اشتغال 2/1 میلیون نفر در واحدهای تولیدی جدید

از مجموع اشتغال ایجاد شده یا در حال ایجاد سهم مناطق آزاد و ویژه اقتصادی، 209 هزار و 720 نفر بوده است که 141 هزار و 21 نفر در 2 هزار و 275 واحد صنعتی مشغول به کار بودند و 1149 طرح نیز با ظرفیت اشتغالزایی 68 هزار و 699 نفر طی 4 ماهه نخست امسال در دست اجرا بوده است. منطقه آزاد کیش با ۷۴ واحد و اشتغال ۲ هزار و ۶۳۷ نفر، چابهار با ۱۹۰ واحد و اشتغال ۵ هزار و ۳۱۱ نفر و قشم با ۱۹۳ واحد و اشتغال ۷ هزار و ۶۴۴ نفر کمترین واحد فعال را در بین مناطق آزاد دارند.  تا پایان تیر امسال ۲۱۰ واحد فعال صنعتی در منطقه آزاد ماکو و اروند، ۲۵۰ واحد در انزلی، ۳۳۰ واحد در ارس و ۸۱۸ واحد در مناطق ویژه اقتصادی مستقر شدند. آنچه داده‌های آماری وزارت صمت نشان می‌دهد، بیشترین ایجاد اشتغال در 4 ماهه نخست امسال، متعلق به بخش صنعت بوده است. 

