مهاجرانی: باید هر سال بر رونق راهپیمایی اربعین افزود

عطاءالله مهاجرانی، وزیر ارشاد دولت خاتمی که حدود دو دهه است در لندن زندگی می‌کند، طی یادداشتی در روزنامه اعتماد به تبیین نکاتی در خصوص راهپیمایی اربعین پرداخته است.
او با اشاره به انکار و سرکوب هویت شیعی در عراق در دوران صدام حسین که به گفته مهاجرانی مورد تأیید همه کشور‌های عربی غیر از سوریه بود، می‌نویسد: «راهپیمایی اربعین در درجه نخست، نشانه هویت مذهب شیعی در عراق است. امری که پیش از آن انکار می‌شد. افزون بر آن راهپیمایی اربعین، به دلیل حضور شیعیان از کشور‌های مختلف منطقه، به ویژه از ایران و لبنان و یمن و سوریه و کویت و بحرین بعد منطقه‌ای پر اهمیتی یافته است. از سویی دیگر این راهپیمایی از بعد جمعیت فراوانی که در آن مشارکت می‌کنند، در کنار مراسم عظیم و میلیونی مذهبی جهان، یعنی مراسم نیایش هندو‌ها در ساحل گنگ و مراسم حج در مکه، قرار می‌گیرد.»
مهاجرانی در ادامه، راهپیمایی اربعین را فرصتی برای همدلی و پیوند و بلکه وحدت هویتی مردم عراق و ایران می‌داند و می‌نویسد: «این همانی است که از دید امریکا و اسرائیل و همپیمانان عربی‌شان، نباید اتفاق بیفتد.»
نگاه مهاجرانی به برخی کاستی‌ها در جریان راهپیمایی اربعین هم جالب توجه است و می‌توان مدعی شد که با نظر غالب اصلاح‌طلبان متفاوت است: «بدیهی است که مدیریت جمعیتی نزدیک به ۲۰ میلیون نفر کار آسانی نیست. حتماً چنین جمعیتی با دشواری‌ها و کاستی‌ها و نارسایی‌ها رویارو خواهد بود. اما برخی از آسیب‌ها قابل پیش‌بینی و جلوگیری است. از این رو از هر راهپیمایی باید درس گرفت. آسیب‌ها را به خوبی شناسایی کرد، تا در سال بعد، ناگزیر از تکرار آسیب‌ها و نارسایی‌ها نباشیم و به اصطلاح از یک سوراخ دوبار گزیده نشویم. به هیاهو‌های فضای مجازی یا تلویزیون‌هایی که اهداف‌شان شناخته شده است، نباید توجه کرد. اما باید از تجربه استفاده کرد و در فکر راهپیمایی باشکوه‌تر و کم‌مسئله‌تر سال آینده بود.»


آنچنان که برخلاف همفکران اصلاح‌طلبش معتقد است که باید هر ساله بر رونق و شکوه این مراسم افزود: «راهپیمایی اربعین را به عنوان یکی از نماد‌ها و جلوه‌های سترگ نمایش قدرت مذهبی و ملی در عراق و منطقه، باید حفظ کرد و هر سال بر رونق و شکوه آن افزود.»
در جایی از یادداشت هم مهاجرانی در خصوص ناامنی‌های عراق در آستانه آغاز مراسم پیاده‌روی می‌آورد: «دیدیم که عراق در آستانه آشوب و هرج و مرج بود، فضای راهپیمایی اربعین، کشور و ملت را آرام کرد.» در حالی که از قضا همفکران اصلاح‌طلب او معتقد بودند که به دلیل ناآرامی‌های عراق باید امسال راهپیمایی برگزار نمی‌شد! چنانکه حسین مرعشی، دبیر کل حزب کارگزاران، در یادداشتی با تیتر تمسخرآمیز «مدیریت هیئتی» نوشته بود: «در شرایطی که عراق دچار ناامنی، بی‌دولتی و فقدان زیرساخت برای برگزاری این مراسم است و هیچ هماهنگی‌ای نیز بین ایران و عراق صورت نگرفته، عده‌ای تنها یک تریبونی را در دست گرفته‌اند و برای یک مانور سیاسی از احساسات پاک مردم ایران به اباعبدالله (ع) استفاده کرده تا به نام خودشان تمام ضعف‌های مدیریتی را پنهان کنند. حتماً بعد از این هم خواهند گفت که مراسم اربعین را باشکوه برگزار کردیم... این چه کار اشتباهی بود که سوار بر احساسات پاک مردم در شرایطی که هیچ هماهنگی‌ای صورت نگرفته و حتی اتوبوس‌هایتان نیز آماده نیست و عراق آماده پذیرایی نیست، میلیون‌ها ایرانی را به سمت عراق روانه کرده‌اید؟»