روزنامه جوان
1401/06/22
هزینههای میلیاردی ادامه تحصیل در دانشگاههای ترکیه
حالا ظاهراً طی پیگیریها و صحبتها با وزیر آموزش و پرورش ترکیه این کشور فعالیت مؤسسه «یونس امره» را متوقف کردهاست. با وجود این برخی فعالیتها برای جذب دانشآموزان به ویژه پشت کنکوریها در دانشگاههای ترکیه ادامه دارد. آن هم در شرایطی که دانشگاههای این کشور هیچ برتری نسبت به دانشگاههای ایران ندارند، اما این مؤسسات آن دسته از پشتکنکوریهایی را که در کنکور قبول نشدند، یا برای تعیین رشته دچار مشکل هستند و جای خوبی قبول نمیشوند، اغوا و با هزینههای بسیار زیاد و میلیاردی، به دانشگاههای ترکیه هدایت میکنند؛ ماجرایی که در نهایت موجب مالباختگی اولیای این دانشآموزان پشتکنکوری میشود. نوزدهم خرداد ماه امسال بود که وزارت آموزش و پرورش در نامهای به اداره کل کنسولی وزارت امور خارجه نسبت به فعالیت برخی مؤسسات خصوصی خارجی که بدون اخذ مجوز قانونی مبادرت به جذب دانشآموزان ایرانی در مدارس کشورهای خارجی کردهاند، هشدار داد و خواستار جلوگیری از فعالیت یک مؤسسه ترکیهای شد.رئیس مرکز امور بینالملل و مدارس خارج از کشور وزارت آموزش و پرورش در نامهای به اداره کل کنسولی وزارت امور خارجه در اینباره نوشت: «نظر به اینکه هر گونه فعالیت آموزشی غیردولتی در داخل کشور مطابق قانون تأسیس مراکز و مدارس غیر دولتی وزارت آموزش و پرورش، باید با اخذ مجوز قانونی از سازمان مدارس غیردولتی و مشارکتهای مردمی صورت پذیرد، اما بر اساس اطلاعات واصله، اخیراً برخی مؤسسات خصوصی خارجی بدون اخذ مجوز قانونی برای فعالیتهای آموزشی نسبت به جذب و ثبتنام دانشآموزان ایرانی در مقاطع مختلف تحصیلی در مدارس کشورهای خارجی مبادرت کردهاند که این امر با منویات مقام معظم رهبری در خصوص جلوگیری از فعالیتهای مؤسسات و مراکز آموزشی داخل کشور که موجب مهاجرت جوانان ایرانی (مهاجر فرستی) به مدارس و دانشگاههای خارجی میشوند، مغایرت دارد.
طبق اظهارات فیاضی مؤسسه «یونس امره» مستقر در تهران با کمک بنیاد معارف ترکیه، مبادرت به برگزاری امتحان برای بورسیه دانشآموزان در مدارس ترکیه کرده و با اغوای دانشآموزان در اقصی نقاط ایران، آنها را به تهران فراخوانده و از میان این دانشآموزان نخبه، مسابقه علمی برگزار و نخبهترینها را برای ترکیه بورسیه میکرد.
این ماجرا به ضرر دانشآموزان ایرانی تمام میشود، زیرا مدارس و دانشگاههای ترکیه در مقطع لیسانس هیچ برتری بر مدارس و دانشگاههای ایرانی ندارند، اما تبلیغات مؤسسه مذکور آنها را نهایتاً پس از مهاجرت به مالباخته تبدیل میکند.
رئیس مرکز امور بینالملل و مدارس خارج از کشور وزارت آموزش و پرورش در خاتمه از وزارت امور خارجه خواسته بود که موضوع به سفارت ترکیه منعکس و از آنها خواسته شود، فعالیت اعزام دانشآموز ایرانی به مدارس ترکیه از طریق مؤسسه یاد شده متوقف و امتحانات اخیر به دانشآموزان و خانوادههای ایرانی کان لم یکن اعلام شود و با هیچیک از مؤسسات ایرانی دیگر در این گونه اعزامهای بدون مجوز دانشآموزان ایرانی به مدارس ترکیه همکاری نکنند.
