« ابتکار» دلایل ریزش پی‌درپی شاخص بورس در هفته‌های اخیر را بررسی کرد بورس، رهاشده در سرازیری سقوط

کیمیا نجفی
احسان رضاپور، کارشناس بازار سرمایه با اشاره به شرایط به وجود آمده در بورس می‌گوید: نمی‌‌توانیم بگوییم که سقوط شاخص بورس دور از انتظار است. تا زمانی که شرایط بازار به همین شکل است و ما با یک بازار بی‌رونق مواجه هستیم، ریزش‌ها می‌تواند پایدار باشد و سهام شرکت‌ها نیز می‌توانند در وضعیت نامناسبی قرار بگیرند.
در ابتدای سال رسیدن شاخص کل بورس به کانال ۱.۶ میلیون واحد سبب بازگشت امیدواری به بازار شده بود. پس از آن علی‌رغم نوساناتی که در بازار وجود داشت کارشناسان و فعالان از چشم‌انداز مثبت بازار صحبت می‌کردند. به گفته آنها بازار بورس به نسبت بازارهای موازی پتانسیل رشد را داشته و می‌تواند محلی مناسب برای سرمایه‌های خرد و کلان سهام‌داران باشد. اما گذشت زمان و ریزش‌های پی‌درپی شاخص در این حوزه بار دیگر امید سهام‌داران را ناامید کرد و حالا تمام سرمایه‌داران می‌خواهند بدانند ریزش شاخص تا کجا ادامه خواهد داشت؟
روند تکراری ریزش شاخص بورس


بر اساس گزارش‌ها روند نزولی در بازار سرمایه باعث شد ضمن استمرار حرکت کاهشی شاخص کل بورس، شاخص کل با معیار هم‌وزن هم یک پله کاهش یابد. شاخص کل بورس روز گذشته با ۶۷۶۰ واحد کاهش تا رقم یک میلیون و ۳۶۷ هزار واحد کاهش یافت. شاخص کل با معیار هم‌وزن با کاهش ۲۳۰۲ واحدی یک پله سقوط کرد و در رقم ۳۹۷ هزار و ۹۰۹ واحد ایستاد. در این بازار ۲۳۷ هزار معامله انجام شد که ۲۴ هزار و ۹۴۹ میلیارد ریال ارزش داشت. حالا نگرانی‌ها نسبت به آینده بازار به اوج رسیده است.
هشدار کارشناسان به دولت
تجارت‌نیوز در گزارشی به بررسی وضعیت بازار بورس پرداخته و اینگونه نوشته است که مدت‌هاست که حال بورس خوب نیست اما این روزها نگرانی‌ها درباره آینده بازار سرمایه به اوج خود رسیده است. شاخص کل هر روز یک رکورد جدید در سال ۱۴۰۱ را ثبت می‌کند و این شاخص روز گذشته هم به کمترین میزان خود از ابتدای سال جاری رسید.
در این شرایط، نه سیاست‌های دولت و سازمان بورس توانسته به داد بازار برسد و نه اقدامات بانک مرکزی در جهت سرکوب نرخ بهره بین بانکی کارساز بوده است. به نظر می‌رسد ریسک‌های موجود در بازار سرمایه همچنان اجازه رشد را به بورس نمی‌دهند. بی‌اعتمادی سهامداران به بازار، به بن بست رسیدن مذاکرات احیای برجام و همچنین سیاست‌های اقتصادی عجیب و غریب دولت، مهم‌ترین مسائل پیرامون بازار سرمایه هستند.
در این شرایط، بسیاری از کارشناسان بازار سرمایه معتقدند که اگر این ابهامات برطرف نشوند و دولت به سیاست‌های نادرست خود ادامه دهد، سقوط بازار سهام دور از انتظار نیست.
