روزنامه ایران
1401/07/18
کاهش 2.7 درصدی نرخ بیکاری جوانان
همدان از جمله شهرهایی است که در سالهای گذشته با ناترازی شدید در منابع و مصارف آب مواجه بود. ابتدای دولت سیزدهم میزان این ناترازی 600 لیتر در ثانیه معادل 50 درصد نیاز مصرف بود و قطعی مکرر آب نارضایتی اجتماعی در این منطقه را به همراه داشت. اما حالا مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور میگوید که با مجموعه اقدامات یک سال اخیر، ساعات قطعی آب در شهر همدان به صفر تقلیل یافته است. اما چگونه؟ بررسیها نشان میدهد که پروژههای احداث مخزن ذخیره 15 هزار مترمکعبی، افزایش ظرفیت تصفیهخانه عباسآباد و اکباتان و حفر و تجهیز 6 حلقه چاه، تکمیل خط انتقال از دره مرادبیک به تصفیهخانه، ارتقای کمی و کیفی تصفیهخانه شهید بهشتی و آبرسانی از آق حصار طی این یک سال مورد اجرا قرار گرفته و علاوهبر این فاز اول آبرسانی اضطراری به همدان نیز به مرحله افتتاح رسیده است.گروه اقتصادی/ کاهش نرخ بیکاری، افزایش اشتغال و روند نزولی اشتغال ناقص از ویژگیهای برجسته دادههای آماری مرکز آمار از وضعیت نرخ بیکاری و اشتغال کشور در تابستان امسال است. تازهترین گزارش مرکز آمار از روند اشتغال کشور در تابستان سال 1401، حکایت از آن دارد که نرخ بیکاری نسبت به پایان تابستان سال 1400 کاهش داشته و به جمعیت شاغل کشور نیز افزوده شده است.
در تابستان امسال، جمعیت شاغلان 15 ساله و بیشتر به 23 میلیون 779 هزار نفر رسیده که نسبت به مدت مشابه در سال گذشته 374 هزار نفر به شاغلان کشور افزوده شده است.
بررسی نرخ بیکاری افراد ١٥ ساله و بیشتر نشان میدهد که ٨,٩ درصد از جمعیت فعال (شاغل و بیکار)، در تابستان امسال بیکار بودهاند که نسبت به تابستان سال گذشته به میزان 0.7 درصد و نسبت به بهار همین سال با کاهش 0.3 درصدی مواجه شده است. میزان نرخ بیکاری در بهار امسال 9.2 درصد بود.
این آمار نشان میدهد که روند اشتغالزایی کشور نسبت به سه ماهه اول امسال نیز بهبود یافته است.
کاهش نرخ اشتغال ناقص
بررسی سهم جمعیت ١٥ ساله و بیشتر دارای اشتغال ناقص نشان میدهد که در تابستان ١٤٠١، ٩,٢ درصد جمعیت شاغل، به دلایل اقتصادی (فصل غیرکاری، رکود کاری، پیدا نکردن کار با ساعت بیشتر و...) کمتر از ٤٤ ساعت در هفته کار کرده و آماده برای انجام کار اضافی بودهاند. این در حالی است که ٣٩.٦ درصد از شاغلین ١٥ ساله و بیشتر، ٤٩ ساعت و بیشتر در هفته کار کردهاند.
نرخ اشتغال ناقص تابستان نسبت به بهار امسال با کاهش مواجه شده است. در بهار ١٤٠١ به میزان ۹.۷ درصد جمعیت شاغل دارای اشتغال ناقص بودند.
کاهش نرخ بیکاری جوانان
گزارش مرکز آمار نشان میدهد در تابستان سال 1401، نرخ بیکاری در بین جوانان 15 تا 24 ساله نسبت به مدت مشابه در سال 1400، به میزان 2.7 درصد کاهش یافته است. ٢٣,٠ درصد از فعالان این گروه سنی در تابستان ١٤٠١ بیکار بودهاند که این میزان حتی نسبت به بهار امسال یک درصد با کاهش مواجه شده است.