ورود ترکیه برای عدم برگزاری آزمون پذیرش دانشآموزان از سوی مؤسسه ترکیهای.
اما این ماجرا به کجا رسید؟
فیاضی در پاسخ به این پرسش که پیگیری شما درباره فعالیت آن مؤسسه و برگزاری چنین آزمونهایی در نهایت به کجا رسید، میگوید: «با وزیر ترکیه گفتگو شد. وزیر ترکیه گفت که ما نمیدانستیم شما نسبت به این موضوع حساس هستید؛ با توجه به حسن همجواری، نظر ایران برای ما مهم است و نظر ایران را تأمین میکنیم و به مؤسسه «یونس امره» میگوییم که دیگر از این امتحانات برگزار نکند.»
اغوای پشت کنکوریها برای حضور در دانشگاههای ترکیه
ماجرا، اما انگار تمام هم نشده و یک جورهایی به شکلی دیگر ادامه دارد.
رئیس مرکز امور بینالملل و مدارس خارج از کشور وزارت آموزش و پرورش میگوید: «البته چندی پیش متوجه شدیم که آزمونهایی تحت عنوان آزمون «یوس» برگزار و اینگونه گفته میشود که دانشجویان خارجی برای تحصیل در دانشگاههای ترکیه باید در این آزمون شرکت کنند که در تبریز و برخی مناطق دیگر تبلیغ میشود. مؤسسات برگزارکننده این آزمون و موارد مشابه، به طور غیررسمی دانشآموزان فارغالتحصیل ما را اغوا میکنند تا ببرند.»
آزمون یوس یک آزمون ورودی است که برای دانشجویان خارجی که مایل به تحصیل در مؤسسات آموزش عالی و دانشگاهها در ترکیه هستند، طراحی شدهاست.
به گفته فیاضی این مؤسسات آن دسته از پشت کنکوریهایی را که در کنکور قبول نشدند، یا برای تعیین رشته دچار مشکل هستند و جای خوبی قبول نمیشوند اغوا و با هزینههای بسیار زیاد و میلیاردی، به دانشگاههای ترکیه هدایت میکنند. این مسئله بالاخص در رشتههای دندانپزشکی و پزشکی که متقاضی زیادی دارد یک نوعی مالباختگی برای اولیا ایجاد میکند.
وی درباره اقدامات آموزش و پرورش برای کنترل فعالیت این مؤسسات هم اینگونه توضیح میدهد: «ما با وزارت ارشاد در این باره نامهنگاری کردیم، زیرا برخی از اینها در پوشش مؤسسات ذیل وزارت ارشاد این کار را انجام دادند، البته بعضیها مجوز ندارند و برخی هم دارند.»
به گفته فیاضی، حساسیت رسانهها باعث میشود که جلوی اینها گرفته شود. وی میافزاید: «به وزارت ارشاد هشدار را دادیم که جلوی اقدامات این مؤسسات را بگیرند. وزارت امور خارجه نیز به نمایندگی از ما دو، سه مرتبه پیگیری کردهاست. سفارت ترکیه همکاری خوبی داشتند و گفتند نمیدانستیم حساس هستید و حالا که حساس هستید، جلوگیری میکنیم.»
سایر اخبار این روزنامه
پیشرفت اقتصادی توأم با عدالت اولویت برنامه هفتم
دفاع منتقدانه یا مخالفت براندازانه؟
روایتی از حضور ۲۰ سال پیش پادشاه کنونی انگلیس در ایران
آلبانی، گروگان تروریسم امریکایی
دیدهبانی غائب ما در مهاجرت نخبگان
هزینههای میلیاردی ادامه تحصیل در دانشگاههای ترکیه
روز ملی سینما و گمشدهای به نام «سینمای ملی»
بازی خوب وابسته به طراحی محتوا و ساختار است نه تکنیک
نظرات حضرت آقا حرفهای، تخصصی و کارشناسانه بود
سقوط آزاد فرنگی
فعالیت کمپهای غیرمجاز زیر سایه قانون
نام و ناو «شهید سلیمانی» نگاهبان مقتدر آبهای ایران
حرف زدن از بمب ایران دیر شد!
تأمین امنیت مراسم جاماندگان اربعین در پایتخت با ۱۵ هزار پلیس