ریزش بازار سرمایه دور از انتظار نیست
احسان رضاپور، کارشناس بازار سرمایه با اشاره به احتمال ریزش بیشتر در بازار به «ابتکار» گفت: نمی‌‌توانیم بگوییم که سقوط شاخص بورس دور از انتظار است چراکه متاسفانه شرایط بازار به‌گونه‌ای شده است که گروه‌ها زیادی از سهام‌داران شرکت‌ها اطلاعی از ارزش واقعی دارایی‌های‌شان ندارند و همچنان نگرش به سهام شرکت‌ها مشابه نگرش سهام‌داران به دارایی‌های دیگری مثل طلا، خودرو و ... نیست و اطلاعی از ارزش دارایی‌هایی‌شان ندارند و همین موضوع باعث می‌شود که صرفا به واسطه روند بازار تصمیم به خرید، فروش و نگهداری سهام‌شان بگیرند.
وی ادامه داد:‌ ما می‌بینیم که بازار سرمایه به واسطه شرایط کم‌رونق و ریزشی که وجود دارد توجه کمی به ارزش دارایی‌ها نشان می‌دهد و سهام‌داران نیز به واسطه شرایط بدی که بر بازار حاکم شده‌ است نسبت به هر تصمیمی اقدام می‌کنند.
این کارشناس بازار سرمایه افزود: تا زمانی که شرایط بازار به همین شکل است و ما با یک بازار بی‌رونق مواجه هستیم، ریزش‌ها می‌تواند پایدار باشد و سهام شرکت‌ها نیز می‌توانند در وضعیت نامناسبی قرار بگیرند. البته باید توجه داشت که ریزش سهام شرکت‌ها می‌تواند مغایر با بحث ارزش واقعی شرکت‌ها باشد.
ارکان قدرتمند باید به بورس کمک کنند
رضاپور در ادامه صحبت‌هایش با تاکید بر این مسئله که می‌توان مانع ادامه حرکت بازار با این شیوه شد، گفت: قطعا می‌توان جلو وضعیت فعلی بازار سرمایه را گرفت چراکه یک بخش بزرگی از بازار سرمایه‌مان تحت تاثیر مالکیتی مستقیم و غیرمستقیم شرکت‌های دولتی و هلدینگ‌های بزرگ کشور است و طبیعتا حمایت مقطعی از بازار توسط این شرکت‌ها می‌تواند تا حدودی اعتماد از دست رفته بازار را بازگرداند. از سوی دیگر اگر سرمایه‌گذاران احتمال ریزش شاخص را کم ارزیابی کنند و احساس کنند بازار می‌تواند به ارزش‌های واقعی خود نزدیک‌تر شود به نظر می‌رسد به واسطه ارزندگی که بازار سرمایه نسبت به بازارهای موازی دارد می‌تواند مجدد مورد توجه و اقبال قرار بگیرد. باید ارکان قدرتمندتر در بازار سرمایه به بهبود وضعیت معاملات کمک کنند چون این کمک می‌تواند ورود پول‌های اشخاص حقیقی را به بازار سرمایه به دنبال داشته باشد.
وی با اشاره به تاثیرپذیری بازار سرمایه از موضوعات مختلف ادامه داد: قطعا موضوعات سیاسی، اقتصادی، بحث برجام و ریسک‌های مختلفی که می‌تواند شرکت‌ها را درگیر کند همه در وضعیت بازار سرمایه تاثیرگذار هستند اما بحث نقدینگی و روند باثبات نداشتن در بازار سرمایه یکی از اصلی‌ترین دلایل به وجود آمدن وضعیت فعلی بازار سرمایه است.
این کارشناس بازار سرمایه در پایان تاکید کرد: بازار شاید به صورت مقطعی مورد توجه سرمایه‌گذاران قرار بگیرد و رشد‌های کوتاه‌مدتی را تجربه کند اما این مسئله آنچنان اتفاق مثبتی برای بازار سرمایه نبوده و ما باید به دنبال بهبود شرایط بازار برای بلندمدت باشیم.