استارلینک‌های قاچاق، 60میلیون تومان!

عضو سابق اتاق ایران و عراق: تجهیزات استارلینک با قیمت ۳۵۰ دلار از عراق قاچاق آرمان امروز- سرويس جامعه: چند روز پيش بود که با محدوديت‌هاي اينترنتي در ايران و خسارت‌هاي مردم در دو حوزه اجتماعي و اقتصادي با فيلترينگ، مردم بيش از هر زمان ديگري تشنه اينترنت بدون فيلترينگ هستند. با وجود اينکه تجارب سال‌هاي گذشته ثابت کرده که هر زمان در کشور ما با محدوديت و مسدودسازي راه‌هاي قانوني يا تحريم‌ها مواجه بوده‌ايم، مردم راهي براي استفاده از امکانات روز دنيا فراهم کرده‌اند. با توجه به شرايط فعلي، حالا هم به نظر نوبت به اينترنت ماهواره‌اي رسيده است، آن‌هم به‌صورت قاچاق و از مبادي مرزي.  چند روز پيش بود و در 21 مهرماه بود که ايلان ماسک، مالک ماهواره اينترنتي استارلينک، اعلام کرد که چند ترمينال اينترنت ماهواره‌اي استارلينک در ايران فعال شده است. مديرعامل شرکت اسپيس‌ايکس اين خبر را در پاسخ به پرسش يک کاربر توئيتري اعلام کرد. او پيشتر گفته بود که براي استفاده کاربران ايراني از اينترنت ماهواره‌اي استارلينک، پايانه‌هاي ويژه‌اي بايد در داخل کشور مستقر شوند. پس از آن بود که خيلي‌ها در داخل ايران، اين موضوع را جدي نگرفتند و حتي در مصاحبه‌اي اعلام شد که فقط 1000 دستگاه از گيرنده‌هاي استارلينک در انبار اين شرکت موجود است. اما با بررسي خبرنگار «آرمان امروز» از سايت استارلينک، نشان مي‌دهد که صحبت‌هاي «ماسک» حقيقت داشته و ترمينال‌هاي فرانکس دهي اين ماهواره بر روي ايران فعال است. در اين شرايط مشکل در دستگاه‌هاي گيرنده اين اينترنت 5G است. با اين حال آنطور که تجربه‌هاي مختلف در سال‌هاي گذشته گوياست محدودسازي يا مسدودسازي راه‌هاي قانوني ورود تجهيزات مورد نياز فناوري‌هاي نوين، موجب توسعه بازار قاچاق آن محصول‌مي‌شود.
فروش دستگاه 60 ميليون تومان
يک سايت از ورود تجهيزات اينترنت ماهواره‌اي استارلينک به بانه و فروش آن با قيمت 60 ميليون تومان خبر داد. اين خبر را عضو سابق اتاق ايران و عراق به تجارت‌نيوز اعلام کرد و گفت: «تجهيزات استارلينک با قيمت 350 دلار از عراق به ايران قاچاق مي‌شود.» به‌گفته دياکو افخم «در شهرهاي مرزي تجهيزات استارلينک با قيمت‌هاي نجومي به فروش مي‌رسد و فروشندگان ادعا مي‌کنند که تجهيزات را طي 15 روز به دست مشتريان در سراسر کشور مي‌رسانند. آنطور که مي‌گويند هر يک دستگاه مودم مي‌تواند به 200 دستگاه تلفن همراه به طور همزمان اينترنت ارائه دهد. همچنين اين مودم‌ها تا شعاع 400 متري نيز قابل استفاده هستند»
پيگيري‌ها از افرادي که ادعا دارند مي‌توانند تجهيزات استارلينک به کشور وارد کنند، هم نشان‌دهنده اين است که برخي به صورت قاچاقي تعداد محدودي از تجهيزات را وارد ايران کرده‌اند. يکي از اين افراد مي‌گويد که «براي وارد کردن تجهيزات استارلينک به کشور در ابتدا 350 دلار (11 ميليون تومان) به عنوان پيش پرداخت از مشتريان دريافت مي‌کند و پس از 15 روز تجهيزات را تحويل مي‌دهد. اگر مشتري بخواهد مي‌تواند حضوري به شهر بانه جهت دريافت تجهيزات مراجعه کند يا ارسال تجهيزات در بسته‌بندي‌هاي جعلي به‌وسيله تاکسي‌ها و اتوبوس‌هاي برون شهري ممکن است!» دريافت تجهيزات با هزينه 350 دلاري تمام نمي‌شود. اين فرد مي‌گويد مشتري استارلينک بايد 1500 دلار (49 ميليون تومان) علاوه بر 350 دلار پيشين براي دريافت کامل تجهيزات بپردازد. همچنين، طبق ادعاي اين فرد هزينه اشتراک اينترنت ماهواره‌اي در ايران تا دو ماه رايگان است. بنابراين، طبق ادعاي اين افراد اگر کاربران ايراني بخواهند تجهيزات اينترنت ماهواره‌اي را تهيه کنند، حدود 61 ميليون تومان بايد هزينه کنند. از آنجايي که تجهيزات به صورت غيرقانوني وارد مي‌شود، هزينه آن طبق نرخ آزاد ارز محاسبه مي‌شود.


