چرا تحریم به ظریف رسیــــد

آرمان ملي- احسان اسقايي: «اتاوا عليه ميانه‌‌‌‌رو‌ها در تهران»؛ جمله‌اي که ‌مي‌توان از وضع تحريم‌هاي‌کانادا عليه محمدجواد ظريف و علي‌لاريجاني نوشت. هرچند ايران و کانادا در مقطع فعلي در قطع روابط ديپلماتيک قرار دارند اما قطع روابط نمي‌تواند بهانه‌اي براي وضع تحريم‌هاي غيرمنطقي عليه مقامات تهران باشد که هيچ خط و ربطي با مسائل به اصطلاح حقوق بشري در ايران ندارند. کانادا در تصميمي که حتي نمي‌توان براي آن مبناي سياسي تراشيد، اقدام به تحريم محمدجواد ظريف و علي‌لاريجاني کرده است و جالب اينکه اين دو شخصيت هم اکنون هيچ‌گونه جايگاهي در عرصه سياسي عملياتي در ايران ندارند که بتوان آنها را به نقض حقوق بشر متهم کرد. اقدام به تحريم محمدجواد ظريف از آن جهت غيردقيق و غيرحقوقي و حتي غير سياسي است که وي عملا در طول دوران مسئوليت خود يکي از ارشد‌ترين مقامات ايران در سازمان ملل بوده و از سوي ديگر تنها مسئوليتش در تهران وزير امور خارجه بوده است و بر اساس قوانين داخلي ايران و حتي نرم‌هاي بين‌المللي هيچ‌ديپلماتي در جهت حضور در عرصه سياسي تلاش نمي‌کند و کمتر ديپلماتي در جهان مورد تحريم واقع شده است. «آرمان ملي» دلايل تحريم‌ جواد ظريف و علي لاريجاني توسط کانادا را در گفت‌وگو با کارشناسان مورد بررسي قرار داده است.
اتاوا زير فشار افکار عمومي تحريم مي‌کند
دياکوحسيني، کارشناس ارشد روابط بين‌الملل در ارتباط با تصميم اخيرکانادا مبني بر تحريم شخصيت‌هاي ميانه‌رو در ايران خصوصا محمدجواد ظريف به «آرمان‌ملي» گفت: فشار افکار عمومي داخلي کانادا بر اين تصميم دولت اتاوا اثر گذاشته است. برخي در کانادا اينگونه تحليل مي‌کنند که افرادي مانند آقاي ظريف و طيف ‌ميانه‌رو در ايران احتمالا از نقش‌آفريني‌هايي در آينده برخوردار خواهند شد. چرا که آنها از درصدي از حمايت و محبوبيت از سوي مردم برخوردارند. آنچه مورد پسند آنهاست اين است که به دنبال ايجاد دو قطبي در جامعه ايران باشند. دوقطبي که يک‌سر آن وضع موجود است که از سوي آنها وضعيت افراطي تلقي مي‌شود و سر ديگر آن طيف را هم فقدان اين وضعيت افراطي تحليل‌ مي‌کنند. لذا آنها بر اساس استراتژي کلاني که عليه ايران در نظر دارند، ميانه اين دو قطب را هم بي‌اعتبار در نظر مي‌گيرند. حسيني تاکيد کرد: اين نوع نگاه توسط بخشي از لابي‌هاي ايرانيان مقيم کانادا پيش مي‌رود و اين لابي علاقه‌مند به چنين دوقطبي است.
کانادا با اقدام عليه ظريف جايگاه حقوقي خود را زير سوال برد


صباح زنگنه، کارشناس روابط بين‌الملل نيز در ارتباط با موضع خصمانه کانادا عليه محمد جواد ظريف به «آرمان‌ملي» گفت: راه و روشي که کانادا در اقدامات خود عليه تهران منظور کرده روش جديدي است و اين روش فاقد هرگونه پايه‌هاي حقوقي است. روش کانادا عليه ايران مبتني بر دريافت اظهار نظر‌ها و شکايت‌هاي افراد از هر گرايش سياسي است و بر مبناي آن شکايت‌ها نيز احکامي صادر مي‌کنند. اين اقدامات فاقد هرگونه وجه حقوقي و فاقد نرم‌هاي مرسوم و مقررات بين‌المللي است. زنگنه افزود: گويا در کانادا کافي است برخي براي شوخي هم شده از افراد مختلف در ايران نام ببرند و دولت کانادا هم بر اساس همان شکايت‌ها اقدام به تحريم همان افراد و شخصيت‌ها مي‌کند. اين مورد يکي از مسائل بسيار کاهش دهنده سيستم حقوقي و نابود کننده نظام حقوقي کاناداست.
تحريم ظريف دامي براي تضعيف ‌جايگاه کانادا
محمود ميرلوحي، فعال سياسي اصلاح‌طلب در ارتباط با تحريم‌هاي اخير عليه برخي مقامات تهران به «آرمان‌ملي» گفت: مشخص نيست مبناي اين تحريم‌ها خصوصا عليه يک ديپلمات شناخته شده و داراي جايگاه بين‌المللي چيست. محمدجواد ظريف يکي از ديپلمات‌هاي شناخته شده ايران از سوي جامعه جهاني است. وي براي برداشتن تحريم‌ها عليه مردم ايران در دولت سابق زحمات زيادي کشيده است. ظريف از سوي بخش قابل توجهي از مردم ايران نيز داراي جايگاه ويژه‌اي است. از اين منظر اقدام کانادا نامناسب و به‌شدت زننده است. احتمال اينکه مشورت‌هاي پر اشتباه از سوي برخي ايراني‌‌هاي مقيم اين کشور به دولت کانادا داده مي‌شود، وجود دارد. ضمن اينکه بعيد نيست اين تصميم دامي بر سر راه کانادا باشد تا اين کشور از سوي جامعه جهاني جايگاه خود را از دست دهد. آقاي ظريف همواره تلاش کرده به رأي مردم احترام بگذارد و نقش مردم را در تصميمات سياسي و ديپلماتيک ايفا کند.
محکوميت تحريم ظريف در رسانه‌هاي بين‌المللي
حسن هاني‌زاده، کارشناس روابط بين‌الملل نيز در ارتباط با تحريم محمدجواد ظريف به «آرمان ملي» گفت: کانادا به لحاظ سنتي و سياسي حياط خلوت آمريکا محسوب شده و چسبندگي زيادي بين دولت‌هاي کانادا و آمريکا وجود داشته و دارد. بعد از پيروزي انقلاب اسلامي شمار قابل توجهي از ايرانيان که با نظام سياسي ايران مشکل دارند در اين کشور ساکن شدند. از اين منظر آنها از هر فرصتي براي تضعيف ايران استفاده مي‌کنند. کانادا در گذشته نيز تعداد زيادي از سياستمداران ايراني را تحريم کرده بود و بعد از حوادث اخير نيز دامنه آن تحريم‌ها را گسترش داده است. هاني‌زاده افزود: افرادي که مورد تحريم کانادا قرار گرفته‌اند، اساسا ديپلمات محسوب مي‌شوند و هيچ خط و ربطي با مسائل سياسي داخلي ايران ندارند. محمد جواد ظريف و علي لاريجاني در طول سال‌هاي مختلف مسئوليت پرونده هسته‌اي تهران را برعهده داشتند و ارتباطي با حوادث اخير در ايران نداشتند. تحريم دکتر محمد جواد ظريف با واکنش برخي رسانه‌هاي غربي هم مواجه شده و در برابر هيچ توجيهي از سوي مقامات کانادا در ارتباط با تحريم آقاي ظريف اعلام نشده است.