تواند به معنای کنار ماندن دوباره نفراتی، چون شجاع باشد، ولی مسئله تنها رامین رضاییان یا خلیل‌زاده نیست. مسئله عدم اشراف کامل کی‌روش به شرایط کنونی بازیکنان فوتبال ایران است. مسئله‌ای که دعوت از پورعلی‌گنجی دلیل خوبی برای اثبات آن است. بازیکنی که بعد از پشت سر گذاشتن مصدومیتی طولانی هنوز به مرز آمادگی لازم نرسیده، به‌طوری‌که عملکردش در بازی‌های اخیر پرسپولیس چنگی به دل نمی‌زد. با این وجود جزو لیست ۵۰ نفره‌ای است که در اختیار سفارت اتریش قرار گرفته است!

حضور کی‌روش در ایران بار دیگر به تأخیر افتاد. هرچند نبی، نایب‌رئیس فدراسیون فوتبال از تلاش برای تهیه بلیت و روادید برای سرمربی جدید تیم ملی و دستیارانش خبر می‌دهد، اما هنوز مشخص نیست مرد پرتغالی دوشنبه وارد تهران می‌شود یا سه‌شنبه. تأخیری که نه فقط برپایی اردوی تدارکاتی تیم ملی را معلق گذاشته که ابهامات بسیاری را در خصوص لیست جدید به وجود آورده است. لیستی که قرار است کی‌روش بعد از حضورش در ایران نفراتش را مشخص کند.
براساس برنامه‌های قبلی اردوی داخلی تیم ملی باید از امروز برگزار می‌شد، اما همه برنامه‌ها تا اطلاع ثانوی و زمان حضور کی‌روش در تهران معلق مانده است، برنامه‌هایی که باید دید تا چه اندازه دستخوش تغییرات می‌شود.
صدالبته که سرمربی تیم ملی تغییراتی در زمان بازی‌های دوستانه ایجاد نخواهد کرد و مصاف با اروگوئه و سنگال و همچنین اردوی اتریش به قوت خود باقی است، اما لیست تیم قطعاً دستخوش تغییراتی خواهد شد، ولی بر چه اساس وقتی کی‌روش اطلاعات کافی از شرایط فعلی بازیکنان فوتبال ایران ندارد، هنوز مشخص نیست!
بررسی عملکرد لژیونر‌ها چندان سخت نیست، اما این مسئله در خصوص بازیکنان لیگ داخلی صدق نمی‌کند. هرچند جز طارمی، لژیونر‌های فوتبال ایران در آغاز این فصل لیگ‌های باشگاهی عملکرد چشمگیری از خود به نمایش نگذاشتند، اما کاش مرد پرتغالی با دیدی متفاوت وارد تهران شود تا کینه‌های گذشته تأثیری در نگارش لیست جدید تیم ملی نداشته باشد و مهره‌های تأثیرگذار به واسطه کدورت‌های قدیمی پشت در‌های تیم ملی نمانند که بی‌شک فوتبال ایران برای موفقیت در جام جهانی به استفاده از همه پتانسیل خود نیازمند است.