در گروه سنی 18 تا 25 ساله نیز آمارها حکایت از روند کاهشی نرخ بیکاری دارد. در تابستان ١٤٠١، ١٦,٢ درصد از جمعیت فعال این گروه سنی بیکار بودهاند. این در حالی است که تغییرات فصلی نرخ بیکاری این افراد نشان میدهد این نرخ نسبت به تابستان ١٤٠٠، به میزان ١.٤ درصد کاهش یافته است.
همچنین بررسی نرخ بیکاری گروه سنی ١٨ تا ٣٥ ساله نیز نشان میدهد که این نرخ در این گروه سنی نسبت به بهار ١٤٠١ نیز با کاهش مواجه شده است. ۱۶.۶ درصد از جمعیت فعال این گروه سنی در بهار امسال بیکار بودهاند. بررسی اشتغال در بخشهای عمده اقتصادی نشان میدهد که در تابستان ١٤٠١، بخش صنعت با 33.8 درصد بعد از بخش خدمات بیشترین سهم را در اشتغالزایی کشور داشته است.
دادههای مرکز آمار نشان میدهد که سهم اشتغالزایی بخش صنعت نسبت به بهار امسال و تابستان سال گذشته رشد یافته است. در تابستان سال گذشته سهم بخش صنعت از اشتغال، 33.2 درصد اعلام شده بود. به عبارتی سادهتر این امر نشان میدهد که چرخه تولید در سه ماهه تابستان سرعت گرفته و فضای کسب و کار بهبود یافته است.
بخش خدمات با ٥٠,٤ درصد رتبه اول سهم اشتغال را به خود اختصاص داده و کشاورزی نیز سهم 15.8 درصدی از اشتغال را بر عهده گرفته است. در تابستان ١٤٠١، به میزان ٤١,٠ درصد جمعیت ١٥ ساله و بیشتر از نظر اقتصادی فعال بودهاند، یعنی در گروه شاغلان یا بیکاران قرار گرفتهاند. بررسی تغییرات نرخ مشارکت اقتصادی حاکی از آن است که این نرخ نسبت به فصل مشابه در سال قبل (تابستان ١٤٠٠) ٠.١ درصد کاهش یافته است.
دلایل کاهش نرخ بیکاری
دادههای آماری نشان میدهد که روند نزولی نرخ بیکاری که در بهار امسال متوقف و در تابستان نزولی شده است، ادامهدار خواهد بود. این را میتوان از تفکیک عرضه و تقاضا در اقتصاد ارزیابی کرد.
هر چه میزان تقاضا افزایش یابد، تقاضای کل نیز با رشد مواجه خواهد شد و این برعکس آن چیزی است که در فصول گذشته رخ میداد، در آن موقع تقاضای کل کاهش مییافت و نرخ بیکاری با افزایش مواجه میشد؛ اما در تابستان افزایش تقاضای کل منجر به رشد اشتغال شده است.
البته این کاهش مربوط به تعداد واحد تقاضاها است و تعداد تقاضای خرید مدنظر است، نه میزان پولی که صرف خرید میشود زیرا ممکن است در اثر تورم، با وجود کاهش تقاضا، میزان پول جابهجا شده افزایش یابد.
بنابراین مهمترین موضوع در افزایش اشتغال را باید رشد تقاضا برای کالاهای تولیدشده دانست زیرا با متوقف شدن رشد نرخ تورم، تقاضا بار دیگر به چرخه اقتصاد بازگشته است. نشان به آن نشان که نرخ تورم نقطهای شهریورماه ١٤٠١ در مقایسه با ماه قبل ٢,٥ واحد درصد کاهش یافته است. نرخ تورم نقطهای گروه عمده «خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات» با کاهش ٥.٠ واحد درصدی به ٧٥.٤ درصد رسیده و گروه «کالاهای غیرخوراکی و خدمات» با کاهش ١.٥ واحد درصدی به ٣٥.٤ درصد رسیده است. همچنین تورم انتظاری نیز در این میان با کاهش مواجه شده است و این امر خانواده را به سمت خرید کالاهای مصرفی سوق داده است.
رشد سرمایهگذاری داخلی از دیگر مزیتهای افزایش اشتغال و کاهش نرخ بیکاری بوده است. در همین مدت شاخص تولید صنعتی شرکتهای بورسی نسبت به سال گذشته ۶.۷ درصد رشد داشته است.