65 سال کار تا صاحب خانه شدن

آرمان امروز: بازار مسکن در حالي وارد نيمه دوم سال شده که بررسي ها از تشديد روند صعودي قيمت ها حکايت دارد به گونه ايکه حتي بانک مرکزي در آخرين امار خود از تغييرات نرخ مسکن ميانگين قيمت ها را 43 ميليون تومان اعلام کرده است البته اين پايان ماجرا نبوده و با افزايش قيمت ها که در برخي از مناطق بسيار بالاتر از نرخ اعلامي است معاملات به سمت خريد واحدهاي کوچک متراژي به ويژه شهرهاي و متاطق حاشيه اي پايتخت سوق يافته است موضوعي که کارشناسان معتقدند رشد تورم مسکن در سايه بلاتکليفي برجام و انتظارات تورمي شکل گرفته  احتمالا اين روند در نيمه دوم سال نيز به همين شکل ادامه خواهد يافت . اگرچه اين رشد افسار گسيخته آرزوي خانه دار شدن را براي کارگران و حداقل بگيران روياي دست نيافتني مبدل کرده و در صورتيکه حداقل بگيران نيمي از درامد خود را براي خريد يک خانه 50 متري کنار گذارند به حدد 65 سال زمان نياز است
رشد 8 درصدي قيمت ها در شهريور
شش ماهه ابتداي سال جاري در شرايطي به پايان رسيد که قيمت مسکن در شهر تهران 26 درصد افزايش يافت و از ميانگين متري 34.2 ميليون تومان در فروردين به 43.2 ميليون تومان در شهريورماه رسيد. اين در حالي است که شش ماهه ابتداي سال گذشته رشد قيمت مسکن در پايتخت 8 درصد بود.تعداد معاملات نيز در شش ماهه ابتداي امسال نسبت نيمه اول سال گذشته 76 درصد رشد کرد. عواملي همچون استقرار دولت، رونق نسبي ساخت و ساز دولتي، انتظارات تورمي و اصلاح نظام يارانه‌اي در تحرکات بازار مسکن اثرگذار بود. البته از تيرماه معاملات روند کاهشي به خود گرفته و مقايسه نقطه به نقطه معاملات در شهريور امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته از افت 22 درصدي قرارداد‌هاي خريد و فروش حکايت دارد. همچنينن طي شش ماهه ابتداي سال جاري رشد قيمت مسکن در منطقه يک به عنوان گرانترين محدوده شهر تهران 15.9 درصد بود و به طور متوسط از 75 ميليون تومان در هر متر مربع به 87 ميليون تومان رسيد. در حالي که قيمت خانه در منطقه 16 در جنوب تهران با رشد 43 درصد به متري 25.9 ميليون تومان رسيد. افزايش قيمت در منطقه 18 معادل 40 درصد و در منطقه 20 بالغ بر 41 درصد بود. هم اکنون هر متر خانه در منطقه 20 معادل 23.6 ميليون تومان است. البته هيچ‌يک از سه منطقه مذکور در جنوب تهران جزو 10 منطقه‌ي پرتقاضا در شهريور امسال محسوب نمي‌شوند. پرمعامله‌ترين منطقه شهر تهران (منطقه پنج) نيز در شش ماهه ابتداي سال جاري 28 درصد افزايش قيمت مسکن را به ثبت رساند و در قيمت 54.2 ميليون تومان در هر متر مربع قرار گرفت. رشد قيمت در منطقه 2 به عنوان دومين محدوده پرمعامله در تهران 31 درصد بود. اعداد و ارقام توضيح مي‌دهد که از ظرفيت بازار در شمال تهران به طور محسوسي کاسته شده است.  روند رونق بازار مسکن از آذرماه سال 1396 آغاز شد. از آن زمان تا کنون قيمت مسکن در تهران به طور ميانگين 749 درصد رشد کرده است. ميزان افزايش قيمت طي بازه مذکور در منطقه يک تهران 721 درصد و در منطقه 18 در جنوب پايتخت 817 درصد بوده است.با اين حال قيمت مسکن در جنوب تهران تناسب بيشتري با وسع مالي خانواده‌ها دارد. همين مساله به ايجاد فشار در مناطق جنوبي تهران منجر شده، اما به دليل آنکه اغلب ساخت و ساز‌ها طي يک دهه گذشته در نيمه شمالي تهران انجام شده، در جنوب تهران عرضه کافي براي پاسخگويي به مشتريان وجود ندارد. يکي از دلايل پايين بودن تعداد معاملات در مناطق جنوبي تهران پايين بودن تعداد فايل‌هاي مرغوب در اين مناطق است.