​​​​​​​ایلیا پیرولی
خبرنگار



براساس تازه ترین اطلاعات ارائه شده ازسوی وزارت صمت، 2 میلیون و 152 هزار و 64 شغل جدید با بهره برداری از 77 هزارو 810واحد تولیدی و صنعتی توسط دولت سیزدهم ایجاد خواهد شد. این واحدهای تولیدی کوچک و متوسط تا 100 نفر کارکن، هم اکنون بین 20 تا بیش از 60 درصد پیشرفت فیزیکی دارند که به فراخور طی ماه های آینده به بهره برداری خواهد رسید. دراین زمینه دولت با اولویت دهی به واحدهای با پیشرفت فیزیکی بالای 60 درصد بیش از 5 هزارمیلیارد تومان تسهیلات به این واحدها پرداخت کرده است. گفتنی است، درچهارماهه نخست امسال 2 میلیون و 692 هزار نفر در 75 هزار و 375 واحد تولیدی مشغول به کار بوده اند که بدین ترتیب با بهره برداری واحدهای جدید اشتغال واحدهای متوسط تولیدی به بیش از 4 میلیون و 800 هزارنفر می رسد. 
نتایج داده‌های آماری وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) نشان می‌دهد که در 4 ماهه نخست سال 1401، 75 هزار و 375 واحد صنعتی فعال با اشتغالزایی 2 میلیون و 692 هزار و 422 نفر وجود داشته که  در همین مدت نیز، دولت   77 هزار و 810 طرح نیز با ظرفیت اشتغال 2 میلیون و 152 هزار و 640 نفر را در دست اجرا داشته است.
سهم مناطق آزاد از اشتغال
از مجموع اشتغال ایجاد شده یا در حال ایجاد سهم مناطق آزاد و ویژه اقتصادی، 209 هزار و 720 نفر بوده است که 141 هزار و 21 نفر در 2 هزار و 275 واحد صنعتی مشغول به کار بودند و 1149 طرح نیز با ظرفیت اشتغالزایی 68 هزار و 699 نفر طی 4 ماهه نخست امسال در دست اجرا بوده است. منطقه آزاد کیش با ۷۴ واحد و اشتغال ۲ هزار و ۶۳۷ نفر، چابهار با ۱۹۰ واحد و اشتغال ۵ هزار و ۳۱۱ نفر و قشم با ۱۹۳ واحد و اشتغال ۷ هزار و ۶۴۴ نفر کمترین واحد فعال را در بین مناطق آزاد دارند. تا پایان تیر امسال ۲۱۰ واحد فعال صنعتی در منطقه آزاد ماکو و اروند، ۲۵۰ واحد در انزلی، ۳۳۰ واحد در ارس و ۸۱۸ واحد در منطقه ویژه اقتصادی مستقر شدند. 
تدابیر دولت سیزدهم برای واحدهای صنعتی
آنچه داده‌های آماری وزارت صمت نشان می‌دهد، بیشترین ایجاد اشتغال در 4 ماهه نخست امسال، متعلق به بخش صنعت بوده است. به نظر می‌رسد که دولت سیزدهم در حوزه صنعت که پیشران تولید است سرمایه‌گذاری زیادی صورت داده است.
در سال‌های گذشته تأمین نقدینگی یکی از اصلی‌ترین مشکلات واحدهای صنعتی بوده که در یک سال گذشته دولت سیزدهم تسهیلات ویژه‌ای را در این زمینه در نظر گرفته است.
رویکرد دولت مردمی سیزدهم در بخش صنعت و تولید، رونق بازار کار و احیای واحدهای تولیدی راکد است. این مهم به عنوان یکی از سرفصل‌های کاری دولت از ابتدای فعالیت خود در دستور کار قرار گرفته و تاکنون به نتایج خوبی نیز منتج شده است. بهره‌مندی از تسهیلات تبصره (۱۸) قانون بودجه، طرح «تام» و طرح تأمین مالی زنجیره‌ای، به‌عنوان بخشی از راهکارهای موجود پیش روی واحدهای صنعتی غیرفعال یا نیمه فعال کوچک و متوسط برای اخذ تسهیلات و منابع مالی لازم و خروج از رکود است.
براساس داده‌های وزارت صمت، 5 هزار و 838 میلیارد تومان به طرح‌های در دست اجرا که دارای 60 درصد پیشرفت فیزیکی بوده‌اند طی 4 ماه اول امسال در راستای اقتصاد مقاومتی  و ایجاد اشتغال پرداخت شده است. طبق گفته علی رسولیان، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت براساس برنامه‌ریزی‌های انجام‌ شده از ابتدای دولت سیزدهم، وزارت صمت از سال ۱۴۰۱ مسئولیت اجرای پروژه فعال‌سازی ظرفیت‌های‌ تولید در حوزه‌های صنعت، معدن و تجارت را برای نخستین بار در کشور به سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی ایران واگذار کرده است. 
گروه‌های با بیشترین اشتغال
بیشترین اشتغالزایی در واحدهای فعال صنعتی - تولیدی در 4 ماهه نخست امسال، در گروه صنعتی- تولیدی «سایر محصولات کانی غیرفلزی» است. میزان اشتغال ایجاد شده در این گروه 380 هزار نفر بوده است.
در رتبه‌های بعدی گروه‌های صنعتی «محصولات غذایی و آشامیدنی» ۸ هزار و ۱۷۷ واحد با اشتغال ۳۵۶ هزار و 170 نفر، محصولات «ساخت فلزات اساسی» 2 هزار و 781 واحد با اشتغال 202 هزارو 268 نفر، «محصولات ساخت مواد و محصولات شیمیایی» 5هزار و 756 واحد با اشتغال 220هزار و 691 نفر، «ساخت ماشین آلات و تجهیزات» 5 هزار و 478 واحد با اشتغال 192 هزار و 294 نفر، «ساخت منسوجات» 4 هزار و 452 واحد با اشتغال 190 هزار و 127 نفر مشغول به کار هستند.
در گروه‌های محصولات لاستیک و پلاستیک فلزی فابریک هم به ترتیب با 177 هزار و 356 و 150 هزار و 508 نفر نیز مشغول به فعالیت هستند.
همچنین گروه‌های «جمع‌آوری، تصفیه و توزیع آب» با ۲ واحد فعال و اشتغال ۲۸ نفر، گروه «تولید انرژی» با ۱۲ واحد فعال و اشتغال ۱۶۲ نفر و گروه «فاضلاب، دفع زباله، بهداشت محیط و سایر فعالیت‌های مشابه» با ۱۸ واحد فعال و اشتغال ۴۰۰ نفر کمترین واحدهای فعال را دارند. 
استان‌های با بیشترین اشتغال
همچنین بررسی وضعیت استان‌ها نشان می‌دهد که استان تهران با ۹ هزار و ۱۴۸ واحد و اشتغال بیش از ۴۲۲ هزار نفر در صدر دارندگان واحدهای فعال صنعتی و معدنی است و پس از آن استان اصفهان با ۸ هزار و ۸۸۶ واحد و اشتغال ۲۸۲ هزار نفر و استان خراسان رضوی با ۵ هزار و ۵۱۰ واحد و اشتغال ۲۱۰ هزار نفر در رده‌های بعدی قرار دارند.
کمترین واحد فعال در بین استان‌ها نیز مربوط به استان خراسان شمالی با ۳۵۸ واحد، ایلام با ۴۸۷ واحد و کهگیلویه و بویراحمد با ۵۲۸ واحد است.
طرح‌های در دست اجرا با بیشترین اشتغالزایی
تولید محصولات کانی‌های غیرفلزی، محصولات غذایی و آشامیدنی، ساخت مواد و محصولات شیمیایی و ساخت فلزات اساسی، 4 بخشی هستند که بیشترین اشتغالزایی را در بین طرح‌های در دست اجرا به خود اختصاص داده‌اند. بخش سایر محصولات کانی‌های غیرفلزی با اشتغالزایی 267 هزار و 935 نفر  بیشترین میزان ظرفیت اشتغال را به خود اختصاص داده است. در مکان دوم نیز بخش محصولات غذایی و آشامیدنی با اشتغالزایی 205 هزار و 629 نفر قرار دارد.
رتبه‌های بعدی که بیشترین اشتغالزایی را دارند به طرح‌های در دست اجرای بخش‌های ساخت مواد و محصولات شیمیایی و ساخت فلزات اساسی به ترتیب با اشتغالزایی 222 هزار و 996  و 185 هزار و 857 نفر  اختصاص دارد.
در میان استان‌ها نیز یزد، خراسان رضوی، تهران، البرز، آذربایجان شرقی، فارس شش استانی هستند که بیشترین اشتغالزایی با بیش از 100 هزار نفر از مجموع  ۷۶ هزار و ۶۶۱ طرح در دست اجرا با اشتغالزایی 2 میلیون و 83 هزار و 365 نفر را به خود اختصاص داده‌اند.