روزنامه آرمان امروز
1401/07/16
ایران و اروپایی که قابلاعتماد نیست
آرمانامروز / «قطعنامه محکوميت قتل مهسا اميني و سرکوب معترضان» اين تيتر وقتي در رسانهها منتشر شد، دوباره اين ذهنيت را که «ايرانهراسي» در هر حالت و موقعيتي در دستور کار غرب و متحدان آمريکا قرار دارد، پررنگ کرد. اتحاديه اروپا در حالي به اين صراحت نظام سياسي ايران را قضاوت کرده و حکم داده است که بخش «سياستخارجي» اين نهاد، اينروزها درصدد بهنتيجه رساندن مذاکرات هستهاي است. در شرايطي که برجام مانعهاي زيادي را پيشروي خود ميبيند، حالا «بيطرفي اروپاييها» با قطعنامه فوق زيرسئوال رفته است. در واقع جمهورياسلامي در مباحث هستهاي بايد به «ميدانداري» نهادي اعتماد کند که در اقدامي مداخلهجويانه به اتفاقات داخلي ايران واکنش نشان داده و بدون اينکه سند و مدرکي داشته باشد، راي صادر کرده است.در راستاي ضديت با ايران مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا به خبرنگاران گفت، اين نهاد اروپايي قصد دارد در واکنش به اتفاقات اخير در ايران، اعمال تحريمهاي بيشتر عليه ايران را بررسي کند.
خبرگزاري رويترز در اينرابطه نوشت، جوزپ بورل، مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا امروز در جمع خبرنگاران در پراگ، در ادامه واکنشهاي مقامات اروپايي به اتفاقات اخير ايران، گفت که اين نهاد اروپايي در حال بررسي اعمال تحريمهاي بيشتر عليه ايران است.
بورل گفت، وزراي امور خارجه اتحاديه اروپا در نشست بعديشان اعمال تحريمهاي بيشتر عليه ايران را بررسي خواهند کرد.
همچنين وزير امور خارجه انگليس کاردار تهران در لندن را به دلايلي مرتبط با اتفاقات اخير در ايران احضار و اظهارات مداخلهجويانهاي را درباره ايران مطرح کرد. وزارت امور خارجه انگليس مهدي حسيني متين، کاردار ايران در لندن را به دليل آنچه «سرکوب اعتراضات در ايران» خوانده شده، به درخواست وزير امور خارجه اين کشور احضار کرد.
جيمز کلِوِرلي، وزير امور خارجه انگليس ادعاهايي درباره اتفاقات اخير ايران در پي مرگ مهسا اميني مطرح کرده و آن چه آن را خشونت توسط نيروهاي امنيتي بر معترضان در ايران خوانده را تکاندهنده عنوان کرد.
کلورلي با مطرح کردن اظهاراتي مداخلهجويانه گفت: ما امروز ديدگاهمان را براي مقامات ايران روشن ساختهايم؛ آنها بايد به جاي مقصر دانستن عوامل خارجي براي اين ناآرامي، مسئوليت عملکرد خودشان را بپذيرند و به دغدغههاي مردم خودشان گوش بدهند. او افزود: ما به همکاري با شرکايمان جهت پاسخگو کردن مقامات ايران به خاطر نقض فاحش حقوق بشر ادامه خواهيم داد.
اينکه يک نهاد بينالمللي و اکثر اعضايش بر اساس شنيدهها و منابع خبرياي که موضع منفيشان نسبت به حاکميت ايران ملموس است، نتيجهگيري کرده و به خود اجازه تنبيه کردن هم بدهند! نشانهاي بارز از ضديت آشکار آن نهاد و عضوهايش با اساس نظام سياسي موجود در ايران است و خب! در چنين حالتي ايران ميتواند به صداقت گفتهها و تصميمهاي اين نهاد، چه در بحث هستهاي و چه در بحثهاي ديگر اعتماد کند؟
اين شرايط نشان ميدهد، حقوقبشر و اعتراضهاي مردمي در ايران اهميتي براي کشورهاي غربي ندارد، در واقع محکوميت کردنها و تحريمهاي اتحاديهاروپا و آمريکا بهانهاي است تا در مذاکرات احتمالي براي تحقق برجام دست بالا را داشته باشند.