واکنش کاربران شبکههاي اجتماعي
برخي آگهي‌هاي ديگري هم وجود دارد که در آن ادعا مي‌شود «اينترانت را به اينترنت» تبديل مي‌کنند. اين در حالي است که دستگاه استارلينک در آمريکا با قيمت 499 دلار به فروش مي‌رسد. در حال حاضر هم کاربران عادي براي دريافت اينترنت ماهواره‌اي، بايد ماهانه 99 دلار پرداخت کنند. البته 499 دلار نيز براي خريد تجهيزات اوليه از قبيل روتر و بشقابک استارلينک نياز است. به گفته اين فرد، اينترنت ماهواره‌اي اکنون در دسترس تعدادي از افراد داخل کشور قرار دارد و سرعت دانلود آن چيزي حدود 300 مگابايت برثانيه است. با اينکه قرار بود که اين فرد براي اثباث ادعاي خود براي تجارت‌نيوز فيلم و عکس ارسال کند، اما هيچ مستندي مبني براينکه تجهيزات استارلينک وارد کشور شده و قابل استفاده است، وجود ندارد. همچنين، تعدادي از کاربران نيز در شبکه اجتماعي توييتر ادعا کردند که دسترسي به اينترنت ماهواره‌اي و تجهيزات آن با قيمت‌هاي متفاوت در کشور امکان‌پذير شده است.
گوشيهاي آيفون 14 قابليت دريافت ماهواره را دارد؟
طبق اسنادي که در FCC به ثبت رسيده، اسپيس ايکس قصد دارد اينترنت ماهواره‌اي استارلينک را در دسترس گوشي‌هاي موبايل اندرويدي و iOS قرار دهد. اضافه کردن فرکانس 2 گيگاهرتزي به سرويس استارلينک به اين معني است که سيگنال‌هاي آن کمتر تحت تاثير موانع فيزيکي قرار مي‌گيرند تا براي دستگاه‌هاي کوچک‌تر مانند گوشي‌هاي هوشمند مناسب باشند. اسپيس ايکس در پرونده خود توضيح مي‌دهد که اين کار به نفع تمام مشترکين اين سرويس در آمريکا خواهد بود. همچنين در اين پرونده توضيح داده شده که ماهواره‌هاي فعلي سرويس استارلينک قادر به ارائه خدمات براي گوشي‌هاي موبايل نيستند. بنابراين، همانطور که اسپيس ايکس توضيح مي‌دهد، ماژول‌هاي جديدي را بايد به ماهواره‌ها متصل کند و همچنين يک دستگاه کوچک براي اتصال کاربران روي زمين توليد کند. با اين حال، در پرونده FCC جزئيات زيادي درباره طراحي و نحوه عملکرد اين دستگاه ارائه نشده است و مي‌توان انتظار داشت تا در آينده، جزئيات بيشتري در اين رابطه منتشرشود.