4 ماه آرامش ؟


البته معمولا بازار مسکن با توجه به پايان پيک جابه‌جايي از مهر تا بهمن به ثبات نسبي مي‌رسد و سپس با حجم خريد و فروش‌هاي قبل از تغيير سال مواجه مي‌شود. بر اين اساس مي‌توان انتظار داشت در صورت ادامه‌ي وضعيت فعلي اقتصاد در چهار ماه آينده آرامش نسبي بر بازار مسکن حاکم باشد. کارشناسان نيز عمدتا بر ادامه‌ي ثبات بازار مسکن تاکيد دارند. فرهاد بيضايي کارشناس مسکن درخصوص پيش‌بيني اين بازار در نيمه دوم سال مي‌گويد: اگر درآمد‌هاي ارزي منجر به ثبات قيمت ارز شود بازار مسکن مي‌تواند رونق غيرتورمي را داشته باشد و زير نرخ تورم افزايش قيمت پيدا کند. اگر بدون درآمد‌هاي ارزي، ثبات نرخ ارز را داشته باشيم رکود مسکن همراه با ثبات قيمتي را خواهيم داشت. احتمال سوم يعني افزايش قيمت ارز با احتمال رشد قيمت مسکن همراه مي‌شود. به نظر مي‌رسد رکود صرفا در بخش‌هايي اتفاق افتاده که عرضه بيش از تقاضا رخ داده و قيمت‌ها فاصله‌ي شديدي با توان متقاضيان پيدا کرده است. بر اين اساس مناطق برخوردار کلانشهرها، آپارتمان‌هاي لوکس و بزرگ متراژ در رکود به سر مي‌برد. سعيد آسويار عضو انجمن انبوه‌سازان استان تهران مي‌گويد: کساني که آپارتمان لوکس دارند با فروش يک آپارتمان در تهران مي‌توانند سه تا چهار آپارتمان در استانبول بخرند. از قبل هم در بخش واحد‌هاي لوکس خريد و فروشي وجود نداشت. اما آپارتمان‌هاي متراژ کوچک در تهران، کرج و پرديس از رونق مناسبي برخوردار است.
وي تاکيد کرد: در حال حاضر متقاضيان مصرفي وارد بازار مي‌شوند؛ زيرا اين تصور وجود دارد که اگر نخرند از تورم عقب مي‌مانند. همچنين رامين گوران عضو هيات مديره کانون انبوه‌سازان معتقد است که در نيمه دوم سال بازار به نسبت آرامتري را شاهد خواهيم بود. وي درباره پيش‌بيني بازار مسکن در شش ماهه دوم سال 1401 گفت: معتقدم در شش ماهه دوم سال، تورم چنداني در بازار مسکن رخ نمي‌دهد؛ زيرا اتفاقاتي که مي‌توانست منجر به رشد قيمت‌ها شود مثل افزايش قيمت نهاده‌هاي ساختماني و دستمزد‌ها اتفاق افتاده است. تنها مولفه‌اي که مي‌تواند در بازار مسکن تاثير بگذارد هجوم يکباره بورس‌بازان و بخر و بفروش‌ها است که با توجه به رکود معاملات مصرفي بعيد به نظر مي‌رسد. اما نکته حائز اهميت در گراني بي ضابطه مسکن حذف کارگران و حداقل بگيران از معاملات اين بازار است به گونه ايکه با توجه به حداقل حقوق 5 ميليون 680 هزار تومان که درآمد سالانه هر کارگر ايراني را به حدود 68 ميليون تومان مي رساند بنابراين در صورتيکه کارگر در خوش بينانه ترين حالت نيمي از حقوق خود را براي خريد خانه پس انداز کند که با توجه به تورم حاکم بر معيشت امکان پذير است براي خري يک واحد آپارتمان 50متري به بيش از 65 سال زمان نياز دارد که عملا روياي خانه دار شدن کارگران  حداقل بگيران را دست نيافتني مي کند.