«آرمانامروز» در گفتوگو با صادقکوشکي و حسنبهشتيپور به بررسي تحرکات اينروزهاي اروپاييها پرداخته است.
آفتاب آمد، دليل آفتاب
صادق کوشکي، تحليلگر سياسي اصولگرا در اين زمينه به «آرمانامروز» گفت: گروهي در ايران به اين متهم هستند که چشموگوش بسته با غرب ضديت دارند و حتي نظرشان اين است که مخالفان غرب منافع ايران را به تاراج ميبرند، اين قطعنامهاي که اتحاديه اروپا به خودش اجازه صدورش را داده است، نشان از اين دارد که اعتماد بهآنها با هيچ دليل و بهانهاي توجيهشدني نيست و اين قطعنامه هم مصداق « آفتاب آمد، دليل آفتاب» است.
استاد علوم سياسي دانشگاه تهران در ادامه اظهار داشت: نظام جمهوري اسلامي ايران بر اساس اصولي نهاده شده است که اين اصول توسط اروپاييها در هيچ شرايطي پذيرفته نخواهد شد. يعني اينکه تصور کنيم، اروپاييها روزي تصميم همراهي بدون شرط و شروط با ايران داشته باشند، تصوري غلط است. غرب يک همپيماني عميقي با آمريکا دارد و محال است روزي اين کشور را کنار بگذارد و براي رابطه تعاملي با ايران چراغسبز نشان بدهد.
کوشکي در پايان گفت: تصميمگيران و مسئولان ردهبالاي نظام بايد اين را در نظر بگيرند، اروپا نميخواهد و اگر بخواهد هم نميتواند در مواجهه با ايران واقعبين باشد و بر اساس واقعيتها رفتار کند.
ايران شرايط را مديريت کند
مهدي مطهرنيا، تحليلگر مسايل بينالملل در گفتوگو با «آرمانامروز» با اشاره به قطعنامه اتحاديه اروپا که به بهانه اتفاقات اخير داخلي ايران صادر شده است، اظهار داشت: واقعيت مبرهن چيزي جز اين نيست که اتحاديه اروپا به هيچوجه حق دخالت مستقيم در مسايل داخلي ايران و هر کشور ديگري را ندارد. اما از آنجايي که بناي جمهورياسلامي ضديت با ساختارهاي غرب است و غربيها هم ايرادهاي زيادي را به نظام سياسي ايران وارد ميدانند، اين قطعنامه را بايد واکنشي قابلپيشبيني دانست.
اين استاد دانشگاه علوم سياسي در ادامه گفت: در اين بين ايران بايد با واقعبيني شرايط را مديريت کند. در واقع دامن زدن به جدل و اختلاف، ميتواند هزينههايي گزاف را تحميل کند. البته منظورم اين نيست که پاسخ لازم به مداخلهگريهاي اروپاييها داده نشود. اما با در نظر گرفتن «ضرورت تعامل با نظام بينالملل براي کاهش مشکلات» لازم است، مواجههاي ديپلماتيک و منطقي نشان بدهيم.
مهدي مطهرنيا در پايان گفت: جمهورياسلامي بر اساس بايدها و نبايدهايي اداره ميشود که بخشي از آنها مورد مقبول جامعهجهاني نيست که اين نميتواند دليلي منطقي براي رويارويي طرفين باشد. اروپا و ايران هماکنون ماموريت مهمي چون توافقهستهاي را پيگيري ميکنند و بههمين دليل دو طرف بايد اختلافهاي غيرهستهاي را حداقل بهطور مقطعي کنار بگذارند تا اين پرونده پرچالش بهنتيجه برسد.
سایر اخبار این روزنامه
افکار عمومی در انتظار نتیجه تحقیقات
جامعه دوقطبی نیاز به آرامش و گفتوگو دارد
رفتار دانش آموزان نتیجه تقابل خانه و مدرسه
حجاب و دینی که با زور پدر بیاید در هر فرصتی میرود
سیاست« اوپک پلاس » برای نفت 100دلاری
احیای برجام سورپرایز اکتبر
ایران و اروپایی که قابلاعتماد نیست
عذرخواهی رئیس دانشگاه شریف از اساتید و دانشجویان
حجاب و دینی که با زور پدر بیاید در هر فرصتی میرود